Görüş Bildir
Haberler
Dosya: 9 Soruda Ethem Sarısülük Davası

Dosya: 9 Soruda Ethem Sarısülük Davası

Burçak Cürül Öztürk
25.05.2014 - 23:16 Son Güncelleme: 03.09.2014 - 10:07

Ankara’da Gezi Parkı’na destek eylemleri sırasında 1 Haziran günü polis kurşunuyla hayata veda eden Ethem Sarısülük’ün katil zanlısı polis memuru Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı davanın beşinci duruşması bugün Ankara Adliyesi’nde görülecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ethem Sarısülük nasıl öldürüldü?

1. Ethem Sarısülük nasıl öldürüldü?

İstanbul 'da Gezi Parkı eylemcilerine polisin sert müdahalesini protesto etmek için Ankara Kızılay’da düzenlenen gösteride polis memuru Ahmet Şahbaz’ın silahından çıkan kurşunla başından vuruldu.

Sarısülük Ankara Numune Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde 14 gün boyunca yaşam mücadelesi verdi. 26 yaşındaki Sarısülük, 14 Haziran 2013‘te hayatını kaybetti.

Sarısülük’ün cenazesi yapılan otopsinin ardından memleketi Çorum’un Sungurlu ilçesi Beylice köyünde toprağa verildi.

2. Ethem Sarısülük'ün ölümü hakkında bilirkişi raporu ne diyor?

2. Ethem Sarısülük'ün ölümü hakkında bilirkişi raporu ne diyor?

Jandarma bilirkişi ekibi, Sarısülük’ün vurulduğu yerde keşif yaptı. Görgü tanıkları, olay yeri MOBESE ve güvenlik kameralarının görüntülerini de inceleyen Jandarma ekibi, hazırladığı raporu soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılığı’na sundu. Raporda, “Mermide sekme yok. Direk kafaya isabet var. Görüntüler incelendiğinde polisin ateş ettiği mesafe ile Sarısülük’ün vurulduğu yer arasında da 4.8 metrelik mesafe var” denildi.

3. Sarısülük'ün ölümüne ilişkin olarak Adli Tıp raporu ne diyor?

3. Sarısülük'ün ölümüne ilişkin olarak Adli Tıp raporu ne diyor?

Ethem Sarısülük’ün otopsi raporunda beyne saplanan mermi çekirdeğinin 9 milimetre kalibreli silahtan çıktığı, 4.8 metreden ateş edildiği belirtildi.

4. Sarısülük'ün ölümüne sebebiyet veren polis memurunun kimliği nasıl tespit edildi?

5. Polis Şahbaz ne ile suçlanıyor?

5. Polis Şahbaz ne ile suçlanıyor?

Kimliği uzun süre açıklanmayan polis memuru Şahbaz, olaydan 23 gün sonra adliyeye getirildi ve savcılık tarafından tutuklanması talebiyle Nöbetçi 13. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. 

Ankara Cumhuriyet Savcısı Veli Dalgalı’nın hazırladığı 15 sayfalık iddianamede katil zanlısı Şahbaz, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81. ve 27/1. maddeleri uyarınca ‘kasıt olmadan meşru müdafa sınırının

aşılması suretiyle adam öldürmek’le suçlanarak bir yıl dört aydan beş yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Davada bugüne kadar neler yaşandı?

6. Davada bugüne kadar neler yaşandı?

Gezi Parkı eylemine destek gösterileri sırasında Çevik Kuvvet polisi Şahbaz’ın silahından çıkan mermiyle hayatını kaybeden Ethem Sarısülük davasına ilk duruşması 23 Eylül 2013′te Ankara Adliyesi’nde görüldü. 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması olaylı başladı.  Mahkeme başkanı ‘güvenlik’ gerekçesiyle duruşmanın kapalı görülmesine karar verirken,  zanlı Ahmet Şahbaz‘ın duruşmaya peruk, gözlük ve takma bıyıkla katılması tepki çekti.  Sonuçsuz kalan duruşma 28 Ekim'e erteledi.

Davanın ikinci duruşmasında Sarısülük’ün avukatları duruşmada sanık polis Şahbaz'ın tutuklanmasını istediler. Ancak mahkeme bu talebi reddetti. İlk duruşma tarihinden önce Şanlıurfa’ya atandığı ortaya çıkan Şahbaz, üçüncü duruşmaya buradan telekonferans yöntemiyle katıldı. Duruşma 2 Aralık 2013 tarihine ertelendi.

Zanlı Şahbaz'ın peruk ve gözlük takarak ifade verdiği 3. duruşmada mahkeme heyeti ‘mahkemenin tarafsızlığı ve adil yargılama hakkı konusunda şüpheler ortaya çıktığı’ gerekçesiyle davadan çekilme kararı aldı. Üçüncü duruşma sırasında hakim ve savcının uyuduğunu gösteren fotoğraflar ise büyük tepkiye neden oldu. Dava görülürken uyumasıyla tepki toplayan hâkim Cevdet Bak’ın çekilme talebi de bir üst mahkeme tarafından reddedildi.

Davanın 4. duruşmasında  'uyuduğu' eleştirilerine uğrayan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Şahin'in yerine Savcı Ayhan Bozlak görev yaptı. Mahkeme, sanık Şahbaz'ın tutuklanması talebinin reddine ve avukatının talebi doğrultusunda Şahbaz'ın güvenliğinin sağlanması için gerekli yerlere müzekkere yazılmasına karar verdi. Taraflara delil ve belge sunmaları için süre verilmesini kararlaştıran mahkeme, duruşmayı 26 Mayıs 2014 saat 10.30'a erteledi.

7. Zanlı Şahbaz kendini nasıl savundu?

7. Zanlı Şahbaz kendini nasıl savundu?

Uzun süre kimliği gizlenen Şahbaz, savunmasında, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde 2011'de görev yapmaya başladığını, olay günü kalkancı olarak görev yaptığını, Güvenpark'ta havuz başına gittiklerini ifade etti.

Şahbaz, “Ethem Sarısülük’ün ölümüne neden olanlar havaya ateş ederken bana taş atanlar ve saldıranlardır” dedi. Kaçtığı sırada kendisine taş atıldığını ve yaralandığını savunan Şahbaz, çağırılan bir ambulansla hastaneye kaldırıldığını ve 16 gün iş göremez raporu aldığını öne sürdü.

Şahbaz’ın olayda yaralandığına dair aldığı üç ayrı sağlık raporunun sahte olduğu anlaşılırken, Ankara Tabip Odası raporları düzenleyen doktorlar hakkında disiplin soruşturması başlattı.

8. O polis Zanlı Ahmet Şahbaz mı? 'Çektim sıktım üç tane'

9. Sanık polis 5. duruşmaya katılacak mı?

9. Sanık polis 5. duruşmaya katılacak mı?

Ethem Sarısülük davasına bakan Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, dört duruşmadır ifadesi tam olarak alınamayan sanık polis memuru Ahmet Şahbaz'ın bir dahaki duruşmada salona getirilmesine karar verdi. 

26 Mayıs yani bugüne ertelenen duruşmada mahkeme salonunda ifade verecek olan sanık Şahbaz, mahkemenin tebligatına uymazsa zorla getirilecek...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sarısülük davasına sona gelindi

Sarısülük davasına sona gelindi

Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin, polis memuru Ahmet Şahbaz'ın yargılandığı davada karar çıktı.

Davanın 7. duruşmasında açıklanan karara göre; 26 yıl 8 aydan, 33 yıl 4 aya kadar hapsi istenen Şahbaz, 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası aldı.

Annesi Ethem’i böyle uğurladı

Annesi Ethem’i böyle uğurladı

Gezi direnişi süresince, yaşları 18-26 arasındaki altı kişi öldü. Açılan soruşturmalar ya ilerleyip davaya dönüşmedi ya da açılan davalar sonuçsuz kaldı.

Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0