Görüş Bildir
Haberler
Çekilin Yoldan Vahşi Batıdan Geliyorlar: İşte En İyi 20 Western Filmi

Çekilin Yoldan Vahşi Batıdan Geliyorlar: İşte En İyi 20 Western Filmi

05.09.2014 - 14:45 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 14:13

20. True Grit (İmdb: 7.7)

20. True Grit (İmdb: 7.7)

Yazar Charles Portis’in aynı isimli romanından Oscarlı yönetmenler Joel Coen ve Ethan Coen tarafından uyarlanan 'İz Peşinde', bir intikam ve kahramanlık öyküsünü anlatıyor. 1969 yılında John Wayne'in başrolünde Oscar kazandığı aynı isimli bir uyarlaması daha olan filmim konusu şöyle: Tarih 1870'ler, yer İç Savaştan çıkmış Amerika. Babası öldürülmüş ve bunun için adalet arayan 14 yaşındaki Mattie Ross, Kızılderili Toprakları'na izinsiz girmeden önce para için babasını öldürdüğü söylenen korkak Tom Chaney'in peşinden, onu bulmak için ailenin tek üyesi olarak Arkansas/Fort Smith'e gelir. Chaney’i cezalandırmak için ant içen Mattie, ülkenin en acımasız askeri olarak bilinen sarhoş ve sorumsuz Rooster Cogburn'ü, Chaney'i yakalaması için kiralar. Yolda karşılarına çıkan Texas polisi LaBoeuf de Chaney'i yakalayıp Texas'a götürmek istiyordur. Böylece bu üçlü kovalamacanın peşinde bir araya gelir. Her biri dediğim dedik, inatçı, kendi ahlâk değerlerinin izini süren bu ilginç ekip, öngörülemez bir hesaplaşmanın peşinde koşarken kendilerini birden bir efsanenin içine düşmüş olarak bulurlar: zalimlik ve kötülük, hayal kırıklığı ve cesaret, azim ve saf aşk.

10 dalda Oscar'a aday olan film, Oscar'lardan eli boş ayrılsa da eleştirmenler tarafından Coenler'in en iyi işlerinden biri olarak görülüyor. Edebiyatın en cesur kadın kahramanlarından birine hayat veren sinemanın taze kanı genç oyuncuHailee Steinfield'in performansı da görülmeye fazlasıyla değer.

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. Dead Man (İmdb: 7.8)

19. Dead Man (İmdb: 7.8)

1800'lü yıllarda hayatta önemli bir şeye sahip olmayan ve son derece sıradan bir yaşam süren William Blake isimli bir genç, farklı bir deneyim yaşamak adına yaşadığı toprakları terk edip, bilmediği bir yerde yeni bir hayata atılmaya karar verir. Çıktığı yolculuk ise onu hem fiziksel hem de ruhsal anlamda değiştirecek bir deneyimin başlangıcı olacaktır. Son derece kötü bir anında karşılaştığı 'Hiç Kimse' adındaki Amerikan yerlisi, Blake'in aynı isimdeki, ölmüş bir şair olan William Blake olduğuna inanır. 'Hiç Kimse' ile birlikte atılacağı bu yolculuk, William Blake'in sıradışı bir şekilde bambaşka bir insana dönüşmesine neden olur.Fantastik yapıtın yönetmen koltuğunda Amerikan bağımsız sinemasının en önemli isimlerinden Jim Jarmusch, başrolünde ise ünlü aktör Johnny Depp yer alıyor.

18. The Magnificent Seven (İmdb: 7.8)

18. The Magnificent Seven (İmdb: 7.8)

Filmde Meksika’daki bir köyün ahalisinin düzenli olarak ürünlerini yağmalayan haydutlardan korunmak için Amerikalı bir grup silahşörü kiralamaları ve onlarla birlikte haydutlara karşı verdikleri mücadele anlatılmaktadır. Filmin tanıtım sloganı aynı zamanda filmin de bir özeti gibidir; 'Yedi kişiydiler ama yediyüz kişi gibi dövüştüler'.Tüm zamanların en popüler westernlerinden biri olan Muhteşem Yedili’nin senaryosunu Kurosawa’nın Yedi Samurayfilminden William Roberts uyarladı.

17. My Darling Clementine (İmdb: 7.8)

17. My Darling Clementine (İmdb: 7.8)

Wyatt Earp, bir zamanlar Dodge şehrinin şerifi olan dürüst bir adamdır. Earp, zamanında bölge halkının hayatını tehdit eden tehlikeli bir haydutu durdurmayı başarmış ve karşılığında Tomsbstone şehrinde komiser olarak terfi teklifi almıştır. Ne var ki Earp çok iyi geçindiği üç erkek kardeşinden ve onlarla yaşadığı sakin hayattan ayrılmayı istemediği için terfiyi kabul etmemiştir. Talihsiz günlerden birinde bir hırsız çetesi atlarını çalar ve kardeşi James'i acımasızca öldürür. İşte o an Earp bu haydutların kökünü kazımak için görevi kabul etmeye karar verir. Şimdi kardeşleri ve Doc Holliday adlı bir silahlı haydutun yardımıyla göreve başlayacak ve kardeşini öldürenleri bulup intikamını almaya çalışacaktır.Usta sinemacı John Ford'un yönetmenliğini yaptığı film başrollerde Henry Fonda, Linda Darnell ve Victor Mature'ı buluşturuyor.

16. 3:10 to Yuma (İmdb: 7.8)

16. 3:10 to Yuma (İmdb: 7.8)

Evans, azılı bir katil olan Wade’in yakalanmasının ardından onu 3.10 ‘da Yuma’ya kalkacak olan trene götürmeyi kabul eder. Buna gönüllü olmuştur. Ancak durum farklı şekilde gelişecektir. Evans, bu kanun kaçağı ile birlikte yola çıktığında bir şekilde ona saygı duyacak noktaya varır. Wade’in bir çetesi vardır ve farklı noktalarda sayısız tehlike ile çevrilidir etraf. Söz konusu yolculuk bir tür kader görevine dönüşür. Film, bir zamanlar çok fazla ilgi gören hakiki bir Western filminin yeniden yapımıdır.

15. Tombstone (İmdb: 7.9)

15. Tombstone (İmdb: 7.9)

Tombstone, Arizona’nın birden bire zengin olan kasabalarından bir tanesidir. Sokaklarında acımasız kuralların işlediği, iyiyin ve kötünün yanyana yürüdüğü, merhametsiz haydutların insanları vahşice katlettiği kabasadaki cehennem azabı gibi geçen günler, Wyatt Earp’ün geldiği güne kadar sürer. Earp’ü haydutlara ve katliamlara karşı kasabayı koruması için zorlarlar. Earp erkek kardeşleri Morgan, Virgil ve gruba sonradan katılan Doc Holiday ile birlikte şehirdeki anarşinin kökünü kazımak için çeşitli önlemler almaya başlarlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. The Outlaw Josey Wales (İmdb: 7.9)

14. The Outlaw Josey Wales (İmdb: 7.9)

Kanunsuz Wales ailesini vahşice öldürenlerden öcünü alır ve bir grup katil tarafından kovalanmaya başlanır. Wales yanlız yolculuk etmeyi tercih etsede peşindeki kanunsuz suçluları korumasız bırakmak istemez.

13. The Searchers (İmdb: 8.0)

13. The Searchers (İmdb: 8.0)

Senaryosunu Frank S. Nugent’ın Alan Le May’in 1954 yılında yazdığı aynı adlı romanından uyarlayıp yazdığı filmin yönetmeni John Ford’dur. Filmde ırkçı bir savaş gazisinin kızılderililerin kaçırdığı yeğenini aramak için yollara düşmesi, yıllar süren bu arayış sırasında onu harekete geçiren amacın gittikçe daha tartışmalı bir hale gelişi konu ediliyor.Film çevrildiği yıl ses getirmediyse de, yıllar geçtikçe prestij kazanarak klasikleşmiştir. Kimilerine göre ise John Ford’un başyapıtıdır.'The Searchers', Amerika’da 'kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli' filmler arasına seçilmiş ve Kongre Kütüphanesi’nin 'Ulusal Film Arşivi'nde korunmasına karar verilmişti

12. High Noon (İmdb: 8.1)

12. High Noon (İmdb: 8.1)

Amerikan kasabalarının efsanevi şeriflerinin epik hikayelerinin anlatığı western filmlerinden biri olan yapıt korkusuz şerif Will Kane'in ölüme karşı meydan okumasını konu alır. Mesleğini bırakıp daha sakin ve güvenli bir hayatı seçen şerif Kane, yeni evlendiği karısı Amy ile başka bir kasabaya taşınacaktır. Ancak tam da bugün yıllar önce yakaladığı azılı suçlu Frank Miller hapisten çıkmıştır. Frank Miller, artık intikam peşindedir, kasabaya doğru yola çıkmıştır. Tüm ısrarlara rağmen Miller'a karşı savaşmaya karar veren şerif, kasaba halkından ve karısından destek göremeyecektir. Korkusuz adam buna rağmen Miller ve çetesine karşı korkusuzca direnecektir. Western sinemasının başyapıtlarından biri olarak kabul edilen film Fred Zinnemann tarafından yönetilmiş, başrollerinde ise Grace Kelly ve bu filmdeki rolüyle Oscar kazanan Gary Cooper yer almıştır

11. The Man Who Shot Liberty Valance (İmdb: 8.1)

11. The Man Who Shot Liberty Valance (İmdb: 8.1)

Shinbone kasabasının eski senatörü Ranse Stoddard uzun zamandır uğramadığı bu kasabayı eski arkadaşı Tom Duniphon'un cenazesi sebebiyle geri döner. Karısıyla birlikte trenden inmekte olan senatörün çevresini halk ve gazeticiler sarmıştır. Gazetecilerden biri tarafından 'Liberty Valance'ı öldüren adam ismini nasıl aldınız?' sorusuyla geçmişe dönen adam, anılarını hatırlamaya başlar. Bu esnada bir flashback'le geçmişe dönen izleyici, Ranse'ın Shinbone kasabasına ilk geldiği günden son güne kadar neleri değiştirdiğine ve azılı suçlu Liberty Valance'ı nasıl durdurduğuna tanık olur. Western türünün en önemli yapıtlarından biri olan film türün en değerli isimlerinden John Ford tarafından yönetilmiş, başrollerinde de James Stewart ve John Wayne yer almıştır.

10. Rio Bravo (İmdb: 8.1)

10. Rio Bravo (İmdb: 8.1)

Gelmiş geçmiş en iyi western filmleri arasında gösterilen filmde, Şerif John T. Chance ve iki yardımcısı kasabada işlenen cinayetlerin peşine düşerler. Ancak yardımcılarının birinin çok genç, birinin de alkolik olması onun başına türlü belalar açar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. For a Fistful of Dollars (İmdb: 8.1)

9. For a Fistful of Dollars (İmdb: 8.1)

Western türünün usta yönetmeni Sergio Leone’nin, For a Few Dollars More ve The Good, the Bad and the Ugly ile tamamlanan meşhur ‘Dolar Üçlemesi’nin ilk halkası olan film, isimsiz bir avarenin kendini gurur, açlık ve intikam üzerine oynanan bir oyunun ortasında bulmasını odağına alıyor. İsmi filmin hiçbir anında açıklanmayan ve kısaca ‘sarışın’ olarak bilinen gezgin, rekabet halindeki iki aileyi kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya ve bu kanlı oyunun ortasında hayatta kalmaya çabalıyor.Çektiği her Western filmi ile Western türüne yeni bir klasik armağan eden Sergio Leone’nin sayesinde ustalık mertebesine eriştiği filmi Per un pugno de dollari’nin başrolünde türün en önemli oyuncularından biri olarak kabul gören Clint Eastwood var.

8. The Wild Bunch (İmdb: 8.1)

8. The Wild Bunch (İmdb: 8.1)

Dönemin değişen ve modernleşen dünya yapısı içerisinde varlığını sürdürmeye çalışan yaşlı haydutlardan kurulu bir çetenin mücadelesini anlatan film, Teksas ve Meksika arasındaki sınır çizgisinde geçiyor. Esaslı bir çete lideri olan Pike Bishop emekli olmadan önce son bir büyük vurgun yapmanın peşindedir. İçerisinde yüklü miktarda değerli şey bulunan bir ofisi soymaya karar veren adam her biri farklı suçlarda aktif rol almış bir grup çete üyesini de bu göreve dahil eder. Planlama aşaması bittiğinde göreve hazır hale gelen çete için işler beklendiği gibi gitmeyecek, soygun kanlı bir mücadeleye dönüşecektir. 

Teknik açıdan dönemin sinemasına yenilikler getiren ve güçlü senaryosuyla dikkat çeken film, usta yönetmen Sam Peckinpah imzalı.

7. Butch Cassidy and the Sundance Kid (İmdb: 8.2)

7. Butch Cassidy and the Sundance Kid (İmdb: 8.2)

Butch Cassidy, 1890’lı yıllarda faaliyet gösteren bir soygun çetesinin zeki ve karizmatik lideridir. En yakın arkadaşı, aynı zamanda en yakın iş arkadaşı da olan güçlü kuvvetli Sundance Kid’tir. İkili tüm şehrin korkulu rüyası olmuş başarılı soygunculardır, Butch’ın aklıyla Sundance’in güçlü yapısı birleşince ikilinin ellerinden hiç kimse kurtulamaz. Ancak değişen dünya ve yeni global sistemde artık bu tarz illegal işlere yer yoktur. Zor durumda kalan ikili için yaşadıkları yerden uzaklaşmaları şart olmuştur. 

Western sinemasının en başarılı yapıtlarından biri olarak kabul edilen ve bu türe kattığı yenilikçi yaklaşımla ışıldayan kült filmin başrollerinde Robert Redford ve Paul Newman ikilisi bulunuyor.

6. Unforgiven (İmdb: 8.3)

6. Unforgiven (İmdb: 8.3)

Little Bill Dagett, sadistik eğilimleri olan, tavizsiz ve diktatör bir şeriftir. Egemen olduğu küçük bir kasabayı yaşanmaz bir hale getirmektedir. Bir gün adaleti uygulamayı bütünüyle reddettiğinde, eski bir silahlı soyguncu olan Will Munny, artık sessiz kalamayacağını ortaya koyacaktır. İntikam Will, Will’in eski partneri ve genç bir adamın ellerinden gelecektir.Clint Eastwood’un Western türünün hala yaşadığını ispatlarcasına çektiği Affedilmeyen, 90’lı yılların en önemli filmlerden biri olarak kabul edilmektedir. Ustanın yönetmenlik kariyerine damgasını vuran film, Eastwood’a bir de yönetmenlik Oscar’ı getirmiştir.

5. For a Few Dollars More (İmdb: 8.3)

5. For a Few Dollars More (İmdb: 8.3)

Spagetti western türünün başyapıtı 'Dolar Üçlemesi'nin ikinci filmi olan yapıtta; Clint Eastwood efsaneleşmiş rolüne devam ederken, ona Lee Van Cliff de katılıyor. Mortimer ve Monco isimli ödül avcıları, suçlu ve kaçakların peşine düşerek, onların kellerine biçilen paraları kazanırken, son ödül azılı bir hapishane kaçkını olan Indio'nun kellesine konulan 10.000 dolardır. Mortimer bu kez paranın değil, intikamın peşindedir ve bu yolda en büyük desteği kendisi gibi intikam peşinde koşan Albay Douglas'tan görecektir.

Sergio Leone, dünya sinema tarihinde bir kilometre taşı haline gelen üçlemesinin bu ikinci filminde de western türünü özgün bir üslupla yorumlamaya devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. The Treasure of the Sierra Madre (İmdb: 8.4)

4. The Treasure of the Sierra Madre (İmdb: 8.4)

Değer yargıları olan birinin yolundan dönmesinde paranın etkisi hafife alınmamalıdır. Zengin olma hırsıyla son parasını da piyangoya yatırarak tüketen Fred (Humphrey Bogart) Meksika'da dostu Curtin'la buluşur. Birlikte çalıştıkları McClane'den paralarını almakta zorlanırlar.Diğer yandan, beraber vakit geçirdikleri ve oldukça geveze bir araştırmacı olan Howard'a göre etraftaki tüm tepeler altın hazineleriyle doludur. Bu, Dobbs ve Curtin için kaçırılmaz bir fırsattır. Beraber tepeleri aşan üçlü, döndüklerinde dostlukları mı yoksa paraya olan tutkuları mı ağır basacaktır. Gösterime girdiğinde, Bogart'ı paranoyak, anti-kahraman Fred rolünde izlemek izleyicileri oldukça şaşırtmış. Birçok eleştirmence Amerikan klasiği olarak kabul edilen film AFI tarafından en iyi 100 film sıralamasında 30'uncu seçildi. John Huston En İyi Yönetmen Oscar'ını, Walter Huston da En İyi Yardımcı Erkek ödülünü aldı. Yani, baba-oğul başarısı söz konusu.

3. Django Unchained (İmdb: 8.5)

3. Django Unchained (İmdb: 8.5)

Amerikan İç Savaşı’dan 2 sene öncesinde, Güney bölgesinde geçen film Köle Django’nun Alman asıllı ödül avcısı Dr. King Schultz ile yolunun kesişmesiyle başlıyor. Django, eski efendisini ölü ya da diri ele geçirmek isteyen Schultz ile anlaşmaya varır ve özgürlüğü karşısında Brittle kardeşleri kendisine getirme sözü verir. Görev başarıyla tamamlanır ama ikilinin yolları ayrılmaz Schultz ve Django beraber Güney’in en çok aranan suçlularının peşine düşerler… ‘Avlanma’ hünerini her geçen gün geliştiren Django’nun artık tek bir hedefi vardır: köle ticareti yüzünden kaybettiği eşi Broomhilda’yı bulmak ve onu kurtarmak... Bu hedef onları kötü şöhretli “Candyland” çiftliğine ve çiftliğin sahibi olan Calvin Candie’ye götürecektir… Sinemanın dahi çocuğu, Oscarlı Quentin Tarantino'nun uzun süre üzerinde çalıştığı Spagetti Western türündeki projenin başrollerinde Jamie Foxx, Christoph Waltz yer alırken, Kerry Washington, Leonardo DiCaprio ve Samuel Jackson gibi yıldızlardan oluşan oyuncu kadrosu göz dolduruyor.

2. Once Upon a Time in the West (İmdb: 8.7)

2. Once Upon a Time in the West (İmdb: 8.7)

1960'lı yılların unutulmayan Western filmlerinden bir tanesi... Filmin hikayesi, Jill'in yeni evlendiği varlıklı bir İrlandalı olan kocası Brett'in yanına gitmek üzere yol çıkmasıyla başlar. Fakat maalesef, Jill'i, çiftlikte Frank'in adamları tarafından öldürülen kocasının cenazesi beklemektedir. Bunun üzerine,ne olursa olsun çiftlikte kalmaya karar veren Jill, kendisini, onu yok etmeye çalışan Frank ve korumaya çalışan iki erkek arasında bulur. Harmonica'nın da Frank'le görülmemiş bir hesabı vardır ve mutlaka hesabını soracaktır.

1. The Good, the Bad and the Ugly (İmdb: 9.0)

1. The Good, the Bad and the Ugly (İmdb: 9.0)

Bir döneme imzasını atmış sevilen filmler dizisinin en son çekilen bölümü karşımızda. Ortak bir hedefe doğru değişik nedenlerle yol almakta olan üç silah arkadaşı aslında kader açısından yolları kesişmiş insanlardı. İsimleri İyi, Kötü ve Çirkin olan bu kişiler için o dönemdeki Amerikan İç Savaşı bir araçtı. İyi ile Çirkin’in risk barındıran ancak iyi para getiren işleri mevcuttu. Çirkin, aranan azılı bir suçlu olduğu için İyi onu adalete teslim edip önce ödülünü alıyor sonra da darağacından riskli bir metot ile kurtarıp bir sonraki işe kadar sağ kalmasını sağlıyordu. Bir gün gizli bir hazinenin ortaya çıkmasıyla ikilinin araları bozuldu. Onlar birbirleriyle didişirken ortaya üçüncü bir hazine avcısı çıktı O da Kötü adındaki kişiydi. Artık her şeyin başka türlü yaşanma zamanıydı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
64
22
8
7
6
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın