Görüş Bildir
Haberler
Kuzey Avrupa Sinemasından En İzlenilesi 55 Film

Kuzey Avrupa Sinemasından En İzlenilesi 55 Film

Hasan Mert Yüksel
01.10.2014 - 18:54 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 13:31

1. The Hunt / Onur Savaşı | IMDB: 8,3

1. The Hunt / Onur Savaşı | IMDB: 8,3

The Hunt, küçük bir çocuk tarafından uygunsuz davranışta bulunmakla suçlanan bir anaokulu asistanının izleyiciyi endişelendiren hikayesini anlatıyor. Mads Mikkelsen suçlanan asistanı canlandırıyor. Hızla bir cadı avına dönen durumun merkezindeki çaresiz adam rolündeki Mads inanılmaz bir oyunculuk sergiliyor. Kırılgan, ahlaksız ve gergin film festivalin en iyi gerilim filmlerinden biri.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Evil / Şeytana Karşı | IMDB: 7,8

2. Evil / Şeytana Karşı | IMDB: 7,8

Delikanlılık çağının bildik karmaşasını yaşayan Erik, aslında aslında 1950'lerin ortasında İsveç'te yaşayan herhangi bir yaşıtından farksızdır. Erik'in hayatını çekilmez kılan, onu hemen her türlü sebep için dövmekten çekinmeyen üvey babasının baskılarıdır. Üvey babasının da kararıyla uzaktaki bir yatılı okula yollanan Erik için evden ayrılmak, başlangıçta kurtuluş gibi görünse de olaylar beklendiği gibi gelişmez. Erik çok geçmeden, öğrenciler arasında acımasız bir kast sisteminin geçerli olduğu ve bu sistemin en altındakiler için hayatın cehennemden farksız olduğu anlar. Öğretmenlerin bile öğrencilerin baskısının altında ezildiği kapalı bir hapishanede olduğunu fark eder. Erik için bu okulda hayatta kalmak, dış dünyada hayatta kalmaktan bile daha zor olacaktır.

3. HeadHunters | IMDB: 7,6

3. HeadHunters | IMDB: 7,6

Bir danışmanlık firmasında yetenek avcısı olarak çalışan Roger Brown, lüks içinde yaşayan bir adamdır. Ancak bu lüks hayatı, değerli sanat eserlerini çalarak elde etmektedir. Eşi Diana'nın açmış olduğu sergide, Clas Greve adında bir adamla tanışır. Clas'ın değerli bir tabloya sahip olduğunu öğrenen Roger, eline iyi bir fırsat geçtiğini düşünüp tabloyu çalmaya karar verir. Ancak işler, Roger'ın istediği gibi gitmez, içinden çıkması zor bir hal alır.

4. The Seventh Seal / Yedinci Mühür | IMDB: 8,3

4. The Seventh Seal / Yedinci Mühür | IMDB: 8,3

Film, on yıl süren bir Haçlı seferinden vebanın kol gezdiği ülkesine dönerken yolu Ölüm tarafından kesilen bir şövalyenin öyküsüdür. Ölüm’ü bir satranç oyununa davet eden şövalye eğer onu yenebilirse yaşamına kaldığı yerden devam edecektir.

YedinciMühür, kıyamet tehdidi altında yaşamın anlamını çözmeye çalışan yalnız bir adamın çarpıcı bir portresidir. Film, inanç sistemlerinin erozyona uğradığı, nükleer bir kıyametin gündelik tehdit olduğu 1950’lerin dünyasında insanlığın hangi değerlere sarılması gerektiğini sorgular. Bu özelliğiyle yeni bir tür varoluşçu sinemanın da ikonu olmuştur.

5. Lilja 4-ever / Daima Lilya | IMDB: 7,9

5. Lilja 4-ever / Daima Lilya | IMDB: 7,9

16 yaşındaki Lilya, eski Sovyetler Birliği’nde varoşlarda yaşamaktadır. Annesi tarafından terkedilen genç kız, kendisine baskı uygulayan teyzesinin yanında kalmaktadır. Çıkış yolunu ise arkadaşlarıyla vakit geçirmekte bulur.

Andrei'ye aşık olup onun peşinden İsveç’e gitmeye karar verir. Eski iğrenç yaşamından kurtulup cennet ülkede yeni bir sayfa açmayı planlamaktadır. Fakat, yaşam onu bir seks köleliğine doğru itecek ve hayatın her yerde aynı olduğunu kavramasını sağlayacaktır.

6. Let The Right One In / Gir Kanıma | IMDB: 8,0

6. Let The Right One In / Gir Kanıma | IMDB: 8,0

Oskar Stockholm'un banliyölerinde yaşayan, çevresi tarafından pek aldırış edilmeyen 12 yaşında bir çocuktur. Oldukça sıradışı bir kız olan Eli'ye aşıktır. Oskar, güneş ışığına dayanamayan, geceleri dışarı çıkan Eli'nin sırrını öğrenir. Onun başka insanların kanına muhtaç olan bir vampir olması Oskar'ı bir seçimin eşiğine getirir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Kon-Tiki | IMDB: 7,3

7. Kon-Tiki | IMDB: 7,3

Kon-Tiki, Norveçli bilim adamı Thor Heyerdahl ve beş arkadaşının 1947'de Güney Amerika'nın batı kıyılarındanTahiti'nin doğusundaki adalara yaptıkları yolculukta kullandıkları (efsanevi İnka tanrasına gönderme yaparak) sallarına verdikleri addır. Heyerdahl, eski çağlarda Amerika'da yaşayan insanların, okyanusu salla geçerek Polinezya'da koloniler kurmuş olabileceği düşüncesini kanıtlamak üzere arkadaşlarıyla birlikte çıktıkları yolculuğun güncesini 1950 yılında yayınlamıştır. Bu yolculuk biyografisi ilk kez 1954 yılında siyah beyaz olarak film edilmiştir. 2012 yılında tekrar bu filme konu alınan yolculukta ağaç kütüklerinden yapılan salla 4,300 millik ve 101 gün süren macera anlatılmaktadır.

8. In A Better World / Daha İyi Bir Dünyada | IMDB: 7,7

8. In A Better World / Daha İyi Bir Dünyada | IMDB: 7,7

Anton Danimarka'nın cennet gibi bir şehrinde oturan ve Afrika göçmen kampındaki işine trenle giden bir doktordur. Bu iki son derece farklı dünya o ve ailesini, intikamla bağışlama arasında zor seçimlere iten anlaşmazlıklarla karşı karşıya bırakır.

9. Wild Strawberries / Yaban Çilekleri | IMDB: 8,3

9. Wild Strawberries / Yaban Çilekleri | IMDB: 8,3

Berlin Film Festivali'nde En İyi Film ödülünü alan 'Yaban Çilekleri', yaşlı bir profesörün geçmişini ve varoluşunun anlamını sorguladığı bir yol filmidir.

Yetmiş sekiz yaşındaki Profesör Borg, bir onur doktorası almak üzere Stockholm'dan Lund'a doğru arabayla yola çıkar. Yanında gelini Marianne da bulunur. Bu yolculuk sırasında, Borg'a kaybettiği ilk gençlik aşkını anımsatan genç bir otostopçu kızla ve kavgacı bir çiftle karşılaşırlar. Tanıştığı bu farklı karakterler ve gençliğinin geçtiği mekanlar Borg'a kabuslar ve düşler yaşatır.

10. Dogville | IMDB: 8,0

10. Dogville | IMDB: 8,0

Gangsterlerden kaçan Grace, Dogville isimliküçük bir kasabaya sığınır. Kasabanın önemli kişilerinden biri olan Tom'un da yardımıyla Grace'in kasabada kalmasına, kasaba halkı tarafından oylanarak karar verilir. Herkes Grace'e yardımcı olmak için seferber olur. Çok geçmeden kasaba halkına kendisini sevdiren Grace, kendisine yapılan iyiliklerin bedelini bir şekilde ödeyecek ve iyiliğin göreceli bir kavram olduğunu anlayacaktır. Fakat onun da bir sırrı vardır. Dogville halkı bu sırrı öğrendiğinde yaptıklarına pişman olacaktır.

11. Manderlay | IMDB: 7,4

11. Manderlay | IMDB: 7,4

Yıl 1933. Grace ve babası Dogville'den ayrılmış, yaşanacak daha güzel bir yer bulmak üzere Güney'de turlamaya başlamışlardır. Karşılarına köleliğin tüm hızıyla devam ettiği bir köy çıkar. Grace, buranın halkıyla çatışmayı göze alarak, yerleşmeye karar verir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Adam’s Apples / Adem'in Elması | IMDB: 7,9

12. Adam’s Apples / Adem'in Elması | IMDB: 7,9

Hapisten yeni çıkan neo-nazi Adam, topluma hizmet etmek üzere papaz Ivan'ın yanına gönderilir. Ivan ona kilisenin önündeki elma ağacının meyveleriyle bir elmalı kek pişirme görevi verir.Bu arada elmalar kuşların, solucanların ve şimşeklerin saldırısına uğrar. Ivan, Şeytan tarafından sınandıklarına inanır. Adam ise Tanrı tarafından sınandıklarını düşünmektedir, çünkü belki de kötülük diye bir şey yoktur. İyi ile kötü çatışmasına ciddi biçimde eğilen bu absürd ve çarpık kara komedi.

13. The Sacrifice | IMDB: 8,1

13. The Sacrifice | IMDB: 8,1

Gazeteci, aktör ve filozof Alexander'ın doğum günü, ailenin büyük buluşmasına ön ayak olur. Günü küçük oğluna modern yaşam ve maneviyat üzerine konuşmalar yaparak geçiren adam, akşam saatlerinde nükleer savaşın başlamasıyla ciddi bir hesaplaşmaya girişir. Dünyanın en önemli yönetmenlerinden birinin imzasını taşıyan bir başyapıt.

14. Reconstruction / Yeniden Sev Beni | IMDB: 7,5

14. Reconstruction / Yeniden Sev Beni | IMDB: 7,5

Genç bir adamın aşkının yıkılıp yeniden inşasını izliyoruz Reconstruction’da. “Hikayemiz böyle başlıyor, ama başlangıcı bu değil” dendiğinde, her şeyiyle tersyüz edilmiş ikili ilişkileri izlerken buluyoruz kendimizi. Düzenli bir hayatın kayboluşu, peşinden koşulan güzel bir kadın, zekice kurgulanmış derin bir aşk hikayesi… Christoffer Boe’nin yönetmenliğini yaptığı, ismi gibi, bize film olduğunu sık sık söyleyen, yine de izleyiciyi içine almayı başarabilen, mitolojik unsurları da referans alan Danimarka filmi, Barber’s Adagio For Strings’iyle duygularımıza tercüman oluyor: “Bu yalnızca bir film. Bir kurgu. Ama yine de acı veriyor”.

15. In China They Eat Dogs / Modern Robin Hood'lar | IMDB: 7,6

15. In China They Eat Dogs / Modern Robin Hood'lar | IMDB: 7,6

Arvid sıradan bir banka çalışanıdır. Ta ki,Franz adındaki bir banka soyguncusunu squash raketi ile yere yıkıp, hayatı radikal biçimde değişene kadar. Bir kaç gün sonra Franz'ın karısıArvid'i ziyaret ederek, soygunun ganimetini bir tüp bebek için kullanacağını söyleyerek, yakarır. Parayı elde etmek için Arvid ve kanun dışı biri olan kardeşi Harald, kanlı biten ve kendilerini belaya sonuna kadar bulaştıran bir soygun planlarlar.

16. Oslo, 31. august | IMDB: 7,6

16. Oslo, 31. august | IMDB: 7,6

Uyuşturucu bağımlısı Anders, tedavi olmak için rehabilitasyon merkezine başvurur. Tedavi programının bir süreci olarak, iş görüşmesi yapması için bir günlüğüne izin verilir. Ancak Anders'in başka planları vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Face to Face / Yüzyüze | IMDB: 7,6

17. Face to Face / Yüzyüze | IMDB: 7,6

Jenny, kocasının Amerika’ya gitmesi üzerine büyükannesi ve hasta büyükbabasının evine gelir. Uzun zamandır torunları Jenny’yi görmeyen iki ihtiyar, bir ay sürecek olan bu ziyarete çok sevinirler. Büyük bir hastahanede, izine çıkan doktorların yerine bakarak geçimini sağlayan Jenny, kendisiyle aynı hastahanede çalışan arkadaşının eski karısının verdiği partiye davet edilir.

Partiye katılan Jenny, orada bulunan genç erkeklerin arasında kendini yalnız hisseder, fakat kendisi gibi doktor olan Tomas, genç kadını bu yalnızlık hissinden kurtarır.

Zamanla iyice yakınlaşan Jenny ve Tomas, gecenin geç saatlerine kadar alkol eşliğinde zaman geçirirler. Jenny’ye karşı özel bir yakınlık hisseden Tomas, genç kadının uyku hapı aldığı bir gecede, ani ayrılışına ve güçlü sinir krizine tanık olur. Kendinden geçen Jenny, kişiliğiyle ve geçmişiyle hesaplaşmaya başlar. Genç kadını kendi haline bırakan Tomas, Jenny’nin yalnızlık hissine ilaç olmaya

çalışır.

18. King of Devil's Island | IMDB: 7,5

18. King of Devil's Island | IMDB: 7,5

Yaşanmış bir hikayeden uyarlanan film, Norveç'in Bostoy adasındaki ıslahevinde geçiyor. Reşit olmayan, genç suçluların tutulduğu bu hapishanede müdür ve gardiyanlar sadistlik derecesinde oğlan çocuklarına işkence yapmakta, onları ucuz iş gücü niyetiyle kullanmaktadırlar. Fakat 17 yaşındaki Erling'in bu işkence dolu delikte köle olmaya hiç niyeti yoktur.

19. Persona | IMDB: 8,2

19. Persona | IMDB: 8,2

Ingmar Bergman, arka arkaya ses getiren filmlerine 60’ların ikinci yarısında etkilendiği psikanaliz üzerine çektiği film ile devam etti. Filmin ana teması, kişilik değişimi, toplumsal maske ve ruh arasındaki ilişkiye dayanıyordu. Bibi Andersson’ın bir hemşire rolünü, Liv Ullmann’ın ise bir aktrisi canlandırdığı Persona’da ikili arasında bazen cevapların bile olmadığı diyaloglar yaşanırken, Bergman gerçek ve hayalin ilişkileri üzerine görkemli bir film gerçekleştirdi.

20. The Keeper of Lost Causes | IMDB: 7,1

20. The Keeper of Lost Causes | IMDB: 7,1

Polis müfettişi Carl Mørck ve asistanı Esadsorumlu olarak atandıkları faili meçhul departmanında, kendilerini politikacı Merete Lynggaard'ın ortadan kaybolmasıyla ilgili beş yıllık gizemli bir davanın ve İskandinavya'nın cilâlı görüntüsünün altında yatan kasıt ve derin bir istismar akıntısının içine sürüklenmiş olarak bulurlar.

21. Breaking the Waves / Dalgaları Aşmak | IMDB: 7,9

21. Breaking the Waves / Dalgaları Aşmak | IMDB: 7,9

İskoçya'nın aşırı dindar ve baskıcı kasabalarından birinde, Danimarkalı bir petrol işçisine aşık olan çocuk ruhlu bir Bess McNeil yaşamaktadır. Bess ve Jan birbirlerine çılgınca aşıktırlar ama Jan'ın işine dönmesi gerekir ve Bess ona sağ salim kavuşmak için tanrıya dua eder.

Jan döner, ama gemideki bir kaza sırasında bacağı kırılmış olarak. Bu kaza, onların cinsel hayatlarını da etkilemiştir ve Jan Bess'ten bir sevgili bulmasını ve ilişkilerini de kendisine ayrıntılarıyla anlatmasını ister.

Giderek hareketleri konusunda kendine hakim olamayan Bess, davranışlarının Jan'ın iyileşebilmesi için tanrı tarafından yönlendirildiğine inanmaya başlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. Dancer in the Dark / Karanlıkta Dans | IMDB: 8,0

22. Dancer in the Dark / Karanlıkta Dans | IMDB: 8,0

10 yaşındaki oğlu Gene ile birlikte karavanda yaşayan Selma (Björk), Çek asıllı bir göçmendir. Selma evlerini, kapı komşuları olan yerel polis Bill (D. Morse) ve karısı Linda'dan kiralamıştır. Bill ve Linda, Selma ile oğluna Amerika'ya geldiklerinden beri göz kulak olmaktadırlar.

Selma, paslanmaz çelikten lavabolar üreten bir fabrikada işçi olarak çalışmakta; kalan zamanlarında da eve iş götürerek ek gelir sağlamaya çalışmaktadır. Ancak Selma kalıtsal bir hastalık yüzünden görme yeteneğini hızla kaybetmektedir. Kendisiyle aynı kaderi paylaşmaması için Gene'yi ameliyat ettirebilecek parayı biriktirmek, Selma'nın hayattaki tek amacıdır. Bu zorlu yaşamda Selma'nın tek lüksü, müzikallerin büyülü dünyasıdır. En yakın arkadaşı Kathy (C. Deneuve), Selma'yı mutlu edebilmek adına, ünlü bir müzikalin amatör prodüksiyonunda onunla birlikte rol almayı kabul eder.

Her şey yolunda giderken, Selma'nın oğlu için biriktirdiği paradan haberdar olan Bill'in başka planları vardır.

23. A Royal Affair / Yasak Aşk | IMDB: 7,6

23. A Royal Affair / Yasak Aşk | IMDB: 7,6

18’nci yüzyıl İngilteresi. Britanya Krallığı’nın prensesi olan Caroline Mathilde (Alicia Vikander), Danimarka kralı Christian (Mikkel Boe Folsgaard) ile birbirlerini henüz görmedikleri halde görücü usulü evlendirilmişlerdir. Caroline, Danimarka’ya gittiğinde ülkede baskıcı bir rejimin hüküm sürdüğünü ve soylu rahiplerin yönetimi ele geçirdiğini fark eder. Öte yandan hafiften çılgın olan kralla başlarda anlaşamayan Caroline, kralın Avrupa seyahati sırasında tanıştığı ve saraya getirdiği doktor olan Johann Struensee’yle (Mads Mikkelsen) büyük ve yasak bir aşk yaşamaya başlar. Aydınlanma döneminin başladığı o vakitlerde yeni ve özgürlükçü görüşlerden etkilenip bunların savunucusu olan Caroline ve Johann’ın sarayda çeşitli iftiralara maruz kalıp hazin sonlarını hazırladıklarından haberleri yoktur.

24. Flame and Citron | IMDB: 7,3

24. Flame and Citron | IMDB: 7,3

Flame ve Citroen, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Danimarka direnişi adına Nazi sempatizanı ve işbirlikçilerini öldüren iki suikastçidir.

Hiç kimseye acımayan ve gözlerini kırpmadan öldürmekle görevli oldukları kişileri öldüren ikili zaman geçtikçe yaptıkları işin haklılığını sorgulamaya başlarlar.

Prag'ın yönetmeni Ole Christian Madsen, son filminde İkinci Dünya Savaşı'na Danimarka'lı iki suikastçinin gözünden bakıyor.

25. Fanny and Alexander / Fanny Ve Alexandre | IMDB: 8,2

25. Fanny and Alexander / Fanny Ve Alexandre | IMDB: 8,2

1907 yılında İsveç'te geçen filmde Fanny veAlexander isminde iki kardeşin babaları öldükten sonra değişen hayatları anlatılıyor. Babaları ölünce, anneleri Emily bir pederle evlenir. Katı bir adam olan üvey babalarının kontrolü altında hapis hayatı süren Ekdahl Ailesi, aile büyükleri ve dostları müdahale edene kadar zor günler geçireceklerdir. 5 Saatlik bir tv dizisi olarak planlanan sonradan kısaltılarak sinemaya aktarılan Ingmar Bergman'ın bu 3,5 saatlik yapıtı, 84 yılında En İyi Yabancı Film Oscarı'nı da evine götürdü.

26. The Silence | IMDB: 8,0

26. The Silence | IMDB: 8,0

İki kız kardeş birbirini sevmemektedirler. Küçük olan kardeş çocuğuyla beraber gittikleri bir tatilden dönüşte, dilini bilmedikleri bir ülkenin otelinde bir geceliğine konaklarlar. Bu arada büyük olan kardeş ölümcül bir hastalıktan muzdariptir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

27. Just Another Love Story / Başka Bir Aşk Hikayesi | IMDB: 7,3

27. Just Another Love Story / Başka Bir Aşk Hikayesi | IMDB: 7,3

Evli ve iki çocuk babası olan adli tıp fotoğrafçısı Jonas mutlu olsa da hayatında bazı şeylerin eksikliğini hissetmektedir. Bir gün Julia adlı genç bir kadının araba kazasına tanık olur. Suçluluk duygusuyla, ağır yaralı kadını hastanede ziyaret eder ve orada Julia'nın ailesi onu kızlarının Güneydoğu Asya'da tanıştığı erkek arkadaşı Sebastian zanneder. Genç kadın yarı kör ve hafızası hasar görmüş halde kendine geldiğinde Jonas, Sebastian rolünü oynamaya devam eder. Bir yandan Julia'yla bir yandan da kendi ailesiyle ikili bir hayat yaşamaya başlar. Ta ki bir gün çok ileri gittiğini ve işlerin kontrolünden çıktığını fark edene dek. Kendini geri çekmeye çalışsa da, Julia'ya aşık olunca bunu başaramaz.

28. After The Wedding / Düğünden Sonra | IMDB: 7,8

28. After The Wedding / Düğünden Sonra | IMDB: 7,8

Jabob Petersen (Mads Mikkelsen), Hindistan'da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bir yetimhanenin yöneticisidir. Jacob, Danimarkalı işadamı Jorgen'den yüklü bir bağış alır, ama sözleşme imzalamak üzere Danimarka'ya gitmesi gerekmektedir. Jacob'un Danimarka'ya gelişi Jorgen'in kızının düğünüyle çakıştığı için o da davet edilir. Ancak Jacob'u bir sürpriz beklemektedir: Jorgen'in eşi, Jacob'un gençlik aşkı Helene'den başkası değildir.

29. Open Hearts | IMDB: 7,7

29. Open Hearts | IMDB: 7,7

Cecilie ve Joachim genç ve aşıktırlar. yakında evleneceklerdir ve önlerinde koca bir hayat vardır. Ama işler ters gider ve birdenbire her şey tepetaklak olur. İşler sadece Cecilie ve Joachim için değil; üç çocuk sahibi, mutlu bir evlilik yaşayan, otuzlu yaşlarının sonlarındaki Marie ve Niels için de değişir. Evlilikleri, Niels Cecilie’ye sırılsıklam âşık olunca ciddi şekilde sınanır. Acaba Niels ve Cecilie, aşkları için her şeyden vazgeçmeye hazır mıdırlar? Kesin olan tek şey vardır: bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

30. Flickering Lights | IMDB: 7,7

30. Flickering Lights | IMDB: 7,7

4 kişilik küçük bir çetenin, şaşırtıcı, komik ve dokunaklı hikayesini anlatıyor. Komik, heyecanlı, irkiltici ve yine de hüzünlü bir film Flickering Lights. Özellikle gangsterlerin çocukluklarına ilişkin hikayeler, filmi benzerlerinden çok ayrı bir yere taşıyor.

31. Nightwatch | IMDB: 7,4

31. Nightwatch | IMDB: 7,4

Arkadaşları arasında çok sevilen Martin ek bir iş yapmak zorundadır ve uzun aramalardan sonra bir hastanenin morgunda gece bekçiliği işini alır. Her ne kadar garip görünse de bu iş onun için biçilmiş kaftandır çünkü sessiz ortamda derslerine daha iyi çalışabilecektir. Ancak işler umduğu gibi gitmez ve kısa bir süre sonra Martin inanılmaz bir takım hayaller görmeye ve korkunç bir şekilde rahatsız edilmeye başlar. Bu korkunç olaylar o kadar ileri gider ki kısa bir süre sonra vahşi bir şekilde öldürülmüş sokak fahişeleri morga dolmaya başlar. Bu seri cinayetlerden sorumlu gibi görünen tek kişi ise Martin'den başkası değildir. Gece bekçiliği onun akli dengesini bozmuş ve onu bu cinayetleri işler hale mi getirmiştir?

İçeriğin Devamı Aşağıda

32. Babette's Feast | IMDB: 7,9

32. Babette's Feast | IMDB: 7,9

Film 19. yüzyılda politik sebeplerle Paris’ten kaçarak Danimarka’da bir kıyı kasabasına sığınan Babette’in başından geçenleri anlatıyor. Onu evlerine alan iki dindar kız kardeş bir süre sonra Babette’in onların hayatlarını da etkileyecek büyük bir sırrı olduğunu öğrenecektir.

33. Pelle the Conqueror / Fatih Pelle | IMDB: 7,9

33. Pelle the Conqueror / Fatih Pelle | IMDB: 7,9

1987 yılında En İyi Yabancı Film Oscan Ödülü'nü alan film bir baba ve oğulun daha iyi bir hayat umuduyla İsveç'ten Danimarka'ya yaptıkları göç hikayesini anlatıyor. Ancak hayat orada da sandıkları kadar kolay olmayacaktır. En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilen Max VonSydow'un muhteşem oyunculuğuyla Pelle The Conqueror, tutku, acı dolu mücadeleler sonucunda insan ruhunun kazandığı zafere dair etkileyici bir film.

34. The Match Factory Girl / Kibritçi Kız | IMDB: 7,6

34. The Match Factory Girl / Kibritçi Kız | IMDB: 7,6

Iris, annesi ve üvey babasıyla birlikte yaşayan genç bir kızdır. Hayatı çalıştığı kibrit fabrikası ile ondan kira ödeyip ev işlerini yapmasını bekleyen aile evi arasında mekik dokuyarak geçer. Bir gün barda tanıştığı bir adamla birlikte olur ve ondan hamile kalır. Ancak adamın onunla birlikte olmaya hiç niyeti yoktur; Iris'e mektupla bir çek gönderip çocuktan bir an evvel kurtulmasını öğütler. Annesi ise bu olay üzerine Iiris'i evde istemez ve yalnız bırakır. Böylece sıkıcı hayatından iyice bunalan Iris, kendisine kötü davranan herkesten öcünü almaya karar verir.

35. Frozen Land / Buz Diyarı | IMDB: 7,5

35. Frozen Land / Buz Diyarı | IMDB: 7,5

Acımasız kader,talihsiz insanlar ve etrafta kol gezen kötülük üzerine vurucu bir

film... Buz Diyarı pek çok insanın kederinin kesiştiği duygu yüklü bir dram. Filmde yaşanan olaylar günümüzde geçer. Karakterleri bir araya getiren olaylar zinciri,sahte bir 500 Euro ile başlar. Filmin ana temasını cesaret,bağışlayıcı olmanın ve hayatta kalma mücadelesi vermenin zorluğu oluşturuyor. Buz diyarı Şubat 2005’te 28, Göteborg Film festivalinde Kuzey Filmleri Yarışması kategorisinde toplam dört ödül olarak festivalin en başarılı filmi olmuştur. Buz Diyarı duygusal yoğunluğu,temposu ve günümüz Finlandiya’sının gerçekçi tasviriyle kaçırılmaması gereken bir film.

36. The Home of Dark Butterflies / Kara Kelebeklerin Evi | IMDB: 7,0

36. The Home of Dark Butterflies / Kara Kelebeklerin Evi | IMDB: 7,0

'Kara Kelebeklerin Evi', çocukluğunda yaşadığı travmatik olayı atlatmayı başaramayan 14 yaşındaki Juhani'yi konu almaktadır...

İçeriğin Devamı Aşağıda

37. Elling | IMDB: 7,6

37. Elling | IMDB: 7,6

Annesine karşı büyük bir sevgi ve bağlılık duyan Elling yaşı geçmiş olmasına rağmen halen daha kendine bir hayat kuramamış, annesiyle birlikte yaşayan bir adamdır. Talihsiz adam annesinin ölümüyle derinden sarsılır ve kendini bir psikiyatri kliniğinde bulur. Kendine geldiğinde oda arkadaşı, seks bağımlılığı tedavisi gören Kjell ile karşılaşır. Tedavileri bitip dışarı çıktıklarında birlikte yaşamaya karar veren ikili bir apartman dairesinde yaşamaya başlarlar. Kjell her zamanki gibi kadınlara düşkünlüğünü korurken Elling tekrar kliniğe kapatılma korkusuyla birlikte şiir yazmaya karar verir.

38. Troubled Water / Bulanık Sular | IMDB: 7,7

38. Troubled Water / Bulanık Sular | IMDB: 7,7

Jan Thomas'ın hapishanedeki son günü diğer mahkumlar tarafından dövülüp kaynar suya batırılmasıyla başlar. Buna rağmen, her ne kadar masum olduğunu iddia etse de çocuk katili olarak yaftalandığından daha kötü bir uğurlama ile karşılaşmadığı için kendisini şanslı saymaktadır.

Artık özgürdür ve her şeye yeniden başlamak için ikinci bir şansa sahiptir. Yetenekli bir organist olarak Oslo kilisesinde bir iş bulur. Burada nazik tavrı ve yeteneği sayesinde kısa sürede üstlerinin saygısını kazanır.

Çok geçmeden Pastör(rahibe) Anna ve küçük oğlu Jen'in de kalbini kazanmayı başarır. Onlara hapishane günlerinden bahsetmemeye karar verir. Ancak geçmişi yakasını bırakmamaktadır: Öğretmen olan Agnes kiliseye bir okul gezisi gerçekleştirmektedir. O sırada organistin, biricik oğlunu öldürmekten hüküm giymiş genç Jan Thomas olduğunu fark eder.

39. Max Manus | IMDB: 7,4

39. Max Manus | IMDB: 7,4

Max, Finlandiya’da komünistlerle çarpıştıktan sonra Nazi yönetimindeki Norveç’e döner. Nazilerle mücadeleden Norveç direnişine katılır. Max yakalanınca İskoçya’ya kaçar. Norveç’e döndükten sonra ise büyük bir göreve kalkışır. Alman gemilerini bombalayacaktır. 2. Dünya Savaşı’ndaki en şöhretli sabotajcılardan birini anlatıyor.

40. Kitchen Stories | IMDB: 7,4

40. Kitchen Stories | IMDB: 7,4

2. Dünya Savaşı sonrası, bir araştırma şirketi kırsal kesimde yaşayan insanları gözlemleyerek mutfakları modernize etmenin yollarını belirlemeye çalışır. Bu araştırmaya katılmayı asla kabul etmeyen, ama yine de Folke tarafından gözetime alınan orta yaşlı Isak gözlemcisiyle yaşadıkları bu zıtlıklara rağmen, aralarında eğlenceli bir bağ kurulacaktır.

41. Scenes from a Marriage / Bir Evlilikten Manzaralar | IMDB: 8,4

41. Scenes from a Marriage / Bir Evlilikten Manzaralar | IMDB: 8,4

Marianne ve Johan’ın on yıllık evliliklerini masaya yatıran film, çiftin ayrılıklarını, evlilik dışı ilişkilerini, barışıp yeniden ayrılmalarını ve en nihayetinde de boşanmalarını konu ediyor.

Boşandıktan sonra bile birbirinden kopamayan Marianne ve Johan çiftinin her görüşmeleri ayrı bir kavgayla sonuçlansa da birbirlerine olan sevgileri şartlar ne olursa olsun galip geliyor.

Film evlilik hayatıyla ilgili çok önemli kelamlar ederken aynı zamanda izleyiciyi psikolojik olarak Marianne ve Johan’ın ilişkisine hapsediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

42. Shame / Utanç | IMDB: 7,9

42. Shame / Utanç | IMDB: 7,9

Jan ve Eva Rosenberg, isimsiz bir Avrupa ülkesinde yaşarken, iç savaş çıkması sonucu çareyi bir adaya inzivaya çekilmekte bulurlar. Klasik müzik eğitimi almış, keman çalarak mütevazi bir hayat süren Rosenberg'lerin hayatı, asker dolu bir uçağın yaşadıkları adaya düşmesi sonucu alt üst olur. Her iki taraftan askerlerin adayı bir savaş alanına çevirmesiyle, hayatlarını tehdit altında gören genç çift, başka bir yere kaçmaya karar verirler. Ancak yakalanarak isyancı askerlere yardım ve yataklık etmekle suçlanırlar. Çiftin eski bir dostu olan Albay Jacobi, adayı savunan ordunun başındadır ve onlara yardım edecektir. Tabii eğer sadece, Eva onunla yatmayı kabul ederse!

43. The Passion of Anna / Anna'nın Tutkusu | IMDB: 7,8

43. The Passion of Anna / Anna'nın Tutkusu | IMDB: 7,8

Filmde, bir karı-koca, eşini trafik kazasında kaybetmiş bir kadın ve küçük bir kulübede yalnız yaşayan bir adamdan oluşan 4 ana karakterin öyküsü anlatılır. Bu 4 ana karakter bazen beraber yemek yer, bazen birbirlerine gidip gelir ama hepsi o kadar yalnızdır ki. Ne evlilik, ne flört, hiçbir şey insanın yalnızlığına çare değildir.

44. Fucking Amal / Sev Beni | IMDB: 7,7

44. Fucking Amal / Sev Beni | IMDB: 7,7

Agnes ve Elin, İsveç'te Åmål isimli küçük kasabada yaşayan iki genç kızdır. Rahat, sempatik ve popüler bir kız olan Elin'in aksine depresif Agnes'in pek arkadaşı yoktur. Gizliden gizliye Elin'den hoşlanan Agnes bunu ifade etmenin bir yolunu bulamadıkça daha da mutsuz olmakta ve içine kapanmaktadır.

Agnes'in durumundan endişelenen ailesi 16. yaş gününü kutlamak için parti düzenlerler. Başka bir partiye gitmemek için Agnes'in partisine gelen Elin ile Agnes arasında arkadaşlıktan daha farklı bir ilişki başlayacaktır.

45. My Life as a Dog / Köpek Olarak Hayatım | IMDB: 7,8

45. My Life as a Dog / Köpek Olarak Hayatım | IMDB: 7,8

Anneleri ölümcül bir ciğer hastalığına yakalanan iki kardeşten büyük olanı bir bakımevine, diğeri ise dayısının bir başka kentteki evine gönderilir.

46. Songs from the Second Floor / İkinci Kattan Şarkılar | IMDB: 7,6

46. Songs from the Second Floor / İkinci Kattan Şarkılar | IMDB: 7,6

Kuzey Yarımküre'de bir yerlerde gece vakti. Şehirde bir dizi garip olay meydana gelmektedir. Bunlar görünüşte birbirine bağlı değildir. Bir memur 30 senedir çalıştığı işten atılmak istendiğini öğrenir; bir mülteci kalabalık bir sokakta dayak yer; bir sihirbaz gösterisinin en heyecanlı yerinde korkunç bir yanlış yapar. Bu kargaşa ortasında Karl sigortadan para alabilmek için mobilya dükkanını ateşe vermiştir. Cannes'da jüri özel ödülü kazanan, stilize, sıradışı, sınıflandırılması güç bir film.

İçeriğin Devamı Aşağıda

47. Everlasting Moments / Ölümsüz Anlar | IMDB: 7,5

47. Everlasting Moments / Ölümsüz Anlar | IMDB: 7,5

Jan Troell'in yedi yıllık bir aradan sonra çektiği ve İsveç'in 2009 Oscar adayı olan bu şiirsel film, sanayileşme ve kentleşmenin yanı sıra sosyalist ve evanjelist hareketleri de ele alırken kültürel değişimleri at sırtında bir şövalyenin gözünden değil de bir ev hanımının ailesi aracılığıyla irdeliyor.

48. Together / Birlikte | IMDB: 7,5

48. Together / Birlikte | IMDB: 7,5

Dünyada barış ve özgürlük rüzgarlarının estiği 70'li yılların ortalarında İsveç'te pek çok insan geleneksel hayatını reddedip komün hayatı yaşamaya başlar. 'Tillsammans - birlikte' nin öyküsü de her biri son derece kendine özgü insanlardan oluşan bu komünlerden birisinde geçiyor.

49. As It Is in Heaven / Cennetin Müziği | IMDB: 7,6

49. As It Is in Heaven / Cennetin Müziği | IMDB: 7,6

Uluslararası arenada tanınmış bir orkestra şefi olan Daniel Daréus, bir anda ani bir kararla kariyerini yarıda bırakarak, İsveç'in kuzey sınırının yakınında, çocukluğunun geçtiği küçük bir köy olan Norrland'a gelir...

Köye geldiğinin duyulmasıyla birlikte, her Perşembe çalışma yapan kilise korosunu dinleyip tavsiyelerde bulunmak üzere davet edilir. Tabii ki yeni geldiği köyde, böyle bir daveti reddetmesi söz konusu bile değildir. Koroyu dinler, birkaç yerinde tavsiyede bulunur. Ancak küçük gibi görünen bu olay, köydeki dengeleri altüst edecektir.

Koro onun tavsiyeleriyle büyüyüp gelişirken, Daniel dostları kadar düşmanlar da edinecektir. En önemlisi de yıllardır aradığı gerçek aşkı bulmaya çok yaklaşacaktır.

50. Sound of Noise / Yaşamın Ritmi | IMDB: 7,3

50. Sound of Noise / Yaşamın Ritmi | IMDB: 7,3

Polis memuru Amadeus Warnebring sonunda çılgınlığın pençesine mi düşmüştür, yoksa dünyanın geri kalanı kesin olarak delirmiş midir? Warnebring kariyerinin en zor vakasıyla, müzikal bir soruşturmayla karşı karşıyadır: Şehri orkestra olarak kullanan ve müzikal bir kıyamet “çalan” altı eylemci davulcudan oluşan, ele avuca sığmaz bir çete. Bu vaka müzikten nefret eden kahramanımız için bir işkencedir; ancak son görevi kardeşinin konserini bu ses teröristlerinden kurtarmak olacaktır. Aşk, delilik ve gürültülü davullarla ilgili, kahkahalarla dolu, yaratıcı bir kentsel durum komedisi.

51. Hawaii, Oslo | IMDB: 7,1

51. Hawaii, Oslo | IMDB: 7,1

Akıl hastanesinde çalışan Vidar, mümkün olduğunca uyanık kalmaya çalışmaktadır. Çünkü kabuslarında gördüğü korkunç olaylar kimi zaman aynen gerçekleşmektedir. Bir gün rüyasında hastalardan biri olan Leon'a kız arkadaşını görmeye giderken bir ambulansın çarptığını görür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

52. The Green Butchers / Çaylak Kasaplar | IMDB: 7,3

52. The Green Butchers / Çaylak Kasaplar | IMDB: 7,3

Muhteşem ikilimiz varlarını yoklarını birleştirip kendi kasap dükkanlarını açarlar. Gerçi açılış günü pek parlak geçmez ama umutlarını kaybetmezler. İlk günün gecesinde etleri sakladıkları buzluğun elektrik işlerini yapan adamı dolabın içinde unuturlar. Svend ertesi gün dükkana geldiğinde adamın cesedi ile karşılaşır. Eski patronunun ziyareti ile iyice panikleyen Svend, eski patronunun düzenleyeceği parti için sipariş ettiği etlerin arasına elektrikçinin bir bacağından parçalar ekler. O parti sonrası ikilimizin ünü bütün kasabaya yayılır. Ama elektrikçinin vücudu birinci günden tükenmiştir. Yeni siparişler için yeni bir kaynak gerekmektedir.

53. Brothers / Kardeşler | IMDB: 7,6

53. Brothers / Kardeşler | IMDB: 7,6

İki zıt kardeş, başarılı subay ve aile babası Michael ile serseri Jannik'in yolları, Michael Birleşmiş Milletler Barış Gücü ile Afganistan'a yollanınca ayrılır. Afganistan'dan gelen haberler kesilip Michael'ın öldüğü kabul edilince Jannik ile Michael'ın eşi, tesellilerle başlayan tehlikeli bir yakınlaşmanın içine girerler. Açık Kalpler'de Dogma kurallarını izleyen Susanne Bier ve senarist Anders Thomas Jensen'den düşündürücü bir dram.

54. Submarino | IMDB: 7,6

54. Submarino | IMDB: 7,6

Nick ve kardeşi, alkolik olan annelerinin ilgisizliği yüzünden bakmaya çalıştıkları küçük kardeşlerinin ölümüne neden olurlar. Bu ölüm onlarda derin izler bırakır. Yıllar sonra Nick saldırı suçundan hüküm giymiş bir alkolik olur. Yaptığı hataları düzeltmek adına eski bir arkadaşı olan Ivan’a yardım etmek ister. Kardeşi ise uyuşturucu bağımlılığı yanında eşini kaybetmiş ve küçük bir çocuğa sahip bir babadır. İki kardeş yıllar sonra annelerinin cenazesinde bir araya gelir ve yarınlara umut ile bakmaya çalışır.

55. The Inheritance | IMDB: 7,4

55. The Inheritance | IMDB: 7,4

Miras, aile içi gerginlikleri, modern iş dünyasını ve kendi kaderini yönlendiremeyen bir insanı konu alıyor… Christoffer, Danimarka'da çelik fabrikasının sahibi olan ailenin dördüncü kuşağındandır, ama Stockholm'de bir lokanta açmak için aile işine sırt çevirmiştir. Orada İsveçli bir oyuncu olan Maria'yla mutlu bir evlilik kurmuştur; ama babası intihar edince, aile geleneğinin devamı ve mirasın getirdiği sorumluluk gereği, şirketin genel müdürlüğünü devralması istenir. Bu mirasın, sonuna kadar ödemesi gereken kişisel bir bedeli vardır…'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
134
35
11
9
8
7
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?