Görüş Bildir
Haberler
Tüm Zamanların En Çok İzlenen Dini Filmleri Hangileri Biliyor musunuz?

Tüm Zamanların En Çok İzlenen Dini Filmleri Hangileri Biliyor musunuz?

Metehan Yeşilyurt
19.02.2018 - 18:43 Son Güncelleme: 13.10.2022 - 14:47

Hem tarihi olayları hem de dini inançları aktardığı için dini filmler, film kategorileri arasında ayrı bir yere sahiptir. Ülkemizde özellikle Ramazan ayında dini filmlerin izlenme süreleri artıyor. 

Sizin için bu içeriğimizde mutlaka izlenmesi gereken İslami, Hristiyanlık, Yahudi ve diğer dinlerle ilgili inanç konularının işlendiği dini filmler listemizi paylaşacağız. Filmlerde gerek ruhani yolculuklara şahit olacak, gerekse tarihin belki de unutulan olaylarına yeniden vakıf olacaksınız. İçinde eski filmler olmakla birlikte yakın tarihte çekilen yeni dini filmleri de bulabilirsiniz. Sadece yabancı değil Türkçe dini filmler de listeye dahil edilmiştir. Film listesi IMDb üzerindeki en iyi 100 listesinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

40. Nuh: Büyük Tufan (2014) / Noah (2014)

40. Nuh: Büyük Tufan (2014) / Noah (2014)

Semavi dinleri kaynak alan hikâyeleri, sinemanın kendi diliyle yeniden yorumlayarak bir filme dönüştürmek ve o dinlere iman eden yüzbinlerce insanın “beğenisine” sunmak cesaret işi. Henüz proje yapım/çekim aşamasındayken, din temelli gelecek tepkileri hatta olası sansürleri/yasakları da göğüslemek de ayrı bir mesele.  Şüphesiz Darren Aronofsky gibi yeteneği tescillenmiş bir sinema adamı da, ekibiyle yola çıkarken bunların hepsinin farkındaydı. Semavi dinlerde peygamber olarak seçildiğine inanılan Hz. Nuh’un büyük tufan ile imtihanını beyazperdeye taşıyan, Aronofsky imzalı Nuh: Büyük Tufan, ABD’den bir hafta sonra ülkemizde vizyona giriyor; bu coğrafyada muhtemel tartışmaları beraberinde getirerek...

İlginçtir ki sinema tarihinde Nuh’un hikayesini beyazperdeye aktaran çok fazla örnek yok. 1928 tarihli ve büyük tufan ile I. Dünya Savaşı’nı bütünleştiren Nuh'un Gemisi ve 1999 tarihli bir televizyon mini-dizisinden başka bu muazzam öyküyü odağına alan sinema filmi yok; ama tahmin edilebileceği üzere tufanın ve geminin kalıntılarının peşinden giden pek çok belgesel yapımı var. CGI başta olmak üzere, sinema teknolojisinin geldiği son nokta, Nuh’un çarpıcı öyküsünü beyazperdeye adamakıllı aktarabilmeye de fırsat sunuyor.

IMDb: 5.8

39. Exodus: Tanrılar ve Krallar (2014) / Exodus: Gods and Kings (2014)

39. Exodus: Tanrılar ve Krallar (2014) / Exodus: Gods and Kings (2014)

Musa ve Ramses, Mısır hükümdarı ailede birlikte yetişirler. Aralarında kan bağı olmasa da birbirlerine son derece yakın iki kardeş gibidirler. Ramses sonunda firavun olur ve Musa'yı da en güvendiği danışmanı ve komutanı yapar. Ancak Ramses, küçükken bir nehrin kenarında bulunan Musa'nın İbrani olduğunu öğrendiğinde kardeşini çölde ölüme terk edecektir. Musa ise piramitlerin yapımında köle olarak çalışmaya zorlanan İbranilerin sesi olmuştur. Bir gün rüyasında tanrının kendisiyle konuştuğunu ve İbranileri özgürleştirmek için yola çıkması gerektiğini görür. Böylece 600.000 köle ile birlikte kırk yıl sürecek uzun bir yolculuğa çıkar. Hedefleri ise 'vaadedilen topraklara' ulaşmaktır...

Ünlü yönetmen Ridley Scott'ın yönetmenliğini yaptığı film, Hz. Musa'nın hayatının önemli dönüm noktalarını konu ediniyor. Tevrat'ın bazı bölümlerinden esinlenerek yazılan hikaye, Musa'nın doğumu ve Mısır kraliyet ailesi tarafından evlat edilişiyle başlıyor. Senaryosunu Bill Collage, Adam Cooper ve Steven Zaillian'ın kaleme aldığı filmin başrollerini Christian Bale, Aaron Paul ve Ben Kingsley paylaşıyor.

IMDb: 6.0

38. Küçük Buddha (1993) / Little Buddha (1993)

38. Küçük Buddha (1993) / Little Buddha (1993)

Hindistan’ın mistik dini budizmi etkileyici bir üslup ve görsellikle beyaz perdeye taşıyan film, reenkarnasyona inanan bir grup Budist rahibin, ölmüş liderleri Lama Dorje’nin ruhunun başka bir bedende yeniden dünyaya geldiğini inanmasıyla başlar. Söz konusu kişi Amerika’nın Seattle kentinde yaşayan küçük Jesse’dir. Rahipler, Jesse ve ailesini ziyaret etmek için Hindistan’dan Seattle’a doğru bir yolculuğa çıkarlar. 

Paris’te Son Tango ve The Dreamers gibi sayısız kült filme imza atan Ünlü İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci tarafından yönetilen filmin başrollerinde Keanu Reeves ve Bridget Fonda gibi ünlü oyuncular bulunuyor.

IMDb: 6.0

37. Hazreti Davut'un Kılıcı (1951)

37. Hazreti Davut'un Kılıcı (1951)

Kral Davut’un bu hikayesi Samuel’in 2’inci kitabından alınmıştır. İsrailliler en eski düşmanı olan Ammonitlerle savaşmaktadır. Joab’ın komuta etmekte olduğu Kral Davut’un ordusu Rabbah kentinin eteklerinde, düşman kalesinin karşısına kamp kurmuştur ve olaylar gelişir. 

IMDb: 6.1

36. Baraka / The Shack (2017)

36. Baraka / The Shack (2017)

2007 tarihli çok satan bir romandan uyarlanan bu filmde acılı bir babanın tanrı ile yüzleşmeye çalışması anlatılıyor. Mack kısa süre önce küçük kızı Missy’nin ortadan kaybolmasıyla yıkılmıştır. Uzun zaman sonra kızının öldüğünü kabul eden Mack sakin bir hayat yaşamaya başlar. Bu sırada aldığı bir mektup onu kızının son görüldüğü yer olan barakaya çağırıyordur. Mack mektubun tanrıdan olduğuna inanır ve harekete geçer.

IMDb 6.2

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Peygamberler Tarihi: Kısası Enbiya / The Bible: In the Beginning (1966)

35. Peygamberler Tarihi: Kısası Enbiya / The Bible: In the Beginning (1966)

Amerika ve İtalyan ortaklığında gerçekleştirlen film, 1966 yılının Kasım ayında izleyiciyle buluşmuştur. Filmin konusu; Adem ve Havva’dan İshak’ın bağlanmasına kadar geçen İncil kitabının ilk 22 bölümünü anlatmaktadır.

IMDb 6.2

34. Letters To God (2010)

34. Letters To God (2010)

Kanser ile boğuşmakta olan genç bir çocuk Tanrıya mektuplar yazar. Bu yolla çevresindeki komşuların ve diğer insanların hayatlarına dokunur. Temas kurduğu herkese umut için ilham kaynağı olur. Sorunlu bir yaşamı olan kendi halinde bir postacı beklenmedik bir biçimde bu genç çocuğun yolculuğuna dahil olur. Ailesi ile birlikte onun yazdığı mektupları okurlar. Hiç farkında bile olmadan o mektuplar sayesinde bu aile ilham alır ve alkol bağımlılığı içinde olan oğullarına bile yardım eder hale gelirler.

IMDb: 6.3

33. Diriliş / Risen (2016)

33. Diriliş / Risen (2016)

Yıl MS 26-36, Mesih olduğunu iddia eden İsa, 'halkı isyana teşvik etmek' suçuyla yargılanmış ve Pontius Pilatus bu mahkemeye başkanlık etmiştir. Dönemin Yahudiye eyalet valisi Pontius Pilatus, güçlü bir Roma yüzbaşısı olan Clavius ile yardımcısı Lucius'u halk arasında yükselen Yahudi peygamber söylentilerini ve Yeshua'nın (Nasıralı İsa) çarmıha gerildikten sonraki ilk 40 gün içerisinde ortadan kaybolan kayıp bedeninin arkasındaki gizemi araştırması için görevlendirir.

IMDb 6.3

32. Thérèse: The Story of Saint Thérèse of Lisieux (2004)

32. Thérèse: The Story of Saint Thérèse of Lisieux (2004)

Film genç bir kızın Tanrı'ya duyduğu romantizmin hikayesini ele alıyor. İnancı, denemeleri ve fedakarlıkları sevgiye ve basitliğe dayanan bir yaşam biçimini ortaya koymaktadır. Film gerçek bir hikayeye dayanmaktadır.

IMDb: 6.4

31. Be Fore the Wrath (2020)

31. Be Fore the Wrath (2020)

Hristiyanlık üzerine çekilmiş başarılı bir film olan Before the Wrath Hz. İsa’nın Hristiyanları kurtarmak için geri döneceği düşüncesine bir eleştiri ve bakış açısı getiriyor. Genç bir kız üzerinden yürüyenfilmde anan karakterimiz incil’de de üstü kapalı olarak bahsedilen bu bilginin bir nevi güncellemesini yapmak istiyor.

IMDb: 6.4

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. Fatima (2020)

30. Fatima (2020)

I. Dünya Savaşı'nın ortasında Portekiz’in Fatima kentinde yaşayan on yaşındaki bir kız ve iki kuzeni, Meryem Ana’nın vizyonlarını gördüklerini anlatır. Bu hikaye inananlara güç verirken hükümet liderleri ve klişe yetkililerinin tepkisine neden olur. Yetkililer çocukların bu durumu anlatmasını engellemeye çalışır ancak hikaye dilden dile yayıldıkça yüzlerce insan mucizeye tanık olmak için şehre akın eder.

IMDb: 6.5

29. Paul, Apostle of Christ (2018)

29. Paul, Apostle of Christ (2018)

Apostle Paul, hayatını Tanrı'nın Oğlu hakkında vaaz vermeye adayan, Havari Pavlus'un hikayesini konu ediyor. Geçmişinde Hristiyanların zulmüne katılan, kendisini Hristiyanları ve Hristiyanlığı yok etmeye adayan Pavlus, İsa’nın vizyonunu görmesiyle din değiştirip, Hristiyanlığı Yahudi topraklarının dışına yaymaya çalışır.

IMDb 6.6

28. Melekler ve Şeytanlar / Angels & Demons (2009)

28. Melekler ve Şeytanlar / Angels & Demons (2009)

Tarihin gördüğü en büyük dini yeraltı şebekesi olan İllluminatı ve bu çeteye karşı savaşan profesör Langdon’un maceraları filmin konusu olmuştur. Langdon aldığı bilgiler ışığında 400 yıllık bir cemiyetin tekrar uyandığını belirler ve ilk faaliyet olarak Vatikan’ı havaya uçuracaklarını tespit eder. Bu girişimi engellemek için Roma'ya gelen Langdon burada 400 yıllık antik sembollerdeki sırları çözmeye çalışacaktır.

IMDb 6.7

27. Aman Tanrım! (2003) / Bruce Almighty (2003)

27. Aman Tanrım! (2003) / Bruce Almighty (2003)

Tüm sorunlardan Tanrı olarak kurtulmak mümkün mü? Işte bu sorunun yanıtını arayan bir film Aman Tanrım. Jim Carrey'nin kariyerinde beklediği çıkışı yapamayan haber spikeri Bruce Nolan'ı; oynadığı oyunlara kattığı derinlikle son yılların önemli zenci oyuncularından Morgan Freeman'ın da Tanrı'yı oynadığı Türkçedeki adıyla Aman Tanrım (Bruce Almighty) büyük kentlerde yaşayan, küçük sorunlarla boğuşmaktan hayatı erteleyen orta sınıf insanın kendisiyle ve Tanrı ile girdiği hesaplaşmayı komedi diliyle ve izleyiciyi felsefi sorulara fazla boğmadan harmanlayıp sunmayı amaçlayan bir film. Buffalo TV'nin vasat ancak ana haber spikeri olmayı her şeyden çok isteyen ama hem iş yaşamında hem de özel yaşamında aksiliklerin peşini bırakmadığı haber spikeri Bruce Nolan bu aksiliklerin kaynağı olarak düşündüğü Tanrı'dan sürekli şikayet eder ve bu şikayetlerden usanç getiren Tanrı, bir haftalığına kendi güçlerini Bruce'a vermeyi kabul eder. Tanrısal güçlere sahip Jim Carrey'de bu güçlerin tadını çıkaracak ama sonunda egosunun yarattığı kaosla yüz yüze gelecektir.

IMDb: 6.7

26. Somuncu Baba: Aşkın Sırrı (2016)

26. Somuncu Baba: Aşkın Sırrı (2016)

Hamid, daha henüz gençken babasını kaybetmesinin travması ile sarsılır. Yaşadığı acı sonucu kendisini bulma yoluna girer ve bir dergaha sığınır. Buradaki diğer müritler gibi dergahın günlük işlerine yardımcı olur ve ekmek pişirmeye başlar. Bir yandan da ilim derslerini sıkı sıkıya takip eder. Kısa sürede hocasının gözdesi olur; yine hocasının isteği ile Hamid sürpriz bir evliliği kabul etmek zorunda kalır. Fakat onun içinde adını koyamadığı İlahi Aşk'ı arama arzusu çoktan yeşermiştir... 

Somuncu Baba Aşkın Sırrı, Anadolu'da Somuncu Baba adıyla tanınan büyük düşünür Şeyh Hamid-i Veli'nin sırlarla dolu hayat yolculuğunu ve İlahi Aşk'ı arama serüvenini ilgi çekici bir yol hikayesi ile anlatmaktadır. Kürşat Kızbaz yönetmenliğinde çekilen filmin başrolünde Furkan Palalı oynuyor. 

IMDb: 6.8

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Orada Olmayan Tanrı (2005) / The God Who Wasn’t There (2005)

25. Orada Olmayan Tanrı (2005) / The God Who Wasn’t There (2005)

Film aslında bir eleştiri ve felsefik göndermeler içeren ve sorgulayan bir film.

Dünya Güneş’in etrafında döner. Fakat bu hep böyle olmadı. Bir zamanlar Güneş Dünya’nın etrafında dönerdi. Yüzyıllarca bu görüş hakimdi. Aksi keşfedilene dek. Hatta birkaç yüzyıl sonrasında bile. Gösterilen hayli çabadan sonra Dünya Güneş’in etrafında dönmeye başladı. Hıristiyanlık Güneş Sistemi konusunda yanılıyordu. Ya başka konularda da yanılıyorsa?Daha gösterime girmeden Amerika’da ve dünyada tartışmalara yol açan ve muhafazakar kesimin tepkisini çeken bir belgesel. İsa nasıl 2 milyar insanın gözünde tanrı haline geldi? Acaba bu insanlar İsa’nın gerçek öğretilerini mi takip ediyor? Yoksa bir takım Hıristiyan gelenekleri başka kültürler ve dinlerden mi alınma? İsa gerçekten var oldu mu? Olduysa tam olarak ne zaman? Onunla ilgili bilgiler günümüze nasıl ulaştı ve bunlar sağlıklı bilgiler mi? Bunların ne kadarı gerçek, ne kadarı efsane? Bu bağımsız belgeselde İsa’nın hiç yaşamadığı iddiası, günümüz Hristiyanlığı ve Hristiyanlarına eleştiriler ve çocuklara verilen dini eğitimin tehlikeleri gibi konular işleniyor.

IMDb: 6.9

24. Kundun (1997)

24. Kundun (1997)

Çin Halk Cumhuriyeti’nin parlayan çocuğu Dalay Lama, Buda’nın 14. Reenkarnasyonu olarak dünyaya gelmiştir. Kendi halinde yaşamakta olan gariban bir çifti ailesinin 16 çocuğundan 5.si olan Tenzin Gyatso’nun hem hayatı hem de bu sürece kadar nasıl geldiğini detaylı bir şekilde anlatmaktadır. Dört farklı dalda Oscar ödülü kazanan “Kundun” filmi, başarılı yönetmen Martin Scorsese tarafından beyazperdeye aktarılmıştır.

IMDb: 7.0

23. Barabas (1961)

23. Barabas (1961)

Pontiac Pilatus halkı serbest bırakmak için oy kullanmaya iten suçlu Barabba, Mesih'in çarmıha gerilmesi için hayatının sonuna kadar İsa imgesi ile avlanır. Filmin 3 yıl öncesinde ise aynı yönetmen tarafından Ben Hur filmi çekilmiştir.

IMDb: 7.0

22. The Ten Commandments (1923)

22. The Ten Commandments (1923)

Kimileri henüz dünyaya geldiklerinde ilk başta korkunç bir kadere doğmuş gibi görünse de aslında geleceğin hiç hesapta olmayan planları vardır. Hangi yönü seçeceğine dair verdiği kararlar bambaşka yollara sevk edebilir. Musa henüz bir bebekken terk edilmiştir. Onu paçavralar içinde bulup Mısır sarayına getiren Firavun’un kızkardeşiydi. Sarayda bir prens olarak yetişen Musa, iyi yürekliliği ve adaleti ile kısa zamanda çok sevilir ve tahtın mirasçısı olarak görülmeye başlanır. Erkek kardeşi Ramses ise hem gelecekteki hükümranlık payesini hem de aralarındaki bir başka çekişme konusu olan Prenses Nefertiti’nin kalbini Musa’ya bırakmaya niyetli değildir.

Musa gerçek kökenlerinin İsrailoğularına dayandığını öğrendiğinde, ülkede haksızlığa ve kötü muameleye maruz kalan, köle hayatı yaşayan bu kavmi koruyup kollamaya karar verir. En sonunda onlarla birlik olup Mısır’ı terkeder. Bunlar olurken Tanrı tarafından gelen 10 Emir ile birlikte peygamberlik makamına layık görülür.

IMDb: 7.0

21. Martin Luther (1953)

21. Martin Luther (1953)

1500'lü yıllar... Avrupa'da hüküm süren, tavizsiz Katolik Kilisesi, insanlara göz açtırmamakta ve her şeyi kendi yararı doğrultusunda istismar etmektedir. Bu coğrafyaya Martin Luther adında bir insan doğmuştur. Hukuk dalında öğrenimine devam ederken yolunu değiştirip rahip olmuştur. Bir süre sonra halkı da kendi ardına alarak, kendi inançlarını savunmaya ve Katolik Kilisesi ile çatışmaya başlar. Katolik Kilisesi, yaşanan bu başkaldırıdan fazlasıyla rahatsız olmaktadır.

IMDb: 7.0

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Mısır Prensi (1998) / The Prince of Egypt (1998)

20. Mısır Prensi (1998) / The Prince of Egypt (1998)

Bir animasyon filmi olan Mısır Prensi, Firavun ile Musa'nın hikayesini anlatmaktadır. 

Dünyanın en görkemli imparatorluklarından biri olan Mısır İmparatorluğunun bilinen şahsiyetlerinden biri olan Musa'nın köle olarak başladığı yolculuğunu anlatan Mısır Prensi, Musa'nın imparatorluk için günden güne artan önemini de masaya yatırıyor. Musa, kölelikten prensliğe yükselecektir. Tüm ülke zor zamanlarda bir kurtarıcı olarak onun adını bağıracaktır. Sıfırdan başladığı hayatında gelebileceği en yüksek noktaya ulaşacaktır.

IMDb: 7.0

19. Silence (2016)

19. Silence (2016)

Sessizlik filmi, Endo Shusaku’nun 1966 yılında kaleme aldığı “Silence” romanından sinemaya aktarılmıştır. Martin Scorsese yönetmenliğinde çekilen filmin başrollerinde Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson ve Tadanobu Asano rol almaktadır. Oscar adaylı filmin konusu; 17. Yüzyılda yaşamış olan iki rahibin maruz kaldığı şiddet ve baskıyı anlatmaktadır. Dönemin şartlarında Hristiyanlığı tanıtmak ve kayıp olan hocalarını bulmak için yola çıkan ikili, Japonya’da hiç beklemedikleri durumlara maruz kalacaklardır. Korkunç zulüm ve çileye maruz kalan papazlar, o dönemde Japonya’da yasak olan Katolikliği yaymaktan suçlanacaklardır.

IMDb: 7.1

18. Mekke'ye Yolculuk / Journey to Mecca (2009)

18. Mekke'ye Yolculuk / Journey to Mecca (2009)

Dramatik belgesel türünde çekilen yapım, 1325 yılında İslam alimi İbn-Battuta’nın Fas’tan Mekke’ye gerçekleştirdiği hayat yolculuğunu anlatmaktadır. Mekke’ye Yolculuk filminin başrollerinde Ben Kingsley, Nadim Sawalha, Hassam Ghancy, Nabil Elouahabi ve Chems Zinoune rol almaktadır.

IMDb 7.2

17. Tutku: İsa'nın Çilesi (2004) / The Passion of the Christ (2004)

17. Tutku: İsa'nın Çilesi (2004) / The Passion of the Christ (2004)

Mel Gibson'ın yönetmenliğini yaptığı üçüncü filmi The Passion uzun süreden beri merakla bekleniyordu. Yüzü Olmayan Adam ve Cesur Yürek ile yönetmenlik alanında yetenekli olduğunu ispatlayan Gibson'ın bu son projesi Türkçeye Tutku: İsa'nın Çilesi adıyla çevrilmiş. Yapım aşamasında meydana gelen rahatsızlıklar filmin gösterime girmesinden sonra bir çok farklı tepkiye dönüşünce, haliyle olayları uzaktan objektif bir gözle izleyen bizler de merakımıza engel olamadık. Filmin konusunu uzun uzun anlatmaya gerek yok. Tek cümlelik bir konusu var: İsa'nın son günü. Cesur Yürek ile herkesin beğenisini kazanmış bir yönetmenin yeni filmi için çok daha farklı şeyler söylemek isterdik ama film bu kadar işte. Yahudiler İsa'yı yakalıyor, Roma valisine teslim ediyorlar. Sonra işkence görüyor ve çarmıha geriliyor. Başka hiçbir şey yok filmde. Kutsal metinlerdeki hikaye alınmış aynen perdeye aktarılmış.

IMDb: 7.2

16. Tanrılar ve İnsanlar (2010) / Des hommes et des dieux (2010)

16. Tanrılar ve İnsanlar (2010) / Des hommes et des dieux (2010)

1990'ların ortaları.. Mağrip'te, tanrının unuttuğu bir tepede bir manastır... Sekiz adet Fransız keşiş, Müslüman'ların yaşadığı bu topraklarda huzurlu bir şekilde hayatlarına devam etmektedirler. Ancak bu durum böyle devam etmeyecektir. Çünkü yabancılar fanatikler tarafından katledilmiştir ve olayın sesi ülke boyunca duyulmaya başlanmıştır. Artık keşişlerin iki seçeneyği vardır: Kaçmak ya da kalmak... Aralarında da konu üzerine büyük fikir ayrılıkları bulunmaktadır.

IMDb: 7.2

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Cennetin Krallığı (2005) / Kingdom of Heaven (2005)

15. Cennetin Krallığı (2005) / Kingdom of Heaven (2005)

Film, Ortaçağ’da Kudüs’te geçen bir tarihi aksiyon olarak nitelendirilmektedir. Balian adında genç bir adam aslen demircilik yapmaktadır. Ailesini kaybetmiştir ve kader onun için bambaşka bir plan hazırlamaktadır. O yakında şövalye olacaktır. Ardından aşk kapıyı çalacak ve yüreğine ateş düşecektir. Bir prensese gönül verecektir. Yüz yıl önce Kudüs’ü kuşatan Haçlılar’ın kaderini ise en baştan bu şövalye belirleyecektir. Kader kusursuz bir biçimde işlemektedir. Genelde epik filmlere imza atan Ridley Scott, iddialı bir oyuncu kadrosu ile tarihi bir olaya ışık tutuyor. 

Filmin özellikle sonunda Selahattin Eyyübi'ye de yer verildiğini es geçmeyelim.

IMDb: 7.2

14. Arranged (2007)

14. Arranged (2007)

Film, Brooklyn'deki bir devlet okulunda birinci sınıf öğretmenleri olarak çalışan Ortodoks Yahudi bir kadın ile Müslüman bir kadın arasındaki dostluğa odaklanıyor. Yıl boyunca bir.ok paylaşımları olan kadınların en önemli ortak noktası her ikisinin de görücü usulü evlilik sürecinden geçmesidir.

IMDb 7.3

13. Takva (2006)

13. Takva (2006)

Dini filmler listesinde 2006 yapımlı harika bir yapım. Takva, dini temalı sahneleri ile izleyiciyi büyülemeyi başarmıştır. Son derece mütevazi ve sade bir hayat sürmekte olan Muharrem, dini açıdan oldukça kuvvetli bir insandır. Dinin haram kıldığı her şeyden uzak durmayı tercih eden Muharrem, günün büyük bir kısmını ibadet yaparak geçirmektedir. Tüm bu özellikleriyle büyük bir güven kazanan Muharrem, varlıklı bir tarikat lideri tarafında çağrılacaktır. Muharremin görevi, tarikatın kira gelirlerini toplamaktır. Zamanla yaşadığı hayatı yavaş yavaş bozulan baş kahramanımız, modern dünyanın içerisinde kötülüklere giderek yaklaşmaktadır.

IMDb: 7.4

12. İsa'nın Yaz Kampı / Jesus Camp (2006)

12. İsa'nın Yaz Kampı / Jesus Camp (2006)

Senaristliğini Barnet Bain’in gerçekleştirdiği film, Luka İncili’ni kullanarak sinemaya aktarılmıştır. 1979 yılının Ekim ayında gösterime giren “Jesus” filmi, filmin temelinde İsa’nın hayatını ve Meshi İsa’nın yaşamını konu etmektedir.

IMDb 7.4

11. Bab’Aziz (2005)

11. Bab’Aziz (2005)

Nasır Hemir yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılan “Bab’Aziz”, 2005 yılının Aralık ayında izleyiciyle buluşmuştur. Görme engelli ve yaşlı derviş Baba Aziz, yanına biricik torunu Isthar’ı da alarak çölde bir işin peşine düşmektedir. Amacı her 30 yılda bir çölde gerçekleştirilen sufi toplantısına gidebilmektir. Bu uzun yolculukta ona eşlik eden torunu  Isthar, dedesinden sayısız hikayeler dinleyecektir. Sonunda dede ve torun toplantı yerini bulmuşlardır.

IMDb: 7.5

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. İlahi Komedi / Religulous (2008)

10. İlahi Komedi / Religulous (2008)

Dünyadaki çeşitli dinlerin bakış açılarının yansıtıldığı belgesel, Larry Charles’ın yönetmenliğinde Jarusalem, Vatikan, Salt Lake City gibi şehirlerde, çeşitli dinsel gruplarla yapılan röportajlarla hazırlanmıştır.

IMDb 7.6

9. Malcolm X (1992)

9. Malcolm X (1992)

Ünlü insan hakları savunucusu Malcolm X’in hayatını konu eden film, 1992 yılının Kasım ayında beyazperdeye aktarılmıştır. Yönetmenliğini Spike Lee’nin üstlendiği yapım, biyografi türünde işlenen dini temaları konu etmektedir. Siyahi bir genç olarak dünyaya gelen Malcolm X, zorla hırsızlığa teşvik edilecektir. İlerleyen süre zarfından cezaevine giren genç adam, artık farklı bir yapıya girişecektir. Onu zorlayan güçlere karşı başkaldıran Malcolm X, mükemmel duruşu ve mücadeleci ruhuyla görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

IMDb: 7.7

8. Muhammed: Allah'ın Elçisi (2015) / Mohammad: Messenger of God

8. Muhammed: Allah'ın Elçisi (2015) / Mohammad: Messenger of God

Film, 7.yy'da Mekke'de ve Hz.Muhammed'in etrafında gelişen olayları konu ediniyor. Abraha’nın fil ordusuyla Mekke’ye yönelişi sebebiyle tedirgin olan Mekke halkı çaresizdir. Hz. Muhammed’e hamile olan Hz. Amine geri kalan Mekke halkı gibi kaçıp dağlara saklanamaz. Abraha kimseciklerin olmadığı şehri kolayca ele geçirebileceğini düşünür ancak filler Mekke’ye doğru bir adım dahi atmaz. Ardından milyonlarca ebabil kuşu, Abraha’nın ordusunu taş yağmuruna tutarak yok ederler. Bu olaydan tam bir ay sonra Hz. Muhammed doğmuştur. Hz. Âmine’nin kucağındaki minik bebek dünyayı kökünden değiştirecektir...

Baran ve Cennetin Çocukları gibi yapımlara imza atarak önemli bir başarıya ulaşan Majid Majidi'nin yönetmen koltuğunda oturduğu yapımda başrolleri Mahdi Pakdel, Sareh Bayat, Mina Sadati ve Ali Reza Shoja-Nuri paylaşıyor. Filmin kadrosunda Mohsen Tanabandeh, Dariush Farhang ve Siamak Adib de yer alıyor.

IMDb: 7.8

7. İslam: İnanç İmparatorluğu (2000) / Islam: Empire Of Faith (2000)

7. İslam: İnanç İmparatorluğu (2000) / Islam: Empire Of Faith (2000)

Hz. Muhammed'in hayatını, İslamiyet’in doğuşu ve yükselişini, İslam tarihinin önemli dönüm noktalarını tarihi bir perspektiften ele alan belgesel; İslam dininin ve medeniyetinin insanlık tarihi açısından önemini ve etkisini anlatıyor. Robert Gardner tarafından çekilen ve ikisi türk olmak üzere dünyaca ünlü 10 teolog tarafından hazırlanan belgesel, objektifliği ve içeriği bakımından literatürdeki en başarılı eserlerden biridir. 3 ana bölümden oluşan belgeselin son bölümü Osmanlı tarihine ayrılmıştır.

IMDb: 7.9

6. Brian'ın Hayatı / Life of Brian (1979)

6. Brian'ın Hayatı / Life of Brian (1979)

Brian’ın Hayatı'nda iki bin yıl önce üç bilge adam bir yapıya girip kralları için dua edeceklerdir. Yanlış bir odaya giren adamlar burada kundağa sarılmış bir bebek bulurlar. Bebeği kutsal sayan adamlar ona İsa ismini verirler. Kutsal bir varlık olarak görülen bu bebek, Brian, çevresi tarafından hayatı boyunca Mesih olarak saygı görecek; bu süreç boyunca din, siyaset, iktidar ve insanoğlu ile ilgili trajikomik olaylar yaşanacaktır.

IMDb 8.0

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Ben-Hur (2016)

5. Ben-Hur (2016)

Ben-Hur Yahudi varlıklı bir prens, aristokrat, tüccardır. Üvey kardeşi Romalı Messala ise görüşmedikleri yıllar boyunca yüksek kademeli bir Roma hakimi olmuştur. Kudüs’ten uzak kaldığı uzun yıllardan sonra buraya dönen Messala, artık Roma ordusunun komutanı olmuştur. Yahudilerin özgürlüğü için canı pahasına mücadele eden Ben-Hur’dan, çocukluk arkadaşı Messala tarafından, Romalıları eleştiren yahudileri teşhis etmesi istenir ancak Ben-Hur kabul etmez. Messela onu kürek mahkumu olarak sürgüne gönderir. Bunun üzerine arkadaşı Zengin hayatına veda eden prens bu olay üzerine intikam yemini edecektir. Bu andan sonra hayatı büyük bir maceranın içinde kaybolur...

Yeni Ben-Hur filminin yönetmen koltuğunda Timur Bekmambetov bulunurken özgün eseri senaryolaştıran isimler Keith R. Clarke ve John Ridley.   Filmin oyuncu kadrosunda Jack Huston, Morgan Freeman, Toby Kebbell, Nazanin Boniadi ve Rodrigo Santoro ve Haluk Bilginer yer alıyor.

IMDb 8.1

4. PK - Peekay (2014)

4. PK - Peekay (2014)

P. K. şehirde gezinen bir yabancıdır ve daha önce kimsenin sormadığı basit sorular sorarak onlara cevaplar arar... Başka bir galaksiden gelen Peekay'ın; gerçek tanrıyı aramasını konu edinen film izleyenini karakterinin bu arayışı üzerinden felsefik yolculuklara çıkarırken, aşk ve hayat dolu sıcacık bir hikayeye odaklanır. Rajkumar Hirani'nin yönetmenliğini yaptığı filmin başlıca rollerinde Aamir Khan, Anushka Sharma ve Sanjay Dutt yer almakta.

Hindistan'daki dini sistemi eleştiren harika bir film. 

IMDb: 8.2

3. Yedinci Mühür (1957) / The Seventh Seal (1957)

3. Yedinci Mühür (1957) / The Seventh Seal (1957)

Savaştan bıkmış bir Orta Çağ şövalyesi, yanında bayraktarı ile Haçlı Seferi'nden dönmektedir. Vebanın kasıp kavurduğu Avrupa'yı gördükçe Tanrı'dan kuşku duymaya ve onun yolundan sapmaya başlayan şövalye, çok geçmeden ölümün eşiğine gelir. Ancak ölüme meydan okuyarak Ölümsatranç oynamaya davet eden şövalye, kaybederse canını vermeye razıdır. Ingmar Bergman'ın 3. dönem filmlerinden biri olan Yedinci Mühür, ilk planlarından itibaren kamerayı gökyüzüne çevirmesi ile metafiziğe yönelen yönetmenin bu döneminin ilk filmidir. Kült filmler arasında yer almaktadır. 

IMDb: 8.2

2. Çağrı: İslamiyet'in Doğuşu (1976)

2. Çağrı: İslamiyet'in Doğuşu (1976)

6. yüzyılda Mekke. İslam tarihçilerinin Cahiliye Devri olarak anmaktan hoşlandıkları dönemdeyiz. Şehrin ileri gelenlerinin Mekke’yi köleliğin ve alkol, uyuşturucu gibi maddelerin pençesinde acımasızca yönettiği rivayet ediliyor. Kız çocukların yeni doğduklarında diri diri gömüldüklerinin anlatıldığı acımasız bir dönem. Böyle karanlık bir çağda, Hz. Cebrail tarafından ziyaret edilen Hz. Muhammed insanları tek bir Tanrı’ya tapmaya davet ediyor ve şehre hükmedenlerin vahşi metotlarına karşı çıkıyor.

Allah’tan inen bir ayet, peygamberin silaha sarılmasını ve Mekke ordularına karşı direnmesini emrediyor. Müslümanların ordusu tecrübesiz olduğu halde Bedir savaşını kazanıyor. Uhud savaşının ardındansa 10 yıllık bir barışa evet diyerek arada geçen süreyi İslam’ı yaymak için kullanıyorlar. Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğu, Allah’tan başka tanrı olmadığı haberi Arap yarımadasını hızla katediyor.

Çağrı filmi aynı zamanda Oscar'da aday gösterilmiştir.  

IMDb: 8.2

1. La passion de Jeanne d’Arc (1928)

1. La passion de Jeanne d’Arc (1928)

Fransız Milli Müzesi resmi kayıtlarına göre yapılan “La passion de Jeanne d’Arc” filmi, 14. Yüzyılda başlayan Fransız ve İngiliz savaş dönemini anlatmaktadır. Ülkesi Fransa’ya destek veren Katolik azizesi Jeanne dArc, 1431 yılında İngilizler tarafından yakalanmıştır. Henüz 19 yaşında esir düşen genç Katolik, esir hayatını boyunca Tanrıyla konuştuğunu onunla iletişim kurabildiğini söylemesi üzerine kafirlikle suçlanacaktır. Sayısız işkenceye maruz kalan genç kadın, sonunda yakılarak öldürülmektedir.

IMDb: 8.2

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

👇

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
413
141
107
58
35
35
30
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın