onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünyada Erkeklerin Yapıp Kadınların Yapamadığı 12 Şey

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dünyada Erkeklerin Yapıp Kadınların Yapamadığı 12 Şey

Atılım
30.11.2014 - 18:44 Son Güncelleme: 30.11.2014 - 22:59

Yer yüzünde, erkeklerin aksine, kadınların ne yapıp yapamayacakları ile ilgili bir çok kanun, kural hatta kısıtlama var. İşte bu durumla ilgili dünyadan bir kaç örnek.

Kaynak: http://www.buzzfeed.com/rossalynwarre...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Yasal olarak araba sürebilmek.

1. Yasal olarak araba sürebilmek.

Selvi, Güney Hindistan'daki ilk kadın sürücü ve araba sürebilmeleri için kadın haklarını destekleyenlerden sadece birisi.

Suudi Arabistan'da kadınların araba sürmesi yasak. Son iki yıldır, kadınlar bu yasağa karşı koymak için #womem2drivecampaign (kadınların araba sürmesini destekleyen bir kampanya) hashtagi ile  araba sürerken videolarını ve fotoğraflarını paylaşıyorlar.

2. Karşı cinsi, tehlike altında kalmadan reddedebilmek.

2. Karşı cinsi, tehlike altında kalmadan reddedebilmek.

Detroit polisine göre, bir adam, 27 yaşındaki Mary Spears, tarafından reddedilince onu vurarak öldürdü. Kadın 3 çocuk annesiydi.

Geçen sene, Westborough, Massachusetts'de Elizabeth 'Lizzi' Marriot, Seth Mazzaglia adında bir adamın asılmalarına karşılık vermediği için önce tecavüz edildi ve sonra öldürüldü.

Güney Carolina'da geçen bir olayda, kendisine içki ısmarlanmasını reddeden bir kadın, İçki ısmarlamak isteyen kişi tarafından kafasına bowling topu atılarak 'cezalandırıldı.'

İşte bunlar reddedilme durumlarına bir kaç örnek. Aslında bu konuyla ilgili bir Tumblr hesabı bile var. Erkekleri reddeden kadınların başına gelenleri bu hesap üzerinden insanlarla paylaşıyorlar.

3. Spor yapabilmek.

3. Spor yapabilmek.

-'Yeni Zelanda'daki bir yerel gazeteye göre, bir kadın Güney bölgesinde rugby müsabakalarından men edildi.'

-'Katolik Gençlik Organizasyonunda, 11 yaşında bir kız çocuğu sadece kız olduğu için, yerel futbol takımından atıldı.'

-'Hindistan'da Dutee Chand adında bir genç kız, hyperandrogenism adı verilen vücudunda yüksek seviyede testosterona sahip olduğu gerekçesiyle uluslararası oyunlardan ve Asya oyunlarından men edildi. Kendisi şu anda mahkemelerde bu hakkını geri kazanmak için mücadele veriyor.'

İşte bunlar, bu konuyla ilgili, dünyadan sadece bir kaç haber örneği. Oysa kadınların kısıtlandığı noktalar sadece spor yapmaları değil, aynı zamanda spor müsabakalarını izlemeleri de. Örneğin, İran, kadınların spor müsabakalarını izlemesini engelleyen kanunlara sahip bir ülke. İranlı kadınların, stadyumlara girmesi yasak.

Ayrıca son günlerde, Tahran'da Ghoncheh Ghavami ve arkadaşları kadınların da stadyumlara girebilmelerini talep ettikleri bir protesto düzenledikleri için tutuklandılar.

4. Taciz edilme korkusu olmadan sokaklarda yürüyebilmek.

4. Taciz edilme korkusu olmadan sokaklarda yürüyebilmek.

Bir kadın, arkadaşlarıyla birlikte hiç bilmediği bir yerde yürürken ya da kendi mahallesinde bile tek başınıza yürürken her zaman taciz edilme, rahatsız edilme korkusu taşır.

Bu sene, Stop Street Harassment (sokak tacizini durdur) organizasyonun Amerika'da 2,000 kişi üzerinden yaptığı bir araştırmaya göre, kadınların %65'i daha önce bir şekilde sokakta rahatsız edilmiş, %23'ü fiziksel olarak taciz edilmiş, %20'si birileri tarafından takip edilmiş ve %9'u cinsel bir şeyler yaşamaya zorlanmış.

-Amerika gibi bazı şeylerin kanunlarla korunduğu yerlerde bile durum bu kadar utanç vericiyken Türkiye'dekini düşünmek bile istemiyoruz sanırım-

End Violence Against Women (kadına karşı şiddeti durur) komisyonunun yaptığı bir araştırmaya göre, Londra'daki 18-34 yaş arası kadınların %43'ü 2012 yılında, kamusal alanda cinsel taciz maruz kalmış. Bu, araştırmada kadına karşı tacizin ne kadar ileri düzeyde olduğunu gösteren örneklerden sadece küçük bir tanesi. 

-Stop Telling Women To Smile (kadınlara gülümse demeyi bırak!) projesi ise, bu konularla dikkat çekmek için duvarlara fotoğraftaki gibi güzel yazılamalar, görseller yapıyor.

Fotoğraf: Kadınları taciz etmek, ne kadar maskülen olduğunu kanıtlamaz.

5. Oy verme hakkına sahip olmak.

5. Oy verme hakkına sahip olmak.

Suudi Arabistan'da ve Vatikan'da kadınların oy vermesi yasak. Suudi Arabistan 2015 belediye seçimlerinde kadınların da oy kullanabileceğini iddia etti. Ağlasak mı gülsek mi bilemedim.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. İstedikleri zaman, istedikleri şeyi giyebilmek.

6. İstedikleri zaman, istedikleri şeyi giyebilmek.

Burkadan, 'çok kısa' mini eteğe, 'daracık' pantolondan, dekolteli elbiseye her geçen gün yeni kısıtlamalar ve yargılarla karşılaşıyor kadınlar.

7. İhtiyaç durdukları ürünlere(doğum kontrol hapı, kondom gibi) ulaşabilmek.

7. İhtiyaç durdukları ürünlere(doğum kontrol hapı, kondom gibi) ulaşabilmek.

Doğum kontrol hapına ihtiyaç duyan bir kadın, bir eczaneye girip bu ihtiyacını dile getirdiğinde, ön yargılara ve dedikodulara maruz kalmadan dışarı çıkabilir mi? Ya da kürtaj meselesini ele alalım mesela. Sanırım dünyada bir çok ülkenin hem fikir olduğu tek konu kürtaj karşıtlığıdır. Bu yasaklar yüzünden, kürtaj yaptırmak için saçma sapan yerlere giden kadınların düştüğü durumları, çektiği acıları düşünmek gerekir.

Karayipler ve Latin Amerika'da, 2008 yılında yapılan 44 milyon kürtaj operasyonunun %95 kadınların hayatını riske atacak şartlarda yapılmış. 34 ülkeden 7'sinde kürtaj yapılmasına izin verilmezken, 8'inde ise sadece kadın için hayati tehlikesi varsa izin veriliyor.

8. Sarhoş olabilmek ya da sürekli içilen içkiyi kontrol etmek.

8. Sarhoş olabilmek ya da sürekli içilen içkiyi kontrol etmek.

Kadınların tecavüz ya da cinsel istismara karşı kendilerini koruyabilmeleri için bu konulara dikkat etmesi gerektiği söylenir hep. 'Sarhoş olma, içkine göz kulak ol, yalnız bırakma ki kimse içine bir şey atamasın.' Jessica Valenti'nin The Guardian'da yazdığı gibi, bu demek oluyor ki; kadınlar asla hata yapamaz ya da kadınlara karşı işlenen her suçta kadınların hataları vardır. Ne kadar da saçma! 

Ayrıca, yapılan bir araştırma gösteriyor ki tecavüze ya da cinsel istismara uğramış kadınlar diğerlerine göre intihara daha meyilli oluyorlar.

9. Tecavüze karşı kendilerini koruyabilmek.

9. Tecavüze karşı kendilerini koruyabilmek.

İranlı Reyaneh Jabbari, tecavüzcüsünü öldürdüğü için İran'da asılarak öldürülmüştü.

Fas'ta sadece bir kaç sene öncesine kadar tecavüzcülerin cezadan kaçmaları için tecavüz ettikleri kadınla evlenmelerini sağlayan bir yasa vardı. Bu yasa 16 yaşında bir kız, tecavüz edildikten sonra tecavüzcüsüyle zorla evlendirilmeyi reddederek intihar edince değiştirildi.

Women under Siege'e göre birçok devlet hala 'tecavüzcü evliliği' yasasına sahip. Bu yasa tecavüzcülere, tecavüz mağduru kadınla evlenme şansı tanıyor.  Bu ülkelerden birkaçı; Asya'da  Endonezya, Afrika'da Kamerun ve Çad Cumhuriyeti, Avrupa'da Danimarka ve Rusya.

10. Kadına karşı şiddet hakkında fikirlerini dile getirebilmek.

10. Kadına karşı şiddet hakkında fikirlerini dile getirebilmek.

Geçtiğimiz senelerde, Afganistan'da yeni bir yasal düzenleme gerçekleştirildi. Bu yasal düzenlemeye göre, tecavüze uğrayan kadınların bununla ilgili konuşmaları yasak. İnsan hakları izleme örgütü bu düzenlemenin, kadınların zorla hayat kadını olarak çalıştırmalarını kolaylaştıracağını söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. İnternet üzerindeki, Tinder tarzı "arkadaşlık uygulamalarını" küfürlere ya da sapıkça mesajlara maruz kalmadan kullanabilmek.

11. İnternet üzerindeki, Tinder tarzı "arkadaşlık uygulamalarını" küfürlere ya da sapıkça mesajlara maruz kalmadan kullanabilmek.

Bir çoğunuz kadınların bu tarz uygulamalarda ya da internet sitelerinde nasıl küfürlere ya da sapıkça mesajlara maruz kaldığını biliyoruzdur. Aslında bunun için bu tarz siteler ya da uygulamalar kullanmalarına bile gerek yok. Sosyal medya diye adlandırdığımız her alanda kadınlar buna maruz kalıyor. Facebook ve twitter buna örnek olabilir sanırım.

12. Dış görünüşe dikkat edilmeksizin ya da cinsel istismara uğramadan iş alanında bir yer edinebilmek.

12. Dış görünüşe dikkat edilmeksizin ya da cinsel istismara uğramadan iş alanında bir yer edinebilmek.

Kadınlar için iş bulmak erkeklerden daha zor olsa da bu günümüzde biraz değişmiş durumda. Fakat ortalamadan daha güzel, daha alımlı hatta daha seksi bir kadınsanız(güzellik ve çirkinlik de ayrıca bir tartışma konusu olabilir sanırım) iş bulma olasılığınız daha fazla olabiliyor. Maalesef  ki kadınlar bir de böyle bir ayrımcılığa maruz kalıyor.

Pentagon çalışmaları, Amerikan ordusunda kadınlara yönelik cinsel istismarın 19,000 bin dolaylarında olduğunu tahmin ediyor. Başka bir çalışmaya göre ise, futbolla ilgili işlerde çalışan her 2 kadından biri cinsiyetçi davranışlara maruz kalıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
350
190
75
61
30
24
19
Yorumlar Aşağıda
Reklam