Görüş Bildir
Haberler
Bakanlık: İnternetteki Yavaşlık Bulgaristan ve Romanya Kaynaklı

etiket Bakanlık: İnternetteki Yavaşlık Bulgaristan ve Romanya Kaynaklı

Onedio Medya
15.06.2016 - 17:00

Türkiye’deki internet kullanıcılarının büyük bir kısmı bugün saat 15.00’ten itibaren Google’a bağlı Gmail, Youtube gibi hizmetlerin yanı sıra Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya kanallarına erişimde güçlük yaşadı. İlerleyen dakikalarda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) Google'ın eski içerikleri arşivlemesini sağlayan önbellek hizmetine erişimi engellediği ortaya çıktı. İnternetteki yavaşlığın nedeninin bu engelleme kararı olduğu belirtildi. 

Ancak konuya ilişkin açıklama yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yavaşlamanın erişim engelinden kaynaklanmadığını, Bulgaristan ve Romanya'da meydana gelen fiber hat bağlantı ve enerji sorunu nedeniyle yaşandığını duyurdu...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün saat 15.00'den itibaren YouTube, Gmail gibi Google’ın çeşitli hizmetlerinin yanı sıra Google’ı temel alan birçok servise ve internet sitesine erişimde sorun yaşadıklarını bildirdi

Bunun yanında çok sayıda kullanıcı da Türk Telekom’un internet hizmetinde yavaşlama olduğunu ve bazı sitelere erişimde sorun yaşadıklarını söyledi.

Kullanıcılar bu sorunu yaşarken Google’ın internetteki içeriklerin arşivlenmesini sağlayan web cache sistemine erişimin Telekomümikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından engellendiği ortaya çıktı.

TİB'in resmi sitesindeki açıklama şöyle:

TİB'in resmi sitesindeki açıklama şöyle:

Görsel: Hürriyet

'5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (webcache.googleusercontent.com) hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın 15/06/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-84787 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.'

'Türk Telekom'un yurdışı fiber hat çıkışlarında da teknik bir sorun yaşanıyor'

'Türk Telekom'un yurdışı fiber hat çıkışlarında da teknik bir sorun yaşanıyor'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet'in edindiği bilgiye göre, TİB'in Google Web Cache engellemesinin yanı sıra, Türk Telekom'un yurdışı fiber hat çıkışlarında da teknik bir sorun yaşandı.

Teknoloji uzmanı Füsun Sarp Nebil ise T24'e yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

 “Google web cache için kapatılma kararı var, bununla birlikte Facebook’a erişilemiyor. Bu olay ya Türk Telekom’un Bulgaristan’daki hatlarının kopmuş olduğunu hatırlatıyor ya da kapatma işlemi sırasında terslik olduğunu gösteriyor”

Bakanlık: Yavaşlama erişim engelinden kaynaklı değil

Bakanlık: Yavaşlama erişim engelinden kaynaklı değil

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, ülke genelinde yaşanan internet hızındaki yavaşlamanın nedenine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, 'Bazı haber sitelerinde Türkiye'de internete erişim engeli getirildiği ve internetin yavaşlatıldığı yönünde haberler yapılmaktadır. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. 

Bugün ülkemizde yaşanan internet hızındaki yavaşlamanın nedeni erişim engelinden veya idari bir uygulamadan kaynaklı değildir. Operatörlerin yurt dışı çıkışının olduğu Bulgaristan ve Romanya'da meydana gelen fiber hat bağlantı ve enerji sorunu nedeniyle olduğu tespit edilmiştir. 

Ülkemizdeki internet kullanıcılarını etkileyen teknik sorunların ivedilikle giderilerek internetin normal hızına dönmesi için yoğun bir şekilde çalışmalar ilgili operatörler tarafından sürdürülmektedir' denildi.

Türkiye çapında internetin yavaşlaması üzerine sosyal medyadan tepkiler ise şöyle:

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
536
226
74
25
23
19
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tosarık

dövletimiz bizi asosyal hayatimizdaaan kurtarmaak icin interneti yavaslatmis ne kadar nankörsünüz cikin az disari bak havalar da güzel az sosyallesinsdjsdjhs... Devamını Gör

tosarık

gitcem merak etme sana 50gb akkotali "sinirsiz "internetin ile mutluluklar dilerim sayin ramazan mücahitoglu.

Pasif Kullanıcı

ttnet sayesinde hiç farketmedim

Jheessioussa

bir miktar üzüldüm ..

vayarkadas

bakın şu kararı almak için direkt beyinsiz olmak lazım. hiç bir IQ rakamına tekabül etmeyen bir aptallık bu.

Kaan Ustunel

niye gerildin bu kadar? flgdfşgdf hükümet bok gibi kabul et işte güzel mi sence bu hükümet