Görüş Bildir
Haberler
Mutlaka İzlenmesi Gereken 20 Hapishane Filmi

Mutlaka İzlenmesi Gereken 20 Hapishane Filmi

Hasan Mert Yüksel
16.08.2014 - 17:39 Son Güncelleme: 16.08.2014 - 18:12

Parmaklıklar arkasındaki hayatları irdeleyen filmler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Brubaker

20. Brubaker

İdealist bir müdür olan Henry Brubaker yeni görevlendirildiği hapishanede kılık değiştirerek mahkumların arasına katılır ve yaşadıkları şartları onlar açısından değerlendirmeye karar verir. Temel insan hakları için verdiği çabalar yüzünden valinin gözünde Brubaker yönetim adına bir tehlike oluşturmaya başlamıştır. Brubaker (1980)

19. I Am a Fugitive from a Chain Gang

19. I Am a Fugitive from a Chain Gang

Hapishane filmlerinin atası olarak anılan film masum bir adamın zor şartlar altında neye dönüşebileceğini anlatıyor. Paul Muni muazzam oyunculuğu bu filmi zamansız bir eser haline getiriyor. Filmi izledikçe kendinden sonra gelenlere bir ışık tuttuğunu farkedeceksiniz. I Am a Fugitive from a Chain Gang (1932)

18. Hunger

18. Hunger

İdealler uğruna insan kendinden ne kadar vazgeçebilir, kararlılık insanı hangi noktaya kadar taşıyabilir? Bobby Sands'in gerçek hikayesinden uyarlanan film uzun ve insanı geren sahneleriyle mutlaka izlenmesi gereken filmlerden. Özellikle Michael Fassbender ve Liam Cunningham karşılıklı şov yaptıkları sekansı unutamayacaksınız. Hunger (2008)

17. Stalag 17

17. Stalag 17

Esir kampında geçen hikayede bir casus mahkumların yaptığı tüm planları Almanlara ulaştırmakta bu yüzden hapishaneden kimse kaçamamaktadır. Eğer mahkumlar hapishaneden kurtulmak istiyolarsa casusun kim olduğunu bulmak zorundadır. Stalag 17 (1953)

16. Carandiru

16. Carandiru

Gerçek bir olaydan uyarlanan film şiddetin ne uç noktalara ulaşacabileceğini anlatan seyirciyi hayattan hatta insanlıktan soğutan son derece etkileyici bir film. Carandiru (2003)

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Przesluchanie

15. Przesluchanie

Yasaklar nedeniyle çekildikten yıllar sonra vizyona girebilen film suçunun ne olduğunu dahi bilmeyen Tonia'nın hapishanede gördüğü işkence ve kötü muameleyi bütün çıplaklığıyla anlatıyor. Przesluchanie (1989)

14. Bound by Honor

14. Bound by Honor

3 Meksikalı gencin hayatta kalma mücadelelerini konu edinen film uzun süresine rağmen bir an bile sıkılma fırsatı bulamayacağınız yüksek temposu ve güçlü dramıyla seyirciyi içine çekiyor. Bound by Honor (1993)

13. A Man Escaped

13. A Man Escaped

Hayatta kalma içgüdüsü ne kadar güçlüdür? İdam edilecek olan Fontaine son umut olarak maksimum güvenlikli bir hapishaneden kaçışının hikayesini konu ediniyor. Minimalist sinemanın en etkileyici örneklerinden. Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut (1956)

12. Cool Hand Luke

12. Cool Hand Luke

Hafif bir suçtan dolayı hapse atılan Luke uyumsuz davranışları ve kaçma çabaları sonucunda cezası uzamıştır. Gördüğü baskılar karşısındaki yıkılmaz duruşu sayesinde Luke kısa zamanda herkesin saygısını kazanacaktır. Etkileyici bir sistem eleştirisi olan filmde Paul Newman ve gülümsemesi aklınızdan çıkmayacak. Cool Hand Luke (1967)

11. Das Experiment

11. Das Experiment

Gerçek bir olaydan uyarlanan filmde psikolojik bir deneyin oluşturduğu akıl almaz sonuçlar konu ediliyor. İnsanın en nihayetinde bir hayvan olduğunu ve bazı açılardan mağaradan henüz yeni çıktığımızı gözler önüne seren izlediğinizde unutamayacağınız bir film. Das Experiment (2001)

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Celda 211

10. Celda 211

İşe bir gün erken gelen Juan hapishaneyi gezerken bir kaza sonucu bayılır. Uyandığında isyan patlak vermiştir eğer Juan bu isyanda sağ kalmak istiyorsa çok dikkatli olmak zorundadır. İspanyol sinemasının son yıllarda çıkardığı en iyi ürünlerden olan Hücre 211 tempolu ve güçlü bir film. Malamadre karakterini ise unutamayacaksınız. Celda 211 (2009)

9. American History X

9. American History X

Bir Neo-Nazi olan Derek Vinyard üç zenciyi öldürdükten sonra hapse atıldığında hayatın sandığı gibi olmadığına dair önemli dersler alacaktır. Irkçılık üzerine yapılmış en iyi filmlerden olan American History X unutulmaz sahnelerle ve etkileyici bir sona sahip. American History X (1998)

8. The Great Escape

8. The Great Escape

İkinci dünya savaşında bir esir kampı ve kaçmaya çalışan mahkumlar... Çok fazla bir yan hikayeye kaymadan plan ve uygulanma aşaması ilmik ilmik ören sinema tarihine adını yazdırmış mutlaka seyredilmesi gereken filmlerden. The Great Escape (1963)

7. Escape from Alcatraz

7. Escape from Alcatraz

Gerçek bir hikayeden uyarlanan filmde kaçılması imkansız olarak addedilen Alcatraz hapishanesinden kaçma planları yapan dört kişinin hikayesi konu alınıyor. Clint Eastwood yine alıştığımız sert karizmatik adam rolünde etkileyici bir performans gösteriyor. Özellikle orjinal hikayeye sadık kalınması filmi güzel ve gizemli kılan unsurlardan. Escape from Alcatraz (1979)

6. Papillon

6. Papillon

Sürekli olarak hapishaneden kaçmaya çalışan Henri Charriere'nin tüm girişimleri başarısız olmaktadır. Louis Depo ile tanışması ona hayatı ve verdiği savaş için bir umut olacaktır. Unutulmaz sahnelerle bezeli olan Papillon'da Steve Mcqueen ve Dustin Hoffman efsanevi oyunculuklar sergiliyor. Papillon (1973)

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Birdman of Alcatraz

5. Birdman of Alcatraz

Robert Stroud dünyanın en sert hapishanelerinden biri olan Alcatraz'da kalan hayata dair umudunu kesmiş sert mizaçlı bir mahkumdur. Stroud yaralı bir kuş bulacak ve bu durum hayatını sonsuza kadar değiştirecektir. Gerçek bir hikayeden uyarlanan Alcatraz Kuşçusu dünyanın en önemli kuş bilimcilerinden olan Robert Stroud'un hayatını anlatıyor. Filmin en güzel yanlarından biri çoğu gerçek hikaye de gördüğümüz başrolü mükemmelleştirme yoluna gitmemesi. Birdman of Alcatraz (1962)

4. Un Prophète

4. Un Prophète

Hapishaneye gönderildiğinde hiçkimse olan Malik Djabena önüne çıkan fırsatları değerlendirerek suç dünyasında hızlı bir şekilde yükselecektir. Filmi izlerken Tahar Rahim'in üstün performansı sayesinde uzun süresine rağmen sıkılmayacağınız Yeraltı Peygamberi gerçekçi anlatımıyla seyirciyi kendine bağlıyor. Fransız Sinemasının yüz akı eserlerinden biri. Un prophète (2009)

3. In the Name of the Father

3. In the Name of the Father

Hayatını eğlenmek için yaşayan Gerry Conlon yanlış zamanda yanlış yerde olma suçundan babasıyla birlikte IRA üyesi olmak suçuyla hapse gönderilir. Burada Gerry Conlon hayata dair önemli dersler çıkaracaktır. Gareth Peirce adlı idealist avukat ise olayın peşini bırakmamakta kararlıdır. Sinema tarihinin en iyi yönetmen-oyuncu ikililerinden olan Sheridan-Lewis'in kuşkusuz en iyi filmleri. Adalet sisteminin çürümüşlüğünü en iyi anlatan filmlerden olan Babam İçin filminde Daniel Day-Lewis kariyerinin en iyi performanslarından birini gösteriyor. Gerçek bir hikayeden uyarlandığını da es geçmeyelim. In the Name of the Father (1993)

2. The Shawshank Redemption

2. The Shawshank Redemption

Karısını öldürmekten mahkum edilen Andy Dufrense hapishanede kısa sürede herkesin saygısını kazanacak ve Red ile uzun yıllara yayılacak bir dostluk geliştirecektir. Ama Andy'nin tamamen farklı bir planı vardır. Umut,  arkadaşlık, sabır üzerine yapılmış en iyi filmlerden olan The Shawshank Redemption güçlü yan karakteri ve senaryosuyla dikkat çekiyor. Uzun zamandır IMBD Top 250'deki tahtını kimseye kaptırmayan Esaretin Bedeli dört dörtlük bir film. The Shawshank Redemption (1994)

1. Le trou

1. Le trou

Cinayete teşebbüs suçundan hapiste olan Gaspard yeni hücresine sevk edildiğinde mahkumların hapishaneden kaçmak için plan yaptığını öğrenir. Seyirciyi içine çekme konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayan Le Trou'yu izlerken karakterler ile birlikte yeri kazacak, terleyecek ve gerileceksiniz. Üst düzey oyunculukları, senaryosu ve muhteşem sonuyla Le Trou hapishane filmi sevenlerin kaçırmaması gereken bir başyapıt. Le trou (1960)

İçeriğin Devamı Aşağıda

BONUS

Sıralamaya giremese de diğer izlenmesi gereken diğer hapishane filmleri;

  • Felon

  • Bad Boys

  • Bronson

  • Murder in the First

  • Down by Law

  • Animal Factory

  • The Last Castle

  • Dog Pound

  • Brute Force

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
181
76
63
47
31
31
30