Görüş Bildir
Haberler
Bu Yaz Tatilde Zevkle Okuyabileceğiniz Piyasaya Taze Çıkmış 30 Kitap

Bu Yaz Tatilde Zevkle Okuyabileceğiniz Piyasaya Taze Çıkmış 30 Kitap

Taner Bayram
27.06.2015 - 11:35 Son Güncelleme: 27.06.2015 - 20:13

İster sahile, ister bir kültür şehrine gidelim ya da yaz tatilini evde geçirelim, kitaplar yaz tatillerinin vazgeçilmezlerindendir. Biz de Onedio'nun değerli okurlarına özel olarak bu yazı hem keyifle hem de yeni bilgiler edinerek geçirmenizi sağlayacak yerli, yabancı; popüler edebiyattan, yüksek edebiyata; öyküden, romana; düz-yazıdan, tarihe farklı tür ve tarzlarda yakın zamanda yayımlanmış kitaplardan bir seçki hazırladık. Güneşiniz, keyfiniz ve kitabınız bol olsun efendim. İyi okumalar...

Not: Bu içerikteki numaralandırmalar, kitapların değerine dair herhangi bir sıralama anlamı ifâde etmemektedir. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Gömülü Dev", Kazuo Ishiguro

1. "Gömülü Dev", Kazuo Ishiguro

Usta yazar Ishiguro, Romalılar sonrasındaki Britanya'da geçen bir aşk, savaş ve intikam romanı kaleme almış. Yazar, Britonlar'dan Axl ile Beatrice yıllardır görmedikleri oğullarına kavuşmak için tehlikeli topraklarda çıktıkları zorlu yolculuğu anlatmış. Bunu da hafızanın ve anıların gücü üzerinden esrarlı bir biçimde işlemiş...

2. "Konstantiniyye Oteli", Zülfü Livaneli

2. "Konstantiniyye Oteli", Zülfü Livaneli

Zülfü Livaneli'den İstanbul'un derinlikleriyle, insanların hikayelerini kesiştiren bir roman.

Yedi yıldızlı Konstantiniyye Oteli'nin açılış günü ve erken bir yılbaşı kutlaması...Bu kutlamaya bütün cemiyet hayatı, iş dünyası, politikacılar vs. katılıyorlar. Bunun yanı sıra beklenmedik biçimde yer altında ölüler de bu kutlamada arz-ı endam ediyorlar. Otel bir anda binlerce yıllık bir serüvenin kesiştiren bir mekâna dönüşüyor...

3. "Kayıtsızlık Şenliği", Milan Kundera

3. "Kayıtsızlık Şenliği", Milan Kundera

Ünlü yazar Milan Kundera'nın 2003 yılından sonra yayımlanan ilk yapıtı. 

Romanda, beş arkadaşın, kayıp annesiyle konuşan Alain'in, işsiz oyuncu Caliban'ın, mutluluğun peşindeki Ramon'un, bir kukla oyunu yazma hayali kuran Charles'ın ve narsisist D'Ardelo'nun hikâyesi anlatılmaktadır.

4. "Devir", Ece Temelkuran

4. "Devir", Ece Temelkuran

'Devir', Ece Temelkuran'ın son romanı. 

'Bu bir devir romanı. Herkesin zamanı bir başkasına devrettiği hayatta, Ali ve Ayşe'nin beraber kurdukları gizli bir dünya var içinde. Sadece o iki çocuğun gördüğü ve bir tek dilsiz kuğuların bildiği bir yer. O dünyada bugün yaşadıklarımıza asıl biçimini verenler, yani unuttuğumuzu hatırlamadığımız şeyler var... Ece Temelkuran, yalnızca çocuk gözümüzle bakınca hatırlayacaklarımızı anlatıyor. Dilsiz kuğuların dün söylediklerini yarına devrediyor...' (Tanıtım Bülteninden).

5. "Swastika Geceleri", Katharine Burdekin

5. "Swastika Geceleri", Katharine Burdekin

İlk kez 1937 yılında yayımlanan yapıt, 'Swastika Geceleri' Naziler bağlamında eril dil ve düşünceyi sorguladığı için edebiyatta feminist distopya diyebileceğimiz edebiyatında kendine özgü bir yer edinmiş durumda.

27. yüzyılda geçen romanda Adolf Hitler'in Nazi planları gerçekleşmiştir. Naziler bütün Avrupa'ya hâkimdir. Hristiyanlık yok olmak üzeredir. Küçük gruplar dışında inanan kalmamıştır. Bir de Nazi dinine inanan çoğunluk vardır ve Adolf Hitler, bu dinin ilahıdır...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. "Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları - Toprak", Buket Uzuner

6. "Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları - Toprak", Buket Uzuner

Buket Uzuner 'Toprak' adlı kitabıyla bir kez daha okurların huzuruna çıkıyor. Hititler, bir dedektif hikayesi, sosyal medya, ekoloji, Uzuner tarafından romanda harmanlanıyor:

'Çorum'da Hitit dönemine ait büyük bir tarihi eser hırsızlığını araştıran gazeteci Defne Kaman ortadan kaybolur. Gazeteci kadının en son görüldüğü antik Hitit kalıntısı Yazılıkaya'da ortaya çıkan geyiğin nöbet tutması, bir efsane gibi Çorum'da kulaktan kulağa yayılmaya başlar. 

Olayın büyümesi üzerine, Defne Kaman'ı canlı bulmak için şehrin valisi, emniyet müdürü ve Türkiye'nin ilk eko-hacktivisti olduğunu iddia eden Karaca canla başla çalışmaya başlar. Bu sırada sosyal medyada #DEFNEKAMANNEREDE etiketiyle birleşen gençler eylem yapmak için Çorum'a yola çıkarlar.' (Tanıtım Bülteninden).

7. "Friedrich Balkonunda", Carlos Fuentes

7. "Friedrich Balkonunda", Carlos Fuentes

Usta yazar Carlos Fuentes, ölümünden önceki son eserinde, roman kahramanı olarak Alman filozof Friedrich Wilhelm Nietzsche'yi konuk ediyor. Romanda Meksika'nın siyasal tarihi, bu çerçevedeki yoldaşlıklar ve arkadaşlıklar, Carlos Fuentes'in ve Nietzsche'nin görüşleriyle ele alınıyor.

8. "Uçan Halıların Ayrodinamik Sorunları", Tuna Kiremitçi

8. "Uçan Halıların Ayrodinamik Sorunları", Tuna Kiremitçi

Tuna Kiremitçi, bilindik tarzının dışında daha postmodern bir roman ile karşımızda.

Kitapta çok satan aşk romanları yazmaktan usanan bir Türk yazarın dünyayı fethedecek bir roman yazmak uğruna yaşadığı sancıları, yer yer eleştirel ve mizahi bir bakış açısıyla anlatılıyor.

Yüzey katmanda Natalie Portman aşkına diyar diyar dolaşan Kumkapılı Abidin’in çılgın maceraları, derin katmanda ise Doğu - Batı meselesi ele alınıyor.

9. "Son Ayin", Jasper Kent

9. "Son Ayin", Jasper Kent

Yazar, 'Son Ayin' isimli 1917 yılında geçen romanında Rus siyasal tarihi ile vampir öykülerini birleştiriyor.

'Rusya, 1917. Bütün vampirlerin kralı Zimeyeviç ölmüştür. Tarih -Avrupa'da Drakula adıyla tanınan- büyük vampirin, 1893'te Eflak dağlarındaki kendi kalesinin surları altında öldüğünü kaydeder. Rusya'da Romanov Hanedanı'nın çarları iki yüzyıldır kanlarını zehirleyen lanetten kurtulmuşlardır artık. Ne var ki, yirmi yıl sonra Çar II. Nikolay yeni bir tehditle karşı karşıya kalır...' (Tanıtım Bülteninden).

10. "Boğaziçi'nde Balık", Gündüz Vassaf

10. "Boğaziçi'nde Balık", Gündüz Vassaf

Gündüz Vassaf'ın yeni öykü kitabı 'Boğaziçi'nde Balık' kitapçılarda.

Vassaf yapıtta, Boğaziçi'nin balıkları aracılığıyla, tarihten, mitolojiden, günlük hayattan beslenen hikâyeler anlatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. "Bridget Jones'un Günlüğü", Helen Fielding

11. "Bridget Jones'un Günlüğü", Helen Fielding

Modern kadının romanı diye tanımlayabileceğimiz kitapta Bridget'in bekâr hayatına tanık oluyoruz. Yaptığı diyet, yüzündeki kırışıklıklar, spor hevesi, karşısına çıkan arızalı erkeklerle ilişkisi romanın omurgasını oluşturuyor...

12. "Aşk ve Ölüm Üzerine", Patrick Süskind

12. "Aşk ve Ölüm Üzerine", Patrick Süskind

'Koku'nun yazarı Süskind, 'deneme' türündeki yapıtında edebiyatın iki büyük teması 'aşk' ve 'ölüm' üzerine düşünüyor. Aşkı, kültür, edebiyat ve felsefe tarihi içinde ele alıp, yeniden yorumluyor.

13. "Düşsel Varlıklar Kitabı", Jorge Luis Borges

13. "Düşsel Varlıklar Kitabı", Jorge Luis Borges

Dünyaca meşhur yazar Jorge Luis Borges'nin bir eseri daha dilimize kazandırıldı. 

'Düşsel Varlıklar Kitabı', Borges'in dünya edebiyatına eşine az rastlanır derinlikteki hâkimiyetini gösteren bir referans kitabı.Yapıtta Borges, Batı ve Doğu kültürlerinin binlerce yıllık kolektif belleğini biçimlendiren figürlerin haritasını edebiyatın içinden ortaya çıkartıyor.

14. "Küfür Etmenin Kısa Tarihi"

14. "Küfür Etmenin Kısa Tarihi"

Malum, insanlık tarihi sadece güzel şeylerden -bu arada küfür belki de iyi bir şeydir- oluşmuyor. Küfrün tarihi de insanın sözlü tarihinin başlarına dek uzanıyor. İlginç bir tarihsel-sosyolojik çalışma.

15. "Babamın Tanrı Olduğunu Sandım", Editör: Paul Auster

15. "Babamın Tanrı Olduğunu Sandım", Editör: Paul Auster

Paul Auster editörlüğündeki bu çalışmanın hikayesi oldukça ilginç: Auster, radyoda seslendirmek üzere, ABD'nin her köşesinden farklı yazarların kendisine yolladığı öykülerden bir derleme oluşturmuş. ABD'yi hem toplumsal hem de edebi yönden değerlendirmek için kıymetli bir çalışma.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. "Efendi ile Köpeği", Thomas Mann

16. "Efendi ile Köpeği", Thomas Mann

Usta Alman yazar Mann'ın 'Efendi ile Köpeği' isimli yapıtı Türkçe olarak raflardaki yerini aldı. Yapıt, Mann ailesiyle yaşamış av köpeği kırması Bauschan ve sahibi ekseninde gelişir.  

Yazar, Bauschan'ın fiziksel ve karakteristik özelliklerine yakından bakma fırsatına sahip olur; köpek ile sahibinin arasındaki ilişkiye tanıklık eder ancak yine de bir köpeğin tüm bu yakınlığa rağmen insana nasıl yabancı bir canlı olduğunu anlatır.

17. "Liberhell", Mahmut Eşitmez

17. "Liberhell", Mahmut Eşitmez

Yazar Mahmut Eşitmez, Türk edebiyatında örneklerine sık rastlanmayan distopik bir yapıta imza atmış.

Eşitmez, bu ilk romanı 'Liberhell'de, baskı ve despotluğun farklı biçimlerde ortaya çıktığı bir devirde, yönünü bulmaya çalışan insanların bir kentin içine sıkışmış hikâyesini anlatıyor ve ismiyle müsemma biçimde 'Liberhell' insanlara cehennem misali bir özgürlük imgesi gösteriyor.

18. "Diriliş", Stephen King

18. "Diriliş", Stephen King

'Diriliş' korku ve gerilim edebiyatının ustası Stephen King'in son kitabı.

'New England'ın ufak bir kasabasında küçük bir çocuk ile kasabanın yeni rahibi arasında gizli bir takıntıyı temel alan derin bir bağ oluşur. Ancak, ailesinin başına korkunç bir felaket gelen genç rahip Tanrı'yı lanetleyerek kasabayı terk eder.

Aradan yıllar geçer. Artık bir yetişkin olan küçük çocuk, parçası olduğu rock gruplarıyla bütün ülkeyi dolaşırken eski dostu ile tekrar karşılaşır ve bu karşılaşma şeytanın bile aklına gelmeyecek bir anlaşmayla perçinlenir... ' (Tanıtım bülteninden).

19. "Paris ve Londra'da Beş Parasız", George Orwell

19. "Paris ve Londra'da Beş Parasız", George Orwell

Ünlü yazar George Orwell, Paris ve Londra'daki evsiz ve yoksulların hayatına ışık tutuyor bu kitapta.

'Orwell, modern insanın ısrarla görmezden geldiği bir dünyanın kapısını aralıyor. İşsizlik, evsizlik, açlıkla damgalanan bu dünyanın insanları izbe pansiyonlarda, berduş barınaklarında yaşıyor, hayata bir ucundan tutunmaya çalışıyorlar. Paris ve Londra'da Beş Parasız, köleliğin hiçbir zaman, modern zamanlarda bile ortadan kalkmadığını, sadece görünüm değiştirdiğini anlatıyor.' (Tanıtım Bülteninden).

20. "Güne Söylediklerim", Murathan Mungan

20. "Güne Söylediklerim", Murathan Mungan

Yazarın çeşitli zamanlarda yazdığı düz yazı ve konuşmalardan derlenen bir kitap 'Güne Söylediklerim'.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. "İtiraf Ediyorum", Jaume Cabré

21. "İtiraf Ediyorum", Jaume Cabré

'Adria'nın derin bir suçluluk duygusuyla yaşadığı ömrü zihninin parça parça ölümüyle son bulurken, uzun zaman önce yitirdiği sevgilisine yazmaya başladığı mektup, bir günah çıkarmaya dönüşür ve bu kişisel itirafı Avrupa uygarlığının bir itirafına doğru yol alır.' (Tanıtım Bülteninden).

22. "Türklerin Tarihi", İlber Ortaylı

22. "Türklerin Tarihi", İlber Ortaylı

İlber Hoca, Orta Asya'dan, Avrupa'ya Türklerini tarihini anlatıyor. Tarih okumayı, kurgu okumaya tercih edenler için birebir.

23. "Yüzü Olmayan Adam", Christof Kessler

23. "Yüzü Olmayan Adam", Christof Kessler

Bir nörolog olan Dr. Christopher Kessler, meslek hayatında karşılaştığı vak'alardan yola çıkarak çeşitli öyküler anlatıyor 'Yüzü Olmayan Adam'da. Kitapta yer alan hikâyelerden, beyin rahatsızlıklarının bir insanın kişiliğini nasıl değiştirebileceğine ve o insanın hayatını nasıl yerle bir edebileceğine tanıklık ediyoruz.

24. "Herkes Yalnız", Onur Caymaz

24. "Herkes Yalnız", Onur Caymaz

Türk edebiyatının genç isimlerinden Onur Caymaz'ın son kitabı 'Herkes Yalnız' raflardaki yerini aldı. 

Yazar kitabında Türkiye gerçeklerine ışık tutan öyküler anlatıyor...

25. "Altın Gözlü Kız", Honoré de Balzac

25. "Altın Gözlü Kız", Honoré de Balzac

Fransız edebiyatının dev ismi Balzac'ın 'Altın Gözlü Kız' eseri de yeni çıkanlardan. Yazar her zaman olduğu Fransız burjuvazisinin iç yüzünü, Parislilerin yaşamını bir aşk hikâyesi çerçevesinde anlatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. "Delice", Hande Altaylı

26. "Delice", Hande Altaylı

Hande Altaylı'dan aşk ve insan ilişkileri üzerine bir roman.

'... Aliço Meryem'i içeri itip kapıyı kapattı ve ay dışarıda kaldı, yıldızlar dışarıda kaldı, ay ışığı da dışarıda kaldı. Kırık dökük kaldırımlar, tozlu yollar, iğde kokan hava, otların arasında bitmiş kır çiçekleri... Hepsi dışarıda kaldı. Ağustosböcekleri, tembel tembel hışırdayan yapraklar ve o gece usul esen poyraz, onlar da dışarıda kaldı.

İnsanın yapmadan duramayacağı hatalar vardı. Tıpkı sevmeden duramayacağı insanlar olduğu gibi. Bizi biz yapan şeylerdi bunlar. Meryem'i Meryem yapan da, Aliço'yu hayatının hatası olarak seçmesiydi.' (Tanıtım Bülteninden).

27. "Puslu Kıtalar Atlası", İlban Ertem

27. "Puslu Kıtalar Atlası", İlban Ertem

İhsan Oktay Anar'ın Türk edebiyatının modern klasiği haline gelen 'Puslu Kıtalar Atlası' İlban Ertem'in çizimleriyle çizgi roman oldu. Meraklısına !

28. "Ölmek Kolaydır Sevmekten", Ahmet Altan

28. "Ölmek Kolaydır Sevmekten", Ahmet Altan

'Ölmek Kolaydır Sevmekten', çok satan romanların yazarı, gazeteci ve romancı Ahmet Altan'ın son kitabı.

Altan, 1912-1913 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan olayları bir ailenin fertlerinin hatırladıklarına dayanarak anlatıyor. Tabii bunlar aşk, kadın-erkek ilişkileri, özlem, kıskançlık gibi konu ve duygularla işleniyor romanda.

29. "Türkiye'nin Çıplak Tarihi", Editör: Cem Mumcu

29. "Türkiye'nin Çıplak Tarihi", Editör: Cem Mumcu

Cem Mumcu'nun editörlüğünde hazırlanan kitap, Türkiye'nin bu seneye kadarki son 69 yılını, 69 farklı yazarla anlatıyor. İlginç ve okunası bir çalışma...

30. "Kan Kadar Kırmızı", Salla Simukka

30. "Kan Kadar Kırmızı", Salla Simukka

'Kan Kadar Kırmızı', ünlü Fin polisiye yazarı Salla Simukka'nın gerilim dizisinin son halkası.

'Lumikki Andersson gizemli yalanlar söylemeye alışkındır ama başkalarının işine karışmamak gibi de bir kuralı vardır. Okulun karanlık odasında desteler dolusu kanlı para bulunca bu kural bozulur. Lumikki bir anda kendini katillerin, dolandırıcıların kol gezdiği tehlikeli bir dünyanın içinde bulur. Artık olayları uzaktan izleyen bir seyirci olmaktan çıkarak bir hedef haline gelmiştir ve aklını kullanıp acımasız bir katilden kurtulması gerekmektedir.' (Tanıtım Bülteninden).

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
25
15
14
10
6
6