Görüş Bildir
Haberler
Hayatınızda Size Kılavuzluk Edecek 10 Başyapıt

Hayatınızda Size Kılavuzluk Edecek 10 Başyapıt

Mr. Brown
31.05.2015 - 17:40 Son Güncelleme: 15.06.2015 - 17:16

Hayatta herkesin 'Gerçekten çok etkilendim.' dediği bir hikayesi, bir tecrübesi ya da bir yerde karşılaştığı bir şey vardır. Okuduktan ve izledikten sonra 'Gerçekten çok etkilendim.' diyeceğiniz ve hayatınız devamında tecrübe olarak kullanabileceğiniz  sinema filmi, kitap ve dizileri aşağıya sıraladık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1.Acımak - Reşat Nuri Güntekin

1.Acımak - Reşat Nuri Güntekin

Zehra Anadolu'da muallimelik yapan katı, disiplinli biridir. Yıllardır babasını annesinin ağzından dinleyen Zehra babasını zorba, karısını döven kötü bir adam olarak tanır ve bir ömür boyu babasına küs kalır.  Babası ölüm döşeğindeyken Zehra'yı yanına çağırtır. Zehra gitmek istemese de çevrenin ısrarıyla babasının yanına gider. Babasının yanına vardığında babası ölmüştür. Babasının günlüğü Zehra'nın eline geçer ve annesinin, babasının hayatını nasıl mahvettiğini öğrenir.Zehra gerçekler karşısında şok olur.

Kitap bize; her madalyonun bir de arka yüzünün olduğunu, ön yargılarımızı davranışlarımıza yansıtmamayı, 'Görünen köy kılavuz istemez.'  sözünün genel geçer  olmadığını en anlaşılır örneğiyle bize anlatıyor.

2.Uçurtma Avcısı- Khaled Hosseini

2.Uçurtma Avcısı- Khaled Hosseini

Kitap  Emir isimli çocuğun hikâyesini anlatıyor. Emir çocukluk arkadaşı, süt kardeşi ve evdeki ihtiyaçlarını gören hizmetçisi Hasan'a ihanet eder. İleride büyüyüp  Amerika’ya göç eder. Kendisi daha sonra ihanet ettiği arkadaşının farklı anne aynı babadan kardeşi olduğunu  öğrenir. Kardeşinin öldüğünü ve bir oğlu olduğunu öğrenir ve o çocuğu bulup  evlatlık edinir.

Kitap bize; Kim olursa olsun, size kötü davranan biri dahi olsa hiç kimseye kötü davranmamayı öğütler. Mamafih, ihanetin en yaralayıcı silah olduğunu öğretir.

3.Hayat Güzeldir

Filmin ilk yarısında bir Yahudi olan Guidonun Dora ile maceraları anlatılır. Sonrasında Dora ile Guido evlenir.Bir çocukları olur.İkinci yarısında  II. Dünya Savaşı başlar ve  Guido ve oğlu Giosue toplama kampına götürülür. Dora Yahudi olmamasına rağmen kendi isteğiyle  toplama kampına gider. Burada baba ve oğlunun yaşam mücadelesi anlatılır. Guido oğluna her şeyin bir yarışmadan ibaret olduğunu kazanana tank verileceğini söyler ve oğluna birini gördüğünde  saklanmasını öğütler. Savaş bittiğinde ise Guido bir asker tarafından öldürülmüştür. Oğlu bir dolaba saklanır ve  annesiyle birlikte kurtulur. 

Film bize; hangi şartlar altında olursa olsun yaşama sevincimizi yitirmemizi, pes etmenin korkaklara özgü olduğunu öğretir.

4.Esaretin Bedeli

Shawsank Hapishanesi'nde dayak, işkencetecavüz, her türlü durum yaşanmaktadır fakat Andy gene de hayata bağlı ve iyimserdir. Bu tutumu etrafındakileri de etkiler. Filmdeki Andy umutlu bakış açısıyla çevresindeki tüm mahkûmları, parmaklıklar arkasında bile özgür bir yaşam olabileceğine inandırır. Andy'nin bu çabalarına ortak olacak bir arkadaşı da olacaktır.

Film bize; yaşadığımız yerin bir hapishane  bile olsa orayı cennete çevirecek olan kişinin  bizler olduğunu öğütler.

5.Amélie

Amélie Poulain, bir doktor olan babası tarafından diğer çocuklardan, kalp hastalığı olduğu gerekçesiyle, uzak yetiştirilen bir çocuktur. Aslına bakılırsa babasının yanlış bir teşhisidir bu, çünkü Amélie’nin babasıyla kurduğu nadir fiziksel temas babasının sağlık kontrolleriyle gerçekleşmektedir ve bu kontroller sırasında Amélie heyecanlanmakta, kalp atışı hızlanmaktadır. Amélie’nin annesiyse, en az babası kadar nevrotik bir kadındır. Amélie küçük bir çocukken, annesi, Notre Dame Kilisesi’nin tepesinden atlayan bir kadının üzerine düşmesi sonucu vefat etmiştir. Böylece babası daha da sessiz ve silik biri olmuş, kendisini eşi için ilginç bir anıt mezar düzenlemeye adamıştır. Amélie de bu yalnızlığın ortasında kendini eğlendirebilmek için, oldukça ilginç ve derin bir hayalgücü geliştirmiştir.

Film bize;  hayatın bize getirdikleri karşısında mutlu olmayı öğrenebileceğimizi öğretir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6.Çalıkuşu

Bunu gördüğünüze şaşırmış olabilirsiniz. Dışarıdan bakılınca uyduruk babaanne dizisi gibi görünüyor olabilir. Bilakis dizi tam da 17-35 yaş arasından seyirci toplamıştır. İzledikten sonra eminim ki 'Keşke daha önce izleseymişim.' diyeceksiniz.Konusu şöyle; Küçük yaşta anne ve babasını kaybeden Feride’ye teyzesi bakmaktadır.Feride hayatındaki bu kadar aksiliğe rağmen mutlu olmayı başarmıştır.Hayat ile imtihanı daha küçükken başlayan Feride ile  teyzezadesi Kamran (Kamuran değil)  ile birbirlerine aşık olurlar. Ne zaman birbirlerine kavuştuklarını düşünseler önlerine bir engel çıkar. Dizide Feride’nin sabrı Kamran’ın umudu anlatılır.

Dizi bize; Hayatta karşımıza çıkan engellerin bize imtihan olduğunu hatırlatır.Hangi şartlar altında olursak olalım  Yaratıcı’dan umut kesilmeyeceğini, her zaman bir çıkış yolunun olduğunu, kötülükler karşısında sabır ve umutla beklemeyi öğretir.

7.Her Çocuk Özeldir

Ishaan derslerinde başarısız, yaptığı işlerin çoğunda tutarsız bir çocuktur, yazı yazmayı ve okumayı 3.sınıfta olmasına rağmen öğrenememiştir, kitabı her açtığında kelimeler sanki dans ediyor gibi gelir ona. Bu başarısızlığın sonucunda içine kapanık ve karamsar bir ruh haline bürünür, mutluluğu ve özgürlüğü insanlardan uzaklaşmakta bulur. Film izlerken, annesinin ilgisine karşın babasının katı tutumu Ishaan'ın zihinsel dünyasında gidiş gelişler yaşamasına sebep olduğunu göreceksiniz. Tam her şeyden ümidini kesmişken resim öğretmeni Ishaan'ın hayatını tam anlamıyla değiştirir.

Film bize; her insanın farklı özelliklere sahip olabileceği, farklılıkların dışlanması yerine kucaklanması gerektiğini, bir konu üzerindeki başarısızlığımızın bizim  başarısız bir insan olduğumuzu göstermediğini öğretir.

8.3 Idiots

Film Hindistan'ın en iyi mühendislik okulundaki üç arkadaşın dostluklarını ve hayatını anlatırken eğitim sistemini eleştirmektedir.

Film bize;  Einstein’ın 'Aslında herkes dahidir. Ancak bir balığı ağaca tırmanma becerisine göre değerlendirirsen, balık, ömür boyu aptal olduğuna inanacaktır.” sözününün doğruluğunu öğütler.

9.Akıl Oyunları

Nash, öğrencilik yıllarından itibaren hayaller görmeye başlar. Mezuniyetinden sonra, zamanla paranoid şizofreni olur; fakat hasta olduğunun farkına varamaz. Bir konferans sırasında aniden bir psikiyatristin karşısına çıkması ile olaylar zinciri değişir. Hastaneye yatar ve bu nedenle akademik çalışmalarından uzaklaşır.Gördüğü hayali kız çocuğunun hiç büyümediğini fark ederek hastalığını kabullenir.Ömrü boyunca hayali insanlarla yaşar.Akademik başarıları dahi olur.

Film bize; bir kişinin hastalığı ne olursa olsun, kendisi ile barışık yaşayabileyeceğini öğretir.

10.Seçilmiş Kişi - Lois Lowry

10.Seçilmiş Kişi - Lois Lowry

Farklılıkların yok edildiği, aynılığın kanun haline geldiği gelecek zaman topluluklarından birinde bir çocuğun, bu kuralları yıkması ve eski dünyayı getirişi anlatılıyor.

Kitap bize;  farklı özelliklerimizin bizim ayrıcalıklı tarafımız olduğunu, aynılığın insanların sonunu getireceğini öğütler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın