Görüş Bildir
Haberler
Adalet Komisyonu'nda 'Hedef Gösterme' Tartışması

Adalet Komisyonu'nda 'Hedef Gösterme' Tartışması

Onedio Medya
16.06.2016 - 15:20 Son Güncelleme: 16.06.2016 - 16:35

Adalet Bakanlığı tarafından Meclis’e gönderilen, Yargıtay ve Danıştay’ın yapısında değişikliği öngören yasa taslağı bugün Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülüyor.  Komisyonda CHP'li ve AKP'li milletvekilleri arasında cezaevlerini ziyaret tartışması çıktı. CHP milletvekilleri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i afiş ve broşürlerle hedef göstermekle suçladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ı ise konuyla ilgili açıklamaları nedeniyle özür dilemeye çağırdı. CHP'lilerin cezaevine ziyarete giden 'AKP'lileri de açıklayın' demesi üzerine Bozdağ 'AK Partilileri de MHP'lileri de verelim. Müracatınızını yapın, verelim' dedi. Tartışma kavgaya dönüşmesi üzerine komisyon başkanı Ahmet İyimaya toplantıya ara verdi... 

Tartışmaların ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Bakan Bozdağ yargıda yaşanan sorunların herkesin ortak sorunu olduğunu belirterek 'Yargının içinde çok net bir şekilde, Pensilvanya ile irtibatlı olan bazı kişiler var.' dedi. CHP'nin, tasarının Anayasa'ya aykırı olduğuna ilişkin önergesi ise kabul edilmedi. Tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan tasarının müzakeresine, yarın maddeler üzerinden devam edilecek.

İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüksek yargıda yeniden yapılanma ile ilgili tasarının görüşmeleri Meclis Adalet Komisyonunda başladı. Ancak tasarı görüşmelerine geçilmeden önce komisyonda cezaevlerini ziyaret tartışması çıktı.

CHP'li Zeynel Emre: 'Melih Gökçek Ankara'daki billboardlara astığı afişler ile hedef gösterdi'

CHP'li Zeynel Emre: 'Melih Gökçek Ankara'daki billboardlara astığı afişler ile hedef gösterdi'

Al Jazeera'nin aktardığı bilgiye göre, görüşmeler öncesinde söz alan CHP milletvekili Zeynel Emre, genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir televizyon programında cezaevlerini ziyaret ile ilgili sözlerinin çarpıltıldığını, ardından da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in önce sosyal medya paylaşımları ile sonrasında ise Ankara'daki billboardlara astığı afişler ile kendilerini hedef gösterdiğini söyledi.

Ankara'da bazı evlerin posta kutularına üzerinde "CHP'li hainler" yazan ve milletvekillerinin fotoğraflarının yer aldığı broşürler...

Ankara'da bazı evlerin posta kutularına üzerinde "CHP'li hainler" yazan ve milletvekillerinin fotoğraflarının yer aldığı broşürler...

Emre, son olarak da dün akşam Ankara'da bazı evlerin posta kutularına üzerinde 'CHP'li hainler' yazan ve milletvekillerinin fotoğraflarının yer aldığı broşürler dağıtıldığını söyledi. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ı da konuyla ilgili açıklamaları ve Adalet Bakanlığı kaynakları ifadesi geçen bazı haberler nedeniyle eleştiren CHPliler, 'Adalet Bakanı ve Gökçek sorumludur' dediler.

Bu sözler üzerine CHP'li ve AK Partili milletvekilleri arasında sözlü tartışma başladı.

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya Bakan Bozdağ'a açıklama için söz verdi. Bozdağ konuşmasında, Kılıçdaroğlu'nun televizyon programındaki sözlerini aktararak başladı. Bozdağ, 'Kılıçdaroğlu, 'Biz hapiste yatan PKKlıyı da, DHKP/C'liye de gittik' dedi' şeklindeki sözleri üzerine CHP milletvekillerinin itirazları başladı. 'Devamını da söyle, niye söylemiyorsun, söyle' şeklindeki itirazlar üzerine AKP ve CHP milletvekillerinin tartışması büyüdü. CHP milletvekilleri 'Allahtan korkunuz yok, her gün yalan dolan' derken, AK Parti milletvekilleri de Bakan'ın konuşmasına izin verilmediğini söyledi.

Bozdağ daha sonra 'benim ne söyleyeceğimi nereden biliyorsunuz' dedikten sonra Kılıçdaroğlu'nun bir sonraki cümlesinin ' İslami kesimden mahkumlara da gittik' olduğunu söyledi. Kendisinin sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamalarında hiçbir milletvekilinin adını vermediğini, herhangi bir gazeteciye de isimler konusunda açıklama yapmadığını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP'liler: 'AK Partilileri de açıklayın'

Bozdağ, 'Adalet bakanlığı kaynakları' ifadesinin kullanıldığı ve hangi CHP'li milletvekillinin cezaevinde kimleri ziyaret ettiğine dair haberler için ise 'Bir takım bilgilerin bakanlıktan sızdığı görülüyor. Bilgilerin doğru olup olmadına dair bana bir soru önergesi verin. Yazılı sorularınızın hepsini cevaplayacağım. Hemen cevap vereceğim' dedi.

CHP'lilerin 'AK Partilileri de açıklayın' demesi üzerine Bozdağ, 'AK Partilileri de MHP'lileri de verelim. Müracatınızını yapın, verelim' dedi. Ancak CHP milletvekilleri bilgilerin hemen verilmesinde ısrarcı oldu.

Milletvekilleri arasındaki var olan gerginlik iyice büyüdü. Komisyon başkanı Ahmet İyimaya milletvekillerinin yerlerinden kalkmaya başlayıp seslerin iyice yükselmesi üzerine toplantıya 10 dakika ara verdiğini söyledi. Bu arada Bakan Bozdağ da bazı CHPli milletvekilleri ile tartışmaya devam etti. Ara verilmesine rağmen, iki partinin milletvekillerinden bazıları birbirlerinin üzerine yürüdü. Kısa süreli itişip kakışma yaşandı. Ancak araya giren milletvekilleri kavganın daha da büyümesini engelledi.

Aranın ardından CHP milletvekilleri Bakan Bozdağdan bilgi talebini tekrarladı. Ancak Bakan kişisel verilerin açıklanamayacağını, yazılı soru önergesi verilmesini istedi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök bunun üzerine 'Bir arkadaşımızın başına bir şey gelirse vebali sizin üzerinize' dedi.

"Yargının içinde çok net şekilde Pensilvanya ile irtibatlı kişiler var"

"Yargının içinde çok net şekilde Pensilvanya ile irtibatlı kişiler var"

Tartışmanın ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Bakan Bozdağ, Anayasa'nın 138. maddesinin, yargı görevi yapanların Anayasa, hukuk ve kanun dışında hiçbir yerle vicdani bir bağ içerisinde olmasına izin vermediğini kaydederek şunları söyledi:

'Herkes açık açık söylemese de söylese de bir gerçeğimiz var; yargının içinde çok net bir şekilde Pensilvanya ile irtibatlı olan bazı kişiler var ve oranın irtibatına göre hareket etmeyi kendilerini cennete gönderecek büyük bir ibadet gibi görüyorlar. Anayasa'ya ve yasaya aykırı hareket etmek onun için önemli değil, çünkü başka bir yere sadakat var. Herkes bu gerçeği görüyor; devlet, siyasi partiler, HSYK, hukukçular ve akademisyenler bunu görüyor. Yargının içinde tarafsızlığını ve Anayasa'ya sadakatini yitirmiş bu yapıyı geleceğe taşımak, bu ülkeye de hukuk devletine de yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına da en büyük zararı verir.'

Bozdağ, bu tasarının Anayasa'ya aykırı bir yönünün olmadığını söyledi.

'Görev süresine ilişkin düzenleme yapılması'

Anayasa'nın, Danıştay ve Yargıtay ile ilgili düzenleme yapma yetkisini yasa koyucuya verdiğini ifade eden Bozdağ, 'Anayasa'da bu konuda negatif bir düzenleme olmadığına göre, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süresine ilişkin düzenleme yapmak yasa koyucunun asli görevidir.' diye konuştu. 

Müzakerelerin ardından, CHP'nin, tasarının Anayasa'ya aykırı olduğuna ilişkin önergesi kabul edilmedi.

Tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan tasarının müzakeresine, yarın maddeler üzerinden devam edilecek.

Basına yansıyan bilgilere göre  jet hızıyla yasalaşması beklenen tasarının haftaya da Meclis’ten geçirilmesi planlanıyor...

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
5
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

siyasetciler olmasa aslinda dunya cok iyi bir yer olacak

.

http://m.t24.com.tr/haber/akpli-metiner-cezaevlerinde-orgutlere-bakmaksizin-gorusmeler-yapiyoruz,344365 Bu açıklamayı İNATLA görmediniz,kafanızı çevirip 3... Devamını Gör

Chaplinist

Bizzat akp diyarbakır milletvekili dedi ypg cenazelerine taziyeye gidiyorum diye.