Yasak Neden Geldi, Hangi Şehirler Etkilenecek? 9 Soruda ABD ve İngiltere'nin Kabin Yasağı
Geçtiğimiz gün ABD'nin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden ABD'ye yapılacak doğrudan uçuşlar için bir dizi yasaklar getirdiğini sizlere duyurmuştuk. Aynı gün İngiltere de benzer bir uygulamaya giderek ülkeye yapılacak uçuşlarda, yolcuların kabine cep telefonu dışında başka bir elektronik cihazla girmesinin önüne geçilmişti.
Peki bu yasakların amacı ne, bir süresi var mı, ekonomik bedeli ne olacak? Birlikte bakalım...
1. Hangi şehirler ve havaalanları yasaklara tabi tutulacak?
Hürriyet'ten Tolga Özbek'in haberine göre; ABD’nin yasağı 8 ülkedeki 10 havalimanını kapsıyor. Yasak Türkiye’de İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yanı sıra Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri), Amman (Ürdün), Cidde, Riyad (Suudi Arabistan), Doha (Katar), Kahire (Mısır), Kazablanka (Fas) ve Kuveyt (Kuveyt) için geçerli olacak. İngiltere’nin yasağı ise Türkiye’nin yanı sıra Lübnan, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan’dan yapılacak tüm seferlerde uygulanacak.
2. Aktarmalı uçuşlar yasaklardan etkilenecek mi?
Yasaklar yalnızca doğrudan uçuşlar için geçerli olacak. Başka bir ülke üzerinden yapılacak aktarmalı uçuşlarda herhangi bir kabin kısıtlaması bulunmuyor.
3. Kabin yasağı uygulanan şehirden başka hava yolları ile etkilenmeden uçulabilecek mi?
Bu sorunun cevabı da ne yazık ki olumlu değil. ABD-Türkiye uçuşlarını bir süre önce iptal eden Amerikan havayolu şirketi Delta, tekrar İstanbul’dan ABD’ye uçuş gerçekleştirirse yasak bu havayolu şirketi için de geçerli olacak. Yani bir noktada yasaklanan hava yolu şirketleri değil, o şehirden yapılacak uçuşlar.
4. Kabin yasağı hangi ürünleri kapsayacak?
Cep telefonu dışındaki birçok cihaz bu yasak kapsamına giriyor. Örneğin; tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar, kamera, e-kitap ve DVD oynatıcılar bu cihazların başında geliyor. Ancak sağlık amaçlı kullanılan cihazlar yasak kapsamında yer almıyor.
5. Yasağın amacı ve sebebi ne?
Amerikan Özel Kuvvetleri’nin Yemen’de El Kaide’ye yaptığı operasyonda, terör örgütünün elektronik aletlerin içine gizlenmiş patlayıcıyla uçaklara karşı eylem yapacağı istihbaratının belgeleri ele geçmişti. Bunun üzerine bu tür bir saldırı riski nedeniyle ABD güvenlik kurallarını daha da sıkı hale getirdi.
6.Yasaklanan ürünler ne gibi riskler içeriyor?
Güvenlik uzmanları, cep telefonlarından daha büyük cihazlar içine konulabilecek patlayıcıların uçağın gövdesine hasar verebilecek etkiye sahip olacağına dikkat çekiyor. Yüksek irtifada, dışarısı ile kabin arasında basınç farkı nedeniyle gövdedeki deformasyon hızla ilerleyerek parçalanmaya ve uçağın düşmesine neden olabiliyor.
7. Cihazlar bagajdayken de risk oluşturmuyor mu?
Geçtiğimiz yıllarda devreye sokulan Explosives Trace Detectors (ETD) teknoloji sayesinde bagaja giden bavulların içinde patlayıcı madde olup olmadığı ayrıntılı bir şekilde kontrol edilebiliyor. Böylece uçaklardaki bagaj sistemi daha güvenli hale geliyor. Ayrıca özel eğitimli köpekler bombayı hemen fark ediyor.
8. Bu yasaklar ekonomik olarak ABD’li ve Avrupalı hava yollarının lehine mi olacak?
Amerika uçuşlarına getirilen düzenleme en çok THY, Emirates, Qatar ve Etihad Havayolları’nı etkilemesini bekleniyor. Yolcular uçarken diz üstü bilgisayarlarını kullanmak istiyor. Bu yasağa karşı birçok yolcu aktarmalı uçuşları tercih ederek Almanya, Fransa gibi ülkelerden uçuş yaparak ABD’ye uçacak. Yolcular elektronik cihazların zarar görebileceği veya çalınacağı korkusuyla bagaja vermek istemiyor.
9. THY’nin cirosunda ABD’nin payı ne kadar? THY bu yasaktan nasıl etkilenir?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
ben amerika olsam ben de dünyanın kanalizasyonundan gelen uçaklara tedbir koyarım, kimse hamamböcekleriyle uğraşmak zorunda değil. herkes de hak ettiği muame... Devamını Gör
Türk olduğum halde avrupalıların kullandığı bir sözü kullanarak Türklere hamam böceği dedim artık modern bir avrupalıyım yaşasın
Niye yasak geldi diye kızacağına , yasak kapsamında ki hangi ülkelerle aynı sınıfa koyulduğuna bak ve utan ....
sen rahatça "utan"abilirsin, hatta ağla açılırsın
Güzel bir soru: Neden bakanlar ,başbakan,cumhurbaşkanı yasakla ilgilibağırıp çağırmıyor, yasağa rağmen ellerinde koca koca cihazlarla bir abd seyahati yapmıyor?