Görüş Bildir
Haberler
10 İlde ‘Paralel Yapı’ Operasyonu: 73 Kişi Hakkında Gözaltı Kararı

10 İlde ‘Paralel Yapı’ Operasyonu: 73 Kişi Hakkında Gözaltı Kararı

Batuhan
11.12.2015 - 10:55 Son Güncelleme: 11.12.2015 - 13:51

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 10 ilde 'paralel yapı' operasyonu başlattı. Anadolu Ajansı'na göre operasyon Cemaat'in 'tepe yönetimine' yönelik. Operasyon kapsamında, AK Parti'nin eski İzmir milletvekili İlhan İşbilen, İstanbul'da gözaltına alındı. Ekrem Dumanlı, Akın İpek ve Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan'ın da aralarında bulunduğu 73 kişi hakkında da gözaltı kararı olduğu belirtildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Alınan bilgiye göre, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosunda görevli cumhuriyet savcısının talimatıyla, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sabah erken saatlerde İstanbul, Ankara ve Şanlıurfa'nın da arasında bulunduğu 10 ilde operasyon düzenledi.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ana soruşturması kapsamında, örgütün yönetim kadrosunda yer alan toplam 73 kişiye yönelik gözaltı emri verildiği, bunlardan 5'inin gözaltına alındığı bildirildi.

Başsavcılık, gazetecilere, soruşturmaya ilişkin yazılı açıklama dağıttı.

Açıklamada, 'Anayasa'yı ihlale teşebbüs', 'silahlı terör örgütü kurup, yönetmek' ve 'Hükümeti yıkmaya ve görevini yapmasını  engellemeye teşebbüs etmek' suçlarından Fetullahçı terör örgütlenmesinin yönetim kadrosuna yönelik Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Kilis, Rize, Şanlıurfa, Kütahya ve Trabzon'da eş zamanlı operasyon yapıldığı bildirilerek, Ankara'da Kazım Avcı, Şanlıurfa'da Cemal Türk, İstanbul'da İlhan İşbilen, Ali Çelik ve Dilaver Azim'in gözaltına alındığı aktarıldı.

Örgütün yönetim kadrosunda yer alan 73 kişiye yönelik gözaltı emri verildiği belirtilen açıklamada, örgütün yönetiminde yer alanların önemli bir kısmının 25 Aralık 2013'ten itibaren yurt dışına kaçtığı, örgüt liderinin bazı örgüt yöneticileri ile ülke dışında yaşadığının bilindiği ifade edildi.

Hakkında gözaltı kararı verilen şüphelilerin önemli bir kısmının resmi sınır kapılarından ve meşru yollardan yurt dışına çıkmadığı, kaçak olarak ülkeden ayrıldıkları, bir kısım şüphelilere yönelik gözaltına alma işleminin devam ettiği kaydedilen açıklamada, yurt dışına meşru yollardan çıkanlar hakkında yokluklarında tutuklama kararı talep edileceği bildirildi. 

Açıklamada, yurt dışına resmi sınır kapıları ve meşru yollardan çıkmayan ve ülke içinde olup olmadığı kesin şekilde tespit edilemeyenler hakkında yakalama emirleri talep edileceği, bu şüphelilerin, makul bir süre arandıktan sonra yakalanamamaları halinde yurt dışına çıktıkları kabul edilerek, haklarında yokluklarında tutuklama kararı isteneceği bildirildi.

Açıklamada, soruşturmanın, Fetullahçı terör örgütlenmesini yöneten birim yöneticileri ve örgüt yöneticisinin çevresinde ve yönetiminde olanlarla, ona yardım edenlere yönelik devam ettiğine de yer verildi.

Gözaltı kararı çıkarılan isimler arasında Fatih Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan da bulunuyor

Gözaltı kararı çıkarılan isimler arasında  Fatih Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan da bulunuyor

Hakkında gözaltı kararı çıkarılan isimler arasında gazeteci Ekrem Dumanlı, iş adamı Akın İpek, halen tutuklu bulunan Hidayet Karaca ile 'paralel yapı İç Anadolu bölge eğitim imamı' olduğu ileri sürülen Cemil Koca, Cevdet Türkyolu ve Fatih Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan'ın da bulunduğu bildirildi.

AK Parti eski milletvekili gözaltında

Öte yandan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin sabah erken saatlerde düzenlediği operasyonda AK Parti İzmir Eski Milletvekili İlhan İşbilen'i gözaltına aldı.

Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen İşbilen, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. İşbilen gazetecilerin 'Neden gözaltına alındınız' sorusuna 'Klasik sorular bunlar. Biraz başka soru sorun' yanıtını verdi. İşbilen, sağlık kontrolünün ardından emniyete götürüldü.

AK Parti İzmir Milletvekili İlhan İşbilen, Fethullah Gülen’e yönelik tutumunu eleştirdiği partisi AK Parti'den 07 Şubat 2014'te istifa etmişti.

AA | DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
100
25
10
10
10
4
1