onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'İnternet Yasası Türkiye'nin İmajına Zarar Verdi'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

'İnternet Yasası Türkiye'nin İmajına Zarar Verdi'

Onedio Medya
08.02.2014 - 11:32 Son Güncelleme: 08.02.2014 - 16:57
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'İnternet Yasası Türkiye'nin İmajına Zarar Verdi'

TBBM'den geçen tartışmalı internet yasasını geniş bir haberde ele alan New York Times gazetesi, 'mahcup edici' sızlamaların karşısında hükümetin interneti 'daha agresif' biçimde kontrol etmek için harekete geçtiğini belirterek 'Yeni adım, ülke içinde gerilimi artırırken Türkiye'nin yurt dışındaki imajını lekeliyor' yorumunu yapıyor. İşte o yazı...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük bir işadamına iki villa karşılığında imar kolaylığı sağlayacağını söylediğinin duyulduğu bir ses kaydının yayınlanmasından kısa bir süre sonra Türkiye’deki internet kullanıcıları, dosyanın paylaşıldığı SoundCloud’a erişimi aniden engellendi.

Youtube, Vimeo, Twitter ve diğer sosyal medya sitelerinde de Erdoğan ve yakın çevresiyle ilgili yolsuzluk soruşturmasıyla bağlantılı başka tapeler de yer aldı. Sıklıkla bu kayıtlar ortaya çıktığı gibi yok oldu, “Köstebek vurma' oyunu gibi kısa süre internette başka sitelerde de yayınlandı.

Fakat şimdi, geniş kapsamlı bir yolsuzluk operasyonu ve utanç verici bir ses kaydı trafiğiyle karşı karşıya olan hükümet, -Çarşamba gecesi geç saatlerde yapılan bir parlamento oturumuyla – yeni bir yasa çıkardı ve bürokratların internet sitelerini daha kolay kapatmalarını sağlayarak internetteki bilgi akışını kontrol etmek için daha agresif bir hamle yaptı.

Yeni yasaya göre, internet konusunda zaten katı kuralları olan Türkiye, yetkililer özel hayata müdahale içerdiğini düşündükleri sitelere erişimi mahkeme kararı olmadan engelleyebilecek. Ayrıca internet şirketleri, emailleşmeler ve arama geçmişi gibi adli soruşturmalarda kullanılmasından endişe edilen veritabanları iki yıl boyunca saklı tutacak.

Hükümet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayını bekleyen yasayı “özel hayatın gizliliği” adı altında çıkardı, ancak yasa yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili ses kayıtlarını engellemek amacıyla çıkarıldığı gerekçesiyle eleştirilerek, ifade özgürlüğüne iğrenç bir saldırı olarak nitelendirildi.

Türkiye’de son zamanlarda olan biten pek çok şeyde olduğu gibi (geçen yaz gerçekleştirilen hükümet karşıtı ve polis müdahalesi, yolsuzlukla ilgili soru işaretleri ve hükümetin soruşturmaya müdahale olarak algılanan polis ve savcıları görevden alma hamlesi) internet düzenlemesi de kutuplaşmaya yol açan iki farklı tepkiye neden oldu ve Türkiye’nin dışarıdaki imajına zarar verdi.

Daha şimdiden yasaya karşı küçük protesto gösterileri düzenlendi ve sosyal medyada daha büyük gösterilerin yapılması için çağrılar yapıldı.

Yakında düzenlenen bir gösteride İstanbul’un dar sokaklarında polisin attığı biber gazından kaçan bir öğrenci, Nedim Coşkun, “İnternet Türkiye’de özgür olabildiğiniz ve doğru bilgi edinebildiğiniz tek yer” diyor. Nedim Coşkun sözlerini şöyle sürdürüyor: “Medya gerçekleri saptırıyor çünkü hükümet kontrolü altında. İnterneti alırlarsa her şey kararacak, biz cahilleşeceğiz ve Erdoğan daha fazla güç kazanacak.”

Türkiye’nin girmek istediği Avrupa Birliği, dünyanın en çok tutuklu gazetecisinin bulunduğu Türkiye’deki basın özgürlüğü seviyesini hatırlatarak, hükümetin internet hamlesini sert bir şekilde eleştirdi. Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Fule, yasanın “derin endişeye yol açtığını” ifade etti.

Füle’nün sözcüsü Peter Stano, “Bu yasanın büyük endişe yarattığını söyleyebilirim” diyerek, “Türk halkı daha fazla bilgiyi, daha fazla şeffaflık hak ediyor, daha fazla kısıtlama değil” görüşünü dile getirdi.

Türkiye 2007’de mahkemelere pornografi içeren, kumara özendiren ve modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret içeren sitelere erişimi engelleme yetkisi verdi. Yasa geçtikten sonra örneğin Youtube 18 ay boyunca kapalı kaldı.

Ancak bu kez yapılan müdahale birçoğunun gözünde hükümetin binlerce polis ve yargı üyesinin yerini değiştirerek engellemeye çalıştığı yolsuzluk soruşturmasıyla bağlantılı olduğunu düşünüyor.

Medya üzerinde daha fazla kontrol sağlanmak isteniyor; bu kapsamda hükümete bağlı bir kurum, haber sitelerine yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili bir haberi kaldırmaları için bir tebligat da gönderdi ancak birçok haber sitesi bu yasağı reddetti.

Bilgi Üniversitesi’nden hukuk profesörü Yaman Akdeniz, “Bu yasak çocuklar için değil, artık bunu kimse yemiyor” diyor: “Bu hükümetin kendini korumasıyla alakalı.”

Bağımsız bir haber sitesi, Vagus.TV – Hükümeti eleştirdikten sonra ana akım medyadaki işine son verildiğine inanan, Türkiye’de kovulan birçok usta gazeteciden biri, Serdar Akinan tarafından kuruldu – sızdırılan ses kayıtlarıyla ilgili bir habere yer vermesinin ardından kısa sürede kapandı.

Kaynak: New York Times  - Sansürsüz Medya

Kaynak: http://www.sansursuzmedya.com/interne...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam