Görüş Bildir
Haberler
Garo Paylan: 'AKP'li Vekiler Fire Verme Riskini Bertaraf Etmek İçin Açık Oylamaya Zorlandı'

Garo Paylan: 'AKP'li Vekiler Fire Verme Riskini Bertaraf Etmek İçin Açık Oylamaya Zorlandı'

Onedio Medya
18.05.2016 - 12:31

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, gizli oylama sırasında çektiği videoyu sosyal medya hesabından paylaştı ve 'Bakanlar dahil bütün AKP'li vekiller, açık oylama yapıp evet verdiklerini parti komiserlerine göstermek zorundaydı' notu düştü. Paylan konuya ilişkin yaptığı açıklamada sözlerine söyle devam etti: 'Anayasa’ya göre kapalı oylama esastır. Milletvekillerinin özgürce kendi iradelerini kullanmaları için tedbir alınmıştır ama AKP belli ki fire verme riskini bertaraf etmek için açık oylamaya zorladı'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Meclis Genel Kurulu’nda dün akşam gerçekleşen gizli oylamada beyaz olanı 'kabul', kırmızı olanı 'ret', yeşil olanı ise 'çekimser' oyu ifade eden üç pul bulunuyordu. 

Oy kullanma işlemi, kapalı oy verme yerine girmek, oy olarak kullanacağı pulu burada zarfın içerisine koymak, diğer iki pulu ise ıskarta kutusuna atmak şeklinde gerçekleşiyordu.

'Neredeyse tamamı açık oylama yaptı'

bianet’e konuşan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, AKP’li vekillerin kendi partilerinden vekillerce açık oy kullanmaya zorlandığını söyledi.

Gizli oy kullanılması halinde anayasa değişikliği için gereken çoğunluğun sağlanamayacağını düşündüğünü belirten Paylan, AKP’li vekillerin neredeyse tamamının açık oylama yaptıklarını söyledi.

Paylan çektiği görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı...

Paylan'ın konuya ilişkin açıklamaları şöyle: 

“Anayasa’ya göre kapalı oylama esastır. Milletvekillerinin özgürce kendi iradelerini kullanmaları için tedbir alınmıştır ama AKP belli ki fire verme riskini bertaraf etmek için açık oylamaya zorladı.

Biliyoruz ki AKP içinde pek çok milletvekilinin bu anayasa değişikliğini içine sinmiyor, hayır oyu vermek istiyorlardı, gözetlendiler.

'Yüzünü bana dön, oyunu göster’

İki bölgede oy veriliyordu. 30'ar milletvekili kabinlerin etrafını abluka altına almış, gözlüyorlardı. Oy vermeye çalışan herkesi ‘yüzünü bana dön, oyunu göster’ diye uyarıyorlardı. Beyaz oyları attığını gösterip yeşil ve kırmızı pulları da teslim alıyorlardı.

“Beyaz pulu zarfın içine atıp gösterip yeşil ve kırmızı pullarını parti komiserlerine vermek zorundalardı. Benim videomda bir bakanın dahi bunu yapmak zorunda kaldığı gözüküyor. Ya o anda hemen verirken ya da arkada görüntülerde pulları göstererek oy verdiler. Bunlar gizli oy yapılmadığının açık bir göstergesi. Bu siyaset kurumuna yapılan darbenin AKP’li tüm vekillerin iradelerinin yok sayıldığının açık göstergesi.'

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da Twitter hesabından CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca'nın görüntülerini paylaştı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nurhayat Altaca: 'Bülent Turhan telefonumu zorbaca elimden çekip attı'

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da sosyal medya hesabından ' AKP gizli oylamayı ihlal ederek açık oy kullandırttı' açıklamasında bulundu ve oylama esnasında Periscope yayını yapan CHP Bursa Miletvekili Nurhayat Altaca'nın kaydettiği görüntüleri paylaştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
25
19
6
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

dokunulmazlık gidecek diye g*tü tutuştu herhal :/

Dnz Krg

onun hakkında bir dava yok. korkacağı bir şey yok yani. bilmeden etmeden yorum yazma.

Pasif Kullanıcı

Türk olan biri erm*nistanda bırak milletvekili olmayı, yaşayamıyorken; TÜRKİYE'deki erm*niler milletvekilliği(soytarılık) yapıyor. Bunu da provokasyon yapara... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

"Türk olan biri erm*nistanda bırak milletvekili olmayı, yaşayamıyorken; TÜRKİYE'deki ermeniler milletvekilliği yapıyor" bu gurur duyman gereken bir şey. düşm... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Demokrasi diye bir şey Türkiye Cumhuriyeti'nde artık kalmamıştır.