onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türkiye'de Uzay Çalışmalarına Ön Ayak Olmak Adına Çalışan PARS Roket Grubu Üyesi Gençlerden Çağrı

Türkiye'de Uzay Çalışmalarına Ön Ayak Olmak Adına Çalışan PARS Roket Grubu Üyesi Gençlerden Çağrı

Öncelikle PARS kimdir, nedir, neden vardır?

PARS Roket Grubu, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulmuş, irtifa roketçiliği alanında çalışan ve NASA ve SpaceX gibi firmalar tarafından desteklenen dünyanın en prestijli roket mühendisliği yarışması olan Intercollegiate Rocket Engineering Competition (IREC)'a katılmak için çalışmalarını sürdüren bir öğrenci proje grubudur. Ekip, yarışmalarda derece almak odaklı çalışmaktan ziyade Türkiye'de uzay çalışmalarına ön ayak olabilmeyi amaçlamaktadır. Türkiye'de bir çok ilke imza atan PARS, ülkemizdeki bazı büyük firmaların denemediği ya da deneyip de çeşitli sebeplerle vazgeçtiği teknolojilerin geliştirilmesini tamamlamış, denemelerini yapmıştır. Türkiye'de bir bilinç oluşturmaya çalışan bu gençler de her öğrenci grubu gibi her türlü desteğe muhtaç.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

PARS Roket Grubu kuruluyor.

PARS Roket Grubu kuruluyor.

PARS Roket Grubu 2012 yılı haziran ayında kurulmuş, bir çok farklı mühendislik fakültesinden öğrencileri barındıran disiplinlerarası bir proje grubudur. Kurulduktan sonra çalışmalarını geniş alanlara yaymak için kadrosunu geliştiren grup, uzay çalışmalarında Türkiye'de başı çekmek amacıyla bir çok girişimlerde bulunmuştur.

Tripoli Level 2 sertifikası Türkiye'de...

Tripoli Level 2 sertifikası Türkiye'de...

Dünya çapında roketçilik faaliyetlerini düzenleyen Tripoli Rocketry Association, roket motorlarının üretim, kullanım ve temin edilmesi konusunda bir çok katı kurallara sahip. PARS Roket Grubu çalışmalarını geliştirebilmek için bu kuruluş ile iletişim halinde olması gerektiğinin farkındaydı. Bu sebeple kurucu üyelerden Nazmi Erdi Coşkunpınar Tripoli Level 2 sertifikasını almak adına çalışmalarına başladı. İngiltere'de 1. seviye, İtalya'da da 2. seviye sertifikası için gerekli fırlatmaları başarıyla gerçekleştiren Erdi, Türkiye'de bu sertifikaya sahip olan ilk kişi oldu. Bu sayede PARS, çalışmaları için gerekli malzemelerin temini konusunda büyük bir engeli aşmış oldu.

PARS adını duyuruyor.

PARS adını duyuruyor.

Çalışmaları için destek bulabilmek amacıyla bir çok inovasyon fuar ve etkinliklerine katılım gösteren PARS Roket Grubu, adını duyurmaya başladı.

Türkiye'de amatör roketçilik onlarla yayılıyor.

Türkiye'de amatör roketçilik onlarla yayılıyor.

Ülkemizde 7'den 70'e herkese roketçilik bilincini aşılayabilmek amacıyla PARS, Bursa Bilim Şenliği gibi etkinliklerde boy göstermeye başladı.

Türkiye'de bir bilinç oluşturulmaya çalışılıyor.

Türkiye'de bir bilinç oluşturulmaya çalışılıyor.

Türkiye'de herhangi bir sivil yönetmelik bulunmaması hem PARS için büyük sorundu, hem de kuruluş amaçlarından biri olan Türkiye'de roketçilik bilinci oluşturulması konusunu imkansız hale getiriliyordu. Bu tür olumsuzlukları ortadan kaldırabilmek adına PARS üyeleri,  tüm dünyadaki roketcilik sivil yönetmelikleri inceleyerek ve çeviriler yaparak tam 350 sayfalık bir döküman oluşturdu. Daha önce ulusal seviyedeki fuar ve seminerlerde edinilen bağlantılar sayesinde bu doküman TBMM'ne bir önerge gibi sunuldu, bu konudaki çalışmalar halen sürüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Günler boyu süren atölye çalışmaları...

Günler boyu süren atölye çalışmaları...

Kendi özgün roketlerini tasarlayan ve burun, gövde gibi yapısal elemanlarını kendi imkanlarıyla üretmeye çalışan ekip üyeleri; atölyelerde gecelerini gündüzlerine katarak çalışmalarına devam ediyordu.

Türkiye'nin ilk sivil roket fırlatma rampası.

Türkiye'nin ilk sivil roket fırlatma rampası.

Türkiye'de üretilen sistemlerin denenebilmesi için henüz sivil bir kurum, dolayısıyla da imkanlar yoktu. Bunun önüne geçebilmek amacıyla bu öğrenciler kendi tasarımları olan Türkiye'nin ilk sivil roket fırlatma rampasını üretti.

İlk büyük çapta roketin tasarımı tamamlandı.

İlk büyük çapta roketin tasarımı tamamlandı.

Artık yarışma yaklaşmaya başlamıştı ve tasarımlar belirlenmeye başlanmıştı. IREC'14 etkinliğinde Türkiye'yi temsilen katılacak olan PARS Roket Grubu, ilk kez katılacağı yarışmada Advanced kategoride yarışacaktı. 25bin feet(10bin metre) yüksekliğe 4.5 kilogramlık bir faydalı yük bırakma görevi olan bu kategoride PARS, çift kademeli roketinin tasarımını hayata geçirmişti ve kendi tasarlayıp ürettiği ayrılma sistemine son derece güvenmekteydi.

IREC'14

IREC'14

IREC'14'te ülkemizi temsil için çift kademeli roketiyle hazır bulunan PARS üyeleri, kargoda yaşanan sıkıntıların doğurduğu teknik sorunların üstesinden gelemedi ve istediği dereceyi Türkiye'ye getiremedi.

İTÜ PARS Roket Fırlatma IREC'14

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

PARS 2015'e hazırlanıyor.

PARS 2015'e hazırlanıyor.

2015 IREC çalışmalarına zaman kaybetmeden başlayan PARS, ekipte küçülmeye giderek çekirdek kadrosuyla hızını arttırdı. Bu seferki hedefi potansiyeli en yüksek motor türü olan Hibrit Roket Motor'u üretimiydi. Dünyanın ileri gelen uzay ajanslarının hala geliştirmeye çalıştığı, ülkemizde hiç kimsenin yapmadığı bu tür motorların daha verimli olacağına inanılmaktaydı. Roketsan ve TAI gibi kurumsal şirketler ile ortaklaşa da çalışan ekip aynı zamanda hibritlerin babası denilebilecek olan Arif Karabeyoğlu ile de iletişime geçmiştir.

Dr. Arif Karabeyoğlu da ekibin ciddiyetinin farkındaydı ve desteklerini esirgemedi.

Dr. Arif Karabeyoğlu da ekibin ciddiyetinin farkındaydı ve desteklerini esirgemedi.

Yapılan çalışmalar tabii ki lisans öğrencilerinin gayretleriyle kolay kolay tamamlanamazdı, hele de hibrit roket motorları söz konusuysa. İşte burada devreye hem yetkinliği ve dünya çapındaki ünüyle gururlandıran hem de öğrenci sevgisiyle göz yaşartan Dr. Arif Karabeyoğlu girdi. Ekibin motoru tasarım aşamasından itibaren danıştığı büyüklerinden birisi olan Arif Hoca, sağladığı teknik destekle PARS'ın Türkiye'deki ilk hibrit roket motorunu yapabilme hayalinde önemli bir yol gösterici oldu.

PARS Roket Takımı 2014 Türkiye İnovasyon Haftası Gaziantep'te

PARS Roket Grubu Model Deneme Atışı

Hibrit roket motoru yatay test standı hazırlandı.

Hibrit roket motoru yatay test standı hazırlandı.

2015 yılında TOTOMAK'tan aldığı güçlü destek sayesinde üretimlerine büyük bir ivme kazandırılması ,PARS'ın daha önceden tasarım çalışmalarını yaptığı test standına ihtiyacını artık maksimum seviyeye çıkartmıştı. Yapılan çalışmaların test edilmesi amacıyla test standının entegrasyonu tamamlandı, denemeler için hız kesmeden üretimlere devam edildi. Hibrit roket motorlarının ana testlerinden birisi olan soğuk akış testini başarıyla gerçekleştiren ekip gözünü bir sonraki test prosedürüne yani Hot Fire Test'e dikti. Bir anlamda roketi yerde ateşlemeleri gerekmekteydi ki alınan verilerle tasarım iyileştirilme sürecine girebilmeliydi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İTÜ PARS Roket Takımı Türkiye'nin İlk Hibrit Roket Motor Ateşlemesini Gerçekleştirdi.

PARS Roket Hibrit Motor Patlaması

PARS Amerika'da!

PARS Amerika'da!

Yaşanan aksaklıklara bir de roketin kargosu konusu eklenmiş de olsa ekibin 11 üyesi Amerika'ya gitmiş, ülkemizi temsil edecekleri yarışmanın hazırlıklarına orada da ara vermeden devam etmişti. Artık o an çok yakındı ve uzun süredir harcadıkları bütün emeklerin sonucunu görebileceklerdi. Heyecanla karışık gerginlik bütün ekip üyelerinde görülse de çalışma yapılacak anlarda hepsinin ciddiyeti ve konsantrasyonu işlerin sorunsuz şekilde devam etmesini sağladı

PARS IREC'15 Fırlatma Hikayesi

PARS'ın sizden bir ricası var!

PARS'ın sizden bir ricası var!

PARS Roket Grubu IREC'16 için çalışmalarına başladı. Sadece yarışma odaklı değil daha çok hibrit roket motorunun geliştirilmesi odaklı çalışan ekip, ülkemizin bir adım daha ileri gidebilmesi için gecesini gündüzüne katmaya devam ediyor. Bu yolda yeni ekip arkadaşları edinerek onlardan da güç alan ekibin sizlerin de desteğine ihtiyacı var. Maddi destekler olmadan kesinlikle ayakta kalamayacak olan ekip, bu desteği elde edebilmek için çok zaman ve emek harcıyor, potansiyel sponsorların ilgisini çekebilmek için de sosyal medyayı kullanmaya çalışıyor. Yani bir beğeniniz bile fark yaratabilir. Sizin zamanınızdan ayıracağınız 5 saniye onlar için çok çok değerli. Umuyoruz haberimizi okur okumaz bizlere yardım aşkıyla yanıp tutuşacaksınız. 

https://www.facebook.com/PARSROKET/

https://twitter.com/PARSroketproje

https://www.youtube.com/channel/UCEGxbbOvTdszO3YLa06M-bA

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

BONUS: PARS paylaşmayı çok seviyor!

BONUS: PARS paylaşmayı çok seviyor!

Bahsettiğimiz gibi bu ekip Türkiye'de bir bilinç oluşturmaya çalışıyor. Bir çok ülkede spor olarak kabul gören amatör roketçilik alanında merak ettiğiniz her şeyi cevaplamaya hazırlar. Sosyal medya üzerinden ulaşmanız yeterli, sizin ilginiz bizleri daha da heyecanlandıracaktır!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
86
29
6
2
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın