Görüş Bildir
Haberler
Muktedir Zulmü ve Direniş Hareketlerine İlgi Duyan Herkesin İzlemesi Gereken 15 Film

Muktedir Zulmü ve Direniş Hareketlerine İlgi Duyan Herkesin İzlemesi Gereken 15 Film

Erkam Evlice
19.05.2016 - 11:52

Zulüm, güç dengesinin olmadığı her noktada yaşanabilir. Ve her zulum beraberinde mutlaka bir mukavemete yol açar. 

Herhangi bir sıralama gözetilmemiştir.

Film özetleri Sinemalar.com'dan derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Roma, Città Aperta (1945)

1. Roma, Città Aperta (1945)

2.Dünya Savaşı 'nın sonlarına doğru 1944 yılında Nazi işgali altındaki Roma şehrinde yaşayan bir grup insanın hikayesi anlatılır.Gestapo Nazilere karşı yapılan direniş hareketinin lideri olan Giorgio Manfredi (Marcello Pagliero) 'nin peşine düşmüştür.Yakın arkadaşı Francesco (Francesco Grandjacquet),Francesco'nun evlenmek üzere olduğu dul Pina (Anna Magnani)ve Rahip Don Pietro Pellegrini (Aldo Fabrizi) birlikte Giorgio'nun bir an önce Roma'dan ayrılabilmesi için yeni bir kimlik edinmesine yardımcı olurlar.

IMDB

2. Gandhi (1982)

2. Gandhi (1982)

20. yüzyılın ilk yarısında İngiliz sömürgesi altındaki Hindistan’da geçen film, bağımsızlık mücadelesi için İngiliz yönetimine karşı “Pasif Direniş”i örgütleyen Mahatma Gandhi’nin hayatından bir kesit anlatıyor. En iyi biyografik çalışmalardan biri olarak kabul edilen Gandhi, 11 dalda aday olduğu Oscar ödüllerinden “en iyi film” ve “en iyi yönetmen” dahil tam 8 ödülle döndü. Gandhi rolünde sinema tarihinin en iyi performanslarından birine imza atan usta oyuncu Ben Kingsley’nin ise “en iyi erkek oyuncu” dalında heykelciğe uzanmasıysa pek zor olmadı. Cenaze sahnesinde yaklaşık 300.000 kişinin yer almasıyla da bir film sahnesinde yer alan en kalabalık insan sayısı rekorunu da elinde bulunduran film, çarpıcı sahneleriyle hafızalardan silinmeyecek bir yapıt.

3. La battaglia di Algeri (1966)

3. La battaglia di Algeri (1966)

1950'lerin ikinci yarısında geçen film, Cezayir'in Fransa sömürgesi altından kurtuluşunun öyküsünü anlatıyor. Fransa tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Cezayir direniş örgütü FLN'nin dört yöneticisinin yakalanması etrafında dönen hikayede, işgal altındaki bir ulusun direnişi resmediliyor. Direnişin biçimi terörizm şeklini alırken, yönetmen Pontecorvo silahlı mücadelenin meşrutiyetini ispatlamaya girişiyor.

IMDB

4. Michael Collins (1996)

4. Michael Collins (1996)

İrlanda'nın bağımsızlık savaşındaki en tartışmalı figürlerden biri olan Michael Collins'in hikayesi. Direnişte yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu tespit eden Collins, dava arkadaşı Harry Boland ile birlikte Irish Volunteers (İrlandalı Gönüllüler) isimli bir hareketi başlatır. Terörist saldırılar, gerilla savaşı ve anahtar rol oynayan bir casusluk operasyonunu başarıyla organize edip üçlü bir strateji güden Collins, kısa zamanda İngiliz hükümetini köşeye sıkıştıracaktır.

IMDB

5. The Wind That Shakes the Barley (2006)

5. The Wind That Shakes the Barley (2006)

1920'li yıllarda geçen bu filmde, bağımsız İrlanda Cumhuriyeti'nin ve Kuzey İrlanda'nın ortaya çıkışıyla sonuçlanan olaylar konu alınıyor. İngiliz askerlerinin zulmüne tanık olan Damien, zulme karşı direnen İrlandalı Cumhuriyetçilere katılır. Damien'ın ağabeyi Teddy de bu direniş grubunun liderliğini yapmaktadır. İki kardeş birlik ve beraberlik içerisinde direnişi sürdürmeye devam eder. Fakat barış anlaşmasının imzalanması ile iki kardeş ayrı saflarda yer almaya başlar.

IMDB

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. District 9 (2009)

6. District 9 (2009)

30 yıl önce uzaylılar dünyayla ilk bağlantılarını kurarlar. İnsanlar onlardan ya bir saldırı ya da büyük bir teknolojik ilerleme geleceğini bekliyorlardır. Fakat hiçbiri olmaz. Aksine, kendi gezegenlerinde son hayatta kalan uzaylılar sığınmak için dünyamıza gelirler. Tüm dünya devletleri onlarla ne yapacaklarını tartışırken, yaratıklar Güney Afrika'da District 9 olarak tanımlanan bir yere geçici olarak yerleştirilirler. Artık, uzaylıların dünyada bulunmasıyla ilgili sabırlar tükenmiştir.

IMDB

7. Braveheart (1995)

7. Braveheart (1995)

13. yüzyılda İngilizler, İskoçlar üzerinde egemenlik kurmuştur. İngiliz soyluları, yeni evli İskoç kadınlarıyla ilk geceyi geçirme hakkına sahiptir. Çocukken ailesini İskoçya uğruna kaybeden William Wallace'ın karısı da İngiliz birlikleri tarafından öldürüldüğü zaman, onun intikam arayışı kısa zamanda ülkesinin özgürlüğü için amansız bir savaşa dönüşür.

IMDB

8. Bloody Sunday (2002)

8. Bloody Sunday (2002)

Britanya askerleri 30 ocak 1972 tarihinde, kuzey İrlanda'nın Derry şehrinde düzenlenen insan hakları yürüyüşüne katılan 13 silahsız sivili öldürür. 'Kanlı Pazar' olarak anılan bu olay , son dönem İrlanda tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. senelerce birikmiş ufak tefek olaylar, bu pazar günü bir iç savaşa dönüşür. bu olay onlarca İrlandalı gencin İRA ordusuna katılarak 25 yıllık bir mücadeleyi başlatmalarına neden olur.

IMDB

9. El laberinto del fauno (2006)

9. El laberinto del fauno (2006)

Pan'ın Labirenti, İkinci Dünya Savaşı sonrasında geçen fantastik bir yolculuğun hikâyesi. 10 yaşındaki Ofelia yeni taşındığı evin arka bahçesinde esrarengiz bir labirent keşfeder. Labirentin içerisinde yaşayan Pan adındaki yaratık küçük kızın tüm yaşamını değiştirecektir.

IMDB

10. Hunger (2008)

10. Hunger (2008)

IRA ile ilişkilendirilmiş bu filmde, Bobby Sands’in insanlık dışı muamelelere maruz kalışı sert bir dille ele alınıyor. Mahkumların battaniye ve yıkanmama eylemleriyle ilerleyen direnişleri, altı hafta süren açlık grevi ile doruğa çıkıyor. Hayatı mücadele ile geçmiş Sands’ın kendi vücudunu yaşamının son savaş alanı olarak addedmesiyle yaşanan dramatik süreç muazzam bir etkileyicilikle gözler önüne seriliyor. En az hapishane mahkumları için olduğu kadar gardiyanlar için de tam bir cehennem olan hapishane dahilinde gardiyanların  alt üst olmuş psikolojisi de aktarılıyor.

IMDB

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. V for Vendetta (2005)

11. V for Vendetta (2005)

V olarak bilinen maskeli bir adam, geleceğin totaliter rejimle yönetilen İngilteresi'nde korkuyla sindirilmiş halkına egemenliği geri verebilmek için şiddete başvuran biridir. V İngiltere halkını, kendisiyle Guy Fawkes günü olan 5 Kasım’da Parlamento’nun çevresinde buluşmaya davet eder.

IMDB

12. Brazil (1985)

12. Brazil (1985)

Geleceğin tuhaf ve gereksiz derecede karmaşık, fütüristik dünyasındayız. Devlet memuru Sam Lowrey, etrafını saran bu bürokrasi ve teknoloji cenderesinden bunalmış bir istatistikçidir. Kaçışı ve sükuneti, kendisini her şeyden izole ettiği hayallerde bulur. Rüyalarında sürekli olarak aynı kadını kurtardığını görür.Sam'in yaşadığı gerçek dünyayı ise, herşeyi görüp kontrol eden bir bilgisayar idare etmektedir. Jill Layton isimli genç kadın terorist olmakla suçlandığında, düzenli olarak hata kontrolleri yapmakta olan Sam bunda bir yanlışlık olduğunu farkeder ve Jill ile tanıştığında onun rüyalarında kurtarıp durduğu kız olduğunu anlar. 

IMDB

13. Snowpiercer (2013)

13. Snowpiercer (2013)

2031 yılında, küresel ısınmayı durdurmak üzere yapılan bir deney yanlış gitmiş ve dünya yeniden buzul çağına dönmüştür. Bu felaketten geride kalan az sayıda insan, Snowpiercer adı verilen bir trende yaşamak zorunda kalmıştır. Ancak trendeki insanlar yöneten ve yönetilen kesim olarak ikiye ayrılmıştır. Sürekli ezilen arka vagon halkı, artık bu duruma bir son vermek istemektedir.

IMDB

14. Das Leben der Anderen (2006)

14. Das Leben der Anderen (2006)

GDR adıyla bilinen eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti (Doğu Almanya) hükümeti, çöküşünden beş yıl önce iktidarını ancak son derece acımasız bir kontrol ve gözetleme sistemiyle sürdürebilecek noktaya gelmiştir. Stasi adlı gizli polis servisine bağlı binlerce muhbirin yaptığı ihbarlar sonucunda 17 milyon nüfuslu ülkede 200 bin kişi fişlenerek dosyası tutulmuştur. Hükümetin ve Stasi’nin hedefi, “başkalarının hayatları” hakkında her şeyi bilmektir.

IMDB

15. The Last King of Scotland (2006)

15. The Last King of Scotland (2006)

Yeni mezun genç Doktor Nicholas Garrigan, Uganda'ya, hem macera olması açısından hemde orada bulunan halka yardım etmek amacılyla gider. Uganda'ya varmasından kısa bir süre sonra bir kaza mahaline çağırılır. Ülke lideri Idi Amin Dada, Maseratisiyle bir ineğe çarpmıştır. Garrigan'ın durumu sakin ve başarı ile idare etmesi, iskoç kültür ve tarihine yakından ilgi duyan Amin Dada'yı çok etkilemiştir. Bunun üzerine Garrigan'a özel doktoru olmasını teklif eder. Ülke liderinin karizmasından çok etkilenen genç doktor bir anda kendisini hükümet olaylarının tam ortasında bulur. Garrigan Amin Dada'nın işlediği cinayet ve kaçırma olaylarına tanık olmaya başlar. Bütün bu olaylara rağmen Amin Dada'nın biraz da suç ortağı olmaya başlamıştır.

IMDB

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
110
36
12
5
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın