Görüş Bildir
Haberler
Kılıçdaroğlu: 'CHP'yi Kapatmaya Çalışıyorlar'

Kılıçdaroğlu: 'CHP'yi Kapatmaya Çalışıyorlar'

Onedio Medya
04.03.2015 - 22:55 Son Güncelleme: 05.03.2015 - 10:07
İçeriğin Devamı Aşağıda

CNN TÜRK'e konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel seçimlerde yüzde 35 hedeflerinin olduğunu açıkladı. Sümeyye Erdoğan'a yönelik suikast iddiaları için 'deli saçması' diyen Kılıçdaroğlu, 'Bunu tezgahlayanları biliyoruz. MİT'in içinde bir grup var' dedi. CHP lideri, 'CHP'nin kapatılmasıyla ilgili bir hazırlık yapıldığını ve bu konuda bir de kitap yazıldığını, yakında piyasaya sürüleceğini de çok iyi biliyoruz' iddiasında bulundu. Kılıçdaroğlu, HDP'nin barajı aşamayacağını savundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK'te, Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşte CHP liderinden flaş açıklamalar...

Çözüm Süreci için Dolmabahçe'de mutabakat var mı?

Barıştan, özgürlükten ve kadın erkek eşitliği yönünden tavrımız nettir. Bu 10 maddede yasal değişiklik gerekiyor. Şarttır. 10 maddeden sadece birisi parlamentoya gelebilir mi, gelemez çünkü vakit yok. Tamamen toplumu aldatmaya yönelik bir düzenlemedir. Ortak mutabakat sonrası taraflar birbiririni suçlamaya başladı. Barışın bu kadar istismar edilmesini doğru bulmuyoruz. Yapılan ortak açıklama ile bir oyun oynanıyor.

HDP-AK Parti işbirliği

Hükümet ve HDP bir çok konuda işbirliği yapıyor. İç Güvenlik Paketi'nde ise işbirliği yok. Silah bırakmayı amaç edinme değil, çıkar amaçlı bir politika yürütülüyor, seçim için.

HDP'den Cumhurbaşkanlığı seçiminde bize işbirliği çağrısı gelmedi.

'Baraj altında kalmasını istemeyiz'

Bütün siyasal partiler birbirine rakiptir. Bizim etkili muhalefet yapmadığımızı söyleyenler doğruyu söylemiyor. Bizim vekillerimiz darp ediliyor. Biz özgürlükleri savunan bir partiyiz. Hiç bir partinin parlamento dışında kalmasını istemeyiz. Siyasi partilerin Meclis'te olmasını isteriz, sokakta değil. Çağrı yapmıştık, gelin yüzde 10 seçim barajını kaldıralım. Biz Kürt sorununun parlamentoda çözülmesi gerektiğini hep söyledik.

Siz güvensizlik üzerine bir şey inşa ediyorsunuz. Güvensizlik üzerine inşa edilen bir süreç barış getirmez.

'HDP, samimi olsaydı 10 maddeden biri 'yüzde 10 seçimini düşürün' olurdu'

Kürt seçmenlerden oy alıyoruz. Yeteri kadar oy alamıyoruz, bu doğru. Bu bizim onların sorunlarını gözardı edeceğimizi de göstermiyor. Kürt sorunun çözümü konusunda en net görüşleri olan parti CHP'dir. Belki bizim sorunumuz onlara fazla gitmiyor oluşumuzdur. Şu anda sorunu çözerse CHP çözer. Bu konuda tereddütüm yok. HDP, samimi olsaydı 10 maddeden biri 'yüzde 10 seçimini düşürün' olurdu. Neden bunu koymadılar. Neden hükümeti sıkıştırmadılar? Desinler...

'Dersim Katliamı'

Geçmişimizle yüzleşmekten korkmuyoruz. Hatamız varsa yüzleşiriz. Tek parti dönemi sadece CHP'nin değil hepimiz ortak geçmişi bu. Ayıp bir şey değil ki bu. Biz bunun istismar edilmesini istemiyoruz. Dersim konusunda çağrı yaptık arşivleri açsın diye. Olay Dersim konusunda özür dileme olayı değildir. Partiden biri özür dileyecekse, bu böyle olmaz. Özür dileyecek olan Başbakandır. Erdoğan, Dersim ile ilgili özür dilemedi, gerekirse dileriz dedi. Dersim'de acılar yaşanmıştır. Ama oturur bunları inceleriz. Gerekirse özür dilenir mesele biter. Dersim sürgünlerinin toprağı ellerinden alındı. O toprakların verilmesi lazım.

Dersim olaylarıyla ilgili Tunceli'den alıp Ankara'ya götürülen bir arşiv var. O arşive ulaşmak istedim. Ama hükümet izin vermedi. Buradan tekrar yineliyorum. Ben de Dersim sürgünüyüm. İzin verin bakayım o belgelere...

'Kürt sorununu çözeriz'

Kürt sorunu için ben hükümete kredi açan bir genel başkanım. Biz ülkesini seven, huzuru isteyen bir parti olarak herşeye rağmen silahlar bırakılacaksa bundan memnun oluruz. Neden ölüm olsun? O zaman siyasette gerçek rayına oturur. Ülkenin çıkarları üzerine bir siyaset yapılır. Kürt sorunu çözülürse siyaset ülke çıkarlarına yönelik olacaktır. Biz bu sorunu toplumsal destek alarak çözeriz ve bunu halka anlatırız.

'İç Güvenlik Paketi'ni geri çekmesi lazım'

AKP'nin İç Güvenlik Paketi'ni geri çekip komisyona getirmesi lazım. Bu yasa geçerse Türkiye cezaevine döner. Bu yasaya herkes karşı çıkıyor. MHP, HDP, CHP. Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül de karşı çıkıyor.

'Erdoğan'ın oturduğu koltuk Cumhurbaşkanlığı koltuğu değildir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ben ne söyliyeyim. Çankaya'daki koltuk boş. Bir şey söylemek istemiyorum. Erdoğan, tarafsızlık konusunda ettiği yemine sadık kalmıyor. Ben nasıl tanıyayım Erdoğan'ı? Bir cumhurbaşkanı ben tarafsızlığı kabul etmiyorum diyemez. Biz Abdullah Gül'ü de eleştirdik. Ama bu eleştireler hep siyasi eleştiriydi. Sayın Erdoğan'ın oturduğu koltuk Cumhurbaşkanlığı koltuğu değildir. Kimse kusura bakmasın. Tarafsızlığını korursa saygı duyarız. Cumhurbaşkanı tarafsızlığını yitirdiği için eleştiriliyor.

Anayasa değişmeli

Anayasa değişmeli ama önce darbe hukukunu değiştirmeliyiz. Anayasa'ya göre yemin ettikten sonra Anayasa'yı tanımıyorum demek olmaz.

CHP'de ön seçim

Biz hakkıyla hakim gözetiminde CHP'de ön seçim yapıyoruz. Belki ileriki günlerde CHP'de herkes ön seçimle gelecek. Bu vesileyle parti üyelerine bir çağrı yapıyorum. Parlamentoya kadın, genç, dinamik insanları gönderin. 55 yerde ön seçim yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde herkes CHP'de ön seçime girecek.

Üzülüyorum Şafak Pavey ve Aykan Erdemir siyaseti bırakıyor ama iş bitmiş değil. Önder Sav ve Deniz Baykal da ön seçime giriyor.

Tunceli'den mi aday olacak?

Benim nereden adaylığımı koyacağım henüz belli değil. Aldığımız kararların arkasında duracaksınız. Önemli olan kişiler değil, partidir. Ankara, İstanbul ve İsmir 1. bölgelere kadın aday yerleştireceğiz.

CHP sağa mı kaydı?

CHP sağa kayıyor iddialarını gerçekçi bulmuyorum. Sağdan soldan isimler CHP'ye geliyorsa bizim görüşlerimizi savunduğu içindir. Başörtülü adaylar inşallah seçilirler.

Hedef yüzde 35

AKP 2002'de Türkiye'nin yapısının, oyların dağılımını aşağı yukarı tahlile ediyoruz. Biz yüzde 35 oy ile iktidar oluruz. Biz bu oranı alırsak AKP iktidar olamaz. Buradan net çağrı yapıyorum. Yüzde 35'ü geçecek çabayı bütün CHP'lilerin göstermesi lazım. Başarının ölçüsü iktidar olmaktır. Oy oranımızda bir düşüş olursa, elbetteki gereği yapılır.

Alper Taş'a CHP'den milletvekililği önerdim

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş'a CHP'den milletvekililği önerdim. Alper bey bunu kabul etmedi. Ben ısrarımı sürdüreceğim. Seçildikten sonra partisine geçebilir. Gelmesini istiyorum.

'Parelle işbirilği yapmadık'

Hiçbir zaman ve hiç bir ortamda parelelle işbirliği yapmadık. Tabi kim parelel onu da bilmiyorum. Bürokrasi içindeki yapılanmasından söz ediliyor. Hayatım boyunca Fethullah Gülen ile bir araya gelmedim. Benim talebim olmadı, onun talebi olmadı. İşbirliğimiz olsa söyleriz, var deriz. Vatan haini mi onlar? Ben kimseyi elde somut bilgi olmadan vatan haini ilan etmem. CHP hiç bir zaman parelelle işbirilği yapmadı. Erdoğan, Fethullah Gülen'e ne istediniz de vermedik diyordu. Bunu öğrenmek istiyorum ne lstediler siz ne verdiniz?'

Sümeyye Erdoğan'a suikast iddiası

Hayatımda bu kadar deli saçması ne duydum, ne de karşılaştım. Umut Orhan neden gitsin bunu yapsın. Bu kadar saçma bir şey olmaz. Bunu tezgahlayanları biliyoruz. MİT'in içinde bir grup var. Bunlar yapıyor. Doğrudan iktidara hizmet ediyor. Yapmaya devam ederlerse bu tezgahı isimleri de açıklayacağız. Bu çok önemli bir iddia. Biz bunu yapan MİT'tir diyince aralarında neler konuştuklarını da biliyoruz. Bu ülkeyi kimlerin karıştırmak istediğini biliyoruz. İddialar deli saçması ama biz mahkemede bu iddiaların hesabını soracağız. CHP'ye kimler tezgah kurmaya çalışılıyor, hepsini biliyoruz.

CHP'yi kapatmaya çalışıyorlar

Efendim TDK üzerinden CHP'ye para veriliyormuş.dedim ki bu paralar nerde, gidip alalım. CHP'nin kapatılmasıyla ilgili bir hazırlık yapıldığını ve bu konuda bir de kitap yazıldığını, yakında piyasaya sürüleceğini de çok iyi biliyoruz. Kimler tarafından yapıldığını da biliyoruz. Bunu açıklayacağız. Bütün bunlar Başbakan Davutoğlu'nun bilgisi dışında bunlar yapılıyor. MİT'e çağrıda bulunuyorum iktidar endeksli bir politika uygulamamalı.MİT içinde bir kanat CHP'ye tezgah kuruyor.

Seçim stratejisi

Bir vaatte bulunurken tutarlı ve kabul edilir olması için hesap yapıyoruz. Emeklilere kurban ve Ramazan bayramlarında iki maaş ikramiye vereceğiz. Kredi kartı borçlarının sıfırlandırılması için de bir maliyet çalışması yapıyoruz.

HDP barajı aşacak mı?

Gelen tüm kamuoyu yoklamaları HDP'nin barajı aşamayacağını gösteriyor. Değişik anketlerde bazen baraja 1 ya da iki puan fark var gibi gözüküyor. Bizim tespitimiz HDP'nin daha çok AKP'den oy alacağı yönünde. Gönül ister ki tek başımıza iktidar olmak isteriz. Ama o dönemin koşullarında oturulur koalisyon için konuşulur.

Başkanlık sistemi

Başkanlık sistemi bir hayal. Bu kadar dert varken biz bir kişinin keyfi için başkanlık sistemini neden getireceğiz?

CNN Türk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0