Everykey ile Bütün Şifreleriniz Bileğinizde
Everykey, şık bir bileklik, aynı zamanda bütün şifrelerinizin güvenliğini sağlıyor.
Günümüzde şifreler hepimizin kullandığı belki de en özel şeylerden birisi ve güvenlik amacıyla şifrelerimiz yapabileceğimiz en karışık şekillerde kombin
ediliyor. Zamanla bu şifreleri hatırlamak ta zorluk yaşayabilirsiniz, hatta unutabilirsiniz. Peki bileğinizdeki bir bileklik sayesinde cihazlara ve İnternet sitelerine kolayca şifrenizi girebileceğinizi söylesek? Amerika’lı yapım ekibi, Everykey ismini verdikleri cihazla bunun mümkün olabileceğini söylüyorlar.
Bluetooh destekli şifre doğrulama bilekliğinin önümüzdeki sene Mart ayında, kutulanarak prototip devresinden çıkabilmesi için 100,00$ toplanılması hedefleniyor.
Tabii ki giyilebilir güvenlik eşyaları diğer firmaların da dikkatini çekiyor. Apple ‘in gelecekte çıkarmayı planladığı saati, yakın mesafeden doğrulama olarak biyometrik kalp atışlarını kontrol ederek ödeme fonksiyonunu yerine getirecek. Toronto merkezli Nymi ise (geçen Nisan ayında bileklik tanıtımını görmüştük) yine giyilebilir bir aksesuar olarak kalp atışlarını hissederek doğrulamayı yapacak.
Everykey , giyilebilir bir bileklik olması açısından Nymi ile benzerlik gösteriyor. Bileklik, tek güvenlik-odaklı amacıyla biyometriyi rahatsız etmiyor. Bu da
şifrelerinizi, kağıda yazarak veya saklayarak çalınma tehlikesi ise karşı karşıya kalmaktansa daha korunabilir bir hale getiriyor.
Peki ne için bioymetrik bileşenlerden kaçınılıyor? Chriz Wentz, Everykey CEO’su, Nymi’nin yaptığı gibi vücudun tek bir noktasından elektro diyagram bilgi alımına şüpheyle yaklaştıklarını ifade ediyor. Bu yüzden Everykey , biyometriklerden uzak duruyor.
Ayrıca fiyatlarını da Nymi ‘nin altına olacak olan sensör malzemesi, bilekliğin içinde olacak. Nymi ‘nin fiyatı 79$, Everykey ‘in ise ön siparişi 50$. Aynı zamanda Nymi ‘den daha uzun bir pil ömrü sunuyor, bu da bir ay kadar oluyor.
Wentz ise bilekliğin sıradan plastik bir bileklik değil de daha modaya uygun olması için çaba harcadıklarını da belirtti.
Eğer bilekliğiniz de kayıtlı şifrelerinizin çalınmasından korkuyorsanız Wentz, Everykey ‘i istediğiniz zaman kredi kartınızı bir İnternet sitesinden
kapatabileceğiniz gibi Everykey ‘i kapatabileceğimizi de söylüyor.
Şifrelerin ne kadar sorunlu olduğunu dikkate alırsak, bu bazı kullanıcıların kabul edebileceği bir değişim olabilir. Sorun şu ki kullanıcıların hatırlayacağı basit şifre sorunu gün geçtikçe çoğalıyor ve hackerler da bu konuda kendilerini çok geliştirdiler.
Eğer bir şifre ne kadar hatırlanabilecek kadar kolaysa çalınma şansı da o kadar artıyor. Fakat karışık şifreler de hackerlar tarafından kırılabilir hale geldi.
LastPass ve PasswordBox gibi şifre yönetim yazılımları, bu büyüyen güvenlik sorununa karşı tek çözüm. Everykey giyilebilir cihaz ise Bluetooth ve yakınlık derecesini kullanarak çevredeki cihazlar ve ya İnternet siteleri ile etkileşime girebiliyor. Mobil cihaz uygulamaları ise eğer telefon firmasının Everykey ile birleştirilmiş ile çalışıyor.
Everykey kendi içinde şifreleri biriktirmiyor, bir doğrulayıcı gibi çalışıyor. Bu da Bluetooth 4.0’a gönderilen sinyal ile oluyor.Bu süreçte 4.0 sınırlarında kilit açılıyor (Eski cihazlar için bluetooth dongle kullanmanız gerekebilir). iOS ‘ta ise sadece jailbrake ile kilit açılıyor. PC’de ise Everkey Windows 8.1+ ile uyumlu, daha eski versiyonları ise desteklemiyor.
Wentz, denediği tüm web sitelerinde Everykey ‘in çalıştığını söylüyor ancak yine de bütün sitelerde çalıştığının garantisini veremiyor. Fakat Facebook, Gmail, Twitter ve benzeri sitelerde sorunsuz çalışıyor. ve Android, iOS, Windows, MAc OS ve Linux ile problemsiz çalıştığını ve sadece iOS için jailbreak gerektini ekliyor.
Bir sitede birden fazla hesabı olan kullanıcılar hesaplarını birbirinden ayırmak isteyebilirler. Everykey en yakın bağlantıyı kullandığı için, yanlış hesapla giriş yapmamak için dikkat etmeniz gerekebilir. Everykey ‘i destekleyen cihazları ayarlamak için Everykey uygulamasını indirmeli, ardından bileklikte bulunan birleştirme tuşuna basmalısınız. Hemen ardından benzersiz bir kod arkasına basılacaktır. İlk defa bir İnternet sitesine girerken Everykey tarayıcı aracılığıyla otomatik olarak kullanıcı adınız ve şifrenizi hafızasına alacaktır (Yazılımı yükledikten sonra).
Everykey , şifre sorunları için en güzel yol gibi gözüküyor.