Görüş Bildir
Haberler
Birbirinden Eğlenceli Çocuk Filmleri: Çocukların 13 Yaşına Gelmeden Mutlaka İzlemesi Gereken Filmler

etiket Birbirinden Eğlenceli Çocuk Filmleri: Çocukların 13 Yaşına Gelmeden Mutlaka İzlemesi Gereken Filmler

diazepam
29.08.2014 - 16:53 Son Güncelleme: 10.05.2022 - 12:58

Çocuk filmleri, çocuklara uygun filmler, ergenliğe gelmeden izlenecek filmler, çocukların mutlaka izlemesi gereken filmler nelerdir diye araştırdık ve çocukların 13 yaşına gelmeden mutlaka izlemesi gereken filmleri sizler için derledik. 

Çocuklarınızın henüz ergenlik çağını bitirmeden, gelişimlerine çok şey katacak bu filmleri mutlaka izlediklerinden emin olun. Hatta alın çayınızı, çekirdeğinizi aile filmi saati yaparak birlikte seyredin. Hepinizin çıkaracağı dersler olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Charlie'nin çikolata fabrikası

1. Charlie'nin çikolata fabrikası

Robert Dahl'ın aynı isimli kitabından uyarlanan 1971 yapımı bu müzikal filmde fakir ailesi ile birlikte yaşayan Charlie'nin Willy Wonka'nın gizemli çikolata fabrikasına yaptığı ziyaret anlatılır. Bu film çocuklara umut etmekten asla vazgeçmemelerini, hayal kurmayı hiçbir zaman bırakmamalarını ve yanlış yollar ne kadar cezbedici olsa da doğru şeyi yapmanın keyfini ve kaçınılmazlığını anlatacaktır.

2. E.T.

2. E.T.

Uzaylıları konu edinen 1982 tarihli bir film. Bize uzaylıların illaki kötü yaratıklar olmayabileceğini, sevimli de olabileceklerini gösteriyor. Bu film çocuklara sevdiklerini korumanın, bazen hiç istemeseniz de onlara elveda demek gerektiğinin, dostluğun erdemlerini öğretiyor.

3. Aslan Kral

3. Aslan Kral

1994 yılında vizyona girdiğinde tüm dünyada fırtınalar koparmış bir animasyon. Hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından beğeniyle karşılanmış bir yapım. Genç Simba'nın yaşamını anlatan film onun kaçışı ve tekrar evine dönüşünü konu ediyor. Bu film çocuklara yaşam döngüsünü anlatırken onlara kendi problemleri ile yüzleşmeleri ve doğru olan şey için savaşmaktan asla vazgeçmemeleri gerektiğini öğretiyor.

4. Karlar Ülkesi

4. Karlar Ülkesi

Geçen yıl vizyona girmiş olmasına rağmen çocukların gözdesi olmayı başarmış bir film. Çocuklara sevginin, ailenin, kardeşliğin önemini anlatıyor, farklılıkların kötü olmadığını ve birinin tanımanın iyiliklerinden bahsediyor.

5. Oyuncak Hikayesi

5. Oyuncak Hikayesi

1995 yılında dünya, tüm zamanların en çok sevilen iki çizgi film kahramanı Buzz, Woody ve arkadaşları ile tanıştı. Oyuncaklar dünyasında işlerin nasıl yürüdüğünü Andy'nin sahip olduğu oyuncaklar üzerinden 3 filmle anlatmaya çalıştılar. Çocuklar bu filmden dostluk, arkadaşlık, popülerlik, aşkla baş etme, yardımlaşma ve tabi ki oyuncaklarını itina ile koruma gibi şeyleri öğrenecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Oz Büyücüsü

6. Oz Büyücüsü

1939 yılında yayınlanmış olmasına rağmen bugün hala çocukların büyük ilgisini çeken bir film. Amcası ve Halası ile birlikte renksiz bir yerde yaşayan Dorothy adındaki kızla tanıştırıyor bizi. Onun uçan evlerin, cadıların olduğu hayal dünyasına sokuyor bizi... Ya da bunlar hayal değil mi acaba? Çocuklar bu filmden yeni arkadaşlar edinmenin güzelliklerini, hayal kurmanın tadını, cesur olmayı ve her ne kadar istedikleri gibi olmasa da evlerinin ne kadar kıymetli olduğunu öğreneceklerdir.

7. Kayıp Balık Nemo

7. Kayıp Balık Nemo

2003 yapımı bu animasyon bizi yayınlandığı andan itibaren çocukların sevgilisi olan palyaço balığının dünyasına götürüyor. Nemo bekar babasının tek oğlu. Nemo üzerine çok düşen babasının bu tavırları karşısında boğulduğunu hissediyor ve kendini bir maceranın içinde buluyor. Bu film çocuklara ebeveynlerinin neden kaygılandığını, çocukların kendilerine nasıl göz kulak olabileceğini ve ebeveynlerinin kendi kararlarına nasıl güvenmelerini sağlayacaklarını öğretiyor.

8. Karete Kid

8. Karete Kid

1994 yılında yayınlanan bu film çocuklara içinde bulundukları şartlar ne olursa olsun, her yerde, her zaman güçlü olabilirsiniz mesajını veriyor. Daniel'in yaşadığı yerden başka bir yere taşınması ve orada kabadayı çocuklara karşı verdiği mücadeleyi konu ediniyor. Bu film çocuklara akıl hocasının kıymetini, zorluklarla nasıl baş edileceğini ve kendi içlerindeki gücü nasıl bulabileceklerini anlatıyor.

9. Kung-Fu Panda

9. Kung-Fu Panda

2008 yapımı bu film bize kendini bir anda Ejder Savaşçısı olarak bulan, şehriye satan ördeğin oğlu Panda Po üzerinden kendine inanmak ve hayalleriniz için mücadele etmekle ilgili pek çok şey söylüyor. Harika çizilmiş karakterleri, kung-fu sahneleri ve ilham verici öğretileriyle çocuklar için benzersiz bir film.

10. Kırmızı Balon

10. Kırmızı Balon

Fransız film yapımcısı Albert Lamorisse’in 1956 yapımı kısa filmi, En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü’nü kazanmıştı. Bu bakımdan film, kısa film kategorileri haricindeki kategorilerde Oscar kazanabilmiş tek kısa film. Lamorisse kendi çocuklarıyla çektiği filmin konusu şöyle; kahramanımız Pascal sokakta yürürken bir yere takılı kalmış kırmızı bir balon görür. Kurtardığı bu balonla arasında görülesi bir dostluk, garip bir bağ gelişir. Çocuk olmayı, çocukluğun o el değmemiş masum dünyasını ve düşlerini anlatan film, her çocuğun yüreğinde bir devrim yaratacak, yaşamak adına farkındalık sağlayacak bir çalışma.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Pinokyo

11. Pinokyo

Aynı adlı kitaptan uyarlanan bu animasyon filmde yalan söyledikçe burnu uzayan, asi, yaramaz, söz dinlemez, ama gerçek bir çocuk olma hayali ile yanıp tutuşan Pinokyo'nun hikayesini izliyoruz. Çocuklara yetişkinlerin sözlerine kulak vermeleri gerektiği, yalan söylemenin kötülüğü ve hayallerinden asla vazgeçmemeleri gerektiği anlatılıyor.

12. Ejderhanı Nasıl Eğitirsin

12. Ejderhanı Nasıl Eğitirsin

Rüzgarı evinizde hissedeceğiniz 2010 yapımı bir film. Akıllı bir Viking çocuğu ve Ejderhası Dişsiz üzerinden çocuklara istedikleriniz için mücadele etmelisiniz ve asla vazgeçmemelisiniz mesajını gayet iyi çizimler ve eşsiz bir macera ile veriyor. Yetişkinler bazen çocukları dinlemek istemez, ama doğru olduğuna inandığınız şey için mücadeleden asla vazgeçmemelisiniz diyor.

13. Evde Tek Başına

13. Evde Tek Başına

Harika bir yılbaşı filmi. Bize dilediği dileğin sonucunda ailesinden ayrı düşen Kevin'in hikayesini anlatıyor. Bu film çocuklara bir aileye sahip olanın güzelliklerini ve bir aileye sahip oldukları için ne kadar şanslı olduklarını anlatırken aslında düşündüklerinden çok daha güçlü olduklarını düşünmelerini sağlıyor.

14. Geleceğe Dönüş

14. Geleceğe Dönüş

Çılgın profesör arkadaşı sayesinde geçmiş ile gelecek arasında yolculuklar yapan Marty'nin maceralarını izlediğimiz üçlemenin ilk filmi 1985 yılında vizyona girdi. Marty'nin geçmişte yaptığı değişikliklerin bugününü nasıl etkilediğini çarpıcı bir şekilde işliyor film. Bu film çocuklara yaptıkları her hareketin bir sonucu olduğunu anlatıyor ve anne babanız da bir zamanlar sizler gibiydi diyor.

15. Büyük

15. Büyük

1988 yapımı bu filmde çocuklara 'hala çocukken bunun kıymetini bilin ve çocukluğunuzun tadını doyasıya çıkarın' deniyor. Büyümek için asla acele etmeyin mesajı bir anda 30'lu yaşlara gelen 12 yaşındaki Josh Baskin üzerinden ince ince veriliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Komşum Totoro

16. Komşum Totoro

Hayao Miyazaki’nin yazıp yönettiği, 1988 yapımı bu Japon animasyon filmi, iki kız kardeş ve orman ruhları arasındaki ilişkiyi anlatıyor. İnsanın doğa ve dünya ile kurduğu iletişimi, dostluk, sevgi, aidiyet ve insana dair pek çok duyguyu, eşsiz masallarla yoğuruyor Miyazaki. Çocukların da hayal güçlerini geliştirmesi için birebir. Jüri üyelerimiz Miyazaki’den ayrıca ‘Ruhların Kaçışı’ ve ‘Yürüyen Şato’ filmlerini de öneriyor.

17. 80 Günde Devri Alem

17. 80 Günde Devri Alem

Jules Verne’nin klasik romanından uyarlanan 2004 yapımı filmde Phileas Fogg ve Passepartout’un girdikleri iddia üzerine dünyanın çevresini 80 günde turlaması anlatılıyor. Filmin izlenmesi maceracı ruhu ve bireyselliğin gelişmesinde etkili olmakla birlikte çocuğun kendine olan güveninin artmasını da sağlıyor.

18. Goonies

18. Goonies

1985 yapımı bir film. Macera yaşamaya karar verip, ailelerinden habersiz hazine avına çıkan arkadaşların maceraları anlatılıyor. Çocuklara dostluğun, arkadaşlığın önemi anlatılırken, eve kapanmayın hayat dışarıda demenin de güzel yollarını gösteriyor.

19. Şehir Işıkları

19. Şehir Işıkları

Efsane isim Charlie Chaplin’in pek çok filmini öneriyor jüri üyeleri. Sebebiniyse şöyle anlatıyorlar: “Yaş ilerledikçe siyah-beyaz filmlerle aralarında kurdukları korkunç mesafe başlamadan ve ‘kirli’ mizahla henüz tanışmadan önce onlara insani mesajları ‘slapstick’ komedi mantığıyla veren Chaplin filmleri izletilmeli.” Ebeveynlerle çocukları daha da yakınlaştıran Charlie Chaplin filmlerinden öne çıkansa Şehir Işıkları oluyor. Charles Chaplin’in yapımcılığını, yönetmenliğini ve baş rolünü üstlendiği 1931 yapımı bu sessiz film, Charlie’nin kör bir çiçekçi kızla yaşadığı hikayeyi anlatıyor. Filmden çıkarılacak dersler arasında ‘yardım etme’, ‘sevgi’, ‘insanlık öğretisi’ yer alıyor.

20. Güzel ve Çirkin

20. Güzel ve Çirkin

1992 yapımı bu Disney filmi klasikler arasına girmiş bir film. Çocuklara sevginin, farklılıkların kötü bir şey olmadığının, farklılıkların hoşgörü ile karşılanması gerektiğinin önemi anlatılıyor. Güzel çizimler ve müzikler ile bezenmiş keyifli bir film.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bonus - Ölü Ozanlar Derneği

Bonus - Ölü Ozanlar Derneği

Robin Williams'ı kaybettiğimiz bu yıl içinde onun eşsiz performanslarından birini sergilediği Ölü ozanlar derneği filminin izlemeden olmaz. Çocuklara hayallerinin peşinden gitmeyi, kendi düşündükleri gibi yaşamayı, başkalarının baskısıyla yapılan şeylerin onları asla mutlu etmeyeceği gibi konuları harikulade bir dille veren, sanatın, şiirin, dünyadaki güzelliklerin erdemini anlatan. Ailelere de çocuklara baskı yapmanın, onları kendi istediğiniz gibi yetiştirmeye çalışmanın kötü sonuçları olabileceğini söyleyen 1989 yapımı harika bir film.

21. Belle and Sebastian

21. Belle and Sebastian

Filmde altı yaşında bir çocuk olan Sebastian'la, avcıların yakalamak istediği dünyalar tatlısı köpek Belle'in, savaş yıllarında geçen sıra dışı dostluk öyküsü anlatılıyor.

22. Ratatuy

22. Ratatuy

Harika bir damak tadına sahip yetenekli bir Fransız faresi, kendisini tesadüfen Paris'in en prestijli restoranında bulunca aşçı olma hayalini gerçekleştirmeye karar verir. Ancak insanların dünyasında keşfedilmek pek de kolay değildir...

23. Bisiklet Hırsızları

23. Bisiklet Hırsızları

İkinci Dünya Savaşı sonrası İtalya'da ekonomik buhran hüküm sürerken çaresiz ancak umutlu bir aile babası olan Antonio, nihayet iş bulduğu için mutludur. Yeni işinin ilk gününde, işi için de gerekli olan bisikletinin çalışmasıyla dünyası başına yıkılır. Antonio ve küçük oğlu, hırsızı yakalamak için harekete geçerler.

24. Ruhların Kaçışı

24. Ruhların Kaçışı

10 yaşındaki Chihiro, ailesiyle birlikte yeni taşındıkları kasabada gördükleri ilginç bir yapıya gönülsüzce girer. Terk edilmiş gibi görünen bu bina, aslında ruhların dinlenme ve temizlenme yeridir. Chihiro, buradaki yiyeceklerden yiyip domuza dönüşen ailesini eski hâllerine döndürmenin yollarını aramaya başlar. 75. Akademi Ödülleri’nde En İyi Animasyon dalında Oscar kazanan yapım 52. Berlin Film Festivali’nde ise Altın Ayı ödülüne değer görüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Makas Eller

25. Makas Eller

Sıra dışı bir mucit, adını Edward koyduğu bir yapay insan yaratmaktadır. Ancak çalışmasını bitiremeden ölünce Edward da tamamlanamaz ve elleri makas olarak kalır. Mucidin izbe köşkünde tek başına yaşayan Edward, banliyöde yaşayan Peg Boggs ile tanışarak gerçek dünyaya adım atar. Fakat topluma ayak uydurmakta epey zorlanacaktır.

26. Yumurcak

26. Yumurcak

Genç ve çaresiz bir anne, yeni doğmuş bebeğini sokağa bırakmak zorunda kalır. Bebeği tesadüfen bulan serseri bir adam, vicdanının sesini dinler ve onu sahiplenir. İkili birlikte tam beş yıl geçirir. Ancak bir gün küçük çocuğun hastalanması tüm yaşamlarını altüst eder. Çünkü doktor, ikilinin biyolojik olarak baba-oğul olmadığını anlayıp onları birbirinden ayırır. Adam ve küçük çocuk, tüm engellere rağmen birbirilerine kavuşmak için çabalayacaktır.

27. Oliver Twist

27. Oliver Twist

Charles Dickens'ın klasik hikâyesinden uyarlanan bu filmde, gerçek bir yuva arayan yetim bir çocuğun yaşadıkları anlatılıyor. Yetimhaneden ayrıldıktan sonra kendisini suç dünyasının tam ortasında bulan Oliver, üzerine atılı bir suçtan aklanabilecek midir?

28. Prenses Gelin

28. Prenses Gelin

Prenses Buttercup ve sıradan bir genç olan Westley arasında doğan aşk çok büyük sınavlardan geçecektir. Altı parmaklı kılıç ustaları, cani prensler, korsanlar ve olağandışı büyüklükteki kemirgenlerle mücadele eden genç sevgililer, ölümün bile ayıramayacağı bir tutkuyla birbirilerine bağlıdır.

29. Coco

29. Coco

Meksikalı gitarist Ernesto de la Cruz'a büyük bir hayranlık besleyen 12 yaşındaki Miguel, şans eseri ünlü müzisyenin gitarını keşfeder. Ancak gitarı çaldığı gibi kendisini Ölüler Diyarı'nda bulur. Miguel, bu dünyadan çıkmaya çalışırken ailesinin geçmişiyle ilgili asıl gerçekleri de öğrenecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. Sevimli Canavarlar

30. Sevimli Canavarlar

Monstropolis şehri, insanların korkarak attıkları çığlıkları enerji kaynağı olarak kullanan bir grup sevimli canavara ev sahipliği yapar. Ancak küçük bir kız çocuğunun bu dünyaya yanlışlıkla gelmesiyle işler karışır. Çünkü canavarlar, bir insanın bu dünyaya gelmesinin kendilerinde ters etki yapıp bir salgın hastalık yayacağına inanırlar. Peki küçük kız onları gerçekten de hasta edecek midir?

31. Ay'a Seyahat

31. Ay'a Seyahat

Fransız sinemacı  Georges Méliès'ın1902 yılında çektiği Ay'a Seyahat, bir grup bilim insanının gezegene yaptığı yolculuğu ve orda başlarına gelenleri anlatıyor.

32. Harry Potter ve Felsefe Taşı

32. Harry Potter ve Felsefe Taşı

Ailesini küçük yaşta kaybeden, teyzesi ve eniştesinin yanında sığıntı gibi yaşayan Harry Potter, 11. yaş gününde aldığı bir davet mektubuyla hayatının şokunu yaşar. Aslında bir sihirbaz olduğunu öğrenen Harry Potter'ın Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda eğitim alma zamanı gelmiştir.

33. VOL.İ

33. VOL.İ

Uzak bir gelecekte distopik bir dünyada geçen hikâyede atık toplayıcı bir robot olan Vol.i, insanların çok fazla kirlettiği dünyayı temizlemekle görevlidir. İnsanlar dünyayı yaşanmaz hâle getirdikten sonra başka bir gezegene göçmüş, Vol.i ise temizlemekten sorumlu olduğu dünyada bir başına kalmıştır. Bu büyük yalnızlık bir gün Eve adlı başka bir robotun gelmesiyle son bulur. Vol.i'nin artık yeni bir amacı vardır.

34. Enkanto: Sihirli Dünya

34. Enkanto: Sihirli Dünya

Madrigal ailesi, sihirli bir yer olan Encanto'da yaşamaktadır. Mirabel dışında ailedeki her bir çocuğun kendine özgü mucizevi güçleri vardır. Ancak Encanto'yu çevreleyen sihir, güçlü olduğu kadar da tehlikelidir. Madrigal ailesinin yaşamı tehdit altına girince umut bağlanacak tek kişi Mirabel olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Neşeli Günler

35. Neşeli Günler

Hayat dolu genç bir kadın olan Maria'nın en büyük tutkusu dağlara çıkıp şarkı söylemektir. Bu yönüyle manastır yaşamına pek de uygun olmayan Maria, yedi çocuklu dul bir kaptanın evine mürebbiye olarak gönderilir. Kaptan Von Trapp'ın yaramaz çocukları bugüne kadar pek çok bakıcıyı canından bezdirse de Maria ile bambaşka bir iletişim kurarlar.

36. 34. Caddedeki Mucize

36. 34. Caddedeki Mucize

Annesinin anlattıklarından sonra Noel Baba'ya olan inancını yitiren küçük Susa, bir gün bir mağazada tanıştığı iyi kalpli yaşlı adam sayesinde mucizelerle dolu bir yılbaşı geçirecektir.

37. Elf

37. Elf

Kuzey Kutbu'nda büyüyen ve bir elf olduğuna inandırılan Buddy'nin yaş almasıyla boyu da paralel biçimde uzar. Yani Buddy, aslında bir insandır.  Gerçek kimliğini bulmak için New York'a doğru yola çıkan Buddy, burada yeni bir aile edinse de onların Noel'e karşı tutumları Buddy için akıl alır gibi değildir.

38. İnanılmaz Aile

38. İnanılmaz Aile

İnsanları kötülüklerden koruyan bir süper kahraman olan Bob Parr, artık bu işten yorulduğu için emekliye ayrılır. Eşi ve çocuklarıyla birlikte sakin bir banliyö yaşamı sürerken geçinmek için de sigortacılık yapar. Ancak süper kahramanlık onun ruhunda vardır ve çok geçmeden gizemli bir görev için ailesiyle birlikte maceraya atılır.

39. Mary Poppins

39. Mary Poppins

Sıradan bir dadı gibi görünen Mary Poppins, aslında mucizevi güçlere sahip iyi kalpli bir kadındır. İhmal edilmiş iki çocuğa dadılık yapmayı kabul eden sevecen Mary, hem onları büyülü yolculuklara çıkaracak hem de babalarıyla olan ilişkilerini iyileştirecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

40. Tavuklar Firarda

40. Tavuklar Firarda

Bir grup tavuk, huysuz bir çiftin New York'taki çiftliğinde yumurtlamaya mahkûm edilmiştir. Uzun süredir kaçma planı yapan tavuklar, bir horozun yanlışlıkla uçup çiftliğe gelmesiyle daha da umutlanırlar. Çünkü belki de uçmayı öğrenip kaçabileceklerdir. Fakat çiftlik sahipleri tavukları kaçırmamaya kararladır. Kaçmaya çalışan her tavuğun sonu pasta makinesinde bitecektir!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3488
2030
1964
1542
1514
876
871
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın