Görüş Bildir
Haberler
Christopher Nolan ve David Fincher'ın Dahi Olduklarını Kanıtlayan 15 Efsanevi Film

Christopher Nolan ve David Fincher'ın Dahi Olduklarını Kanıtlayan 15 Efsanevi Film

Jason Bourne
05.01.2015 - 15:52 Son Güncelleme: 31.05.2022 - 15:28

Hem Nolan'ın hem de Fincher'ın değerinin yeni yeni anlaşıldığını düşünüyorum. Sinema tarihinde kilometre taşları olarak gördüğüm bu iki ustanın muazzam filmlerini her sinemaseverin izlemesi gerektiği düşüncesindeyim.

Filmlerin sıralaması IMDB puanlarına göre yapılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Panic Room (Panik Odası - 2002) - FINCHER

15. Panic Room (Panik Odası - 2002) - FINCHER

IMDB Puanı: 6.8

Tür: Gerilim, Suç

Oyuncular: Jodie Foster, Kristen Stewart, Forest Whitaker

Meg Altman kocasından yeni boşanmış orta yaşlı bir kadındır. 11 yaşındaki kızı ile birlikte Manhattan'daki görkemli bir eve taşınırlar. İçinde asansörü de bulunan bu üç katlı muhteşem evin en önemli özelliklerinden biri, panik odası olarak nitelendirilen bir odaya sahip olmasıdır.

14. Insomnia (Uykusuz - 2002) - NOLAN

14. Insomnia (Uykusuz - 2002) - NOLAN

IMDB Puanı: 7.2

Tür: Gerilim, Gizem, Suç

Oyuncular: Al Pacino, Robin Williams

Los Angeles polisinden dedektifler Will Dormer ve Hap Eckhart, küçük bir Alaska kasabasına 17 yaşında bir kızın öldürülmesini araştırmaya giderler. Araştırmaları sonucunda Walter Finch adında bir yazardan şüphelenir ve peşine düşerler. Sisler içinde yaşanan bir çatışmada Hap öldürülür, Finch kaçar.Başarısızlığa uğramanın ve ortağının ölümünün öfkesiyle Dormer, Finch'in peşine düşer. Bu kez yanında yerel bir polis memuru olan Ellie Burr vardır. ikili, Finch'in zekice ördüğü entrikalar ağı içerisinde intikam ve adalet için çabalar

13. Zodiac (2007) - FINCHER

13. Zodiac (2007) - FINCHER

IMDB Puanı: 7.7

Tür: Dram, Gizem, Suç

Oyuncular: Robert Downey Jr., Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo

Rafa kalkmış dosyaların en önde geleni. Hiçbir zaman yakalanamamış bir adamın dinmeyen öfkesi; tüm ülkeye dehşet salan, bir türlü ele geçirilemeyen, şifreci katil; Amerika’nın Karındeşen Jack’i. On üç kurbanı olduğunu kamuoyuna açıkladı; sonra daha fazlasını, iki düzine daha fazlasını. Polis beşi ölü yedi vakada onun işaretlerini buldu. Gerçek kurban sayısı asla ortaya çıkmayabilir. Kesin olan bir tek şey varsa, o da bu kurban sayısının yaşayanları da kapsadığıdır. “Zodiac konuşuyor…” “Se7en” ve “Fight Club”ın yönetmeni David Fincher, San Fransisco körfez bölgesini dehşete boğmuş ve onlarca yıl boyunca şifreleri ve mektuplarıyla dört ayrı yargı bölgesinin yetkilileriyle alay etmiş bir seri katilin gerçek hikayesine dayanan gerilim filmi “Zodiac”la tekrar karşımızda. Bir avcıyı avlamak dört adam için bir saplantı hâlini alır; bu öyle bir saplantıdır ki onları eski hâllerinin birer hayaletine dönüştürür, yaşamları katilin bıraktığı sonu gelmeyen ipuçlarıyla bir kurulup bir yıkılır.

12. The Game (Oyun - 1997) - FINCHER

12. The Game (Oyun - 1997) - FINCHER

IMDB Puanı: 7.8

Tür: Dram, Gizem, Macera

Oyuncular: Sean Penn, Michael Douglas

Nicholas Van Orton hem iş hem de özel hayatında kontrolü elinde tutmaya alışkın, zeki ve başarılı bir işadamıdır. Bu düzenli hayatı, kardeşi Conrad'ın ona verdiği alışıldığın dışındaki doğumgünü hediyesi ile köklü değişikliklere uğrayacaktır. Artık bir ölüm kalımsavaşı başlamıştır.

11. The Curious Case Of Benjamin Button (Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi - 2008) - FINCHER

11. The Curious Case Of Benjamin Button (Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi - 2008) - FINCHER

IMDB Puanı: 7.8

Tür: Dram, Fantastik, Gizem

Oyuncular: Brad Pitt, Cate Blanchett

Film, seksenli yaşlarında doğup, geriye doğru yaşlanan bir adamın hayatını konu alıyor. Benjamin Button hepimiz gibi zamanı durduramayan bir adamdır.  Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda, 1918’de, New Orleans’tan başlayıp 21. yüzyıla uzanan serüveniyle, onun hikayesi herhangi birininkinden daha sıradışı bir hayatı içerir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Batman Begins (Batman Başlıyor - 2005) - NOLAN

10. Batman Begins (Batman Başlıyor - 2005) - NOLAN

IMDB Puanı: 8.3

Tür: Aksiyon, Fantastik, Macera

Oyuncular:  Christian Bale, Morgan Freeman

Ailesinin öldürülmesinin ardından muazzam bir servetin sahibi olsa da, büyük hayal kırıklığı yaşayan Bruce Wayne (Christian Bale), adaletsizlikle savaşmanın yollarını bulmak, ve güçsüzleri korkuya boğanlara gözdağı vermek amacıyla dünyayı dolaşır. Wayne bir süre sonra Gotham'a dönerek, diğer kimliğini ortaya çıkarır: Gücünü, aklını ve yüksek teknoloji ürünü araçlarını, şehri tehdit eden kötü güçlere karşı kullanan maskeli Batman’i.

9. Gone Girl (Kayıp Kız - 2014) - FINCHER

9. Gone Girl (Kayıp Kız - 2014) - FINCHER

IMDB Puanı: 8.3

Tür: Dram, Gerilim, Gizem

Oyuncular: Ben Affleck, Rosamund Pike

Nick Dunne (Ben Affleck), 5. evlilik yıldönümlerine kısa bir zaman kala eşi Amy'nin (Rosamund Pike) kaybolduğunu duyurur. Basın olaya büyük ilgi gösterir, polis seferber olur ancak kayıp kadın bulunamaz. Bu durum Nick'in üzerindeki baskıyı artırır, yalanları ve tutarsızlıkları göze batmaya başlar. Herkesin aklına tek bir ihtimal gelmektedir: Amy'i eşi Nick öldürmüş olabilir midir?

8. The Dark Knight Rises (Kara Şövalye Yükseliyor - 2012) - NOLAN

8. The Dark Knight Rises (Kara Şövalye Yükseliyor - 2012) - NOLAN

IMDB Puanı: 8.5

Tür: Aksiyon, Fantastik, Macera

Oyuncular: Morgan Freeman, Christian Bale

Terörist lider Bane'nin yaptığı gizli planları durdurmaya bu sefer ne Bruce Wayne'nin ne de Batman'in gücü yeter. Kedikadın Selina Kyle'ı da kendi safına çeken Bane, Gotham kentini ve halkını ciddi bir tehditle karşı karşıya bırakacaktır. Ne yerel kuvvetler, ne kahraman Jim Gordon ne de ordu olacakların önüne geçemez. Batman ilk kez kendisinden daha güçlü bir rakibe karşı mücadele verecektir...

7. Memento (Akıl Defteri - 2000) - NOLAN

7. Memento  (Akıl  Defteri - 2000) - NOLAN

IMDB Puanı: 8.5

Tür: Gizem, Suç

Oyuncular: Guy Pearce, Carrie Anne Moss

Leonard Shelby, pahalı takım elbiseler giyer, son model bir Jaguar kullanır; bunun yanında ucuz, tanınmamış motellerde konaklar ve ödemelerini hep nakit parayla gerçekleştirir. Başarılı bir iş adamı görüntüsündedir... Ancak Leonard'ın tek işi intikam almaktır; karısının ırzına geçip öldüren adamın peşindedir. Şüpheleri polis tarafından dikkate alınmayan Leonard'ın yaşamındaki tek mücadelesi, adalet arayışı uzerine kurulmuştur. Katili belirlemesinde ise büyük bir zorlukla karşı karşıyadır. Leonard'ın nadir görülen, tedavisi olmayan bir hafıza kaybı hastalığı vardır. 'Kaza' oncesi olayları tüm ayrıntılarına kadar hatırlayabilen Leonard, 15 dakika önce ne olduğunu, ne yaptığını, nereye gittiğini ve neden gittiğini bilememektedir.

6. The Prestige (Prestij - 2006) - NOLAN

6. The Prestige (Prestij - 2006) - NOLAN

IMDB Puanı: 8.5

Tür: Dram, Fantastik, Gerilim

Oyuncular: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson

Beğenilen yönetmen Christopher Nolan’dan (“Memento,” “Batman Başlıyor”) illüzyon kumaşından örülmüş bir macera geliyor. Bu beklenmedik dönüşlerle dolu gizemli öyküde, Viktorya Devri’nde iki sahne sihirbazı, giderek şiddetlenen bir savaşa ve birbirlerinin mesleki sırlarını ortaya çıkartmak için doymaz bir susuzluğa dönüşen güçlü bir rekabete girişiyorlar. Bu iki görkemli adamın cüreti tutkuya, şovmenliği bilime ve hırsı dostluğa kırdırmalarının sonuçları tehlikeli, ölümcül ve hileli oluyor. Her şey yüzyılın başında, hızla değişen Londra’da başlıyor. Sihirbazların ünlü ve en üst mertebede idol olarak kabul edildikleri bir zamanda, iki genç sihirbaz şöhrete giden yolu çizmeye başlarlar. Gösterişli, sofistike Robert Angier (HUGH JACKMAN) tam bir şovmenken, yontulmamış ve gelenekçi Alfred Borden (CHRISTIAN BALE) sihirli fikirlerini gösterme yeteneğinden yoksun, yaratıcı bir dahidir. Birbirlerini takdir eden arkadaşlar ve ortaklar olarak yola çıkarlar. Ama en büyük numaraları ters gidince, aralarında ömür boyu sürecek bir düşmanlık başlar; ikisi de bir diğerini geçme ve altüst etme niyetindedir. Sürdürdükleri aşırı rekabet, her numarayla, her gösteriyle daha da büyür; ta ki sınır tanımayana, hatta elektriğin yeni ve inanılmaz güçlerini ve Nikola Tesla’nın bilimsel dehasını işin içine dahil edene dek...

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Seven (Yedi - 1995) - FINCHER

5. Seven (Yedi - 1995) - FINCHER

IMDB Puanı: 8.7

Tür: Gerilim, Gizem, Polisiye, Suç

Oyuncular: Brad Pitt, Morgan Freeman

Cinayet masasından iki dedektif bir seri katilin peşine düşer. Bu katil, cinayetleri dünyayı yedi ölümcül günahtan temizlemek için işlemektedir. Bu günahları işleyenlerden bir liste yapan katil, kendini tanrının görevlisi sayar ve kurbanlarını acımasızca öldürür.

4. Inception (Başlangıç - 2010) - NOLAN

4. Inception (Başlangıç - 2010) - NOLAN

IMDB Puanı: 8.8

Tür: Bilim Kurgu,  Aksiyon

Oyuncular: Leonardo DiCaprioMarion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) çok yetenekli bir hırsızdır. Uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb’un bu ender mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Ancak, aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği herşeye malolmuştur. Cobb’a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkansız başlangıçı tamamlayabilirse... Mükemmel soygun yerine, Cobb ve takımındaki profesyoneller bu sefer tam tersini yapmak zorundadır; görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir. Eğer başarırlarsa, mükemmel suç bu olacaktır. Ama ne dikkatle yapılan planlamalar, ne de uzmanlıkları, onları, her hareketlerini önceden tahmin ettiği anlaşılan tehlikeli düşmanlarına karşı hazırlıklı kılabilir. Bu, gelişini sadece Cobb’un görebildiği bir düşmandır.

3. Interstellar (Yıldızlararası - 2014) - NOLAN

3. Interstellar (Yıldızlararası - 2014) - NOLAN

IMDB Puanı: 8.9

Tür: Bilim Kurgu

Oyuncular: Matthew McConaughey, Anne Hathaway

Filmin geçtiği yakın gelecekte yeryüzünde yaşam, artan kuraklık ve iklim değişiklikleri nedeniyle tehlikeye girmiştir. İnsan ırkı yok olma tehlikesiyle yüzyüzedir. Derken yeni keşfedilmiş bir solucandeliği, tüm insanlık için umut olur. Buradan geçip boyut değiştirerek daha önce hiçbir insanoğlunun erişemediği yerlere ulaşmak ve insanoğlunun yeni yaşam alanlarını araştırmak ise bir grup astronot-kaşife kalır. Bu kaşifler, geçen 1 saatin dünyadaki 7 yıla bedel olduğu ortamda hem hızlı ve cesur olmak zorunda kalacaklardır.

İngiliz yönetmen Christopher Nolan'ın yönettiği film, 2014'ün Kasım ayında gösterime girdi.

2. Fight Club (Dövüş Kulübü - 1999) - FINCHER

2. Fight Club (Dövüş Kulübü - 1999) - FINCHER

IMDB Puanı: 8.9

Tür: Dram

Oyuncular: Brad Pitt, Edward Norton

Oregon Üniversitesinde yüksek lisansını yapan Chuck Palanhiuk'un uzak olmayan bir gelecekte geçen ve kafası karışık genç bir erkeği konu alan romanından yola çıkılarak çekilen Fight Club'da filmi anlatan, ünlü bir otomobil firmasında iyi bir işe sahiptir. Tek düze yaşamı kronik uykusuzluk sorunuyla çekilmez bir hale gelmiştir. Ailesi ve yakın bir arkadaşı olmayan Jack doktorunun tavsiyesi üzerine kanserli hastaların terapi grubuna katılır. Bu toplantılar esnasında Marla'yla tanışır o da genç adam gibi hasta olmadığı halde grubun toplantılarına katılmaktadır. Jack'in ve Marla'nın çabaları tüketici kültürünün anlamsızlığına karşı bir duruştur adeta kariyer sahibi ama yanlız insanların bir tepkisi. Jack'ın jenerasyonu ölü bir jenerasyondur. Bir yolculuk sonrası evinin yanmış olduğunu gördüğünde arayabileceği tek kişinin yolculuk sırasında tanıştığı sabun satıcısı Tyler Durden olmasıda adeta bunun bir kanıtıdır. İçilen birkaç biranın ardından park yerinde Tyler, kahramanımızı kendine vurması için kışırtacaktır. Aralarında başlayan bu kavga Jack'in hayatını değiştirecektir. Bir süre sonra Jack Tyler'ın yanına taşınır. Tyler'ın liderliğinde bir dövüş kulübünün kuruluşuyla bu kulübde sayıları elliyi aşmamak kaydıyla genç erkekler birbirleriyle dövüşmeye başlayacaklardır. Kısa sürede popüler hale gelen kulüp ve Tyler Durden hızlı bir şekilde bu ölü jenerasyonun mesihi haline gelir.

1. The Dark Knight (Kara Şövalye - 2008) - NOLAN

1. The Dark Knight (Kara Şövalye - 2008) - NOLAN

IMDB Puanı: 9.0

Tür: Aksiyon, Dram, Suç

Oyuncular: Morgan Freeman, Christian Bale

The Dark Knight'da, Batman suça karşı savaşını daha da ileriye götürüyor: Teğmen Jim Gordon ve Bölge Savcısı Harvey Dent’in yardımlarıyla, Batman, şehir sokaklarını sarmış olan suç örgütlerinden geriye kalanları temizlemeye girişir. Bu ortaklığın etkili olduğu açıktır, ama ekip kısa süre sonra kendilerini, Joker olarak bilinen ve Gotham şehri sakinlerini daha önce de dehşete boğmuş olan suç dehasının yarattığı karmaşanın ortasında bulurlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
261
77
19
12
11
10
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yiğit

En sevdiğim üç yönetmenden ikisi... Ama ben şahsen Nolan'ı, Fincher'dan daha başarılı buluyorum. Gerçi bu daha çok izlediğiniz filmde ne aradığınıza bağlı bi... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Nolan kesinlikle bir dahi..

@daghantanyeri

nolan kardeslerin hastasiyiz <3