Görüş Bildir
Haberler
Onedio ile Kitap Keşfi: Mutlaka Okumanız Gereken, Yeni Çıkan 30 Kitap

etiket Onedio ile Kitap Keşfi: Mutlaka Okumanız Gereken, Yeni Çıkan 30 Kitap

Taner Bayram
02.02.2016 - 16:06

2016 yılı kitap anlamında bereketiyle geldi. Yerli, yabancı yazarların kimileri yeni, kimileri Türkçeye ilk kez çevrilen, kimileri ise tekrar tercüme edilen yapıtlarıyla kitapseverler için keyifli günler başlıyor. :) 

Çoğunluğu roman olmakla beraber, farklı türden yapıtlarla okuma listenize eklemelerde bulunacağınız 30 yeni kitabı sizler için derledik. Kitabınız bol olsun, iyi okumalar diliyorum!  

Not: Kitapların özetlerinde tanıtım bültenlerinden yararlanılmıştır ve sıralamanın kitapların niteliğiyle herhangi bir ilişkisi yoktur.  

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Ada", Aldous Huxley

1. "Ada", Aldous Huxley

Tür: Roman

Yayıncı: İthaki Yayınları

Özet: Huxley, ölümünden bir yıl önce yayımladığı Anthony Burgess’e göre “En iyi 99 modern romandan biri”; The Times’a göreyse “Gerçekten büyük felsefi romanlardan biri” olan  son romanı Ada ile, Cesur Yeni Dünya'nın karşıtını yarattı. İnsanoğlu için daha iyi bir dünya, daha iyi koşullar mümkün mü? Yanıt, Huxley'in ütopik adası Pala'da gizli. Ada: Dünyaya sunulan panzehir.

2. "Kadınsız Erkekler", Haruki Murakami

2. "Kadınsız Erkekler", Haruki Murakami

Tür: Öykü

Yayıncı: Doğan Kitap

Özet: 'Bir kadını yitirmek, tüm kadınları yitirmek demek… Bir gün sen de kadınsız erkeklerden olacaksın. O gün en ufak bir uyarı, küçücük bir ipucu vermeden; önsezi olarak hissettirmeden ya da içine doğmadan; kapını çalmadan, hiç beklemediğin bir anda seni bulacak. Bir köşeyi döndüğünde, aslında çoktan oraya varmış olduğunu anlayacaksın. 

Geriye dönmek mümkün olmayacak. O köşeyi bir kez dönünce, orası artık senin için mümkün olan tek dünya olacak. O dünyada sen kadınsız erkeklerden biri olarak anılacaksın. Hep bu soğuk çoğul eki ile... Bir kadının özlemini çeken, yasını tutan; bir kadın tarafından aldatılmış, terk edilmiş olmanın acısıyla yaşayan, aşkla kendinden vazgeçen erkeklerin öyküleri… Haruki Murakami'den aşka ve kadınlara yazılmış yedi ağıt…'

3. "Mızraklar, Mızraklar, Tüfekler, Tüfekler”, José Saramago

3. "Mızraklar, Mızraklar, Tüfekler, Tüfekler”, José Saramago

Tür: Roman

Yayıncı: Kırmızı Kedi Yayınları

Özet: Nobel ödüllü yazar José Saramago’nun ölümüne dek üzerinde çalıştığı ve yarım kalmış bu son romanı, silah endüstrisini sorguluyor. Sonu gelmez savaşların silah endüstrisi ve silah fabrikalarıyla ilişkisini irdeleyen roman, ‘Neden silah sanayiinde hiç grev olmaz?’ sorusuna da yanıt arıyor.

4. “Sevilen”, Toni Morrison

4. “Sevilen”, Toni Morrison

Tür: Roman

Yayıncı: Sel Yay. 

Özet: Kölelik cehennemine içeriden bir gözle bakan Sevilen, çocuklarıyla birlikte kölelikten kaçan bir kadının özgürlük savaşını anlatıyor. Geçmişin ağırlığını omuzlarından yıllar sonra dahi indiremeyen, onun hayaletleriyle boğuşan Sethe, annelik vicdanıyla, kadınlığıyla ve ait olduğu toplumla hesaplaşıyor. 

Kadınlık ve annelik duygularıyla müthiş bir şekilde harmanlamış Toni Morrison'ın bu dev eseri, zalimliklerle dolu bir tarihe ışık tutarken, siyahi bir ailenin merkezinde çok kişisel bir varoluş hikâyesinin duygu dolu inceliklerini ıskalamamayı başarıyor.Acı ve güzelliği yan yana getiren şiirsel diliyle Toni Morrison'a Pulitzer Ödülü'nü kazandıran Sevilen, büyülü atmosferi ve doğaüstü detaylarıyla fazlasıyla sahici bir masal…

5. "Rüya Yolcusu", Nazlı Eray

5. "Rüya Yolcusu", Nazlı Eray

Tür: Roman

Yayıncı: Everest Yayınları

Özet:

Nazlı Eray’dan insan ruhuna ve belleğine farklı bir yolculuk…Anılar rüzgârda uçuşan bir tül perdenin arkasından yavaş yavaş içeri doluyor. Rüyalar ve olaylar birbirine karışıyor: babaannemin odasındaki eski hayat, Ankara'nın karlı geceleri, annemi sabah zamanı eski mutfağında buluşum, kardeşim Osman'ın lacivert pelerinli bir kuş olarak bahçeme gelişi, Devres Apartmanı'ndaki odadaki üvezler ve küpeçiçekleri, ölümünden yirmi yıl sonra Demir Dayımı görüşüm, Curzio Malaparte'nin Capri'deki korkunç ve görkemli evi, Elvis ile Priscilla'nın aşkı. 

Metin And ile belleğe kazınmış birtakım günler ve bir zamanlar hapishanem olan o eski ev. Görünmez bir tahterevallinin üstünde iki eski arkadaş Fevzi ve Metin, dünyanın en güzel kentlerine yolculuk, İstanbul'un eşsiz büyüsü ilk aşk. Anılarımdan bir demet, içlerine değişik kır çiçekleri serpiştirilmiş. 

Metin And'ın Protokol Caddesi'ndeki evi, Marilyn Monroe'nun Los Angeles'taki villası ve Curzio Malaparte'nin Capri'deki yalnızlığı anlatan evi birer otobiyografi öğesi olarak sunuluyor satırların arasında.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. "Bir Fotoğrafı Anlamak", John Berger

6. "Bir Fotoğrafı Anlamak", John Berger

Tür: Sanat/Fotoğrafçılık

Yayıncı: Metis

Özet: Berger'in fotoğraf üzerine yazıları, onun düşünmeye verdiği dikkat ve özeni çok iyi kanıtlıyor. Yazılarını okumaktan bu kadar zevk almamızın bir nedeni olmalı: Düşünce onun için asla bir jest, kibir ya da entelektuel bir egzersiz değil. Küçük bir çocukken içgudusel bir merakla bakmanın yetişkin disiplinine kavuşmuş hali sanki. Kendini baktığı nesneyle içtenlikle ve şefkatle özdeşleştirmesinden gelen, bizleri de içine çeken bir hakikat. 

İkincisi, Berger'ın yalın bir biçimde tanımladığı o estetik ölçüt: 'Bu eser insanların toplumsal haklarını öğrenmelerine ve haklarını talep etmelerine katkıda bulunuyor mu, onları buna teşvik ediyor mu?' Bir özelliği daha var bu yazıların: İnceleme Berger için hiç bir zaman sadece bir eleştiri ve sorgulama değil, her zaman fotoğrafa ait görünür ya da görünmez bir hikâye anlatıyor bize. Aynı zamanda bir hikâye anlatıcısı o.

7. "Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet", Murat Gülsoy

7. "Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet", Murat Gülsoy

Tür: Roman

Yayıncı: Can

Özet: Yaşamın yazıyla, yalnızlığın ölümle iç içe geçtiği bir dünyadayız. Murat Gülsoy bu tehlikeli yakınlığı fantastiğe, bilimkurguya cesurca göz kırpan bir anlatımla birleştirerek okurun zihninde canlandırıyor. Birbirinden bağımsızmış gibi görünen bölümler, ekler, kara sayfalar deliliğin eşiğinde, yalnızlığın derinliklerinde ve ölümün karanlığında birleşiyorlar. Delirmekten ve yalnızlıktan kurtulmanın yolunu ölüme yaklaşmakta bulan karakterler, ölümle kol kola girdikçe deliliğin kaçınılmazlığını deneyimliyorlar. 

Tanpınar'a, Atay'a, Atılgan'a selam veren; ama en çok Borges'le, Nerval'le konuşan, onların metinlerinin ve karakterlerinin arasında ustalıkla gezinen roman, sanki yalnızlıktan kurtulmak için edebiyat âleminin büyük ruhlarını içine alıyor. Parçaları birleştirmeyi seven, ipuçlarının peşinden gitmekten haz duyan meraklı okur kadar fantastik bir kurgunun büyüsüne kapılmak isteyen maceracı okur da Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet'ten yararlanmak isteyecek...

8. “Küçük Kitaplar”, Hâlid Ziya Uşaklıgil

8. “Küçük Kitaplar”, Hâlid Ziya Uşaklıgil

Tür: Öykü

Yayıncı: Can

Özet: Halid Ziya’nın “Küçük Kitaplar” alt başlığıyla yayımladığı üç öyküsü –“Bir Muhtıranın Son Yaprakları” (1888), “Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası” (1888) ve “Bu muydu?” (1896)– ilk defa bu kitapta yeni harflerle okura sunuluyor.

9. "Osmanlı'ya Bakmak", İlber Ortaylı

9. "Osmanlı'ya Bakmak", İlber Ortaylı

Tür: Tarih

Yayıncı: İnkılâp

Özet: 'Osmanlı İmparatorluğu modern dünya ve milliyetçilik karşısında yıkılan son Roma'dır. Bu tip bir imparatorluk bundan sonra olamaz.'

Osmanlı'ya Bakmak kitabında Haçlı birliğini dirilten Fetih'ten, Osmanlı tarihinin tartışmalı pek çok olay, kavram ve kurumu ele alınıyor. Mohaç'tan Kırım Savaşı'na, Osmanlı tarihi boyunca hep bir muamma olarak kalan Ortadoğu'dan Mısır ile olan ilişkilere, Kavalalı Mehmet Ali Paşa sorunundan sürgündeki Şehzade Cem Sultan'a, kadınlar saltanatının en güçlü ve simge ismi Kösem Sultan'dan II. Abdülhamid'e, Osmanlı'daki milletler ve dinler mozaiğinden Balkanlar'daki milliyetçilik hareketlerine… Osmanlı Batılılaşması, diplomasi, dışişleri, Tanzimat ve Meşrutiyet dönemine kadar pek çok konu İlber Ortaylı'nın akıcı kalemiyle bu kitapta.

10. "Haydut, Robert Walser

10. "Haydut, Robert Walser

Tür: Roman

Yayıncı: Can 

Özet: Haydut, burjuva toplum düzenine uyum sağlamayı beceremeyen bir iflah olmazın hikâyesidir. Romanla aynı adı taşıyan kahramanı, kendini keşfetme yolculuğunda daldan dala konan bir bohemdir. Beş parasız bir avare, gönül çelen bir densizdir; uğruna kadınlar ölür. Birinci Dünya Savaşı'nın ardından herkesin mutluluğu aradığı 20'lerin tam ortasında, uçarılığın ve havailiğin altın çağında yazıldı Haydut. 

Ne ki dünya edebiyatındaki yerini, yazarının ölümünden sonra yayımlandığında alabildi. Robert Walser, Haydut'u minyatür bir elyazısıyla kâğıt parçaları üzerine yazmıştı ve önce mikrogram adı verilen bu yazının deşifre edilmesi gerekiyordu. İsviçreli yazar Robert Walser'in Haydut'u, bugün modern edebiyatın önemli kilometre taşlarından biri olarak değerlendiriliyor

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. "Beyaz Birlik", Sir Arthur Conan Doyle

11. "Beyaz Birlik", Sir Arthur Conan Doyle

Tür: Roman

Yayıncı: Elhamra

Özet: Ortaçağ'a gitmeye ve Ortaçağ betimlemelerinin büyüleyici atmosferinde gerçekliği yaşatacak bir aksiyon romanı okumaya hazır mısınız? Her gizli görev bir bedel ödetir. Ordulara karşı bir avuç okçunun bedeli ne olacak? Sir Nigel'in komutasında yetenekli okçu timi Beyaz Birlik'in son düşmanları yol arkadaşları... Yapıt 2 kitap hâlinde...

12. "Cinlerin İstanbulu", Enis Batur

12. "Cinlerin İstanbulu", Enis Batur

Tür: Gezi/Araştırma/İnceleme

Yayıncı: Remzi Kitabevi 

Özet: Paris, New-York, Berlin ve Bordeaux'dan sonra İstanbul'un uçlarına, ortasına ve arkasına doğru bir seyahat... 'İstanbul beni dağladı, delik deşik etti, tek memesinden emzirdi, zehrini şırıngaladı içime, beni büktü, kırdı, canlı canlı yaktı, pıhtılaştırdı, uçurdu, itti, geri çekti yarım yüzyıl boyunca içinden geçerken içsesi kıldı. Kuşluk vakti, öğlen, gecenin dibi, dinledim onu, nefesi nefesime karıştı, emdim ve kustum onu. Damarları gövdemde yolalmayı sürdürdü. Düşümde düşlerini gördüm. 

Uç noktalarında, kuytu derinliklerinde, kıyılarını kateden ve onu kemiren, istilâ etmeye hazır dev su kütlesine karıştım. Sonsuza ayarlı bir valsin girdabındaydı İstanbul: Ben, siz, hepimiz zamanlarının, hareketlerinin, arızalı nabzının kurbanlarıydık. Karman çorman belleğinin: Herbir ögesi sınırsız bir çöle ait kum yazısının harfleriydi ve Tarih, tarihi, imparatorlardan sultanlardan toplumun aforoz ettiklerine, varsıl ailelerden berduşlara, şairlerinden şehitlerine, ortamalı dilinden kayış diline, katlanmış haritasından özel kokusuna, öfkeli kabarışlarına, vecde gelişlerine uzanan bir tasnifsiz yığındı: Günbatımında, Körler Rıhtımında durduğumuzda, cehennemin yalımlarına göre tarifini bulan özel ışığı karşısında dilsiz, kilitlenirdik.'

13. "Çizgiyi Aşmak", D.H. Lawrence

13. "Çizgiyi Aşmak", D.H. Lawrence

Tür: Roman

Yayıncı: Metis

Özet: Öğrencisine âşık olan evli ve çocuklu bir müzisyen, onun aşkına karşılık veren romantik bir genç kadın, tutkuyla arzulanan ama koşulların imkânsız kıldığı bir birliktelik… Konu hiçbirimize yabancı olmamakla birlikte, Lawrence'ın edebi ustalığı romanı basit bir aşk hikâyesinin çok ötesine taşıyor. 

Ruhsal çözümlemelerdeki derinlik ve özellikle de yaratıcı tasvirler edebiyatseverlere etkileyici bir okuma sunuyor. Çizgiyi Aşmak, yıllanmış şarap gibi, zamanla tadından hiçbir şey yitirmeyen o ender eserlerden…

14. "Echo'nun Kemikleri" Samuel Beckett

14. "Echo'nun Kemikleri" Samuel Beckett

Tür: Roman

Yayıncı: Ayrıntı 

Özet: İnsan tekinin yüreğindeki ve zihnindeki kimi karanlık yerlere dokunuyor Samuel Beckett bu eserinde: Ölüm, hayat, doğa, varlık, eylem, zaman, anlam… Bu eski fakat hâlâ etkisini sürdüren puslu alanlara elindeki neşterle ince kesikler atıyor Beckett; insani varoşulun gelip geçiciliğine, değersizliğine, anlamsızlığına ilişkin duygu ve düşünceler de işte bu neşter kesiklerinden sızıyor. Sızmalara patlatmalar eşlik etmiyor, aksine asude bir akış söz konusu. İniltiyi andıran, kırılıp dağılan kelimelerse hep aynı kör noktaya, yani ölümün soğuk zaferine ulaşıyor, ama ölüm toprak altında dahi ruhlara huzur vermiyor: 

Ölüler zor ölür, öteki dünyaya davetsiz girenlerdir onlar, buldukları yere yerleşmek zorundadırlar, çamurun içine inen kuyulara ve kapaklı deliklere, ta ki arazinin efendisi çok uzun süren bir kabul sürecinin ardından onlarla ilgilenme işini yükleninceye kadar. O zaman ölüler arasında şüphesiz ki serbest hale gelirler, o zaman dertleri biter, doğal dertleri yani.

Trajik olanın da komik olanın da artık hükmünü yitirdiği, mevcut anlamların ve değerlerin hızla çözülüp dağıldığı, eylemin mümkün olmadığı, kara yazgının egemenliğini büsbütün ilan ettiği bir eşikte; 'doğal dertlerinin' yükünden kurtulmaya çalışan insanın çaresizliğini işliyor Beckett, o her zamanki kurucu 'gaddarca' tavrıyla...

15. "Karayel Üşümesi", Berna Durmaz

15. "Karayel Üşümesi", Berna Durmaz

Tür: Öykü

Yayıncı: Can

Özet: Kadın, giderek bir kara taşa dönüşmüş oturduğu yerde. Şuncacık kadın ağırından bir taşa dönüşmüş. Parlağından, sünger gibi deliklisinden. Göz diye yüzüne iki kara delik gelmiş de öyle bakıp duruyor... Bir önceki kitabı Bir Fasit Daire'yle 2014 Haldun Taner Öykü Ödülü'nü kazanan Berna Durmaz, yeni öykülerini topladığı Karayel Üşümesi'yle yeniden okurun karşısında. 

Durmaz, yaşamın içindeki çelişkileri, yanılgıların yol açtığı fantastik görünümleri kovalıyor. Küçük kasabaların, kenar mahallelerin nabzını tutuyor. Yakından kavradığı yaşamlara tanıklık ediyor. Kadınların, yoksul erkeklerin, çocukların dilini, kendi işlek, renkli, şiirli, masalsı diliyle harmanlayarak yazıyor öykülerini.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. "Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?", Pierre Bayard

16. "Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?", Pierre Bayard

Tür: Deneme

Yayıncı: Everest Yayınları

Özet: Umberto Eco'nun ahbabı, çok cins, çok zeki Fransız denemeci Pierre Bayard, hepimizin merak ettiği soruya yanıt veriyor: Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?

Parisli Fransız edebiyatı profesörü, yetenekli bir şarlatan, bir edebiyat martavalcısı ve profesyonel bir 'okumaz.' 'Akademik düzeyde edebiyat eğitimi verdiğimden,' diyor pişmanlıkla, 'aslında çoğunlukla kapağını bile açmamış olduğum kitaplar hakkında yorum yapmaktan hiçbir zaman kaçamadım.'

Bayard, entelektüel dünyada, üzerine konuşulması en az ekonomik durum ya da seks hayatı kadar tabu haline gelmiş bir konuyu ele alıyor; klişeleri yerle bir ederek hem sürekli okumak zorunda olanların içini rahatlatıyor hem de 'okumama'nın aslında yaratıcı bir eylem olduğunu, birbirinden çarpıcı örneklerle kanıtlıyor.

Joyce ya da Proust hakkında iki çift laf edebilmek için bu kitapları sonuna kadar (hatta hiç!) okumaya gerek olmadığının, önemli olanın tek tek kitaplardan çok, kitaplar arasındaki bağlamı, ilişki düzenini kavramak olduğunun altını çiziyor. Bu tezi savunurken de, son derece özgün bir kodlama sistemi oluşturuyor. Balzac, Valéry, Musil, Wilde, Eco gibi yazarların metinlerindeki 'yaratıcı okumama' stratejilerini tek tek ortaya çıkartarak, okumanın tarihinde kışkırtıcı bir yeni sayfa açıyor.

'Kültür,' diyor kıs kıs gülerek, 'bireysel cehaleti gizlemekle yükümlü bir tiyatrodur.'

17. "Kıyamet Makinesı", Martin Cohen - Andrew McKillop

17. "Kıyamet Makinesı", Martin Cohen - Andrew McKillop

Tür: Araştırma - İnceleme

Yayıncı: İletişim

Özet: Martin Cohen ve Andrew Mckillop’ın yazdığı bu kitap, devlet destekli enerji piyasalarının nükleer enerjiyi nasıl “ucuz” ve “tehlikesiz” göstermek için uğraştığını; Fukuşima faciası gibi olaylarda nükleer enerji savunucularının suçu kendilerinden başka herkese yöneltebildiğini gösteriyor. 

Bu kitabı okuduktan sonra, Türkiye’de süren nükleer enerji tartışmalarına yeni bir gözle bakacaksınız.

18. “Aşkla Kal”, Kahraman Tazeoğlu

18. “Aşkla Kal”, Kahraman Tazeoğlu

Tür: Roman

Yayıncı: Destek Yayınları

Özet: Türk edebiyatının çok satan yazarı Kahraman Tazeoğlu’nun “Aşkla Kal” adlı yeni romanı kitabevi raflarındaki yerini aldı.

İnsan olmaktan yorulur bazen insan. Hayat yorar, aşk yorar, yalnızlık yorar, kalabalık yorar, gelen yorar, giden yorar... Sana sunulan hiçbir şeye alışma bu yüzden. Terk edenler yorar... Daha az güvenmeye, daha az sevmeye ve daha az inanmaya tecrübe diyorlar. Ama bu tecrübe değil, tecrübeyi doğru kullanamamaktır. Daha az güvenmek, güven sorunu yaratır. Gerektiği kadar güvenmelisin. Daha az sevmek yalnızlığı getirir. Hak ettiği kadar sevmelisin. Daha az inanmak inancını zedeler. Neye ne kadar inanman gerek, onu bilmelisin.

İnsanlar terk edilerek terk etmeyi, aldanarak aldatmayı öğreniyorlar. Oysa terk edilen sadakati, aldatılan dürüstlüğü öğrenmelidir. Hayatın getirdiği sevinç ve mutlulukları nasıl kabul ediyorsak, onun sunacağı kederleri de aynı olgunlukla kabul etmeliyiz. Bu dünya bir imtihan dünyası. Kaderimize yazılan her keder, dayanma, sabretme ve inanma gücümüzü sınar. Yıkılmış, aldanmış, incinmiş, kırılmış olabilirsin. Umutların tükenmiş de olabilir. 

Bu kaderindir. Kader seni sürekli dener. Cevabını bilmediğini sandığın bir soru gibi gelir. Oysa Rabb'in o sorunun cevabını çoktan vermiştir. Ve onun senin durumundakilere verdiği en iyi cevap gece-gündüz ilişkisidir. Geceyi ve gündüzü düşün şimdi. Ve şunu: Her yeni gün, bitmiş bir gecenin ardından başlar ve şahitlik ettiğimiz bitişler, göremediğimiz nelerin başlangıcıdır kim bilir...

19. “Küçümseme”, Alberto Moravia

19. “Küçümseme”, Alberto Moravia

Tür: Roman

Yayıncı: Destek 

Özet: Çağdaş İtalyan edebiyatının en büyük romanlarından biri olan 'Küçümseme', kuşkusuz Alberto Moravia'nın en çok tartışılan eserlerindendir. 

1963 yılında ünlü Fransız yönetmen Jean-Luc Godard tarafından çekilen ve ülkemizde 'Nefret' adıyla gösterime giren, başrolleri paylaşan Brigitte Bardot ile Michel Piccoli'nin ölümsüzleştiği filmi ile gişe rekorları kıran 'Küçümseme', savaş sonrası Avrupa'sının yeni değerleri ile buna uyum sağlayamayan yeni orta sınıfın çatışmasını saplantılı bir koca ile onun tutkulu karısının çalkantılı evliliği ekseninde ele alan eşsiz bir başyapıt.

20. "Lale, Kan ve Şehvet", Halil Bezmen

20. "Lale, Kan ve Şehvet", Halil Bezmen

Tür: Roman

Yayıncı: Müptela

Özet: Halil Bezmen’in yeni romanı Lale, Kan ve Şehvet; Dönemin padişahı olan III. Ahmet’in kafeste geçen şehzadelik dönemiyle başlayıp Patrona Halil isyanı sonrası tahttan indirilişine kadar geçen sürede yaşananları, bir belgesel titizliğinde zengin ayrıntılar ve sinematografik bir görsellik eşliğinde sürükleyici bir dille anlatırken, asıl olarak ele aldığı meselelerle bugünümüzü dünden okumamızı sağlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. "Müzisyen Portreleri", Filiz Ali

21. "Müzisyen Portreleri", Filiz Ali

Tür: Müzik

Yayıncı: YKY

Özet: Filiz Ali, Müzisyen Portreleri’nde müzisyen dostlarını, izlediği konserleri ve pırıltısını yakaladığı gençleri anlatırken, müzik tarihinde önemli bir yer tutan öncü müzisyenleri de unutmuyor.

22. "Varuna’nın Bin Gözü", Melih Ergen

22. "Varuna’nın Bin Gözü", Melih Ergen

Tür: Roman

Yayıncı: YKY

Özet: Melih Ergen’in  yeni kitabı Varuna’nın Bin Gözü, “Tek doğru, tek kural, tek buyruk”un şekillendirdiği hayatları anlatıyor.

23. "Viking", Robert Leighton

23. "Viking", Robert Leighton

Tür: Roman

Yayıncı: Elhamra

Özet: Vikingler, akınlar ve istilalarla Avrupa'yı hep titrettiler. Yılın büyük bölümünü gemilerinin güvertesinde, savaşarak geçiren bu halk; destanlara, şiirlere, şarkılara konu olacak büyük bir 'Viking Korkusu'na sebep oldular.

Vikingler - Thor Şimşeği Son Savaşçı Olaf; köleyken zincirlerinden kurtulup halkının başına geçen bir kahramanla, entrika ve aksiyon dolu bir maceraya davet ediyor sizi.

24. "Dostlukla-Seçme Mektuplar", Vincent van Gogh

24. "Dostlukla-Seçme Mektuplar", Vincent van Gogh

Tür: Mektup

Yayıncı: YKY

Özet: Vincent van Gogh (1853-1890) geride dikkate değer birçok resmin ve çizimin yanı sıra, çok ilginç ve hacimli bir yazışma dizisi de bıraktı. Bu dâhi sanatçıyı daha yakından tanımak için önemli bir rehber.

25. "Günler ve Geceler", Alfred Jarry

25. "Günler ve Geceler", Alfred Jarry

Tür: Roman

Yayıncı: Sel Yayınları

Özet: Bir asker kaçağının romanı olan ve 1897’de yayımlanan Günler ve Geceler, Alfred Jarry’nin otorite-karşıtı ve anti-militarist tavrını ortaya koyarken, yüzyıl sonu Avrupa’sının bütünlüklü bir sunumunu da içeriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. "Merhume", Murat Uyurkulak

26. "Merhume", Murat Uyurkulak

Tür: Roman

Yayıncı: April 

Özet: Kült romanlar Tol ve Har'ın yazarı Murat Uyurkulak'tan tehlikeli bir eser: Merhume.

'Bir gün, öyle bir an geldi ki, kötü biri olmaya karar verdim. Taştan bir kalple kurtulurum sandım. Ama çok geçti artık, tüm vakitlerin sahibi silahına benden önce davranmıştı, şahane bir tebessümle bastı tetiğe, kurtulamadım, günaha girdiğimle kaldım. Şimdi önümarkamsağımsolumüstümbaşımyüzümgözüm tövbe...'

27. "İnsan ve Sembolleri", Carl Gustav Jung

27. "İnsan ve Sembolleri", Carl Gustav Jung

Tür: Psikoloji 

Yayıncı: Kabalcı

Özet: 'İnsan ve Sembolleri'nin araştırılması aslında insanın kendi bilinçdışıyla ilişkisinin araştırılması demektir. Dahası Jung'un bilinçdışı görüşünde bilinçdışı, bilincin büyük kılavuzu, dostu ve akıl hocası olduğu için bu kitap en doğrudan kavramlarla insanların ve onların spiritüel problemleri ile ilgilenir. 

Bilinçdışını biliriz ve onunla (iki yönlü bir şekilde) temelde rüyalarla iletişim kurarız; bu kitapta (hepsinden çok Jung'un kendi bölümünde) bireyin yaşamında rüya görmenin önemine büyük bir vurgu yapıldığını göreceksiniz.'

28. "Etik ve Politika Dersleri", Henri Bergson

28. "Etik ve Politika Dersleri", Henri Bergson

Tür: Felsefe

Yayıncı: Pinhan Yayıncılık

Özet: Bu kitap, Fransız filozof Henri Bergson'un 1891-1893 yılları arasında Paris'in ünlü Henri-IV Lisesinde etik ve politika üzerine verdiği dersleri kapsar. Bergson bu derslerle öğrencilerini École Normale Supérieure sınavlarına yani Jean-Paul Sartre, Michel Foucault ve Jacques Derrida gibi dünya çapında birçok filozof yetiştiren yüksekokulun sınavlarına hazırlıyordu. 

Tarihsel bir perspektif sunmanın yanında onları güncel felsefi tartışmalardan da haberdar kılıyordu. Tabii bunun yanında ilerdeki eserlerinin de yapıtaşlarını sunuyordu.

29. "Kederli İpek", Furuğ Ferruhzad

29. "Kederli İpek", Furuğ Ferruhzad

Tür: Şiir

Yayıncı: Telos Yayıncılık

Özet: Kederli İpek; Furuğ'un sağlığında yayınladığı Esir, Duvar, İsyan ve Yeniden Doğuş kitaplarından bir seçki. Şiirlerin önemli bir bölümü daha önce Türkçeye çevrilmemişti. Bu yanıyla da Furuğ ile Türkçenin, Furuğ şiiri ile okurun yeni bir buluşması olacak Kederli İpek.

30. "Kırmızı Saçlı Kadın", Orhan Pamuk

30. "Kırmızı Saçlı Kadın", Orhan Pamuk

Tür: Roman

Yayıncı: YKY

Özet: İlk aşk deneyimi bütün bir hayatı belirler mi? Yoksa kaderimizi çizen yalnızca tarihin ve efsanelerin gücü müdür? 

Orhan Pamuk, yeni romanı Kırmızı Saçlı Kadın'da bizi otuz yıl önce İstanbul yakınlarındaki bir kasabada liseli bir gencin yaşadığı sarsıcı bir aşk hikâyesiyle, büyük bir insani suçun peşinden sürüklüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
379
99
82
21
21
20
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın