Görüş Bildir
Haberler
2015'te Twitter'a Neler Damga Vurdu?

2015'te Twitter'a Neler Damga Vurdu?

ATKN
07.12.2015 - 17:42 Son Güncelleme: 08.12.2015 - 14:43

Her yıl, yıl içerisinde yaşanan önemli anları paylaşan Twitter, 2015’in sonları doğru yaklaşırken bu yıl içerisinde yaşanan önemli anlara, öne çıkan olaylara #YearOnTwitter başlığı altında yer verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçtiğimiz sene hazırlanan yıl özetinde önemli anları aylara bölerek hashtagler ile anlatan Twiter, 2015’in özetine ise daha genel başlıklar altında yer verdi. 

WebMasto'da yer alan habere göre, Twitter'ın 2015 için 'en'leri şöyle:

2015’in En Fazla Retweet Edilen Tweetleri

2015’in En Fazla Retweet Edilen Tweetleri

2015 yılında en fazla retweet edilen tweetler genel olarak One Direction üyelerine ait. Bunlar arasında en çok retweet edilen ise Harry Styles’ın tweeti. Yaklaşık 720 bin RT alan bu tweetin ardından (diğer 1D üyelerinin de ardından) eşcinsel evliliği desteklediğini ve yasal hale geldiğini duyuran ABD Başkanı Barack Obama’nın tweeti geliyor. Obama’nın tweeti ise yaklaşık 450 bin kere RT almış durumda. Sonrasında ise Caitlyn Jenner’ın tweeti geliyor.

Harry Styles:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zayn Malik:

Liam Payne:

Barack Obama:

Caitlyn Jenner:

2015’in En Fazla Öne Çıkan Hashtag ve Olaylar

2015’in En Fazla Öne Çıkan Hashtag ve Olaylar
İçeriğin Devamı Aşağıda

Paris Saldırıları (#ParisAttacks): Kasım ayında Paris’te yaşanan terör saldırılarının ardından tüm dünya #PrayForParis hashtagi altında birleşti. Twitter’ın en çok konuşulan olaylarından biri haline geldi.

Black Lives Matter: Zimmerman ve Michael Brown olaylarından sonra ABD’de başlatılan toplumsal hareketle #BlackLivesMatter hashtag’i 2015’in en çok konuşulan olayları arasına girdi. Paylaşılan rakamlara göre, bu hastag ve hashtage bağlı kelime grupları ile 9 milyondan fazla tweet atıldı.

Eşcinsel Evliliği: İrlanda ve ABD’de başlayan eşcinsel evliliğinin yasalaşma süreci, Twitter’ın en çok konuşulan konularından biri oldu. Bu bağlamda İrlanda oylama için başlatılan #HomeToVote hastagi, ABD’de ise #LoveWins hashtagi 2015’te en çok kullanılan hashtagler arasına girdi.

Göçmen Krizi: Ortadoğu ve Afrika’dan yüzbinlerce mültecinin Avrupa ülkelerine göç etmesi de hakkında en çok tweet atılan olaylar arasındaydı. Bu bağlanda insan hakları savunucuları tarafından başlatılan ve diğer kişiler tarafından desteklenen #RefugeesWelcome hashtagi yoğun bir şekilde kullanıldı.

Tutuklanan Ahmed Mohammed: Kendi icat ettiği saatini okula götüren Ahmed Mohammed, saatin bomba zannetmesi üzerine tutuklanmıştı. Tutuklanmasının ardından kelepçeli görüntüleri özellikle Twitter’da hızla yayılmış; hemen ardından aralarından Barack Obama, Google, Facebook, Twitter gibi güçlü kesimler tarafından destek gördü. Ahmed’e destek olma bağlamında başlatılan #IStandWithAhmed hashtagi 2015’in en çok konuşulan hashtaglerinden oldu.

Seçimler: Konu özellikle ulusal seçimler olduğunda Twitter, en çok paylaşım yapılan platformlardan biri haline geliyor. Dolayısıyla, 2015 yılında dünyanın birçok ülkesinde yapılan seçimler de genel olarak bu yılın en çok konuşulan konuları arasına girmiş durumda.

FIFA WWC: Kanada’da düzenlenen FIFA Kadınlar Dünya Kupası, Twitter’da hakkında en çok tweet atılan, yorum yazılan konulardan biri. Öyle ki #FIFAWWC hashtagi altında atılan tweetler, 6 Haziran ile 7 Temmuz arasında toplamda 9 milyar görüntülenme sayısına ulaşmış durumda.

Plüton: NASA tarafından ilk olarak 19 Ocak 2006 tarihinde Florida’daki Cape Canaveral uzay üssünden gönderilen New Horizons isimli uzay aracı, daha önce hiç olmadığı kadar Plüton gezegenine yaklaştı ve şimdiye kadar bilinen en yakın ve en net fotoğrafını çekti. Bu olay tüm Twitter’ın Plüton hakkında konuşmasına sebep oldu. Bu bağlamda başlatılan #PlutoFlyBy hashtagi de 2015’in en çok tweet atılan hashtaglerinden biri oldu.

Elbise İkilemi (#TheDress): Diğerlerinden farklı olarak kendiliğinden oluşan ve bir anda çığ gibi büyüyerek dev bir akım haline gelen bu fenomen, paylaşılan bir fotoğraf üzerinden elbisenin renginin ne olduğu ile ilgili tartışmalara yol açtı. Paylaşılan elbisenin Mavi-Siyah mı (#BlueandBlack), yoksa Beyaz-Altın Rengi mi (#WhiteandGold) olduğu ile ilgili 4.4 milyondan fazla tweet atıldı.

2015 Yılında Twitter’da En Fazla Çıkış Yapanlar

2015 Yılında Twitter’da En Fazla Çıkış Yapanlar

Caitlyn Jenner

Twitter’da 2015’in en fazla çıkış yapan ismi Caitlyn Jenner oldu. Twitter hesabını açmasının ardından 4 saat 3 dakika içinde 1 milyon takipçi sayısına ulaşarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Barack Obama

@POTUS ismiyle Twitter hesabı açan Barack Obama, Caitlyn Jenner’dan önce en fazla çıkış yapan Twitter hesabı ünvanına sahip olmuştu.

Edward Snowden

Eski CIA ve NSA çalışanı olan ve NSA sızıntılarını başlatarak adından oldukça söz ettiren Edward Snowden, Twitter’da hesap açmasının ardından attığı tweet kısa sürede yüzbinlerce retweet aldı.

2015 Yılında Twitter’da En Çok Kullanılan Emojiler

2015 Yılında Twitter’da En Çok Kullanılan Emojiler
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’de En Çok Ne Konuşuldu?

Türkiye’de En Çok Ne Konuşuldu?

Twitter 2015 yılının Türkiye özetine baktığımızda ise hepimizin aşina olduğu konulara rastlıyoruz. Buna göre 2015 yılında Türkiye’de en çok konuşulan konular şöyle:

Kişiler:

  • #Özgecan Aslan

  • #SelenaForMMVA

  • #VoteDebbyRyan

  • #semih

  • #FıratÇakıroğlu

Spor:

TV:

  • #SurvivorAllStar

  • #ütopya

  • #ChosenMusicAwards

  • #KirazMevsimi

  • #TeenChoice

Twitter’ın 2015 yılı özeti için hazırladığı videoya da aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
157
34
12
9
9
5
0