'Heteredoks' Ekonomi Politikaları ile Seçtiğimiz Yol, Yol mu? Enflasyonla Büyüme Mümkün mü?
'Heteredoks' Ekonomi Politikaları ile Seçtiğimiz Yol, Yol mu? Enflasyonla Büyüme Mümkün mü?
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçen aylarda artık Türkiye'de ortodoks ekonomi politikaları yerine heteredoks ekonomi politikaları tercih edileceğini söyledi. Tabi bu terimler tam anlamıyla akademik bağlamında değil bir nevi 'mecazi' anlamda kullanılarak, herkesin gittiği yoldan değil, kendi yolumuzdan gideceğiz anlamı taşıyor. O zaman da gidilen patika uçurumlu, çalıların arasında bilinmeyenlerin olduğu bir yol izliyoruz. Tabi bir de yolun sonunda ne var henüz bilmiyoruz. Bu bağlamda yakın zamanda yapılan enflasyonlu büyüme kısmında da bu yolda devam ettiğimiz görülüyor. Yolun sonunda belki de bir başarı hikayesi yazacağız. Bu mümkün mü? Ekonomistler ne diyor?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ekonomistler enflasyon ve büyüme ilişkisi için ne diyor? Konunun ekonomi literatüründe geniş yeri var. Anlatmaya kalkarsak makaleleri buraya yüklemek zaman alır. Kısaltalım:
Öncelikle dediğimiz gibi görüşleri, önerileri ve teorileri kısalttık. Bu kadar kısa anlatılacak bir şey olsaydı ekonomi bir bilim olmazdı.
Ekonomistler ne diyor bakalım çünkü Türkiye'de, dünyada da yaşananları göz ardı etmeden, son aylarda yaşanan durumun bazı organları bozduğu kesin!
Atabay'ın atıf yaptığı Merkez Bankası çalışmasında ise böyle bir grafik bulunuyor👇Grafikte büyüme çizgi ile gösterilirken, şimdinin ÜFE'si olan toptan eşya fiyat enflasyonu da noktalı çizgilerle gösteriliyor
"İktisat bilimi ile dalga geçmeye gelmiyor"
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Yerinizde tepinseniz de o şehir efsanesini yıkamıyorsunuz: Enflasyonu düşürecek bir program uygulanırsa büyüme de düşermiş. Hadi oradan!"
Son sorusu da şu şekilde oluyor: "Biz şimdi gerçekten ‘enflasyonla büyümeyi’ mi tercih ettik yoksa ‘enflasyonla yoksullaşmayı’ mı?"
Gelelim başka bir iktisatçının görüşlerine👇
"Ekonomi yönetiminin söylemleri yoksullaştıran büyümeyi doğruluyor mu?"
Şimdi gelelim farklı bir açıdan ele alınan ekonomik etkilere; yani herkesin kendine özel durumu olmasına.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Bu nedir? Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşı ile daha da artan cari işlemler açığını finanse edebilmesi hem çok zor hem de çok pahalı demek"
Bir de kurumsal kapasite meselesi var. Onu da Sak, şöyle anlatıyor👇
"Enflasyon bir numaralı halk düşmanıdır."
Ekonomi bir sosyal bilimdir. İçinde insan olgusu taşıyan tüm bilimler gibi direkt ve keskin sonuçlar görülmemekle birlikte, yasalar vardır.
Son olarak Dünya Bankası Türkiye Ülke Ekonomisti Erdem Ataş'ın bu paylaşımı ile bitirelim 👇
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın