Görüş Bildir
Haberler
Beştepe Zirvesi Sonrası Dolarda Yeni Rekor

Beştepe Zirvesi Sonrası Dolarda Yeni Rekor

FreiGeist
13.03.2015 - 14:41 Son Güncelleme: 13.03.2015 - 17:17
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dolar, Türk Lirası karşısında küresel piyasalardaki bozulma ile 2,6488'e çıkarak rekor tazeledi.

Dolar/TL küresel piyasalardaki bozulma ile rekor tazeledi. Güne 2,60'ın altında başlayan dolar/TL, kademeli yükseldi ve 2,6488'e çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı.  

Bankacılar, Çin para birimi yuanda günlük işlem bandının yüzde 2'den yüzde 3'e çıkartılabileceğine ilişkin söylentilerin satış baskısı yarattığını belirttiler. Bir bankanın döviz masası müdürü, 'Çin'in kur bandını açacağı dedikodusu var. O yüzden tüm gelişmekte olan piyasalarda satış baskısı yaşanıyor. Türkiye özelinde bir durum yok. İşlem hacmi düşük, o yüzden TL'deki etki bir miktar daha fazla hissedildi' dedi.

Kritik zirve sonrası düşüşe geçmişti

Dolar endeksinin bir süredir devam eden ve art arda uzun yılların yeni zirvelerini gördüğü yükselişinin ardından yatırımcıların kâr realizasyonuna gitmesiyle ılımlı düşüş kaydetmesi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın önceki gün görüşmesinin TCMB'ye yönelik sert söylemlerin azalacağı beklentisiyle TL'deki satış baskısı azaldı.

Erdoğan dün akşam yaptığı açıklamada Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yaptıkları görüşmenin sonundaki açıklamayı uzlaşı içinde yaptıklarını, toplantının 'sonunu tatlıya bağladıklarını' belirtti ve bundan sonra daha sık aralıklarla bir araya geleceklerini söyledi.

Erdoğan-Başçı görüşmesinden yatıştırıcı açıklamalar gelebileceği beklentisi ile Çarşamba günü 2.64 seviyelerinden yönünü aşağı çeviren kur dün akşam 2.60'ın hemen altında günü tamamladı. Kur bu sabah ise güne 2.5930/2.5964 seviyesinden başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 2.6672/2.6710, euro/TL 2.7413/2.7457 seviyesindeydi. Küresel piyasalarda dün açıklanan zayıf ABD perakende satışlar verisiyle birlikte doların daha önce gördüğü 12 yılın zirve seviyelerden uzaklaşması ise TL'deki satış baskısının azalmasını sağlayan bir başka önemli gelişme oldu. Dün 100.06'ya kadar yükselerek 2003 Nisan ayı ortasından bu yana en yüksek seviyeyi gören dolar endeksi bugün 99.411 düzeyinde bulunuyor.

Dolar endeksi düştü

ABD'de perakende satışlar sert kış koşullarının hüküm sürdüğü Şubat ayında beklenmedik şekilde düşüş kaydederek dolar endeksinin 12 yılın zirve seviyelerinden gerilemesine neden oldu. Perakende satışlar verisi aynı zamanda ABD'de ekonomik büyümenin ilk çeyrekte güçlü olacağı beklentilerini yumuşatarak Fed'in faizleri Haziran ayından itibaren artırabileceği beklentilerini de kısmen zayıflattı.

Dolar dünkü düşüşe rağmen haftayı yüzde 2'nin üzerinde değer artışı ile kapatmaya hazırlanıyor. Doların geçen haftaki değer kazanımı ise yüzde 2.5 düzeyindeydi.

Endişeler tam olarak ortadan kalkmadı

Erdoğan-Başçı görüşmesi piyasadaki tansiyonu azaltsa da yaklaşan seçimler öncesi Erdoğan'ın düşük faiz talebinden vazgeçmeyeceğini göstermiş olması piyasadaki endişelerin tamamen ortadan kalkmamasına neden oluyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın da dün açıkladığı üzere TCMB'ye ilişkin endişelerin yeniden gündeme gelme ihtimali piyasa oyuncularına göre tam olarak ortadan kalkmış değil. Bu kapsamda TCMB'nin önümüzdeki hafta Salı günü açıklayacağı faiz kararı da yakından izlenecek.

TCMB'nin faiz kararı öncesi ise bugün açıklanacak beklenti anketi takip edilecek. Bankacılar TCMB'nin para politikası kararlarında kullandığı enflasyon beklentilerinin önümüzdeki haftaki karara ilişkin bir işaret verip vermeyeceğini takip edecekler.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde, dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.78 valörde son işlem yüzde 8.80 seviyesinden gerçekleşti. 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.22 valörde son işlem ise yüzde 8.32 oldu.

Dunya.com

Kaynak: http://www.dunya.com/finans/doviz/dol...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0