Görüş Bildir
Haberler
2015 Yılında 'Dünyanın En Yaşanılabilir Yeri' Sıralamasına Giren 25 Şehir

etiket 2015 Yılında 'Dünyanın En Yaşanılabilir Yeri' Sıralamasına Giren 25 Şehir

cakyz
20.06.2015 - 12:44 Son Güncelleme: 20.06.2015 - 14:13

Bu liste, Monocle isimli derginin 2015 yılı için seçtiği en yaşanılabilir 25 şehir gözetilerek hazırlanmıştır. Bu konu için farklı kaynaklar tarafından farklı araştırma sonuçları yayınlasa da, Monocle ekibinin yayınladığı liste en prestijli olanıdır. 

Dünyanın en yaşanılabilir şehirlerini seçerken dikkat edilen unsurlar arasında güvenlik, suç oranı, uluslararası bağlantılar, iklim, güneş ışığı alma miktarı, ulaşım, insanların hoşgörü oranı, çevre mevzularına gösterilen özen, sağlık sistemi, iş dünyasına erişim, şehir mimarisi ve doğal ortama ulaşım gibi etmenler göz önüne alınmıştır. 

İşte bu unsurlar dikkate alınınca ortaya çıkan dünyanın en yaşanılabilir 25 şehri:

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Portland - ABD

25. Portland - ABD

Portland, ABD'nin Oregon eyâletinin en büyük kentidir. ABD'nin kuzeybati pasifik kiyisinda 'Willamette Nehri' ile Kolumbiya Nehri'nin kavuşma mevkinde kurulmuştur. 2010 verilerine göre nüfusu 583,776 kişidir, ABD'nin nüfus bakımından 29. büyük şehridir.

24. Barcelona - İspanya

24. Barcelona - İspanya

Barselonaİspanya'da Katalonya Özerk Topluluğu ve Barselona ilinin merkezi ve İspanya'nın ikinci büyük kenti. Ülkenin kuzeydoğusunda, İspanya-Fransa sınırının yaklaşık 150 km güneyinde yer alır. İspanya'nın Akdeniz kıyısındaki en önemli limanı ve ticaret merkezidir.

23. Oslo - Norveç

23. Oslo - Norveç

Oslo, Norveç'in başkenti ve en büyük şehridir. Oslo aynı zamanda şehrin bulunduğu eyaletin adıdır. Kopenhag ve Stockholm'un ardından İskandinavya'nın üçüncü büyük şehridir. Dünyanın en pahalı şehirleri arasındadır.

22. Cenevre - İsviçre

22. Cenevre - İsviçre

Cenevre, İsviçre'de Cenevre Gölü kıyısında yer alan, İsviçre'nin Zürih şehrinden sonra en yüksek nüfuslu ikinci şehridir. Fransızca konuşulan İsviçre bölgesi olan 'Suisse Romande' bölgesinin en büyük şehridir. Aynı ada sahip Cenevre kantonu'nun başkentidir. Rhône Nehri'nin Cenevre Gölü'nden çıkışında konumlanmıştır.

21. Hamburg - Almanya

21. Hamburg - Almanya

Hamburg Almanya'nın ikinci büyük şehri olup kendi başına ayrı bir eyâleti oluşturur. Aynı zamanda Avrupa Birliği'ndeki en büyük 6. metropoldür. Almanya'nın dünyaya açılan kapısı da denilen kent, Almanya'nın en büyük limanına da sahiptir. Rotterdam'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci limanı olup, dünyada da 9. sıradadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Amsterdam - Hollanda

20. Amsterdam - Hollanda

Amsterdam, Hollanda'nın başkentidir. Ancak ülke hükümetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Amsterdam, çoğunlukla 17. yüzyıldan kalma yapılarıyla, Avrupa'daki en köklü kent dokularından birini barındırır. Kentin eski bölümü iç içe geçmiş ay biçimindeki kanallardan oluşur. Bu kanalların iki yakasındaki tarihî evlerin bir bölümü bugün ev, geri kalanı ise kamu ya da özel işyeri olarak kullanılır.

19. Hong Kong - Hong Kong

19. Hong Kong - Hong Kong

Hong KongÇin Halk Cumhuriyeti'nin güney kıyısında bulunan, 1 Temmuz 1997 tarihine kadar Britanya Krallığına bağlı sömürge ve adalar grubuyken, bu tarihten itibaren Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özel yönetim bölgesi olmuştur. Hong Kong; Hong Kong Adası, Kowloon Yarımadası ve 235 kadar küçük adadan meydana gelmiştir. Hong Kong, Asya'nın en büyük serbest pazarı ve limanı, en işlek ticaret, endüstri ve turizm merkezidir.

18. Lizbon - Portekiz

18. Lizbon - Portekiz

LizbonPortekiz’in başkenti ve en büyük şehridir. Lizbon bölgesine bağlı Büyük Lizbon altbölgesinin belediyelerinden biridir. Tejo Nehri’nin oluşturduğu haliç üzerine kurulu olan Lizbon, Atlantik Okyanusu kıyısındadır.

17. Auckland - Yeni Zelanda

17. Auckland - Yeni Zelanda

Auckland metropolitan alanı Yeni Zelanda'nın kuzey adasında yer alır. Bu alan ülkenin en fazla şehirleşmiş yerleşimidir. Yaklaşık 1.3 milyon nüfusuyla ki bu rakam Yeni Zelanda'nın nüfusunun dörte birinden fazladır, ülkedeki nüfusu en fazla olan şehirdir. Ayrıca nüfus artışının ülkenin geri kalanından daha yüksek olması bu durumun gelecekte de süreceğini göstermektedir.

16. Madrid - İspanya

16. Madrid - İspanya

Madrid, İspanya'nın başkenti ve Madrid bölgesinin yönetim merkezi. İber Yarımadası' nın orta kesiminde yer alır. Madrid; İstanbul, Londra, Berlin ve Paris'ten sonra Avrupa'nın en en kalabalık beşinci şehridir

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Paris - Fransa

15. Paris - Fransa

Paris, Fransa'nın başkenti ve Île-de-France bölgesinin merkezidir. Sen Nehri'nin üzerine, Paris Havzası'nın ortasına kurulmuştur. Paris'te ikamet edenlere Parisien(ne) diye hitap edilir. Tüm dünyada anıtları, sanatsal ve kültürel yaşamı ile bilinen Paris, aynı zamanda dünya tarihinde önemli bir şehir olmakla birlikte, başlıca ekonomik ve politik merkezler arasında yer almakta ve uluslararası taşımacılığın geçiş noktalarından birini oluşturmaktadır.

14. Kyoto - Japonya

14. Kyoto - Japonya

Kyōto veya Kyōto-şi, (“başkent başkenti,” ya da “başkentlerin başkenti” anlamına gelir) Japonya'da nüfusu yaklaşık 1,5 milyon olan bir Japon kentidir. Önceleri (1868'e kadar) İmparatorluk Japonya'sının başkenti olan şehir, şu an Kyoto Bölgesi'nin ve ayrıca Osaka-Kobe-Kyoto metropolitan bölgesinin büyük bir bölümünün başkentidir. Kyoto protokolü de ismini buradan almaktadır.

13. Singapur - Singapur

13. Singapur - Singapur

Singapur Cumhuriyeti, Malay Yarımadası'nın güney ucunda, ekvatorun 137 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada devletidir. Kuzeyde Malezya'nın Johor Eyaleti, güneyde ise Endonezya'nın Riau Adaları ile çevrili, dünyanın az sayıdaki şehir devletlerinden biridir.

12. Fukuoka - Japonya

12. Fukuoka - Japonya

Fukuoka, Kyūshū adasının Fukuoka Bölgesi'nde bulunan bir Japon kentidir. Ayrıca Fukuoka Bölgesi'nin başkentidir. Fukuoka, Avisa Fukuoka adlı futbol takımıyla; Fukuoka SoftBank Hawks adlı beyzbol takımı ile tanınıyor

11. Kopenhag - Danimarka

11. Kopenhag - Danimarka

Kopenhag, Danimarka'nın başkentidir. 1 Ocak 2012 sayımına göre nüfusu 1.213.822 kişidir. København Danca'da 'ticaret limanı' veya 'tüccar limanı' anlamındadır. Koben tüccar ve 'Havn' Danca'da 'liman' demektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Zürih - İsviçre

10. Zürih - İsviçre

Zürih, İsviçre'nin en büyük kentidir ve 2005 yılında şehir merkezinde nüfusu 366.809, çevre ilçeleriyle birlikte nüfusu 1.007.972 kişidir. Zürih şehri Zürih Kantonu'nun başkentidir. İsviçre'nin ekonomik ve kültürel başkentidir. FIFA merkezi Zürih’te bulunur.

9. Münih - Almanya

9. Münih - Almanya

Münih, Berlin ve Hamburg'dan sonra Almanya'nın en büyük üçüncü kentidir. Bavyera eyâletinin en büyük şehri ve başkentidir. Avrupa Birliği'nin onikinci en büyük şehridir.

8. Helsinki - Finlandiya

8. Helsinki - Finlandiya

Helsinki, Finlandiya'nın nüfus bakımından en büyük şehri ve başkentidir. Şehir Finlandiya'nın güneyinde, Finlandiya Körfezi'nin kıyısında 60°10′K 24°56′D Baltık Denizi'ndedir. Helsinki'nin nüfusu 31 Ağustos 2006 tarihiyle 564.643'tür.

7. Vancouver - Kanada

7. Vancouver - Kanada

Vancouver, Kanada'nın Britanya Kolombiyası eyâletinde bulunan bir şehirdir. Batı Kanada'nın en büyük, ülkenin de üçüncü büyük metropolüdür. Farklı etnik grupların bir arada yaşadığı kozmopolit bir kenttir. Şehir merkezinin nüfusu 2001 sayımlarına göre 545.671, metropolitan alan nüfüsu ise 2.186.965'tir.

6. Stockholm - İsveç

6. Stockholm - İsveç

Stockholm, İsveç'in başkenti ve en büyük şehri. Şehir aynı zamanda idari olarak Stockholm Şehri resmi adıyla Stockholm Bölgesi'ne bağlıdır. 2008 verilerinde göre Stockholm metropol alanı, tüm İsveç nüfusunun %21'inin yaşadığı ve tüm İsveç'in sanayisinin %35'inin bulunduğu bir merkezdir. Stockholm 810,120'lik kent nüfusu, 1,3 milyonluk çevre nüfusu ve toplamda 2 milyonluk nüfusuyla İsveç'in en büyük kentidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Sidney - Avustralya

5. Sidney - Avustralya

Sidney, Avustralya'daki en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Ülkenin ekonomik dahil her açıdan merkezi olmasına rağmen gerçekte başkenti değildir. Jackson Limanı'nın kıyılarında kurulmuştur.

4. Melbourne - Avustralya

4. Melbourne - Avustralya

Melbourne, Avustralya'nın Victoria eyaletinin başkenti ve 3.7 milyon nüfusuyla ülkenin ikinci en kalabalık şehri (2006 sayımına göre). Melbourne bir milyon nüfusu aşmış şehirler arasında dünyanın en güneyinde bulunanıdır.

3. Berlin - Almanya

3. Berlin - Almanya

Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Berlin, aynı zamanda bir eyalet-kenttir. II. Dünya Savaşı öncesinde 4,3 milyon kişinin yaşadığı şehirde 2008 itibarıyla 3,5 milyon kişi yaşamaktadır. Berlin, Kuzey Almanya'da, Spree ve Havel nehirlerinin arasındaki kumluk bölgeye kuruludur. 1961'den 1990'a kadar (Komünist) Doğu ve Batı Berlin olarak ikiye ayrılmış olan kenti ikiye bölen duvara (Berlin Duvarı) sonradan 'Utanç duvarı' adı da verilmiştir. Daha sonra duvar yıkılmıştır.

2. Viyana - Avusturya

2. Viyana - Avusturya

Viyana, Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin 9 eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü. Yaklaşık 1.705.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık kentidir, çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar, ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir.

1. Tokyo - Japonya

1. Tokyo - Japonya

Tokyo, Japonya'nın başkentidir. Yüzölçümü 600 km² olup, 35 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük kentidir. Aynı zamanda son yapılan araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu kenttir. Honşu'nun orta kesiminde, Büyük Okyanus'un bir girintisi olan Tokyo Körfezi'nin kıyısında, Sumida Nehri'nin ağzında yer alır. Tokyo'da kışlar oldukça ılık, yazlar ise sıcak ve nemli geçer.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
219
87
75
24
23
19
17