Yargı Mensuplarıyla İlgili Haber Yapan Gazeteci, 23 Yıla Kadar Hapisle Yargılanıyor...
Savcı ve hakimlerin indirimli lüks konut aldıkları iddiasıyla ilgili haberi nedeniyle 23 yıla kadar hapis talebiyle yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Canan Coşkun hakim karşısına çıktı. Coşkun, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaretle suçlanıyor. Dava, 15 Mart 2016'ya ertelendi.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık Coşkun ve avukatları katıldı. Şikayetçi ve mağdur olan hâkim ve savcılar ile avukatları ise duruşmaya gelmedi. Haberde konu edilen yargı mensuplarına ev satan Emlak Konut avukatı duruşmada hazır bulundu. Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz’ün gözlemci olarak girdiği duruşmaya CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ve gazeteciler de destek için katıldı.
Duruşmada savunma yapan Coşkun, haberinin eski ismiyle Yargıda Birlik Platformu (YBP) yeni ismiyle Yargıda Birlik Derneği üyesi hakim ve savcılara Başakşehir'de lüks konut projesinden indirimli ev satışını konu aldığını hatırlattı. Gündem olan soruşturma ve davalarda tartışmalı kararlar veren hakim ve savcıların aldığı evlerde Emlak Konut’un 100 bin TL'ye varan indirimler yaptığını söyledi.
Haberin yayınlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun basın açıklaması yaptığını ifade eden Coşkun, Başsavcının haberde geçtiği gibi evi 491 bin TL'ye aldığını açıkladığını belirtti. Coşkun, Salihoğlu'nun sahibi olduğu evin Emlak Konut tarafından belirlenen fiyatının ise 557 bin TL olduğunu kaydetti. Haberinin birinci ağızdan doğrulandığını vurgulayan Coşkun, haberde ismi geçen diğer savcı ve hakimlerden de herhangi bir yalanlama yayınlanmadığını ifade etti.
'Bu hakim ve savcıların kamu görevi, indirimli lüks konut sahibi olmak mı?'
Haberde hakim ve savcıların görevleriyle ilgili hiçbir eleştiri olmadığına işaret eden Coşkun, “Haberin biricik özü bu hakim ve savcıların indirimli lüks konut sahibi olması. Bu hakim ve savcıların kamu görevi, indirimli lüks konut sahibi olmak mı? Bu yüzden mi hakaret suçlaması yöneltiliyor bana?” dedi.
Lüks konut talihlisi listesinde 1 milyon TL'ye ev alan hakim ve savcının da olduğunu ifade eden Coşkun, “YBP'nin yayın organı olan ‘Adalet Gündemi'nin Facebook hesabından konut projesine ilişkin yapılan duyurunun altında hakim ve savcılar yorumlarında ‘Hakim bu parayı ödeyemez’ diyordu. Haberdeki tek yorum buydu ki zaten bu da bana ait değildi. Ama tam da konunun özüne işaret ediyordu.” ifadelerini kullandı.
Coşkun’un avukatı Bülent Utku, 11 ile 23 yıl arasında hapis istenen bir iddianamenin daha özenli olması gerektiğini kaydetti. Müvekkiline kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçlaması yöneltildiğini ifade eden Utku, hangi görevinden dolayı hakaret edildiğinin ise anlatılmadığını söyledi. Kamu görevine ilişkin hiçbir hususun olmadığını belirten Utku, haberde konut satışının işlendiğini ve bununla ilgili eleştiri bulunduğunu kaydetti.
Başsavcıvekilleri Orhan Kapıcı ve Vedat Yiğit’in şikayetçi olduğunu, 7 savcı ve bir hakimin de mağdur olarak gösterildiğini hatırlatan Utku, mağdurların şikayetinin bulunmadığını hatırlattı. Mahkemenin kamu görevinden dolayı hakaret suçunun oluşmadığı yönünde değerlendirmede bulunması durumunda bu 8 kişi yönünden davanın düşürülmesini gerektiğini belirtti. Müvekkilinin bu haberden bir gün sonra Savcı Okan Özsoy ve yargı mensubu olan eşinin birer daire aldığı şeklinde haber de yaptığını anlatan Utku, bu haberle ilgili takipsizlik kararı verildiğini söyledi ve bu kararı mahkemeye sundu.
Müvekkilinin gazetecilik yaptığını ifade eden Utku beraat verilmesini talep etti. Coşkun’un diğer avukatları da benzer savunma yaptı. Avukatlar mahkemeye AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nden emsal kararlar sundu.
Emlak Konut avukatı Ümit Duman, haberle ilgili tekzip yayınlattıklarını söyledi. Şirketin kurumsal bir firma olduğunu belirten Duman, söz konusu konutların fiyatlarının lisanslı firma tarafından belirlendiğini ve herhangi bir indirim yapılmadığını savundu. Duman, davaya katılma talibinde bulundu.
Mahkeme, sanığın duruşmaya katılma zorunluluğunu kaldırdı. Şikayetçi olan Başsavcıvekilleri Kapıcı ve Yiğit’in duruşmaya katılması için davetiye çıkarılmasına karar veren mahkeme, gelmemeleri durumunda yokluklarında davaya devam edileceği uyarısında da bulundu. Emlak Konut’tan metrekare ve daire fiyatlarını isteyen mahkeme, şikayetçilere indirim yapılıp yapılmadığını da sordu. Mahkeme, Emlat Konut’un davaya katılma talebinin kabulüne karar verdi ve duruşmayı erteledi.
'İnanılır gibi değil'
Duruşma sonrasında adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya CHP Milletvekili Barış Yarkadaş’ın yanı sıra mazbatalarını almak için adliyeye gelen CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Mehmet Bekaroğlu da destek verdi.
Tekin, “Bir bakanın ifade ettiği gibi ahbap çavuş kapitalizminin yaratmış olduğu ranta dayalı bir yapılaşmada toplumun her kesimi faydalanmış. Hakim, savcı, kamu yöneticisi, valiler inanılır gibi değil. Kusuruma bakmasın gazeteci meslektaşları, hatta milletvekilleri böyle kamu olanaklarından faydalanıp ranta, ahbap çavuş kapitalizminden faydalanan insanlarla ilgili haber yaptığı için bugün yargılanıyor. Sadece o değil listeye baktığımda bütün Cumhuriyet yazarları günlerce buraya gelip gidecek.” diye konuştu.
15 Mart 2016'ya ertelendi
Emlak Konut GYO'nun da bir sonraki duruşmaya müdahil olacağı dava eksiklerin tamamlanması için 15 Mart 2016'ya ertelendi.
CHA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!