Görüş Bildir
Haberler
Deliliği ve Ruh Hastalıklarını Konu Edinmiş 35 Akıl Bulandıran Film

Deliliği ve Ruh Hastalıklarını Konu Edinmiş 35 Akıl Bulandıran Film

Psikolojik rahatsızlıklar, çeşitli nedenlerle kişinin düşüncesinde, ruh halinde yada davranışlarında sorun olması halidir. Sinema tarihine baktığımızda ise deliliğin ve ruhsal  bozuklukların en  sevilen ve üzerinde durulan temalar olduğunu söyleyebiliriz.  İşte  bipolarlık, şizofreni, kişilik bozuklukları, depresyon gibi çeşitli rahatsızlıkları konu edinmiş filmler;

Not1: Filmler Imdb puanlarına göre sıralandırılmıştır. 

Not2: Film özetleri sinemalar.com sitesinden alıntılanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Bipolar (Bipolar- Bozukluk), 2014

35. Bipolar (Bipolar- Bozukluk), 2014

Çekingen bir adam olan Harry Poole, aynı zamanda bipolar bozukluk hastalığıyla mücadele etmektedir. Bu hastalığa mucizevi bir çözüm bulduğunu iddia eden Dr. Lanyon'ın kliniğine gönüllü olarak yatar ve bu ilacı kullanmaya başlar. 24 saat kameralarla takip edilen Harry'nin durumu ilk başlarda düzelme eğilimi gösterir. Ancak yavaş yavaş kişiliğindeki değişim onu esir alır ve 'Edward Grey' doğar, agresif, cesur ve kadınlara karşı kışkırtıcı bir adam..

IMDb: 4,6

34. Mr. Jones (Bay Jones), 1993

34. Mr. Jones (Bay Jones), 1993

Manik depresif bir adam olan Jones (Richard Gere) dış dünyayı kendine göre algılamaktadır. Geçirdiği bazı evrelerde en çok da kendisine zarar verecek durumlar yaratmaktadır. Bir bayan doktor Libby Bowen (Lena Olin), Jones ile ilgilenmeye başlar.

IMDb: 5,8

33. Prozac Nation (Prozac Toplumu), 2001

33. Prozac Nation (Prozac Toplumu), 2001

Yetenekli yazar Elizabeth, Harvard’da gazetecilik bursu kazanır ve bunu ait olduğunu düşündüğü işçi sınıfından kurtulmanın yolu olarak görür. Okuldaki ilk yılında ise depresyon ile mücadele eder.

IMDb: 6,3

32. The Mosquito Coast (Sivrisinek Sahili), 1986

32. The Mosquito Coast (Sivrisinek Sahili), 1986

Allie Fox (Ford) Amerika'da yaşayan bir bilim adamıdır. Ancak yaşadığı ülkenin değerlerini gitgide kaybetmesi ve onun çalışmalarına hiç destek verilmemesi sonucu, ülkesine karşı bir tepki duyar ve tüm ailesini alarak Honduras'taki Sivrisinek Sahili'ne gider. Ancak oraya alışma süreci zor olur. Zaman zaman Fox, ülkedeki misyonerlerle de tartışır. Ülke içinde sorunlar artınca ailesi Amerika'ya geri dönmek ister ancak Fox ise başka bir yerde yeni bir hayata başlamayı savunur.

IMDb: 6,6

31. Spider (Örümcek), 2002

31. Spider (Örümcek), 2002

Psikiyatrik tedavi için uzun süre bir klinikte yatan Dennis Cleng, Doğu Londra sokaklarına geri döndüğünde çocukluğundan tanıdığı sokakların sesleri, görüntüleri, hatta kokular, geçmişe dair sonsuza dek gömülmüş hatıraları canlanır.Geçmişi sorgulayan şizofren bir adam 'yap-boz'a dönüşen bir hafıza, basit gözüken bir meselenin 'girift' detayları ...Aklını kaybetmekten kötü olan tek şey, ona geri kavuşmaktır.

IMDb: 6,8

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. House On Haunted Hill ( Lanetli Tepe), 1959

30. House On Haunted Hill ( Lanetli Tepe), 1959

Frederick Loren bir milyonerdir.  Beş kişiye, lanetli bir tepede kiraladığı, büyük ve ürkütücü evde  kendisi ve karısıyla bir gece geçirmeleri karşılığında 10.000 dolar vereceğine dair bir teklif sunar ve böylece olaylar başlar.

IMDb: 6,9

29. Safe (Güvenli), 1995

29. Safe (Güvenli), 1995

Carol White, zengin kocası ve üvey oğlu ile birlikte yaşadığı evinde gayet mutlu bir aile tablosu çizmektedir. Fakat nedeni anlaşılamayan bir şekilde aniden ortaya çıkan hastalığıyla mükemmel gözüken hayatı derinden sarsılacaktır. Günlük hayatta karşılaştığımız, makyaj malzemelerinden böcek ilacı gazlarına kadar her türlü kimyasal gaz ve maddeye karşı alerjik reaksiyon göstermeye başlayan Carol’ın hayatı çekilmez hale gelir. Sürekli öksüren, kusan, astım krizi tutan ve nefes alamayan Carol, en sonunda kendisiyle aynı dertten muzdarip olan insanlarla birlikte dağın tepesindeki bir klinikte tedavi görmeye başlar. Kapatıldığı bu klinik iyileşmesi için yeterli olmayacak rahatsızlığı daha da ileri gidecektir.

IMDb: 7,1

28. Sílení- Lunacy (Delilik), 2005

28. Sílení- Lunacy (Delilik), 2005

IMDb: 7,3

27. Girl, Interrupted (Aklım Karıştı), 1999

27. Girl, Interrupted (Aklım Karıştı), 1999

Yaşamına kast etme,günlük ilişkiler yaşama ve kişilik bölünmesi tanısıyla ailesinden ayrılarak 'Claymoore' adlı psikiyatri kliniğine yatırılan yazar adayı genç Susanna Kaysen’in buradaki personel ve hastalarla yaşadığı hüzünlü, heyecan verici, iç burkucu ilişkinin hikayesini anlatan film yazar Susannna Kaysen’in aynı adı taşıyan romanıdan, başarılı filmleriyle bütün dünyaya kendini kanıtlayan James Mangold tarafından sinemaya uyarlanmış.

IMDb: 7,3

26. David and Lisa (David ve Lisa), 1962

26. David and Lisa (David ve Lisa), 1962

Ruhsal tedavi gören iki gencin yakınlaşmasını konu alan filmde, dokunulmaktan ölesiye korkan bir deha ve ağır psikolojik sorunları olan Lisa'nın hikayesi anlatılıyor.

IMDb: 7,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Pi , 1998

25. Pi , 1998

Bir matematik dehasi olan Max sorunlu bir kisilige sahiptir ve insan hayatinin belki de en önemli bulusuna ulasmak üzeredir. Son on yil boyunca sayisal olarak tabiatin bir kodlanma sistemine sahip oldugunu kesfetmis fakat bunu çözmeyi basaramamistir.Her sey ama her sey onu bir tek sonuca götürmektedir. Ulastigi sonuç onu daha büyük kaoslara bunun da ötesinde problemin merkezi olarak kendine yöneltmektedir.Buldugu sir için belki de insanlar birbirlerini bile öldüreceklerdir. Bunu herkesten saklamalidir. Max zincirin ilk halkasi olan kodu kirmayi deneyerek bu riski yok etmeye karar verir.

IMDb: 7,5

24. Elling (Elling), 2001

24. Elling (Elling), 2001

Elling'in, 40 yıldır hiç ayrılmadığı, hayatını ve evini paylaştığı annesi yeni ölmüştür. Bu olay kendisini altüst eder ve bir psikiyatri kliniğine kaldırılır. Klinikte geçirdiği iki senenin sonunda, Elling yeniden dünyayla yüzleşir. Klinikte odasını paylaştığı, Kjell Bjarne ile birlikte Oslo'da küçük bir apartman dairesine yerleştirilirler. Bir restorana adım atmanın Güney Kutbu'nu keşfe gitmek kadar zor olduğunu düşünen ikili için bu yeni hayat, çözümlenmesi gereken birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Azim, gittikçe artan cesaret, biraz yardım ve psikiyatri kliniğine geri dönme korkusuyla Elling ile Kjell Bjarne hayatın zorlu yollarında düşe kalka ilerlerler.

IMDb: 7,6

23. An Angel At My Table ( Masamdaki Melek), 1990

23. An Angel At My Table ( Masamdaki Melek), 1990

Janet Frame, Yeni Zelanda’nın en ünlü ve uluslararası çapta tanınmış yazarıdır. Yoksulluk içinde büyümüştür; acı içinde geçen utangaç öğrencilik yılları, onun hikayesinin bir kısmını oluşturur. Film, aynı Janet Frame’in otobiyografisinde olduğu gibi üç bölümden oluşuyor. Yazar; çocukluk yılları, ergenlik yılları ve gençlik yıllarında üç ayrı karakterle canlandırılıyor...

IMDb: 7,6

22. American Psycho (Amerikan Sapığı), 2000

22. American Psycho (Amerikan Sapığı), 2000

Patrick Bateman, aileden zengin bir adamdır. Gençliği ve yakışıklı olması, kendisine hem işinde hem de sosyal hayatında avantajlar sağlamaktadır. Oldukça sıradan bir hayata kapılıp gidiyormuş gibi görünen Bateman'ın hayatının karanlık tarafın ise oldukça derinliklidir. Bateman, insanları sebepsiz yere öldürmekten hoşlanan ve öldürdüğü insanların vücutlarından hatıra olarak aldığı parçaları evinde saklayan bir akıl hastasıdır. Bunu kendisi dışında kimse bilmemektedir.

IMDb: 7,6

21. The Machinist (Makinist), 2004

21. The Machinist (Makinist), 2004

Trevor Reznik adlı bir makine operatörü uyuma yeteneğini kaybeder. Fakat bu sıradan bir uykusuzluk sendromu değildir. Aşırı yorgunluk ve uykusuzluk yüzünden fiziksel sağlığı ve akli dengesi bozulmaya başlar. Yanında çalışanlar en başta görünüşündeki tuhaflıktan ötürü ondan ürkmeye başlarlar ancak dükkanda onun da karıştığı bir kaza sonucu adamlardan biri kolunu kaybedince adamları karşısına almış olur. Trevor’ın suçluluk duygusu zamanla şüphe ve paranoyaya dönüşür, acaba daha kötüsünü mü beklemelidir? Önce evinde gizli notlar bulur. Tüm bu gizemler, Trevor’ı delirtmek için kurulmuş bir entrikanın parçaları mıdır? Yoksa her şeyin sebebi aşırı uykusuzluk ve yorgunluk mudur? Olup bitenleri anlayabilmek için meydana gelen tuhaf olayları araştırmaya başlayan Trevor’ın hayatı uykusuz bir kabusa dönmeye başlar. Daha fazla öğrendikçe aslında daha azını bilmiş olmayı tercih eder.

IMDb: 7,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Teyzem, 1987

20. Teyzem, 1987

Üftade annesi ve üvey babasıyla sıradan bir hayat sürmektedir. Bir gün yıllar önce evden gitmiş olan ablası oğlu Umur'la kapılarını çalar. Umur'la Üftade çok içten bir bağ kurarlar. Gelişen olaylarla Üftadenin bambaşka bir yüzü ortaya çıkar.

IMDb: 7,7

19. Hour Of The Wolf- Vargtimmen (Kurtların Saati), 1968

19. Hour Of The Wolf- Vargtimmen (Kurtların Saati), 1968

Borg çifti, sessiz ve sakin bir köyde yaşamlarını sürdürmektedir. Çevresinde bilinen bir ressam olan Johan, evin geçimini sağlamaktadır. Fakat Johan aynı zamanda hafıza kaybı sorunu yaşamaktadır. Bu sorununa ek olarak bir de, gecenin yerini gündüze bıraktığı ve çoğu insanın doğduğu ve öldüğü, kabusların ve korkuların saati olarak da bilinen Kurdun Saati’ne takıntısı vardır. Johan, gecenin yerini gündüze bıraktığı bu saat diliminden önce uyuyamaz. Kocasının yaşadığı bu zor durumda ona elinden geldiğince destek olmaya çalışan Alma da sanrılar görmeye başlar. Karı koca, bir süre sonra gerçek ve sanrıları birbirinden ayırt edemezler...

IMDb: 7,7

18. Silver Linings Playbook (Umut Işığım), 2012

18. Silver Linings Playbook (Umut Işığım), 2012

Pat Solotano (Bradley Cooper) her zaman bardağın dolu tarafına bakan, “Her şeyde bir hayır vardır,” sözüne inanan bir adamdır. Karısı kendisini başka bir adam için terk ettikten sonra akıl hastanesinde kalan Pat, karısını geri kazanmaya ve hayatını yeniden düzene sokmaya kararlıdır. Moralinin bozulmasına asla izin vermemeye çalışan Pat anne babasının yanına taşınır ve kendisini karısının istediği türden bir adam olmaya çalışmaya adar. Ancak bu zor bir mücadeledir. Taa ki hayatı istediği gibi gitmeyen güzel bir genç kadın olan Tiffany (Jennifer Lawrence) ile tanışana kadar.

IMDb: 7,8

17. Misery (Ölüm Kitabı), 1990

17. Misery (Ölüm Kitabı), 1990

Paul Sheldon kolay okunan popüler romanlar yazarıdır. Artık kariyerinde bir dönüm noktasında olduğunu düşünür, seri maceralarını yazdığı karakteri Misery Chastain’in öldürüp diziyi bitirir. Paul taşrada geçirdiği bir araba kazasından yaralı kurtulur. Onu bulup evinde bakmaya başlayan Annie Wilkes, şans eseri Paul’un sadık okurlarından biridir ve kahramanı Misery Chastain’in de sıkı bir hayranıdır. Son kitabı okuyup Misery’nin ölümüyle şoke olan kadın öfkeye kapılır ve Paul’u ayağından feci şekilde yaralayarak onu yatağa hapseder. Hem bölge şerifi hem de menajeri umutsuzca Paul’ü ararken o, gardiyanı Annie’ye özel bir Misery macerası daha yazmak zorundadır.

IMDb: 7,8

16. The Tenant- Le Locataire ( Kiracı), 1976

16. The Tenant- Le Locataire ( Kiracı), 1976

Mutsuz bir geçmişi olan bir daire ve tekin olmayan sakinleriyle bir apartman Roman Polanski'nin gerilim filmi Kiracı'nın mekanını oluşturuyor. Polanski'nin canlandırdığı Trelkovsky'nin sıradan memur hayatı, yeni bir binaya taşınmasıyla birden bire değişir. Binanın diğer sakinleri ve eski kiracıların trajik kaderleri paranoyalarına yenilerini ekler. Trelkovsky'nin gerçekleri ortaya çıkacak mıdır yoksa bütün bunlar yalnızca hayal ürünü müdür?

IMDb: 7,8

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Ordinary People, (Sıradan İnsanlar- Büyük Ceza), 1980

15. Ordinary People, (Sıradan İnsanlar- Büyük Ceza), 1980

Jarrett ailesi oğullarının ölümü ve sonrasında kalan diğer oğulları Conrad'ın intihara teşebbüs etmesinden sonra normal hayatlarına dönmeye çalışan talihsiz bir ailedir. Conrad, herkesin gözdesi olan büyük kardeşi Buck'ın öldüğü kazaya tanık olmuş ve bu yüzden de bir süre hastanede tedavi altına alınmıştır. Döndüğünde ise kendisini ailesinden ve arkadaşlarından soyutlandığı bir dünyada bularak suçluluk psikolojisiyle başbaşa kalır. Bu süreçte tarapiye başlar. Anne Boreth her şeyin güzel olduğu zamanların özlemini çekerken baba Calvin aileyi bir arada tutmaya çalışacaktır.

IMDb: 7,8

14. A Streetcar Named Desire (İhtiras Tramvayı), 1951

14. A Streetcar Named Desire (İhtiras Tramvayı), 1951

İhtiras Tramvayı (A Streetcar Named Desire), 1951 yılında Pulitzer Ödülü kazanmış Tennessee Williams'ın aynı adlı oyunundan uyarlanmış bir Oscar Ödüllü filmdir. Filmi, oyununu da yöneten Elia Kazan yönetmiş, baş rollerde Marlon Brando (Stanley Kowalski), Vivien Leigh (Blanche DuBois), Kim Hunter ve Karl Malden. Leigh dışında hepsi Broadway kadrosunda görev almıştır. Filmin yapımcısı yetenek avcısı avukat Charles K. Feldman ve Warner Bros Stüdyoları'nda çekilmiştir. Senaryosu Oscar Saul tarafından yazılmıştır. Film, 1999 yılında Birleşik Devletler Kütüphane Kongresi tarafından “kültürel olarak önemli” filmler arasında ilan edilmiş ve Ulusal Film Sicil Dairesi’nde korunmasına karar verilmiştir. Film müzikleri Hollywood’da zamanın en radikal yükseliş eğiliminde olan Alex North tarafından yapılmıştır. North, geleneksel tarzın yerine karakterlerin psikolojik dinamiklerini yansıtan kısa tınılar yazmasıyla ünlenmiştir. Filme yönelik çalışmasına o yılın En İyi Müzik Akademi Ödülü’ne aday gösterilen iki filminden biridir.

IMDb: 8,0

13. Black Swan (Siyah Kuğu), 2010

13. Black Swan (Siyah Kuğu), 2010

Nina (Portman), New York’ta yaşayan çok yetenekli bir balerindir ve hayatında çoğu balerin için de olduğu gibi dansetmekten başka bir şey yoktur. Eski bir balerin olan ve bu konuda çok hırslı olan annesi Erica (Hershey) ile yaşamaktadır. Oyun yönetmeni Thomas Leroy (Cassel) KUĞU GÖLÜ’nün baş balerini Beth MacIntyre (Ryder) yeni sezonda değiştrimeye karar verir ve ilk tercihi de Nina’dır. Balenin saf ve zarif Beyaz Kuğu ile şehvetin temsilcisi Siyah Kuğuyu aynı anda canlandırabilecek birine ihtiyacı vardır. Fakat Nina’yı bekleyen bir yeni bir rakip vardır, ve o da Leroy’u etkilemeyi başarmıştır. Nina Beyaz Kuğu rolüne her ne kadar uysa da Lily de Siyah Kuğu’nun tam karşılığıdır. İki genç dansçı arasındaki rekabet garip bir arkadaşlığa dönüşürken Nina da kendi karanlık tarafıyla haşır neşir olmaya başlamıştır. Onu mahvedebilecek türden bir kayıtsızlık.

IMDb: 8,0

12. Festen- The Celebriton (Şölen), 1998

12. Festen- The Celebriton (Şölen), 1998

Babasının 60. doğum günü partisinde, Christian ayağa kalkar ve şok edici bir konuşma yapar. O ve kısa zaman önce intihar eden ikiz kız kardeşinin, çocukken babaları tarafından cinsel tacize uğradıklarını açıklar. Başlangıçta konuklar Christian’a inanmaz. Konuyu duymazdan gelir ve Christian’ın babasından özür dilemesini isterler. Fakat şüphe içlerinde büyüdükçe şölen de kontrolden çıkar. Christian’in söylediklerinin doğru olduğunu gösteren son kanıt ölü kız kardeşten gelir. Kızkardeşin bırakmış olduğu veda mektubu, şölen sırasında bulunur ve tüm konukların önünde sesli olarak okunur...

IMDb: 8,1

11. Shutter Island (Zindan Adası), 2010

11. Shutter Island (Zindan Adası), 2010

Martin Scorsese’in yönettiği “Shutter Island-Zindan Adası”nda, Massachussets sahili açıklarındaki bir adada suç işlemiş akıl hastalarının tedavi edildiği hastanedeki bir katilin esrarengiz şekilde kayboluşunu soruşturmakla görevlendirilen Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) ve Chuck Aule (Mark Ruffalo) adlı iki polisin baş döndüren hikayesi konu ediliyor.

IMDb: 8,1

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Donnie Darko (Karanlık Yolculuk), 2001

10. Donnie Darko (Karanlık Yolculuk), 2001

Yıl 1988… Donnie Darko isimli genç bir gece insan-tavşan karışımı olan bir yaratık tarafından odasından çıkarılıp bir sırra doğru sürüklenir. Yaratık, genç çocuğa 28 gün, 6 saat, 42 dakika, ve 12 saniye sonra dünyanın sonunun geleceğini söylemiştir. Olayın şokunu üzerinden atamayan Donnie, bu büyük sırrın ağırlığı altında, tüm sosyal yaşantısını sonlandırarak bu gizemli tavşanın peşinden gidecektir.

IMDb: 8,1

9. What Ever Happened To Baby Jane? ( Bebek Jane'e Ne Oldu?), 1962

9. What Ever Happened To Baby Jane? ( Bebek Jane'e Ne Oldu?), 1962

Tekerlekli sandalyeye mahkum olarak yaşayan 1930 ların süper starı Blanch Huston (Joan Crawford) ile eski çocuk yıldız, deli kızkardeşi Jane Huston(Bette Davis) yıkılmaya yüz tutmuş malikhanelerinde, oyunculuk anlamında birbirlerini lime lime ederek bir Hollywood Grand Guignol destanı anlatıyorlar. Boynuz kulağı geçer misali sonradan oyuncu olarak eski çocuk yıldız kardeşinin şöhretini gölgeleyen, onu kenara iten, bütün ilgiyi üzerine çekerek, şöhretin doruğuna çıkan Blanche geçirdiği bir kaza sonucu sakat kalır. Hikaye Blanche ı sakat bırakan o kazanın üzerine kurulur.Görünürde birbirlerinden nefre eden, bu iki kız kardeş gerçekten birbirlerini öldürecek kadar işi ileri götürecekler mi ? Yeniden şöhrete dönüşün hayalini kuran, planlar yapan, eski elbiseleri ile evin içinde salınan kızkardeşini ölesiye kıskanan alkolik, deli Jane mi ? yoksa masumiyetin sembolü kapalı kutu Blanch mı suçlu?,

IMDb: 8,1

8. Nostalghia (Nostalji), 1983

8. Nostalghia (Nostalji), 1983

Tanınmış bir Rus şair olan Andrei, 18. yüzyılda yaşamış ve Bolonya'da eğitim görmüş memleketlisi müzisyen Sosnovsky'nin hayatını araştırmak için İtalya'ya gelir. Güzel İtalyan tercümanı eşliğinde Toskana'dayken mutsuz evliliğinin, karısının ve çocuklarının Rusya'daki hatırası onu avlar. Seyahati giderek içsel bir serüvene dönüşürken mistik bir aydınlanma, şairin yolunu aydınlatacaktır.

IMDb: 8,2

7. A Woman Under Influence (Etki Altında Bir Kadın), 1974

7. A Woman Under Influence (Etki Altında Bir Kadın), 1974

Mabel Longhetti alt-orta sınıftan Los Angeles'lı bir evkadınıdır; kişilik duygusu öylesine zayıftır ki, kendini sadece kocasının sevgisi ve çocuklarının bağlılığıyla tanımlar. Kocası Nick, bir inşaat ekibinin şefidir; coşkulu bir yapıya sahip, insanlarla birlikte olmayı seven bir tiptir. Mabel umutsuzca onu hoşnut kılmak ister ve yalnız olduklarında bunu yapar da. Uyuşurlar ve birbirlerini severler. Ama çevrede insanlar varsa, Mabel biraz kaçık bir hal alır. Nasıl davranması gerektiğinden emin değildir, çünkü kim olduğundan emin değildir. Mabel çevresindeki her tür etkiye karşı savunmasızdır; güvensizdir, hiperdir, maniktir. Fazlaca güler ve kendini zorlar. Etrafta başkaları olduğunda iyi değildir. Bu yüzden de kocası sonunda yapması gerektiğini düşündüğü şeyi yapar ve onu bir akıl hastanesine yatırır.

IMDb: 8,2

6. A Beautiful Mind (Akıl Oyunları), 2001

6. A Beautiful Mind (Akıl Oyunları), 2001

John Forbes Nash Jr., genç yaşında geliştirdiği kuramlarla matematik dünyasının bir numaralı ismi haline gelir. Fakat kısa süre içerisinde bencilliği ve kendine olan aşırı güveni sonucunda oluşan kişisel problemleri ile baş edemez duruma düşer. Dahilik ile delilik arasındaki ince çizgide, delilik tarafına doğru sürüklenir.

IMDb: 8,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. A Clockwork Orange ( Otomatik Portakal), 1971

5. A Clockwork Orange ( Otomatik Portakal), 1971

Geleceğin Britanyasında, ilaç bağımlısı bir çete her gece şiddet gösterilerinde bulunmaktadır. Adam dövüp, hırsızlık yapıp insanlara tecavüz etmektedir. Bir gece çetenin başı Alex diğerleri tarafından polise ihbar edilir. Hapse giren Alex'in cezasını hafifletmesi için önünde bir seçenek vardır: Bir deneye tabi tutulmak. Sonrasında Alex'in hayatı tümüyle değişecektir.

IMDb: 8,4

4. Psycho (Sapık), 1960

4. Psycho (Sapık), 1960

Marion Crane (Janet Leigh), Arizona'da bir emlak ofisinde çalışmaktadır. Sevgilisi Sam (John Gavin) ile evlenmek istemektedir ancak çiftin çok az parası vardır. Bir cuma günü, patronu Marion'a bankaya para yatırması için 40 bin dolar verir. Marion, bu parayla Sam'le hayal ettikleri hayatı kurabileceklerine karar verir ve parayı çalarak Sam'le buluşmaya gider. Yolda Bates Motel'de konaklamak zorunda kalır. Moteli işleten Norman Bates (Anthony Perkins), annesiyle saplantısı olan genç bir adamdır.Beraber akşam yemeği yerler ve Marion odasına çekilir ve yatmadan önce duş almaya karar verir. Sinerma tarihinde adından ünlü 'duş sahnesiyle' söz ettiren, türünün en önemli örneklerinden Sapık, Alfred Hitchcock'un başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.

IMDb: 8,5

3. Sunset Boulevard ( Sunset Bulvarı), 1950

3. Sunset Boulevard ( Sunset Bulvarı), 1950

Film genç senarist Joe Gillis'in bir havuzda kanlar içinde yüzüstü yatarken görüntüsü eşliğinde, anlatıcı Joe'nun bizi altı ay öncesine götürmesiyle açılır. Yazdığı senaryoları satamadığı ve kimseden ödünç para bulamadığı için maddi durumu kötüleşen Joe'nun başı eski borçlarıyla derttedir. Arabasını borçlarına karşılık geri almak isteyen alacaklılarından kaçarken Sunset Bulvarı'ndaki bir eve sığınır. Evin sahibi sessiz filmler zamanının ünlü aktrislerinden Norma Desmond'dır. Eski ününü hemen geri kazanabileceğini sanan Norma, kendi yazdığı bir senaryoyla sinema dünyasına geri dönmeye hazırlanmaktadır. Joe kendisine senaryo yazımı konusunda yardım edebileceğini söyleyince Norma onun evde yaşamasına izin verir, ve bir süre sonra ona aşık olur...

IMDb: 8,5

2. One Flew Over The Cuckoo's Nest ( Guguk Kuşu), 1975

2. One Flew Over The Cuckoo's Nest ( Guguk Kuşu), 1975

Randle P. McMurphy (Jack Nicholson), damarlarında kan yerine elektrik dolaşan, ağzı çok iyi laf yapan özgür ruhlu bir mahkumdur. McMurphy, deli numarası yaparak kendisini 'kaçıklar' olarak nitelediği adamların yanına aldırır. Ve hemen ardından, onun bulaşıcı düzensizlik sevdası yeni geldiği yerdeki uyuşturucu rutinle karşı karşıya gelir. McMurphy Dünya Kupası maçları oynanırken, yeni arkadaşlarının yatıştırıcı ilaçlara boğulmuş bir şekilde ortalıkta bornozlarla dolaşmasına dayanamaz. Bu, savaş demektir! Bir tarafta McMurphy vardır. Diğer tarafta ise, sinema tarihinin en soğuk ve canavar ruhlu karakterlerinden Hemşire Ratched (Louise Fletcher) vardır. Ortada ise, koğuştaki herkesin kaderi. Ken Kesey'in en çok satanlar listesindeki romanından uyarlanan Guguk Kuşu, 1975'te beş ana Akademi Ödülü'nü kazandı.

IMDb: 8,7

1. Fight Club (Dövüş Kulübü), 1999

1. Fight Club (Dövüş Kulübü), 1999

Jack, hayatın sıradanlığına kapılmış bir sigorta memurudur. Uzun bir süredir 'insomnia' yani uykusuzluk hastalığından şikayetçidir. Kendi psikolojik sıkıntılarından kurtulabilmek adına grup terapilerine katılmaktadır. Terapiler esnasında Marla adında bir kızla tanışır. Bir süre sonra da hayatını değiştirecek olan Tyler Durden ile... Durden, Jack'in ulaşmak istediği tüm hedeflere ulaşmış olan bir adamdır ve Jack'i asla hakkında konuşulmaması gereken bir organizasyon olan 'Dövüş Kulübü' ile tanıştıracaktır.

IMDb: 8,8

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
225
64
44
19
17
16
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın