Görüş Bildir
Haberler
41 Fotoğrafla Dört Mevsimin En Güzelinin Yaşandığı Ülkemizden 41 Milli Parkımız

etiket 41 Fotoğrafla Dört Mevsimin En Güzelinin Yaşandığı Ülkemizden 41 Milli Parkımız

Nilsu Baran
14.03.2016 - 20:25

Dört mevsimin en güzelinin yaşandığı ülkemizde muhteşem milli parklar bulunuyor. Tam olarak 41 tane milli parkımız var. Milli parklarımızın en genel özellikleri ağacının bol olması, oksijen konusunda zengin olması, doğal hayatın tahrip edilmemiş ve hayvanların şimdilik özgürce yaşayabildiği yerler olmalarıdır.

Kaynak: http://www.milliparklar.gov.tr/mp/?sf...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ağrı Dağı Milli Parkı

1. Ağrı Dağı Milli Parkı

Ağrı ili sınırları içinde yer almaktadır. 2004 yılında ilan edilmiştir. Nuh Peygamberin Gemisi ve Nuh Tufanı nedeniyle Ağrı Dağı'nı dünyada bilmeyen yoktur. Dağda büyük bir göktaşı çukuru vardır. Dünyanın her yanından dağcıların geldiği Ağrı Dağı flora ve fauna açılarından da ilginç özellikler göstermektedir.

2. Aladağlar Milli Parkı

2. Aladağlar Milli Parkı

Niğde, Kayseri, Adana illeri sınırları içinde yer almaktadır. 1995 yılında ilan edilmiştir. Buzul Gölleri ve Kapuzbaşlı şelaleleri görülmeye değer yerlerdir. Milli parkın düşlük rakımlı kesimlerinde kızılçam, karaçam ve göknar toplulukları bulunmaktadır. Ağaç sınırının üzerinde ise kayalar arasında yetişen otsu bitkilerin çoğu gösterişli çiçeklere sahiptir. Milli parkta yaban keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal sansar gibi memeliler, yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşamaktadır. Aladağlar yurt içinden ve dışından dağcıların ülkemizde en çok rağbet ettikleri bir yerdir.

3. Altınbeşik Mağarası Milli Parkı

3. Altınbeşik Mağarası Milli Parkı

Antalya ili sınırları içinde yer almaktadır. Orta Toroslar’ın karstik yapısı içinde üç katlı bir mağara sistemidir. Üst katında sarkıt ve dikitler bulunmaktadır.

4. Altındere Vadisi Milli Parkı

4. Altındere Vadisi Milli Parkı

Trabzon ili sınırları içinde yer alır. 1987 yılında ilan edilmiştir. Sümela Manastırı, Altındere Vadisi ve bu vadinin jeomorfolojik yapısı ile flora ve faunası milli parkın kaynak değerini oluşturmaktadır.

5. Başkomutan Tarihi Milli Parkı

5. Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Afyon, Kütahya, Uşak illeri sınırları içindedir. 1981 yılında ilan edilmiştir. Türk Kurtuluş Savaşında 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz'un 30 Ağustosta zaferle taçlandırılmasıyla sonuçlanan harekatın geçtiği alanları kapsayan milli parkta, Kurtuluş Savaşı'mıza ait tarihi yerler, anıtlar ve şehitlikler bulunmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Beydağları Sahil Milli Parkı

6. Beydağları Sahil Milli Parkı

Antalya ili sınırları içinde yer almaktadır. 1972 yılında ilan edilmiştir. Kıyı bölgelerde kızılçam olan orman örtüsü, yükseldikçe yerini karaçam ve sedire bırakmaktadır. Bine yakın bitki türünden yirmi beş tanesi parka özgü endemik türdür. Ayı, kurt, tilki, yaban keçisi, vaşak sincap oklu kirpi gibi kara memelilerinin yanında kıyılarda nadir de olsa Akdeniz fokuna rastlanmaktadır. Deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı Çıralı Sahilleri özel koruma altındadır. Antik Likya bölgesinde yer alan milli parkta Çıralı'da Likya'nın sönmeyen ateşi Yanartaş bulunmaktadır.

7. Beyşehir Gölü Milli Parkı

7. Beyşehir Gölü Milli Parkı

Konya ili sınırları dahilindedir. 1993 yılında ilan edilmiştir. Gölde tatlısu levreği, sazan, sarıbalık ve çiçekbalığı yaşamaktadır. Adalarda ve sığ kıyılarda pelikan, dalgıç, balıkçıl ve yaban ördekleri kuluçka yapmakta, göçler sırasında çeşitli türden su kuşları sürüler halinde göle uğramaktadır.

8. Boğazköy - Alacahöyük Milli Parkı

8. Boğazköy - Alacahöyük Milli Parkı

Çorum ili sınırları içindedir. 1988 yılında ilan edilmiştir. Milli parkta Anadolu'nun en eski uygarlıklarından olan Hitit'lere başkentlik yapmış Hattuşaş (Boğazköy) ve çevresindeki çeşitli tarihi eserler bulunmaktadır. Şehir surları, Aslanlı Kapı, Yer kapı ve Yazılıkaya bunların başlıca örnekleridir. Hititler zamanında ormanlarla kaplı olduğu anlaşılan bu bölgenin, şimdi tamamen antropojen bir step görünümümde olması ibret vericidir.

9. Dilek Yarımadası - Büyük Mendere Deltası Milli Parkı

9. Dilek Yarımadası - Büyük Mendere Deltası Milli Parkı

Aydın ili sınırları içinde yer alır. Dilek Yarımadası 1966 yılında, Büyük Menderes Deltası 1994 yılında ilan edilmiştir. Yarımada ülkemizde maki florasının en iyi örneklerine sahip olduğu gibi, kuzey bakılarında Karadeniz florasına ait türleri de barındırmaktadır. Delta ise Ege Bölgesi’nde göçmen kuşlar için en önemli yaşama alanlarından biridir. Delta aynı zamanda deniz balıklarının yumurta bırakma sahasıdır.

10. Gala Gölü Milli Parkı

10. Gala Gölü Milli Parkı

Edirne ili, Enez ve İpsala ilçesi sınırları içerisinde yer alan Pamuklu ve Küçük gala göllerini kapsayan alan 2005 yılında ilan edilmiştir. Parkımız; sulak saha, göl ve orman ekosistemlerini ve bu ekosistemlerde barınan çeşitli canlı türlerini barındırmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

11. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Gelibolu milli parkı aslında tarihi önemiyle öne çıkan bir milli parktır. 1. Dünya savaşında Çanakkale savaşları buralarda yaşanmıştır. Osmanlı Devleti ile İtilaf devletleri arasında kanlı bir savaş yaşanmış ve binlerce şehit verilmiştir. Bunun anısında her sene Avustralya’dan ve Yeni Zelanda’dan bir çok insan geçmişi anmak ve yaşananların bir daha olmaması gerektiğini vurgulamak için her sene buraya gelirler.

12. Göreme Tarihi Milli Parkı

12. Göreme Tarihi Milli Parkı

Nevşehir ili sınırları içinde yer almaktadır. 1986 yılında ilan edilmiştir. Erciyes ve Hasan Dağı volkanizmalarının lav ve tüflerinin yağışlar ve rüzgarlarla aşınması sonucu dünyada eşi bulunmayan jeomorfolojik yapılar oluşmuş, bu yapılar ve çevresi tarih boyunca çeşitli uygarlıklar tarafından yerleşim ve tarım amaçlı kullanılmıştır. Kapadokya olarak da adlandırılan bu bölge, geçmişiyle olduğu kadar halen var olan yaşamı ile de ilgi çekicidir. Türkiye'nin pek çok yerinde olduğu gibi, burada da tarihi ve kültürel değerler kadar, doğal değerler de ilgi çekicidir ve bölge her mevsim yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Dünya ölçeğinde yapılacak bir milli park sıralamasında ilk ona girecek değerde bir alandır.

13. Güllük Dağı (Termessos) Milli Parkı

13. Güllük Dağı (Termessos) Milli Parkı

Antalya ili sınırları içindedir. 1970 yılında ilan edilmiştir. Antalya'nın traverten düzlüklerinden yükselen Güllük Dağı’nda Anadolu'nun yerli halklarından olan Solim'lerin kurduğu Termesos şehri kalıntıları yer almaktadır. Antik kent çevresinde tepeler, vadiler kanyonlar yer almakta olup, bunlardan Mecene Boğazı adıyla bilineni 600 m. derinliğe ulaşmaktadır. Milli park kızılçam ormanları ve maki florasıyla örtülü olup, nesli tehlikede olan alageyik milli parkta yaşamaktadır. Yaban keçisi, karakulak, kaya sansarı gibi memeli türlerin yanında, ötücü kuşlar ve şah kartal gibi nadir yırtıcılar da görülmektedir. Milli park yabancı turistlerin sıklıkla uğradıkları yerler arasındadır.

14. Hattila Vadisi Milli Parkı

14. Hattila Vadisi Milli Parkı

Artvin ili sınırları içinde yer almaktadır. 1994 yılında ilan edilmiştir. V tipi, dar tabanlı derin karakterdeki Hatila Vadisi jeomorfolojik yapısı ile olduğu kadar, botanik özellikleri ile de ortaya çıkmaktadır. Bu karakteri ile ülkemizde nadir görülen bir doğa sergilemektedir. Karadeniz Bölgesinde bulunmasına karşın, Akdeniz Bölgesi bitki türlerini de içeren vadi; ayı, tilki, yaban keçisi, sansar, porsuk gibi memelileri, ötücü ve yırtıcı kuşları ve ünlü Hopa Engereği’ni barındırmaktadır.

15. Honaz Dağı Milli Parkı

15. Honaz Dağı Milli Parkı

Denizli ili sınırları içinde yer almaktadır. 1995 yılında ilan edilmiştir. 2.528 metrelik zirvesi ile Ege Bölgesinin en yüksek noktası olan Honaz Dağı jeolojik yapısında periglasiyel formasyonlar göstermektedir. Çevresinden oldukça dik bir şekilde yükselen dağ oldukça gür bir bitki örtüsüne sahiptir. Kızılçam, karaçam ve ardıç başlıca ağaç türleridir. Otsu flora içinde endemik türler bulunmaktadır. Yaban keçisi, yaban domuzu, tavşan, tilki, porsuk, kirpi alanda görülen memelilerdir. Milli parkta ötücü ve yırtıcı kuşlarla birlikte keklik de bulunmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

16. İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

İğneada beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İğneada, Marmara Bölgesi, Kırklareli İli Demirköy İlçesine bağlı, Bulgaristan ile sınırı olan bir sahil kasabasıdır. Yıldız (Istranca) Dağlarından Karadeniz sahillerine doğru akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesi ve mevsimsel olarak sular altında kalması sonucunda milli parktaki longoz ormanları oluşmuştur.

17. Ilgaz Dağı Milli Parkı

17. Ilgaz Dağı Milli Parkı

Çankırı ve Kastamonu illeri sınırları içinde yer almaktadır. 1976 yılında ilan edilmiştir. İğne yapraklı ağaçların hâkim olduğu bir orman örtüsüne sahiptir. Karaçam, sarıçam ve göknar yaygın ağaç türleridir. Açık alanlarda ardıçlar da görülmektedir. Az sayıda olmakla birlikte ayı, kurt tilki, geyik, karaca ve yabandomuzu görülmektedir. Alan, giderek gelişen bir kış sporları merkezi halini almaktadır.

18. Kaçkar Dağları Milli Parkı

18. Kaçkar Dağları Milli Parkı

Rize ili sınırları içindedir. 1994 yılında ilan edilmiştir. 4000 metreye yaklaşan zirvesi ile Karadeniz bölgesinin en yüksek dağlarıdır. Ülkenin aynı zamanda en bol yağışlı kesiminde olması milli parkın orman, alpin çayır ve orman altı florasını olağanüstü zenginleştirdiği gibi, akarsular yönünden de benzersiz kılmakta; Fırtına deresi, Hemşin deresi gibi aslında bir ırmak büyüklüğündeki akarsular milli parkı çevrelemektedir. Flora zenginliği ile uyumlu olarak milli parkta normal popülasyonlarda ayı, kurt, çakal, tilki, karaca, yaban domuzu, sansar, tavşan, kakım, gelincik gibi memeliler, yırtıcı ve ötücü kuşlar, yaban horozu bulunmakta, Fırtına Deresi’nde Deniz Alası yaşamaktadır.

19. Karagöl - Sahara Milli Parkı

19. Karagöl - Sahara Milli Parkı

Artvin ili sınırları içinde yer almaktadır. 1994 yılında ilan edilmiştir. Milli parkın Karagöl bölümü ormanları, çayırları ve gölü ile ünlü olup yaz aylarında yöre halkının rekreasyon alanı haline gelmektedir. Sahara bölümü ise geleneksel yayla faaliyetlerinin yaşatıldığı yerdir. Doğa ve geleneksel kültürün iç içe olduğu Karagöl-Sahara Milli Parkı ladin göknar ormanları, jeolojik yapısı ve faunası ile de dikkat çekmektedir.

20. Karatepe Aslantaş Milli Parkı

20. Karatepe Aslantaş Milli Parkı

Osmaniye ili sınırları içindedir. 1958 yılında ilan edilmiştir. Geç Hitit döneminin (M.Ö. 8. Yüzyıl) önemli yerleşimlerinin ve kalesinin bulunduğu bir alandır. Roma ve Bizans dönemlerinde de yerleşmeler olmuştur. Milli parkta bu dönemlere ait eserler bulunmaktadır. Ceyhan Irmağı’nın içinden geçtiği bu alanda kızılçam ormanları, meşelikler ve makilikler yer almakta, Akdeniz Bölgesi’ne özgü flora ve fauna türleri yaşamaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Kazdağı Milli Parkı

21. Kazdağı Milli Parkı

Balıkesir ili sınırları içinde yer alır. 1994 yılında ilan edilmiştir. Antik çağlarda İda dağı olarak bilinen Kaz Dağı, Biga Yarımadasının en yüksek dağıdır. Başta Kazdağı Göknarı olarak tanınan endemik ağaç türü olmak üzere, zengin bir bitki örtüsüne sahip olan milli park, memeliler, kuşlar ve sürüngenler açısından da çeşitlilik göstermektedir. Dağda, kuzey güney doğrultusunda derin vadiler ve kanyonlar deniz etkisinin içerilere taşınmasını sağlarlar. Milli park özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır.

22. Kızıldağ Milli Parkı

22. Kızıldağ Milli Parkı

Isparta ili sınırları içindedir. 1969 yılında ilan edilmiştir. Jeolojik olarak karstik bir yapıya sahip olan milli parkta, ünlü Pınar Gözü Mağarası bulunmaktadır. Sedirleri ile tanınan milli parkta; karaçam, ardıç, meşe toplulukları ile bozuk maki formasyonları na da rastlanmaktadır. Beyşehir Gölü’nde su kuşları toplulukları kaydedilirken, iç kesimlerde ötücü kuşlar, keklikler ve yırtıcı kuşlar görülmektedir. Milli parkta kurt, tilki, yaban domuzu, sansar, tavşan gibi memelilere rastlanmaktadır. Milli parka daha çok rekreasyon ve sağlık amaçlı ziyaretçi gelmektedir.

23. Kovada Gölü Milli Parkı

23. Kovada Gölü Milli Parkı

Isparta ili sınırları içindedir. 1970 yılında ilan edilmiştir. Eğirdir Gölü’nün güneye devamı olan Kovada Gölü, aradaki dar bölgenin alüvyonlarla dolması sonucu ayrı bir göl halini almıştır. Jeolojik olarak karstik tektonik bir polye olan göl, Eğirdir ve Beyşehir Göllerinde olduğu gibi turkuvaz mavisi sularıyla bilinir. Kızılçam, endemik bir ağaç türü olan Kasnak meşesi (Quercus vulcanica) ve çınar, milli parkın başlıca ağaç türleridir. Otsu flora bakımından da zengin olan milli park, sazan, tatlı su levreği ve ıstakozu sucul fauna türleri ile tilki, sansar, yaban domuzu, tavşan, sincap, kirpi gibi memeli hayvan türlerine ve ötücü kuşlara sahiptir. Çevre halkının rekreasyon için yararlandığı milli park, peyzaj değerleri bakımından dikkat çekmektedir.

24. Köprülü Kanyon Milli Parkı

24. Köprülü Kanyon Milli Parkı

Antalya ili sınırları içindedir. 1973 yılında ilan edilmiştir. Milli parkın kaynak değerini oluşturan Köprü Çayının Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında meydana getirdiği yarma vadi 14 km. uzunluğu ve 100 m’yi aşan duvar yüksekliği ile Türkiye'nin en uzun kanyonlarından biridir. Milli parkta kızılçam ve makilik alanlar yaygın olmakla birlikte 400 hektarlık saf Akdeniz serisi ormanı benzersiz bir botanik özelliktir. Alabalıkları ile ünlü Köprüçay, aynı zamanda ülkemizin en popüler rafting alanıdır. Milli parkın yukarı bölgesinde antik Selge şehri kalıntıları bulunmaktadır.

25. Kuş Cenneti Milli Parkı

25. Kuş Cenneti Milli Parkı

Balıkesir ili sınırları içindedir. 1959 yılında ilan edilmiştir. Anadolu'dan Avrupa'ya geçen kuş göç yolu üzerinde bulunan Kuşcenneti, pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan binlerce kuşun ağaçlar ve sazlar üzerine yuva yaptığı büyük kuluçka kolonilerini barındırmaktadır. Kuşcenneti Milli Parkı, Avrupa Konseyi tarafından çok iyi korunan ve kıta ölçeğinde değer taşıyan doğal alanlara verilen “Avrupa Diploması”nın en üst kategorisi olan A sınıfı Diplomayla 1976 yılında ödüllendirilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Küre Dağları Milli Parkı

26. Küre Dağları Milli Parkı

Kastamonu ve Bartın illeri sınırları içinde yer almaktadır. Milli parkın kaynak değerlerini Valla Kanyonu, Ilgarini Mağarası gibi jeolojik oluşumlar, Ilıca Şelalesi gibi doğal güzellikler ve zengin bir flora ve fauna ile otantik, folklorik kültür zenginlikleri oluşturmaktadır. Milli park ülkemizin doğal değerlerinin fazla tahrip görmediği alanlardan biridir. İyi bir orman örtüsü ve otsu floraya sahiptir. Ayı, kurt, çakal, yaban domuzu, geyik, karaca, sansar sincap gibi memeliler ve ötücü kuşlar milli parkın fauna değerlerini oluşturmaktadır.

27. Marmaris Milli Parkı

27. Marmaris Milli Parkı

Muğla ili sınırları içinde yer almaktadır. 1996 yılında ilan edilmiştir. Milli parkta taban suyu yüksek olan düzlüklerde sığla ağacı toplulukları bulunmaktadır. Alandaki yaygın ağaç türü ise kızılçamdır. Suyun bol olduğu yerlerde çınarlar bulunmakta, güney bakılarda meşelere rastlanmaktadır. Dere yataklarında zakkumlar pembe çiçekleriyle yaz boyunca peyzaja renk katmaktadırlar. Milli parkta yaban keçisi, yaban domuzu, sansar, tavşan, sincap kirpi gibi memeli hayvanlarla, ötücü kuşlar ve sürüngenler yaşamaktadır.

28. Munzur Vadisi Milli Parkı

28. Munzur Vadisi Milli Parkı

Tunceli ili sınırları içinde yer almaktadır. 1971 yılında ilan edilmiştir. Munzur Dağlarında, Ovacık ilçesi yakınlarından büyük gözeler halinde doğan Munzur Suyu, Fırat Nehrine karışmaktadır. Munzur Suyunun iki kenarı, Ovacık kesiminde Türkiye'de doğal yayılışı çok küçülmüş olan huş ağaçlarıyla kaplıdır. Doğudan gelen Mercan Suyunu da alan Munzur Suyu, Tunceli il Merkezine kadar olan kesiminde ünlü alabalıklarını barındırır. Meşe ağaçlarının hakim olduğu milli park, ayı, kurt, tilki, yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi, susamuru, ile urkeklik gibi kuşları barındırmaktadır.

29. Nemrut Dağı Milli Parkı

29. Nemrut Dağı Milli Parkı

Adıyaman ili sınırları içindedir. 1988 yılında ilan edilmiştir. Milli parkın kaynak değeri eski çağlarda “Kommagene” olarak bilinen, bu alanda bulunan arkeolojik kalıntılardır. Antiochos tümülüsü ve buradaki dev heykeller, Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü milli park içinde kalan kültürel değerlerdir..

30. Nenehatun Tarihi Milli Parkı

30. Nenehatun Tarihi Milli Parkı

Tarihimize 93 Harbi olarak geçen 1877–1878 Osmanlı-Rus Savaşında şehrin korunmasında etkin rol üstlenen Mecidiye ve Aziziye tabyaları, Rusların kente daha fazla ilerlemesini engellemiştir. Erzurum’u ele geçirmek isteyen Ruslar Ermenilerin de yardımıyla Aziziye Tabyalarına saldırıp, nöbetçileri şehit ederler. Bu haber üzerine Erzurum halkı o zaman henüz 20 yaşında olan Nene Hatun’un önderliğinde kadın-erkek ellerine ne geçirdiyseler Aziziye Tabyasına koşarak büyük bir mücadele sonucunda tabyaları geri alırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Saklıkent Milli Parkı

31. Saklıkent Milli Parkı

Antalya ve Muğla illeri sınırları içinde yer almaktadır. Milli parkın kaynak değerini Saklıkent Kanyonu oluşturmaktadır. Eşen Çayının bir kolu üzerindeki kanyon jeomorfolojik olarak ilginç özellikler sergilemektedir. Milli parkın alt seviyelerinde kızılçam toplulukları görülürken daha yukarılarda karaçam ve sedir toplulukları görülmektedir. Dumanlıdağ çevresinde anıt ağaç niteliğinde sedirler bulunmaktadır. Aktar Yaylasında ise endemik geofitler ve siklamenler bulunmaktadır.

32. Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı

32. Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı

Kars ve Erzurum illeri sınırları içinde yer almaktadır. 2004 yılında ilan edilmiştir. 90.000 askerimizin donarak şehit olduğu 1914 yılına ait anılar Milli Parkın tarihi özelliğini teşkil etmektedir. Sarıkamış yöresi sarıçam ağacının yurdumuzda yayılış gösterdiği en yüksek alan olmaktadır. Bu yörenin sarıçam ormanları yaban hayatı türleri açısından da zengindir.

33. Soğuksu Milli Parkı

33. Soğuksu Milli Parkı

Ankara ili sınırları içindedir. 1959 yılında ilan edilmiştir. Batı Karadeniz Bölgesi’nden İç Anadolu'ya geçiş kuşağında yer alan ormanların hakim olduğu bir alandır. Karaçam, sarıçam, meşe yaygın ağaç türleridir. Milli parkta nesli tehlikede olan kara akbaba ve bazı kartal türleri yuva yapmaktadır. Ormanlık alanda seyrek de olsa ayı, kurt, tilki, sansar gibi yırtıcılara; geyik, yaban domuzu, tavşan, sincap gibi memelilere rastlanmaktadır. Ankara'ya 78 km. uzaklıktaki milli park, başkent halkının önemli bir rekreasyon alanıdır

34. Spil Dağı Milli Parkı

34. Spil Dağı Milli Parkı

Manisa ili sınırları içindedir. 1966 yılında ilan edilmiştir. Karstik yapıda olan Spil Dağı kanyonlara, mağaralara, dolinlere sahiptir. Kızılçam, karaçam akça ağaç, karaağaç, ardıç, meşe gibi ağaç türleri ile maki florası elemanları milli parkın odunsu bitki türlerini temsil ederler. Otsu bitkilerden 20 kadarı endemiktir. Ünlü Manisa lalesi de milli parkta doğal olarak yetişmektedir. Milli parkta karaca, yaban keçisi, tilki, porsuk, sansar, sincap gibi memeli hayvanlarla; ötücü ve yırtıcı kuşlar ve sürüngenler yaşamaktadır.

35. Sultan Sazlığı Milli Parkı

35. Sultan Sazlığı Milli Parkı

Kayseri ili, Yeşilhisar, Develi ve Yahyalı ilçeleri arasında, ayrıca üç önemli turizm merkezinin ortasında yer almaktadır. Daha önce tabiatı koruma alanı iken 2006 yılında milli parka dönüştürülmüştür. Tatlı ve tuzlu su ekosistemlerinin bir arada bulunduğu nadir bir ekosistem oluşu, nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türlerinde yer aldığı 301 kuş türünün beslenme, barınma ve kuluçka alanı oluşu, Avrupa'da turna, flamingo, akbalıkçıl, kaşıkçı kuşlarının bir arada kuluçkaya yattığı tek alan oluşu kaynak değerlerini oluşturmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. Tektek Dağları Milli Parkı

36. Tektek Dağları Milli Parkı

Şanlıurfanın güneybatısında bulunan Tektek Dağları üzerinde 19.335 ha'lık bir alanı kapsamaktadır. Şuayıp Şehri Harabeleri, Soğmatar Harabeleri, Senem Mağarası alandaki önemli arkeolojik kalıntılardır. Halk arasındaki bir inanca göre, Şuayp peygamber Şuayıp Şehrinde yaşamıştır ve kent adını bu peygamberden almıştır. Kalıntılar arasındaki bir mağara Şuayp peygamberin makamı olarak ziyaret edilir..

37. Troya Tarihi Milli Parkı

37. Troya Tarihi Milli Parkı

Çanakkale ili sınırları içinde yer almaktadır. 1996 yılında ilan edilmiştir. Milli parkın kaynak değerlerini Troya'lılar ile Aka'ların on yıl süren savaşlarındaki kahraman askerlerin efsanevi öyküleri ile büyük ozan Homeros'un epik eserleri İliada ve Odysseia ile ölümsüzleşen Troya Kenti ve ünlü 'tahta at' oluşturmaktadır.

38. Uludağ Milli Parkı

38. Uludağ Milli Parkı

Bursa ili sınırları içindedir. 1961 yılında ilan edilmiştir. Yüksekliği 2543 m. olan Uludağ, bölgenin en yüksek noktasını oluşturmaktadır. Bursa ovasından yukarı doğru çıkıldığında, bitki kuşaklarının hepsinin botanik bilimindeki tanımlamalara uygun şekilde yer alması Uludağ'a uluslararası alanda ün kazandırmıştır. Milli parkta; ayı, kurt, çakal, tilki, geyik, karaca, yaban domuzu, sansar gibi yabani hayvanlara, çeşitli ötücü ve yırtıcı kuşlara rastlanmaktadır.

39. Yedigöller Milli Parkı

39. Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı 1965 yılında ilan edilmiştir. Batı Karadeniz bölgesinin oldukça engebeli bir yöresinde yer alan parkımızda irili ufaklı 7 adet doğa harikası heyelan gölleri, orman denizini andıran zengin bitki örtüsü, su ürünleri ve bu değerlerin yarattığı rekreasyonel kullanım potansiyeli ana kaynak değerini oluşturur.

40. Yozgat Çamlık Milli Parkı

40. Yozgat Çamlık Milli Parkı

Yozgat ili sınırları içindedir. 1958 yılında ilan edilen ilk milli parktır. Bir zamanlar İç Anadolu'nun büyük bir kısmını kaplayan orman örtüsünden günümüze kadar ulaşan nadir örneklerden biridir. Ormanın başlıca ağaç türü karaçam olup, meşe ve ardıç da bulunmaktadır. Etrafı bozkırlarla çevrili olan bu orman parçasında küçük memeliler, kuşlar, sürüngenler ve omurgasız hayvanlar yaşamakta, nadir otsu bitkiler bulunmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

41. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı

41. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı

Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Millî Parkı, Sakarya Meydan Muharebesi'nin yapıldığı alanda kurulan milli park, Ankara ili Polatlı ve Haymana ilçe sınırlarındadır. 08.02.2015 tarihli resmi gazetede yayınlanan kararla 13.850 hektarlık alanda kurulmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası olarak görülmektedir. Savaşın gerçekleştiği alandaki siperler, mevziler, şehitlikler, savaşta kullanılan binalar kaynak değer olarak tespitleri yapılmaya başlanmıştır. Milli park içinde İstiklal harbinin gerçekleştiği Mangal Dağı, Türbe Tepe, Yıldız Dağı, Duatepe, Karatepe, Kartaltepe, Sarıçal Dağı yer almaktadır. Milli parkın hazırlık çalışmaları devam etmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
212
86
7
4
4
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
the_war

Çok güzel bir coğrafyamız var ama huzur vermiyorlar, rahatça yaşatmıyorlar.

kemal leblebi

Belgesel çekimi için tamamını gezdim.trt belgeselde çektiğimiz bölümleri izleyin derim.hepsi bir birinden güzel ancak en çok küre dağlarına bayıldım.ilgarini... Devamını Gör

Nilsu Baran

çok şanslısınız

_orca_

Kıymet bilin, dokunanı yanaştırmayın. Vatanseverlik budur. Vatan millet çığırtkanlığı yapıp el altından bu alanları peşkeş çekmenin peşinde olanlaraın farkın... Devamını Gör

_orca_

Milliyetçilik milletle alakalıdır Eyüp, milliyetçi değilim. Doğa-tabiat sevgisi niye gerdi sieni anlamadım. Geri zekalısın sanırım yoksa ne demek istediğimi ... Devamını Gör