Görüş Bildir
Haberler
Aday Listeleri Belli Oldu, İşte Detaylar...

Aday Listeleri Belli Oldu, İşte Detaylar...

Onedio Medya
18.09.2015 - 09:05 Son Güncelleme: 19.09.2015 - 00:49

Siyasi partiler aday listelerini bugün YSK'ya sundu. MHP listeyi gece açıkladı, Meral Akşener aday gösterilmedi. CHP ve HDP listesi netleşti, AKP'de ise Tuğrul TürkeşAli Babacan ve Cemil ÇiçekAnkara’dan; adaylıktan çekileceği iddia edilen Faruk Çelik ise Şanlıurfa'dan aday oldu. Hürriyet'e saldırıyla gündeme gelen Abdurrahim Boynukalın ise aday gösterilmedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1 Kasım 2015'te yapılacak genel seçim için yasal takvim işliyor. Bugün seçim öncesi en kritik günlerden biri. Siyasi partiler seçimlere girecekleri aday listesini saat 17:00'a kadar Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunacak. YSK'nın gerekli incelemeleri tamamlamasının ardından listeler 28 Eylül'de kesinleşecek.

AK Parti aday listesini YSK'ya sundu

AKP'nin Milletvekili Adayları | Tam Liste

AK Parti, 1 Kasım milletvekili genel seçimleri için aday listesini Yüksek Seçim Kurulu’na sundu. Tuğrul Türkeş, Ali Babacan ve Cemil Çiçek, Ankara’dan; adaylıktan çekileceği iddia edilen Faruk Çelik ise Şanlıurfa'dan aday oldu.

Hürriyet gazetesine saldırıyla gündeme gelen Abdurrahim Boynukalın ve Genel Kurul'da uyuyan Uğur Işılak aday gösterilmedi.

'3 dönemliklerden 24 kişi aday gösterildi'

Listeyi YSK'ya teslim eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ, partilerinin 550 milletvekili adayının 481'inin erkek, 69'unun kadın aday olduğunu belirterek, 'AK Parti'de üç dönemlikler vardı, bu seçimde üç dönemliklerden 24 arkadaşımız aday gösterildi. 7 Haziran'da milletvekili seçilen, aday gösterilen arkadaşlarımızdan 312'si yeniden bu seçimde aday gösterilmiştir' dedi.

Bozdağ, özetle şunları söyledi:

''1 Kasım 2015 seçimleri hayırlı uğurlu olsun diyorum. Titizlikle adayları belirlemek için büyük bir gayretle çalışıldı. 550 adayımızın 481'i erkek aday 69'u kadın aday. 3 dönemlikler vardı bu seçimde 3 dönemlik 24 arkadaşımız aday gösterildi. 7 Haziran'da aday gösterilenlerden 312'si yeniden aday gösterilmiştir. Sayın Tuğrul Türkeş Ankara ikinci bölgeden adayımız oldu, hayırlı uğurlu olsun. Sayın Faruk Çelik Şanlıurfa'dan 1. sıradan adayımızdır. Faruk Bey, çok başarılı gayretli kendisini ispat etmiş bir siyaset ve devlet adamıdır. Bize ulaşan herhangi bir istifa şeyi yoktur. Bunlar dedikodu şeklinde dönen laflardır. Sayın Başbakanımız Konya'dan adaydır. Ali Babacan Ankara 1. bölgeden adayımızdır hayırlı uğurlu olsun diyorum.

► AK Parti'nin Aday Listesi İçin Kim Ne Dedi?

'Saadet Partisi ile bir uzlaşma zemini bulunamadı'

Saadet Partisi ile partimiz arasında seçim öncesi birlikte seçime gitme konusunda ön görüşme yapılmıştır ancak bir uzlaşma zemini bulunamamıştır. Hem Saadet Partisi hem Başbakanımız birbirlerine teşekkür etmiştir.''

Listede yer bulamayan isimler

Abdurrahim Boynukalın, Uğur Işılak, Muhsin Kızılkaya, Hüseyin Yayman, Mazhar Bağlı, Osman Can, Özlem Zengin, Mehmet Algan, Gaye Güler ve Savcı Sayan Ak Parti'de yeniden aday gösterilmeyen isimler arasında.

AKP'den üç kez milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulunan İbrahim Tatlıses yine listede yer bulamadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

MHP’de Akşener sürprizi

 MHP'nin Milletvekili Adayları | Tam Liste

Sabaha karşı saat 5’te aday listelerini tamamlayan MHP’de Meral Akşener sürprizi yaşandı. Genel Başkan Devlet Bahçeli adı daha önce parti genel başkanlığı için sonra Meclis Başkanlığı sonra da bakanlık için geçen Akşener’i aday göstermedi. Al Jazeera’nin ulaştığı bazı parti kurmayları da bu karara şaşırdıklarını söyledi. Liste dışı kalan başka vekiller de var. 

Milliyetçi Hareket Partisi 1 Kasım seçimleri için aday listelerini tamamlayan ilk parti oldu. Genel Başkan Devlet Bahçeli ismi çok ön plana çıktığı için tepkili olduğu Meral Akşener’i milletvekili adayı göstermedi. 7 Haziran seçimlerinde İstanbul’dan milletvekili seçilen Akşener 1 Kasım seçimleri için de aday adaylığı başvurusu yapmıştı.

CHP PM listeleri netleştirdi  

► CHP'nin Milletvekili Adayları | Tam Liste

CHP, 1 Kasım milletvekili aday listesini saat 14.00'te YSK'ya teslim edecek. CHP Basın Birimi'nden yapılan yazılı açıklamada, aday listesinin, CHP'nin Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan tarafından YSK Başkanlığı'na teslim edileceği belirtildi.

CHP'de milletvekili aday listesinin oylandığı Parti Meclisi (PM) toplantısı gece 03.30'da sona erdi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre; Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yine İzmir 2. Bölge ikinci sıradan aday oldu. Listede iki MYK üyesi yer almadı. 7 Haziran seçimlerine İstanbul 3. Bölge yedinci sıradan giren ve milletvekili seçilen Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik bu kez aday gösterilmedi. Özçelik'in sırasına, dokuzuncu sırada yer alan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu kaydırıldı. CHP MYK'dan milletvekili adayı gösterilmeyen diğer isim ise Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş. 

Daha önce aday gösterilmeyen Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu da İstanbul 3. Bölge’den aday oldu.

PM'de diğer bir sürpriz Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ismi üzerinde yaşandı. CHP'den istifa eden İhsan Özkes'in yerine sıra kaydırılarak Akkaya listeye alındı. Yakup Akkaya İstanbul 1. Bölge 11. sıradan aday gösterildi. Akkaya da 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmemişti.

Eski Musul başkonsolosu listede

Türkiye'nin Duşanbe Büyükelçiği'nden istifa eden eski Musul başkonsolosu Öztürk Yılmaz, CHP'nin Ardahan milletvekili adayı olarak listeye girdi.

CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen ve bu adaylık için bu görevinden istifa eden Ali Öztunç ise Kahramanmaraş birinci sıradan milletvekili adayı oldu. CHP 7 Haziran seçimlerinde bu iki ilde milletvekili çıkaramamıştı.

Çalışkan, Oran ve Aksünger listede yok

7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmeyen eski milletvekili Umut Oran yine listede yer almadı. Eski milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger de listede yer bulamadı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeliğinden istifa ederek aday olan Doç. Dr. Koray Çalışkan da listeye giremedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP'de büyük değişiklik yok

► HDP'nin Milletvekili Adayları | Tam Liste

HDP aday listelerindeki değişikliği sınırlı tutan siyasi partilerden. Partinin kararının aksine geçici hükümette görev almayı kabul etmeyen İstanbul milletvekili Levent Tüzel'in yeniden aday gösterilmesi beklenmiyordu.

Sarısülük'ün abisi HDP adayı

Gezi Parkı protestoları sırasında polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük, Ankara 2. Bölge, 1. sıradan aday listesine girdi.

Kaynak: Al Jazeera, Ajanslar ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0