Görüş Bildir
Haberler
İşte Bakanlık Teklif Edilen İsimler

İşte Bakanlık Teklif Edilen İsimler

ATKN
26.08.2015 - 14:48 Son Güncelleme: 26.08.2015 - 19:50

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçici hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Davutoğlu'nun bakanlık teklif ettiği isimler belli oldu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

MHP'li Türkeş Bakanlık Teklifini Kabul Etti

Seçim hükümetini kurmak için yalnızca 5 gün süresi olan Başbakan Davutoğlu'nun bakanlık için teklif götürdüğü isimlerin yarın 18:00'a kadar yanıt vermesi istendi. İşte o isimler:

CHP: Erdoğan Toprak, Ayşe Gülsun Bilgehan, İlhan Kesici, Deniz Baykal, Tekin Bingöl

CHP: Erdoğan Toprak, Ayşe Gülsun Bilgehan, İlhan Kesici, Deniz Baykal, Tekin Bingöl
  • İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak – Spordan Sorumlu eski Devlet Bakanı

1959 Adana doğumlu olan Erdoğan Toprak, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü mezunu.

20 ve 21. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. 21. Dönemde Türkiye-Hindistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı görevini üstlendi. 57. Hükümette Devlet Bakanlığı görevini yürüttü.

  • Ankara Milletvekili Ayşe Gülsun Bilgehan Toker - İsmet İnönü’nün torunu

1957 doğumlu olan Ankara Milletvekili Bilgehan, Paris Siyasal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. 

22. Dönemde Ankara Milletvekili seçilen Bilgehan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği (BAB) Asamblesi Türk Delegasyonu Üyesi, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Kadın - Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı. 24. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Üyesi oldu.

Kamuoyunda Demirel ailesinin damadı olarak bilinen CHP Milletvekili İlhan Kesici, 1948'de Sivas'ta doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Kesici, Devlet Demir Yolları'nda Proje Başmühendisi ve Daire Başkan Yardımcısı, Başbakanlık Devlet Plânlama Teşkilatı'nda Uzman, Kamu Yatırımları Daire Başkanı, Koordinasyon Genel Müdürü, Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Daimi Temsilci Yardımcısı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı olarak görev yaptı.

Meclisin en kıdemli siyasetçisi olan Deniz Baykal, 1938 Antalya doğumlu. Öğretim Üyesi  ve avukat olan Baykal, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini mezunu. 

CHP'nin Kılıçdaroğlu'ndan önceki genel başkanı olan Baykal, 15, 16 , 18, 19, 20, 22 ve 23. Dönemlerde Antalya Milletvekili seçildi. 

37. Hükümette Maliye Bakanlığı, 42. Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 52. Hükümette Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

  • CHP'de Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl

1955 Bitlis doğumlu olan Bingöl, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Bitlis Köy Hizmetlerinde kurum hekimliği ve serbest hekimlik yapan Bingöl, özel sektörde şirket yöneticiliği görevi üstlendi.

MHP: Kenan Tanrıkulu, Tuğrul Türkeş, Meral Akşener

MHP: Kenan Tanrıkulu, Tuğrul Türkeş, Meral Akşener
  • İzmir Milletvekili Kenan Tanrıkulu – Eski Sanayi Bakanı

Ahmet Kenan Tanrıkulu, 1958 İstanbul doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olan Tanrıkulu, yüksek lisansını ABD Western Illinois University'de Matematiksel İktisat alanında tamamladı. 

21. ve 23. Dönemde MHP'den İzmir Milletvekili seçildi. 57. Hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptı. 23. Dönemde AGİTPA ve Türkiye-AB KPK Üyeliği yaptı. 24. Dönemde AB Uyum Komisyonu, Türkiye-AB KPK ve Çevre Komisyonu Üyesi. 

MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in oğlu olan Yıldırım Tuğrul Türkeş, 1954'te İstanbul'da doğdu. MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Türkeş, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümünü bitirdi.

23. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi. 23. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyeliği yaptı. 24. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyeliği görevine yeniden seçildi.

Hem Cumhurbaşkanlığı hem de TBMM Başkanlığı adayları arasında adı sıkça telaffuz edilen Meral Akşener, 18 Temmuz 1956 İzmit doğumlu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu olan Akşener, doktorasını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladı.Yıldız, Kocaeli ve Marmara Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak ders verdi.

20. Dönemde İstanbul, 21. Dönemde Kocaeli ve 23. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. 54. Hükümette İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. 23. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği görevinde bulundu. 24. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği görevine yeniden seçildi.

HDP: Levent Tüzel, Müslüm Doğan, Ali Haydar Konca

HDP: Levent Tüzel, Müslüm Doğan, Ali Haydar Konca
  • Levent Tüzel- EMEP Genel Başkanı

Levent Tüzel, Emek Partisi Kurucu Genel Başkanı iken, HDP'yle yapılan ittifak sonucu HDP listelerinden 7 Haziran seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçildi.

Tüzel, daha önce de iki kez milletvekili adayı olmuştu. 1996 yılında Emek Partisi kurucu genel başkanı olan Tüzel, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde İzmir'den emek ve demokrasi güçlerinin ortak adayı olarak bağımsız milletvekili adayı olmuş, 36.167 oy (%3,4) almasına karşın seçilememişti. 

Tüzel, 12 Haziran 2011 seçimlerinde aday olduğu İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilmişti. Tüzel, 27 Ekim 2013'te toplanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kongresi'nde HDP'ye katılmıştı. 

  • Müslüm Doğan- Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı

Doğan, aktif siyasete katılmadan önce Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı'nı yürütüyordu. Doğan'ın en çok dikkat çeken söylemi, Diyanet İşleri Başkanlığı'na karşı olan tavrı. Müslüm Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını savunuyordu. 

  • Ali Haydar Konca- Eski Kaymakam - Eski SHP’li

HDP Kocaeli Milletvekili Konca, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Meslek hayatına İçişleri Bakanlığı'nda maiyet memuru olarak başladı.

Çeşitli ilçelerde kaymakamlık görevinde bulunduktan sonra, 12 Eylül askeri darbesi ile görevden alındı. 12 Eylül rejiminin sona ermesiyle birlikte Kocaeli Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğüne atanan Konca, bu görevinden istifa ederek, serbest avukatlık yapmaya başladı. Konca, 1989 seçimlerinde SHP'den belediye meclis üyesi seçildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gönderilen davet mektubu şöyle

AK Parti'ye 11, CHP'ye 5, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşüyor.

Davutoğlu tarafından bakanlık teklif edilen isimlere gönderilen mektup şöyle:

'Sayın......

İlgi: Cumhurbaşkanlığı’nın 25.8.2015 Tarihli ve 68244839-150.01-4-508 Sayılı yazısı

25.8.2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulu’nıu kurmak zere Başbakan olarak atanmış bulunmaktayım. Geçici Bakanlar Kurulu Üyeliği için şahsınıza Bakanlık teklif ediyorum. Anayasa’nın amir hükmü gereğince, teklif edilen bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde yerinize bağımsızlardan atama yapılacağından, geçici bakanlar kurulunun kurulması için öngörülen anayasal süre dikkate alınarak bakanlık görevine ilişkin telife 27/08/2015 tarihi saat 18:00’e kadar yazılı olarak yanıt vermeniz hususunda gereğini rica ederim. 

Ahmet Davutoğlu, Başbakan'

İlk açıklamalar

İlk açıklamalar

Teklif edilen isimlerden ilk açıklamalar gelmeye başladı.

CHP'li Deniz Baykal: Parti ahlakına uygun hareket edeceğim kapsamlı bir mektupla yanıt vereceğim.

CHP'li Erdoğan Toprak: Teklifi kabul etmeyeceğim kesin, ben partimin ilkelerine bağlıyım, teşekkür ediyorum.

HDP'li Müslüm Doğan: Burada esas olan anayasal bir gereğin yerine getirilmesidir. Partimizin alacağı karar da önemlidir, bizim için esastır. Anayasal bir gereklilik ve kısa süreli bir hükümette yer almak partimizin daha önce aldığı bir karardır ama yine de partimiz değerlendirecektir. Hayırlı olsun diyorum.

HDP'li Levent Tüzel: Kararımı parti ile görüştükten sonra vereceğim.

HDP'li Ali Haydar Konca: Önemli olan Türkiye'nin birliği, bütünlüğü ve kardeşliği.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ:'Beklediğimiz kamuoyunda yapılan tartışmalarda gazetelerde ismi geçen arkadaşlar değildi. Bu saatten sonra isim tartışmasına girmeyeceğiz.'

CHP Grup Başkanvekili Özel: 'Liderleri aşıp vekillere yönelirlerse kapılar kapalı. Herhalde kapının altından zarf atmaya çalışıyorlar. Arkadaşlarımız parti disiplini içinde gereken nezaketle cevap verecektir' 

MHP'li Tanrıkulu teklifi reddetti ve teklife tepki olarak görevinden istifa etti

Teklifi kabul etmediğini bildirdiğini açıklayan Tanrıkulu, '13 yılın sonucunda ağır güvenlik ve ekonomik zorluklar içindeyken; 46 yıllık tarihî, köklü ve saygın bir mensubiyeti olan MHP'nin Genel Başkan Yardımcısı’na böyle bir teklifin yapılması cürretine tepki olarak, MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum' dedi.

MHP'li Tuğrul Türkeş teklife 'evet' dedi

MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'in, Davutoğlu'nun bakanlık teklifini kabul ettiği bildirildi.

Kabul etmezlerse ne olacak?

Kabul etmezlerse ne olacak?

CNN Türk'te yer alan habere göre Doğan TV Ankara Temsilcisi Hande Fırat, seçilen isimleri değerlendirirken AK Parti'nin yeni kabinede 11 kontenjanı bulunduğunu, üç dönemlik olmayan bakan sayısının da 12 olduğunu belirterek, genel olarak aynı isimlerle yola devam etme eğilimi olduğunu söyledi. CHP ve MHP reddetmesi halinde ağırlıklı olarak müsteşar ve bakan yardımcılarının atanarak, hükümetin tamamlanacağı bilgisini verdi.

CHP'den Deniz Baykal'ın 'Türkiye nasıl bu hale geldi?' sorusuna da yanıt verecek kapsamlı bir yanıt hazırladığına dikkat çeken Fırat, HDP'den seçilen isimlerin HDP'nin ideolojik yapısından gelmeyen, eskiden devlet görevlerinde ve sivil toplum kuruluşlarında (STK) yer alan isimler olduğunu ifade etti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0