Görüş Bildir
Haberler
Varşova'daki NATO Zirvesi Sona Erdi

Varşova'daki NATO Zirvesi Sona Erdi

Onedio Medya
09.07.2016 - 14:09 Son Güncelleme: 10.07.2016 - 09:05

Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sona erdi. Zirveden çıkan ve IŞİD'le mücadele vurgusuna geniş yer ayrılan sonuç bildirisinde, AWACS erken uyarı uçaklarının sonbaharda devreye gireceği açıklandı. Türkiye'ye yönelik tehditlere karşı verilen özel güvence önlemlerinin tam olarak uygulanacağının da vurgulandığı bildiride, Rusya'ya Karadeniz’deki varlığının risk oluşturduğu belirtildi.

Türkiye'yi Varşova'da temsil eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ise zirvede önce İngiltere Başbakanı Cameron, ardından da Almanya Başbakanı Merkel ile ikili görüşmelerde bulundu. Merkel görüşme için 'yapıcıydı' dedi ancak 'Sorunlar bir görüşmeyle ortadan kalkmaz' diye de ekledi. Görüşmede Alman politikacıların İncirlik Üssü'nü ziyaret hakkı konusunda da bir uzlaşı sağlanamadığı kaydedildi. Varşova'da düzenlenen zirve sona erdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sona erdi.

Erdoğan ikili görüşmeler yaptı

Erdoğan ikili görüşmeler yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brexit referandumu Ekim'de görevi bırakacak olan İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme 40 dakika sürdü.

Cameron, Brexit sürecinde Türkiye'nin en az 30 yıl daha AB üyesi olayacağını savunmuş, Erdoğan da bu sözlere 'Bir araya geldiğimiz zaman sen böyle konuşmuyordun Cameron... Öyle demiyordun bize. Hep bize söylediği şuydu, 'Her zaman yanınızdayız, bir an önce Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmesi için her türlü gayreti gösteriyoruz'. Ne oldu şimdi?' sözleriyle yanıt vermişti.

Merkel: Bir görüşmeyle sorunlar ortadan kalkmaz

Merkel: Bir görüşmeyle sorunlar ortadan kalkmaz

Cumhurbaşkanı, Cameron'ın ardından Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü. Almanya'da 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan tasarının kabul edilmesinin ardından bu, iki lider arasındaki ilk yüz yüze görüşme.

'Meseleleri derinlemesine görüştük'

Merkel görüşme sonrası yaptığı açıklamada 'yapıcı bir görüşme yaptıklarını belirtirken, 'Öne çıkan meseleleri görüştük. Hava yapıcıydı. Var olan sorunları çözme adına bir iş görüşmesi gibi geçti' dedi. 

Gazetecilerin 'Sorunlar çözüldü mü?' sorusuna ise 'Böyle bir görüşmeyle sorunlar ortadan kalkmaz. Ama inanıyorum ki meseleleri derinlemesine görüştük' yanıtını verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İncirlik konusunda uzlaşı yok

İncirlik konusunda uzlaşı yok

Görüşmede Alman politikacıların İncirlik Üssü'nü ziyaret hakkı konusunda bir uzlaşı sağlanamadığı kaydedildi.

İki ülke arasındaki ilişkiler, Alman Meclisi’nin 'soykırım' tasarısını kabul etmesi nedeniyle kötüleşmişti. Alman Meclisi, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan olayları “soykırım“ olarak nitelendirmişti.

Almanların İncirlik ziyaretine izin verilmemişti

Türkiye, alınan karar nedeniyle Almanya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ve beraberindeki heyetin İncirlik Askeri Üssü’ne yapacağı ziyarete izin vermemişti. Ankara bir Alman gazeteci grubunun ziyaretini de engellemişti.

İncirlik Üssü’nde 240 Alman askeri görev yapıyor. Üste Alman Ordusu’nun Tornado tipi savaş jetleri bulunuyor.

Jetler IŞİD’e karşı kurulan uluslararası koalisyona destek kapsamında istihbarat toplama ve aktarma amacıyla görev yapıyor.

Zirvenin ikinci gününde gündem Afganistan ve Ukrayna

Zirvenin ikinci gününde gündem Afganistan ve Ukrayna

Zirvenin ikinci günü Afganistan’a yönelik 'Kararlı Destek' operasyonu hakkındaki toplantı ve NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısı ile devam etti.

NATO, Afganistan’daki istikrarsız durum nedeniyle ülkeye destek verilmesine devam etme kararı aldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, “Afganistan ilerleme kaydediyor ve bu ilerleme devam etmeli. Mesajımız açık. Afganistan yalnız değil” dedi.

NATO Genel Sekreteri, ABD dışındaki NATO üyelerinin Afgan güçlerine destek amacıyla yılda 1 milyar dolar yardım taahhüdünde bulunduğunu kaydetti.

Stoltenberg, Türkiye, Almanya ve İtalya'nın Afganistan misyonuna güçlü bir şekilde bağlı olduğunu kaydetti ve “Kalmaya hazırız” dedi.

Alınan karar neticesinde Afganistan'daki NATO eğitim misyonunun 2016 yılı boyunca sürmesi ve Afgan güvenlik güçlerinin 2020 yılı sonuna kadar maddi açıdan desteklenmesi öngörülüyor.

Eğitim misyonu 2015'te başladı

Eğitim misyonu 2015'te başladı
İçeriğin Devamı Aşağıda

NATO'nun eğitim misyonu 2015 yılında Uluslararası Afganistan Güvenlik Destek Kuvveti ISAF'ın yerini almıştı. 2017'de de sürmesi planlanan misyon kapsamında toplam 12 bin ABD ve NATO askeri görev yapıyor.

Irak'a yeniden dönme kararı

Irak'a yeniden dönme kararı

NATO liderleri, Varşova’da Irak’a yeniden askeri eğitmen gönderme konusunda anlaştı. NATO, 2004-2011 yılları arasında Irak’ta görev almıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, hazırlıkları başlatmak üzere bir ekibin en kısa zamanda Bağdat’a hareket edeceğini söyledi.

Stoltenberg, “Partnerlerimize büyük destek sağlayacağız. Böylece, ülkelerini güvence altına alabilir ve vahşi radikalizme karşı koyabilirler” dedi.

NATO uçakları Türkiye hava sahasında uçacak

NATO uçakları Türkiye hava sahasında uçacak

Öte yandan Stoltenberg, IŞİD ile mücadele kapsamında gönderilecek AWACS erken uyarı ve gözlem uçaklarının uluslararası ve Türkiye hava sahasında uçacağını ve böylelikle Suriye ve Irak'ın hava sahasını da izleyeceğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zirvenin sonunda yayımlanan bildiride ittifakın aldığı kararlar sıralandı

Zirvenin sonunda yayımlanan bildiride ittifakın aldığı kararlar sıralandı

NATO'nun hem doğudan hem de güneyden gelen tehditler ve güvenlik zorlukları ile karşı karşıya olduğu belirtilen bildiride, bu tehditlerin hem devletler hem de devlet dışı aktörlerin yanı sıra askeri güçler, teröristler, siber ve hibrit saldırılardan oluştuğu vurgulandı.

'Rusya'nın kışkırtıcı askeri eylemleri'

'Rusya'nın NATO toprakları çevresindeki kışkırtıcı askeri eylemleri dahil, son zamanlardaki saldırgan tutumu ile tehdit ve güç yoluyla siyasi amaçlarını gerçekleştirmeye dönük isteğini göstermesinin' bölgesel istikrarsızlığın kaynağı olduğu kaydedildi.

Terör örgütü IŞİD'in sivillere, özellikle de etnik ve dini azınlıklara yönelik 'barbarca' saldırıları, ittifak üyelerine karşı gerçekleştirdiği terör saldırıları kınanarak, 'Eğer bir müttefikimizin güvenliği tehdit edilirse ortak savunmamızı temin etmek için gerekli olan tüm adımları atmaktan çekinmeyeceğiz.' denildi.

IŞİD'e karşı AWACS

IŞİD'in ittifak üyelerine dönük tehdidine dikkat çekilerek, terör örgütüyle mücadelede NATO AWACS erken uyarı uçaklarının uluslararası koalisyona sonbaharda istihbarat desteği sağlamaya başlayacağı bildirildi. Bu destekle, terörizm dahil ittifakın güneyinden gelen tehditlerle mücadelede NATO'nun kararlılığının yeniden teyit edildiği belirtildi.

Terör örgütleri ile Esad rejimi ve destekçileri kınandı

Siviller ve sivil altyapılara dönük ayrım gözetilmeksizin ortaya konulan şiddetin her türlüsü kınanarak, 'Aynı zamanda Esed rejimi ile destekçilerinin sivilleri ve sivil altyapıları kasten hedef alan şiddetini kınıyoruz. IŞİD, El Nusra ve BM tarafından terör örgütü olarak kabul edilen diğer grupların ayrım gözetmeyen şiddetini de kınıyoruz.' ifadesine yer verildi.

Suriye rejiminden BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararlara uyuması istenirken, ülkede gerçek bir siyasi geçiş için gerekli adımların bir an önce atılması çağrısında bulunuldu.

AA, Al Jazeera ve DW

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
15
11
7
4
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kaan

Aman Merkel hanım ağzımızın tadı kaçmasın istediğiniz incirlik olsun demiştir.

kartacali

ey merkel diyordun!!! ne oldu... içerde sadece comarlarına yönelik siyasetle adam 15 senedir ülkeyi yönetiyor

shutthefuckup

Merkel ile kukla Abuzer görüşmelerinde 3. perde. Bu sefer bizim kuklaya hangi ayak işlerini yaptirtacak bu eski kaşarlı merak ediyorum. Olan Türkiye'ye oluyo... Devamını Gör