Görüş Bildir
Haberler
8 Madde ile Erdoğan'ın 22 Yıllık Mesai Arkadaşı: Binali Yıldırım

etiket 8 Madde ile Erdoğan'ın 22 Yıllık Mesai Arkadaşı: Binali Yıldırım

Batuhan
19.05.2016 - 16:07 Son Güncelleme: 20.05.2016 - 08:53

Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Ömer Çelik, partinin Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısı sonrası yeni genel başkan adaylarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olduğunu açıkladı.

Yıldırım, 22. Dönemde İstanbul, 23. Dönemde Erzincan Milletvekili seçildi. 58, 59 ve 60. hükümetlerde Ulaştırma Bakanlığı yaptı. 61. hükümette yeniden Ulaştırma Bakanı oldu. 

Erdoğan ile belediye başkanlığı döneminde birlikte çalışmaya başladı. Erdoğan ona o kadar güvendi ki, Ahmet Davutoğlu'nun karşısına bir isim çıkması gerektiğini düşündüğünde onu ileri sürdü.

Binali Yıldırım artık AKP'nin Pazar günü yapılacak olan olağanüstü büyük kongresi sonrası başbakanlık koltuğuna da oturmaya hazırlanıyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Binali Yıldırım, 20 Aralık 1955'te Erzincan Refahiye'de doğdu. Baba adı Dursun, anne adı Bahar'dır

1. Binali Yıldırım, 20 Aralık 1955'te Erzincan Refahiye'de doğdu. Baba adı Dursun, anne adı Bahar'dır

Yıldırım, 1955’te Erzincan’ın Refahiye kasabasında doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Daha sonra aynı bölümde yüksek lisans yaptı.  

Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Türkiye’nin en eski tersanelerinden Camiialtı Tersanesi’nde mühendislik ve yöneticilik görevleri aldı.

1990-1991’de İsveç’te bulunan Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne ait Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı.

2. AKP'nin kurucularından

2. AKP'nin kurucularından
İçeriğin Devamı Aşağıda

Binali Yıldırım'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakınlığı ise Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994-1999 dönemine uzanıyor.

O dönem İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri (İDO) Genel Müdürü olan Yıldırım, toplu taşımacılığın denize kaydırılması için çalıştı. İstanbul-Yalova ve İstanbul-Bandırma hatlarını açtı; 29 iskele/terminali, 22 deniz otobüsünü ve 4 feribotu hizmete soktu.

Yıldırım, 2001'de AKP'nin kurucuları arasında yer aldı.

Parti 2002'de iktidara geldi. AKP'nin aynı yıl kurduğu 58., 2003'te kurduğu 59., 2007'de kurduğu 60. ve 2011'de kurduğu 61. hükümetin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dı.

3. Pamukova faciası sonrası istifa çağrıları

3. Pamukova faciası sonrası istifa çağrıları

Binali Yıldırım'ın bakanlığı döneminde, 22 Temmuz 2004'te 'Pamukova faciası' olarak bilinen tren kazası yaşandı.

Ankara-İstanbul arasında 'hızlandırılmış tren seferini' yapan 231 yolculu tren, Sakarya’nın Pamukova ilçesinde raydan çıktı. 41 yolcu hayatını kaybetti.

Makinistin tanımlı hız sınırını aştığı söylendi. Kazayla ilgili dava, 'zamanaşımı' nedeniyle 7 Şubat 2012'de düştü.

Binali Yıldırım ise o dönem yükselen çağrılara karşın istifa etmedi.

4. Adı 17-25 Aralık soruşturmalarında geçti

4. Adı 17-25 Aralık soruşturmalarında geçti

Yıldırım'ın ve bacanağı Cemalettin Haberdar'ın adı 17-25 Aralık soruşturmalarında da geçti.

İzmir'de liman ve gümrüklerdeki yolsuzluk iddialarını soruşturan ve görev yeri değiştirilen Cumhuriyet Savcısı Ali Çelik’in soruşturduğu isimler arasında Cemalettin Haberdar da vardı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 4 Şubat 2014'te, Binali Yıldırım hakkında hazırlandığını söylediği fezlekeyi açıkladı.

CHP liderinin ayrıntılarını aktardığı fezlekede, ATV ve Sabah gazetesinin satışı sırasında iş adamlarından para toplanması için Binali Yıldırım'ın koordinatör yapıldığı ve 630 milyon dolar para toplandığını iddia edildi.

Kılıçdaroğlu'na göre, Sabah ve ATV'nin satışı için para aktaran firmalara bunun karşılığında 87 milyar 832 milyon liralık ihale verildi.

Yıldırım ve hükümet bu iddiaları yalanladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Yıldırım Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde en uzun süre Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan siyasetçi oldu

5. Yıldırım Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde en uzun süre Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan siyasetçi oldu

TBMM'de 22. dönemde İstanbul, 23. dönemde Erzincan, 24. dönemde de İzmir Milletvekili olarak görev yapan Yıldırım, 2014'te bakanlıktan istifa ederek yerel seçimlerde yarıştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Yıldırım, 30 Mart 2014'teki seçimlerde, CHP'nin kalesi olan kentte AKP'nin oyunu yüzde 36'ya çıkardı ancak seçimi kazanamadı.

5 Haziran 2014'te o dönem Başbakan olan, iki ay sonra da Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı oldu.

AKP'nin 1 Kasım 2015'teki seçim zaferi sonrası, 24 Kasım'da Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. hükümette Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı yeniden Binali Yıldırımdı.

6. Bakanlığı süresince 17 bin 500 km bölünmüş yol inşaatı yapıldı

6. Bakanlığı süresince 17 bin 500 km bölünmüş yol inşaatı yapıldı

Bakanlığı süresince 17 bin 500 km bölünmüş yol inşaatı yapıldı, aktif havalimanı sayısı 26'dan 55’e çıktı.

Yüksek Hızlı Tren projeleri ve Marmaray'dan sonra Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İzmit Körfez Geçişi Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu ve İstanbul'da 3. Havalimanı projelerine odaklanıldı.

Yıldırım, bakanlığı döneminde, dünyada yüzde 5 büyüyen havacılık sektörünün, Türkiye’de yüzde 15 büyüdüğünün altını çizdi.

7. Son kongre öncesi yüzlerce imza topladı

7. Son kongre öncesi yüzlerce imza topladı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Binali Yıldırım'ın adı, AKP'nin 12 Eylül 2015'te yapılan büyük kongresi öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu arasında yaşanan MKYK listesi anlaşmazlığı sırasında genel başkan adayı olarak geçti.

Yıldırım'ın kongre öncesi 1353 delegeden 900 kadarının imzasını topladığı konuşuldu.

Ancak Erdoğan ve Davutoğlu arasında varılan uzlaşma ve Davutoğlu'nu görevden ayrılmaya götüren sürecin gösterdiği gibi, Cumhurbaşkanının MKYK listesine damgasını vurması sonrası Yıldırım kongrede aday olmadı.

Davutoğlu'nun görevden ayrılma kararı alması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP içinde yaptırdığı söylenen eğilim yoklamalarında da Yıldırım'ın adının ön plana çıktığı haberleri basına yansıdı.

8. Evli ve 3 çocuk babası

8. Evli ve 3 çocuk babası

Evli ve 3 çocuk babası olan, İngilizce ve Fransızca bilen Yıldırım'ın, Pazar günü AKP Genel Başkanı seçilmesinden hemen sonra 65. hükümeti kurmakla görevlendirilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni başbakanı olması bekleniyor.

Kaynaklar: 

Didem Özel Tümer / Al Jazeera

BBC Türkçe

tbmm.gov.tr

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
554
216
202
69
38
32
19
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kemal leblebi

sekiz özellik aslında şöyle 1-silik olması 2-kötü konuşması 3-abd ve ab'de adamdan sayılmayacak olması 4-karizmanın sıfır olması 5- tayyip müteahhitleriyle a... Devamını Gör

abidik

OHAAA HELAL OLSUN LAN BU NASIL MÜKEMMEL BİR UYDURMADIR :D TEBRİK EDİYORUM, ALDIM BUNU :D

negerekvar

Vay be.Sen o kadar dil bil Türkçe'de iki kelimeyi yan yana getireme! O kadar eğitim al, ama yine de yalakalığından ödün verme.Demek ki okumakla adam olunmaz ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Davutoğlu nu özleyeceğimi hiç düşünmedim😶😶