onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
IŞİD, Musul'da Türkiye Konsolosluğunu Bastı

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

IŞİD, Musul'da Türkiye Konsolosluğunu Bastı

adem kara
11.06.2014 - 14:49 Son Güncelleme: 11.06.2014 - 17:38

Musul’un Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından dün ele geçirilmesinin ardından şehirdeki Türk konsolosluğu bir grup militan tarafından ele geçirildi. Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz ile 14- 15 diplomat dahil 48 kişi rehin alındı. Kaçırılan personel arasında özel harekat polisleri de bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Irak'ın Musul şehrini dün ele geçiren Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'daki Türkiye Konsolosluğu'na baskın yaptı. IŞİD militanları, Türkiye Konsolosluğu'nda bulunan, 48 kişiyi Musul'daki 17 Temmuz semtinde bulunan karargaha götürdü.  Musul'dan kaçanların sayısı ise 500 bini geçti.

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u dün ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na girmeye çalıştı. Personelin kapıları açmaması üzerine bombalı saldırı tehdidinde bulunuldu bunun üzerine Konsolosluk görevlileri kapıyı açmak zorunda kaldı.

Başbakanlık, Erdoğan'ın başkanlığında bazı bakanlar, MİT Müsteşarı ve askeri yetkililerin katılımıyla düzenlenen güvenlik zirvesinin ardından bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz ile özel harekâtçıların da aralarında bulunduğu 48 kişi IŞİD militanları tarafından rehin alındı. Kaçırılanlar arasında iki de çocuk var.

Iraklı görgü tanıklarının aktardığına göre, konsolosluğun Türkiyeli güvenlik görevlileri silah bırakmayı reddetti. Hafif silahlarıyla konsolosluğun zırhlı aracına binen görevliler, IŞİD güçlerinin ağır silahlarla donatılmış araçlarının eşliğinde IŞİD karargahına gittiler. Iraklı görevliler, daha sonra Türkiyeli personelle telefon iletişimi kuramadıkları bilgisini de aktardı.  

Türkiyeli Dışişleri Bakanlığı kaynakları, olayla ilgili soruları yanıtlarken, konunun incelendiği söyledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İSE New York temaslarını yarıda keserek Türkiye'ye dönüyor.

Reuters’a konuşan hükümetten bir yetkili, “Diplomatların can güvenliğinin temini için bazı militan gruplarla doğrudan temasa geçildi” dedi.

IŞİD dün Musul’u ele geçirdikten sonra kente mazot taşıyan 28 Türk tır şoförü rehin almıştı. Grubun sözcüsü Kürtçe yayın yapan Rudaw'a yaptığı açıklamada 'Türk diplomatlar da dahil kentteki yabancı misyonlara ve sivillere dokunmayacağız' sözü vermişti.

Gelişmeler üzerine Başbakan Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay, Bülent Arınç ve İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ile resmi konutta bir araya geldi.

TİKRİT'E DE GİRDİLER

Musul'u ele geçiren IŞİD militanlarının Irak'ın eski lideri Saddam Hüseyin'in doğduğu şehir olan Tikrit'e geldiği belirtiliyor. BBC'ye bilgi veren güvenlik güçleri IŞİD militanlarının Tikrit'te çatıştığını ve şehrin bazı bölgelerini kontrol altına aldığını söyledi. BBC muhabirlerine bilgi veren görgü tanıkları ise, silahlı militanların şehre dört farklı noktadan girdiğini ve bir polis karakolunun ateşe verildiğini söylüyor.

MUSUL'DAN KAÇANLARIN SAYISI 500 BİNİ GEÇTİ

Irak'ın IŞİD tarafından ele geçirilen Musul kentinden IŞİD terörü nedeniyle kaçanların sayısının 500 bini geçtiği bildirildi. Uluslararası Göçmen Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, Musul'da yaşayan Iraklılar kentin IŞİD tarafından ele geçirilmesi nedeni ile örgütün teröründen kaçmak için yollara düştü. Cenevre merkezli Göçmen Örgütü'nün açıklamasına göre, ülkeden kaçanların sayısının 500 bini geçtiği tahmin ediliyor.

El Arabiya News'in haberine göre, Irak güvenlik güçleri, IŞİD'in Selahaddin'e bağlı ve Bağdat'ın 180 kilometre kuzeyinde bulunan petrol rafineri şehri Baiji'ye girdiğini açıkladı. Şehrin adliye binası ile polis merkezlerinin yakıldığı belirtilen haberde, rafineri bölgesine gelindiği ve IŞİD'in 250 görevli ile rafineriyi koruyan yerel aşiret liderine görüşmeci göndererek çatışmadan çekilmelerini istediği bilgisi yer aldı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, başka bir kasabaya güvenle nakledilmeleri karşılığında 250 kişilik rafineri koruma gücü çekildi.

AFP'nin kimi Iraklılardan telefon bağlantısı ile elde ettiği bilgilere göre ise Musul'un doğusunda yer alan kasabalardan Bashiqa'da resmi binaların ve bankaların güvenlik görevlileri vuruldu.

MALİKİ GÖNÜLLÜLERE SİLAH VERECEK

Dün Kerkük'ün batısında Irak askerinin çekilmesi ile bölgeye yerleşen IŞİD, Kerkük'ün Zab, Abbasi bölgesini tamamen kontrol altına alırken, Raşad ve Hawijah'da çatışmaların sürdüğü, Kürt güçlerinin ise tamamen kuşatılmış Kerkük'te IŞİD'in daha fazla yayılmasını engellemek için halen bölgede bulunduğu iddia edildi.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ise dün Irak vatandaşlarına IŞİD'e karşı savaşmak için gönüllü olmaları halinde silah ve teçhizat vereceğini söyledi. Devlet televizyonuna açıklama yapan Maliki, ayrıca yetkilerinin arttırılması için kabineden izin isterken, savaşmak isteyen gönüllülere ilişkin organizasyonu yürütecek özel bir kriz hücresi oluşturulması önerisinde bulundu.

IŞİD kuşatmaları, 2006-2007 yılları arasında Irak Şii çoğunluğu ile Suni Arap azınlığı arasında çıkan ve binlerce kişinin ölümüne neden olan çatışmalardan sonra Irak'ta şiddetin en yoğun yüksek noktaya çıktığı dönem olarak tanımlanıyor.

Irak güvenlik güçlerinin geçen yıl 23 Nisan'da Hawijah'da hükümet karşıtı protestolara karşı düzenlediği ve onlarca kişinin ölümüne neden olan operasyonlardan bu yana şiddetin artan dozu, hız kesmeden devam ediyor.

Suriye'nin kuzeyinde Kürtler'in denetiminde bulunan Rojava bölgesine aylarca saldırdıktan sonra Irak'a giren ve son olarak ülkenin en büyük kentlerinden biri olan Arap, Kürt, Türkmen, Süryani ve Ermenilerin bir arada yaşadığı, ilçeleriyle birlikte yaklaşık 3.5 milyon nüfuslu Musul kentini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) kaçan onbinlerce Musullu, Irak Kürt Bölgesinin Erbil, Duhok ve Zaho kentlerine sığınmaya çalıştı.

Irak merkezi hükümetine bağlı asker ve polis güçlerinin kentten kaçması üzerine IŞİD'in denetimine aldığı Musul'a bağlı Suriye sınırındaki Rebiha ilçesini ise Peşmergeler operasyon düzenleyerek IŞİD güçlerinden temizledi. Musul'un Suriye sınır kesiminde bulunan ve Yezidi Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Şengal bölgesi de olası IŞİD saldırılarına karşı boşalıyor.

ZEBARİ: PEŞMERGELERLE BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Musul'daki IŞİD güçlerinin püskürtülmesi için Bağdat'ın Peşmergelerle birlikte hareket edeceğini söyledi. AB-Arap Birliği toplantısı için bulunduğu Atina'da açıklama yapan Hoşyar Zebari, 'Bağdat'la Bölgesel Kürt Yönetimi arasında daha yakın işbirliği olacak.' dedi. Hoşyar Zebari, Musul gibi bir şehrin düşmesinin dramatik olduğunu fakat militanların püskürtüleceğinden şüphe duymadığını söyledi. Tüm Irak liderlerini, ülke için ciddi ve ölümcül tehdide karşı birlik olmaya çağıran Zebari, 'Gereken cevabı en yakın zamanda vermeliyiz. Olan bitene karşı hızlı bir tepki vermemiz gerekiyor.' dedi.

300 BİN KİŞİ KÜRT BÖLGESİNE SIĞINDI

DHA muhabirinin bölgedeki durumla ilgili sorularını yanıtlayan KDP Başkanlık Meclisi Üyesi ve IKDP'nin Şeyhan bölge sorumlusu Ali Awni, Musul kent merkezi, ilçeleri ve köylerinden şimdiye kadar yaklaşık 300 bin kişinin kaçarak Kürt bölgesine sığındığını söyledi. Musul'dan kaçışın devam ettiğini belirten Ali Awni, binlerce Peşmergenin ise Musul ve Kerkük yakınlarında Kürt bölgesinin sınırlarının bittiği noktada alarm halinde olduğunu dile getirdi. Ali Awni, şöyle konuştu:

'IŞİD güçleri Musul'a girerken Irak Merkezi Hükümetine bağlı ne asker ne de polis karşılık vermeden adeta kentten kaçmış. Savunmasız kalan on binlerce kişi de kenti terk ediyor. Kenti terk ederek Kürt bölgesinin Erbil, Duhok, Zaho ve köylerine sığınanların sayısı 300 bini geçti. Binlerce kişi ise gelmeye devam ediyor. Musul ve Kerkük sınırlarında konuşlanmış olan binlerce Peşmerge ise alarm durumda. Henüz bölgemize yönelik bir saldırı yok. Ancak olursa Peşmerge en şiddetli şekilde cevap verecek.'  

50 BİN PEŞMERGE ALARMDA

Musul ve Kerkük bölgesindeki peşmerge sayısıyla ilgili Ali Awni Bilgi vermezken; yerel kaynaklar, Kürt bölgesinin Musul sınırında 30 bin, Kerkük ve Germiyan bölgelerinde ise 20 bin Peşmergenin ağır silahlarla alarm durumuna geçirildiğini ifade etti. Suriye'de Kürtler'in denetiminde bulunan Rojava bölgesinin silahlı gücü olan ve sayıları 50 bin civarında olan Suriye'deki 'Kürt Yüksek Konseyi'ne bağlı YPG olarak bilinen silahlı gücün IŞİD'e karşı birlikte savaşma teklifini Ali Awni değerlendirdiklerini söyledi. Awni, bölgelerinde IŞİD ile henüz sıcak bir temas sağlanmadığını peşmerge güçlerinin ise her türlü saldırıya anında karşılık verebilecek donanıma ve güce sahip olduğunu bildirdi. Musul, Kerkük ve Germiyan bölgelerinde yoğunluklu olarak özel eğitimli Zerevani peşmergelerinin de konumlandığı ve IŞİD'e karşı operasyon için Bölge Başkanı Mesud Barzani'nin talimatını bekledikleri de kaydedildi.

VALİ: İLK ETAPTA CAMİ VE OKULLARA YERLEŞTİRİYORUZ

DHA'ya bölgedeki durumu değerlendiren Duhok Valisi Temir Ramazan ise, Musul'dan Kürt bölgesine açılan bütün yolları kontrol altına aldıklarını, bölgelerine akın eden onbinlerce kişinin barınabilmesi için ilk etapta 3 çadır kent kurmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. IŞİD'in Kürt bölgesine sızabilecekleri bütün noktaları tuttuklarını kaydeden Temir Ramazan, Musul'dan kaçanları ise kontrollü olarak bölgelerine aldıklarını söyledi. Ramazan şöyle konuştu:

'Kürtler'in yanı sıra, Araplar, Türkmenler, Süryaniler de kaçarak Kürt bölgesine sığınıyor. Musul'dan kaçanları ilk etapta cami ve okullara yerleştiriyoruz. Irak'ın Suriye'ye açılan ve stratejik öneme sahip Rabia sınır kapısını ise peşmergelerimiz IŞİD güçlerinin elinden geri aldı. Şu anda orada kontrol peşmergelerimizde.'

ABD: IŞİD, TÜM BÖLGE İÇİN BİR TEHDİT

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, Kürdistan petrolünün uluslararası piyasalara sevkiyatının sürmesi ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta, Türkiye'nin, Kürdistan'dan petrol ithal ederek uluslararası piyasaya sürmesini desteklemediklerini söyledi. Bu konudaki pozisyonlarının baştan bu yana aynı olduğunu anlatan Psaki, şöyle dedi: 'Başından beri çok açık olduk ve hala aynı pozisyonumuzu koruyoruz. Irak federal hükümetinin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediğimizi başından beri belirttik, şimdi de desteklemiyoruz. Petrol alım satım işine girişen taraflar çok ciddi potansiyel yasal risklerle karşı karşıyalar.' 

Jen Psaki, bu konudaki endişelerini Türkiye ve Kuzey Irak yönetimi ile paylaştıklarını da belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, 'Türkiye'nin Kürdistan'dan alıp satışa çıkardığı petrolü satın alınmaması gibi bir koordinasyonda bulunuyor musunuz' sorusuna ise, 'Bildiğiniz gibi biz pozisyonumuzun ne olduğunu birçok kez açıkladık ve yineledik. Uluslararası toplum ve özel sektör için durumun çok net olduğunu düşünüyorum. Gayet açık ki, herkes kendi kararını kendisi verecek' yanıtı verdi.

'IŞİD'İN GÜÇLENMESİ BÖLGE İÇİN TEHLİKELİ'

Irak'taki gelişmelere de değinen Jen Psaki, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'taki ilerlemesinden son derece endişe duyduklarını belirtti. IŞİD'in Suriye'de de güçlendiğini anımsatan Psaki, 'IŞİD Yalnızca Irak ve Suriye için değil, tüm bölge için bir tehdit. Irak'taki ilerlemesi de gösteriyor ki tüm taraflar ortak düşmana karşı mücadele etmeli, bu teröristleri halktan ayırmalı' dedi.

Gelişmeleri yakından izlediklerini, Musul'u ele geçiren ve Selahaddin ile Kerkük'e doğru ilerleyen IŞİD'in sahada giderek güçlenmesinin ABD'yi kaygılandırdığını belirten Jen Psaki, tüm Irak'ın bu tehdide karşı birlik olmasının önemine değindi. Psaki, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Türkiye ziyareti sırasında, İran ile Türkiye arasında ekonomik anlaşmalar imzalamaları ile ilgili bir soruya da 'Türkiye ile yakın bir diyaloğumuz, aralarında İran'ın da olduğu bazı sorunlar da var. İran'ın nükleer silah yapmasını engellemeye yönelik ortak bir amacımız var Türkiye ile. Şunu da anımsatmalıyım ki, Türkiye İran'a karşı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırım kararlarına uyacağını kamuoyu önünde açıkça kabul etmiştir' yanıtı verdi.

MUSUL'DA IŞİD'İN ELİNDEKİ TÜRKİYELİ ŞOFÖR SAYISI 32'YE ÇIKTI

İskenderun'dan Musul'un Geyara İlçesi'ndeki termik santrale mazot götüren 28 Türkiyeli şoförünün dışında, 4 TIR şoförünün daha aynı yerde rehin alındığı belirtildi.

Musul'da yönetimi ele geçiren IŞİD militanları tarafından dün sabah Musul'a 60 kilometre ve Mahmur'a 30 kilometre uzaklıkta olan 50 bin nüfuslu Geyara ilçesindeki Termik santralde rehin alınan 28 Türkiyeli şoförden birine DHA muhabiri telefonla ulaştı. Güvenlik gerekçesiyle adının yazılmasını istemeyen şoför, dün sabah 50 bin nüfuslu Geyara ilçesinin yönetimini ele geçiren IŞİD militanları tarafından rehin alınan Türkiyeli şoför sayısının 32'ye ulaştığını söyledi. Mazot taşıyan tanker şoförlerinin yanı sıra 2 TIR'ın 4 şoförünün de rehin alındığını söyledi. Rehin alınan şoför, şöyle konuştu: 'Saat 08.00 sıralarında 7-8 kişilik silahlı grup bizi rehin aldı. Daha sonra 11 arkadaşımızı ellerini ve gözlerini bağlayan başka yere götürdüler. Burada kalan arkadaşlarımızın şu anda sağlık durumu iyi. Bizi bir yere kapatıp bekletiyorlar. Ama götürdükleri 11 arkadaşımızın durumundan haberimiz yok. Onların durumundan endişe ediyoruz. Bizi rehin alanlar bizimle görüşmüyor. Biz onlardan gizli firma yetkilileri ile görüştük. Bizi kurtarmak için çalışma yaptıklarını söylediler.' 

DHA | Evrensel

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/86093/i...

IŞİD kaynakları Türk diplomatlarla ilgili Twitter'dan açıklama yaptı

IŞİD kaynakları Türk diplomatlarla ilgili Twitter'dan açıklama yaptı

Bugün yapılan ilk açıklamada 'IŞİD kuvvetleri Türk Konsolosluğunda çalışan diplomatları Irak'ın Musul kentinde bilinmeyen bir bölgeye götürdü' denilmişti.

'Türkler kaçırılmadı, sorguları bitene dek güvenli bir yere götürüldü'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam