Görüş Bildir
Haberler
'Herhangi Bir Örgütle İşbirliği Söz Konusu Değil'

'Herhangi Bir Örgütle İşbirliği Söz Konusu Değil'

ATKN
23.02.2015 - 13:43

'Bir askerimiz kaza sonucu şehit edildi'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ikinci kez basın mensuplarının karşısına geçti. Gazetecilerin, 'Suriye yönetimi tarafından Türkiye'nin yaptığı Şah Fırat operasyonunun savaş sebebi sayılacağı açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusu üzerine Kalın, 'Suriye rejiminin yaptığı açıklamanın bizim nezdimizde bir karşılığı yok. Meşruiyeti kalmamıştır' dedi.

Sözcü Kalın, 'Operasyonun selameti açısından müttefiklerimize bilgi verildi. Bunun dışında herhangi bir örgüte bilgi verme veya örgütle işbirliği söz konusu değil' diye konuştu.

KONUŞMA SIRASINDA BİLGİ NOTU GELDİ

Öte yandan İbrahim Kalın'ın konuşması sırasında kendisine bir bilgi notu iletildi. Nota kısa süre bakan Kalın ardından soruları yanıtlamaya devam etti.

İşte Kalın'ın açıklamalarından önemli satır başları:

  • (Süleyman Şah Türbesi'nin tahliyesi operasyonu) Bu operasyonun kararı sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin kararıdır. Kendi askeri imkanlarımızla hiçbir sorun yaşamadan yapılmıştır. Ülkemizin kabiliyeti sonrası bu operasyon gerçekleştirildi. Suriye'de kötü giden güvenlik şartlarına karşı son derece başarılı şekilde gerçekleştirildi. Karakola olabilecek muhtemel saldırıyı bu operasyonla ortadan kaldırmış bulunmaktayız. Bize ait olan toprak parçasının hukuki statüsünde değişiklik söz konusu değildir.

'ECDAT HATIRASI İÇİN GEREKLİ TÜM ÖNLEMLER ALINDI'

  • Bu türbenin yeri daha önce de 2 kez değiştirilmişti. Ecdat hatırasının yaşatılması için gerekli önlemler alındı. Saygı karakolunda görev yapan 38 askeri personelimiz sağ salim ülkemize getirildi. Yalnız kaza sonucu bir askerimiz Halit Avcı şehit oldu. Kendisine Allah'tan rahmen yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

  • Operasyonun selameti açısından müttefiklerimize bilgi verildi. Bunun dışında herhangi bir örgüte bilgi verme veya örgütle işbirliği söz konusu değildir.

'TÜRKİYE, IŞİD'E KARŞI BAŞTAN BERİ NET TAVIR SERGİLEDİ'

  • Bu tahliye yapılmasaydı ve karakola bir saldırı yapılsaydı çok daha kötü bir tabloyla kartı karşıya kalabilirdik bu operasyonla bu ihtimal ortadan kaldırıldı.

  • (Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede daha aktif rol oynacağı iddiaları) Türkiye bu konuda baştan beri net tavır almış bir ülkedir. Somut olarak yapılanlara bakılınca daiş terörünün karşılık bulmaması için en fazla gayret gösteren ülke olmuştur. Yabancı savaşılar konusundaki Türkiye tek başına veremez. Bu kadar insan Suriye'ye geçerken 'kendi ülkelerinden ayrıldıkları noktada neden durdurulmuyorlar?' sorusunu sormamız gerekiyor. Burada tam bir eşgüdüm ve koordinasyona her zamankinden çok ihtiyaç var.

  • Esed rejimi açk biçimde DAİŞ'e destek vermektedir. Propaganda savaşını lehine çevirmek için bu örgütün barbarca eylemlerine izin vermektedir. DAİŞ'in kontrolündeki köylere neden harekat yapılmadı? Bu örgüt Esed rejimine karşı neden ciddi bir saldırı yapmadı? Bu soruları da sormak lazım.

'PYD BİZİM İÇİN TERÖR ÖRGÜTÜDÜR'

  • (Türbenin inşa edileceği PYD kontrolündeki bölge ileride askerlerimize yönelik tehdit söz konusu olabilir mi? sorusu karşısında) Öncelikle PYD bizim için terör örgütüdür. Burada biz çatışma ihtimali görmüyoruz. Türbe yine Türk askerlerince korunacaktır.

  • (Başkanlık sistemi) Başkanlık sistemiyle ilgili dünyada farklı sistemler var. Kuvvetler ayrılığının en güçlü hayata geçirildiği model başkanlık sistemidir. Başkanlık sistemiyle ille de bir federal sistem olması gerekmiyor. 'Başkanlık sistemi tek adam yönetimi' algısı verilmeye çalışılıyor. Ancak bununla uzaktan yakından ilgisi yok.

'ÇANAKKALE'DE İPTAL YOK'

  • (23-24 Nisan'daki Çanakkale törenlerinin iptal edileceği iddiası) Hazırlıklarımız devam ediyor. Beklediğimziden çok daha fazla teyidler geliyor. Latin Amerika'dan Balkanlar'a devlet başkanları, bakanlar düzeyinde Çanakkale zaferini 100'üncü yıl dönümü törenlerine katılım sağlanacaktır.

'İŞ BANKASI'YLA İLGİLİ BİZE ULAŞAN BİR ŞEY YOK'

  • (İş Bankası'nın devrine ilişkin iddialar) Bize ulaşan bir şey yok BDDK veya TMSF'nin tasarrufu olur mu bilmiyorum. Bunların zaman zaman altı boş spekülasyon olduğunu görüyoruz. Resmi makamların açıklamalarını dikkate almak daha doğru olur.

  • (Suriyeli Bakanın Şah Fırat Operasyonuna ilişkin açıklamaları) Meşruiyetini yitirmiş, 300 binden fazla insanın ölümüne sebep olmuş, milyonlarca vatandaşını mülteci haline getirmiş bir rejimin, ne bölgede ne uluslararası hukukta, herhangi bir meşruiyeti kalmamıştır. Dolayısıyla yaptıkları bu açıklamanın ne bizim açımızdan ne müttefiklerimiz açısından bir karşılığı söz konusu değildir. Üstelik bu konuyla ilgili sayın Başbakanımızın açıkladığı gibi Suriye'ye bir nota verilmiş ve bu operasyon gerçekleştirilmiştir. Suriye'deki muhalefetin güçlendirilmesi en önemli kritik eşiği oluşturmaktadır. Uluslararası topluluk üzerine düşen vazifeyi tam olarak yerine getirmediği için konu bu noktaya geldi.

'MANEVİ MAKAM ANLAMINDA 'ŞEHİT EDİLDİ' DEDİM'

  • (Bir basın mensubunun 'Konuşmanızda Halit Avcı için şehit edildi ifadesini kullandınız. Dil sürçmesi miydi? sorusu üzerine) Teknik olarak değil de ulaştığı manevi makam anlamında söyledim. Kendisine tekrar Allah’tan rahmet diliyorum.

HT

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0