Görüş Bildir
Haberler
Yeni Kabine Açıklandı

Yeni Kabine Açıklandı

Deniz Gök
28.08.2015 - 17:15 Son Güncelleme: 29.08.2015 - 10:35
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kabul eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçici seçim hükümeti kabinesini onayladı. Davutoğlu, kabineyi açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kabul etti. Davutoğlu, Geçici Bakanlar Kurulu üyelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sundu. Erdoğan, kabine listesini onayladı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu Çankaya Köşkü'ndeki basın toplantısında Türkiye'yi seçime götürecek kabineyi açıkladı.

Kabinedeki isimler;

Kabinedeki isimler;
  • Başbakan Yardımcıları: Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz, Tuğrul Türkeş

  • Adalet Bakanı: Kenan İpek

  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Ayşen Gürcan (Kabinedeki tek kadın bakan)

  • Avrupa Birliği Bakanı: Ali Haydar Konca (Kabinedeki iki HDP'li vekilden)

  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Ahmet Erden

  • Çevre ve Şehircilik Bakanı: İdris Güllüce

  • Dışişleri Bakanı: Feridun Sinirlioğlu (Dışişleri eski Müsteşarı )

  • Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekçi 

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Ali Rıza Alaboyun

  • Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç

  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Kudbettin Arzu

  • Gümrük ve Ticaret Bakanı: Cenap Aşçı

  • İçişleri Bakanı: Selami Altınok (İstanbul Emniyet Müdürü Altınok kabinede)

  • Kalkınma Bakanı: Müslüm Doğan (Kabinedeki iki HDP'li vekilden)

  • Kültür ve Turizm BakanıYalçın Topçu (BBP eski Genel Başkanı)

  • Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek 

  • Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı 

  • Milli Savunma Bakanı: Vecdi Gönül 

  • Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu 

  • Sağlık Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu 

  • Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Feridun Bilgin

İlk geçici hükümet

Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı geçici Bakanlar Kurulu, Türkiye’nin ilk geçici seçim hükümeti olma özelliğini taşıyor. Türkiye ilk kez geçici bir hükümetle seçime gidecek.

Kritik bakanlıklar korundu

1 Kasım seçimlerinin ardından oluşacak Bakanlar Kurulu’na kadar görev yürütecek olan kabinede, Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Yalçın Akdoğan ile Numan Kurtulmuş Başbakan Yardımcılığı pozisyonunu korudu.

Sinirlioğlu ve Altınok

Sinirlioğlu ve Altınok
Sinirlioğlu ve Altınok

Sinirlioğlu 'gölge' bakandı gerçek oldu

Dışişleri Bakanlığı’na Müsteşar Feridun Sinirlioğlu getirildi. Dış politika konusunda kritik görev üstlenen ve “gölge bakan” olarak görülen Sinirlioğlu geçici kurula bakan olarak girmiş oldu.

Geçen yıl yerel seçimlere sayılı gün varken Youtube’a yüklenen ses kaydı tartışma yaratmıştı. Kayıtlardaki seslerin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Müsteşarı Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a ait olduğu iddia edilmiş, ulusal güvenliği tehdit eden bu kayıt nedeniyle soruşturma başlatılmıştı.

Emniyetten bakan sürprizi

İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, İçişleri Bakanlığına atandı. Altınok, emniyetin “yolsuzluk” operasyonu, hükümetin ise “darbe girişimi” olarak nitelendirdiği 17 Aralık operasyonu üzerine Aksaray Valiliği’nden İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne atanmıştı. Altınok bu göreve atandığı gün dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan özel “Ana” uçağıyla İstanbul’a uçmuş ve oradan yeni makamına geçmişti.

MGK dışı bakanlıklar onlara

Geçici Bakanlar Kurulu’nda HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Kalkınma Bakanı; HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ise Avrupa Birliği Bakanlığı olarak yer aldı. Bu iki bakanlık Milli Güvenlik Kurulu’nun daimi katılımcılarından değil.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkeş Başbakan Yardımcısı, HDP'li Konca AB Bakanı oldu

Türkeş Başbakan Yardımcısı, HDP'li Konca AB Bakanı oldu
Türkeş Başbakan Yardımcısı, HDP'li Konca AB Bakanı oldu

Davutoğlu'ndan gelen bakanlık teklifini kabul ettiği için kesin ihraç talebiyle tedbirli olarak disiplin kuruluna sevk edilen MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş,  Başbakan Yardımcısı oldu.

MHP’nin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş, Davutoğlu’ndan teklifi parti kararına rağmen kabul etmişti.Avrupa Birliği Bakanlığı görevine ise HDP Milletvekili Ali Haydar Konca getirildi.

CNN Türk canlı yayınına bağlanarak değerlendirmelerde bulunan AB Bakanı Konca, yeni hükümetin 'geçici' olduğuna vurgu yaptı. Asıl görevinin barışı ve seçim güvenliğini sağlamak olduğunu söyleyen Konca 'Asık suratların gitmesi, gerilen yumrukların açılması, çatılan kaşların açılması ve insanların konuşması gerekiyor' dedi.

Kabinenin Türkiye ve halklar için hayırlı olmasını temenni eden Konca 'Türkiye'nin barışına ve özgürlüğüne katkı sağlayacaksak ne mutlu' dedi.

Türkiye'nin ilk başörtülü bakanı

Türkiye'nin ilk başörtülü bakanı

Geçici seçim hükümeti kabinesinde yer alan Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Türkiye’nin ilk başörtülü bakanı oldu. Burdur doğumlu Ayşen Gürcan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi. 

Gürcan’ın aile, çocuk ve Türk eğitim sistemi  konularında akademik çalışmaları bulunmakta.

Önceki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’dı.

11 bakanın görevi sona erdi

11 bakanın görevi sona erdi
11 bakanın görevi sona erdi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Yardımcılarından Arınç ve Babacan ile bakanlardan Çavuşoğlu, Çelik, Yıldız, Canikli, Çelik ve Eker milletvekili olmadıkları için Geçici Bakanlar Kurulu'nda görevlendirilmedi. Bu isimlerin son üç dönem boyunca milletvekilliği yapması nedeniyle ve AK Parti'nin tüzüğü gereği 7 Haziran seçiminde de aday gösterilmemişti.

Kabine dışı kalan diğer bakanlar

Milletvekili olamadığı için Geçici Bakanlar Kurulu'nda yer almayan 8 isimle birlikte Ayşenur İslam, Volkan Bozkır ve Sebahattin Öztürk de kabine dışı kaldı. 

Erdoğan, hükümeti kurma görevini 7 Haziran Genel Seçimleri'nde en fazla oy alan AK Parti’nin genel başkanı Davutoğlu'na vermişti. Ancak koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmadı. 45 günlük sürenin dolmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim kararı almış; 25 Ağustos Salı günü Davutoğlu'nu geçici hükümeti kurmakla tekrar görevlendirmişti.

Ajanslar ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0