Görüş Bildir
Haberler
Charlie Hebdo Saldırısı: Polis İki Kardeşin Peşinde

Charlie Hebdo Saldırısı: Polis İki Kardeşin Peşinde

adem kara
08.01.2015 - 08:59 Son Güncelleme: 09.01.2015 - 02:22
İçeriğin Devamı Aşağıda

Fransız polisi, Çarşamba günü mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen ve 12 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili olarak aranan iki zanlıyı yakalamak için büyük çaplı bir operasyon başlattı.

Cezayir kökenli iki kardeş olan Cherif ve Said Kouachi'nin olaydan sonra soyduğu belirtilen benzin istasyonunun yakınlarındaki bir köy, özel tim tarafından kuşatıldı.

Paris'in kuzeyindeki Villers-Cotterets bölgesinde köyün üzerinde polis helikopterleri uçuyor.

Kalaşnikof ve roket atarlar taşıdıkları öne sürülen zanlıların benzin istasyonundan benzin ve yiyecek çaldıkları söyleniyor.

Saldırıda silah kullanmayan 18 yaşındaki üçüncü saldırgan Hamid Murad, perşembe günü sabah erken saatlerde polise teslim oldu.

Şüpheli Kouachi kardeşlerin Paris'te yaşadığını söyleyen polis, saldırganlardan birinin kaçarken kullandıkları çalıntı arabada kimliğini unuttuğunu bildirdi.

Fransa polisinin terörle mücadele ekipleri, başkent Paris'in yaklaşık 200 kilometre kuzeydoğusundaki Hamid Murad'ın yaşadığı Reims kentinde operasyon düzenledi.

Ayrıca saldırıyı gerçekleştiren kardeşlerden Cherif Kouachi'nin sabıkası olduğu öğrenildi. 2005'te bir terörist grupla ilişkisi nedeniyle Irak'a gitmek üzereyken 2008'de tutuklanan Kouachi 18 ay hapis yattı.

Saldırının detayları

Gazetelere ilan veren polis, saldırganlar hakkında bilgisi olanların güvenlik güçlerine haber vermesini istedi.

Derginin binası 2011'den bu yana polis koruması altındaydı. Reuters'a konuşan güvenlik uzmanı Anne Giudicelli, 'Daha önce bir keşif yapıldığı belli. Güvenlik önlemlerinde küçük bir çatlak buldular' diye konuştu. Uzmanlar, kalaşnikof silah kullanan saldırganların özel bir eğitim almış olabileceğine işaret ediyor.

Görgü tanıklarının anlattığına göre saldırganlar, dergiye, haftalık planlama toplantısının yapıldığı sırada, yani derginin en kalabalık olduğu günde geldi. Resepsiyondaki teknisyeni vuran iki saldırgan, daha sonra toplantı odasındaki gazetecilerin üzerine ateş açtı.

Saldırıdan kurtulan karikatüristlerden Coco lakaplı Corinne Rey, Fransız L'Humanité Gazetesi'ne yaşadıklarını şöyle anlattı:

'Kreşten kızımı almıştım. Geri dönüp kapıya geldiğimde silahlı ve kapüşonlu iki adam bizi tehdit etti. İçeri girmek, yukarı çıkmak istiyorlardı. Şifreyi tuşladım. Wolinski'ye, Cabu'ya ateş açtılar. Beş dakika sürdü. Ben bir masanın altında sığındım. Fransızcaları mükemmeldi. El Kaide'den olduklarını söylediler.'

Saldırganlar binadan çıkarken bir süre polisle çatıştı. Bu çatışmada iki polisin vurulması görüntülere de yansıdı.

Yaralılara ilk müdahaleyi yapan sağlık ekipleri, ölenlerin başlarından ve göğüslerinden vurulduğunu söyledi.

2011'de de saldırıya uğramıştı

Olayda hayatını kaybeden dört karikatürist arasında derginin 2009'dan bu yana genel yayın yönetmenliğini yapan Stephane Charbonnier de bulunuyor.

Paris Savcılığı, saldırıda dergide çalışan dört karikatürist ile iki polisin de aralarında bulunduğu 12 kişinin öldüğünü, dördü ağır 11 kişinin yaralandığını açıkladı.

Amatör kamera görüntülerinde, saldırganlardan birinin 'Allahu ekber' diye bağırdığı duyuluyor. Bir başka görüntü kaydında da saldırganlar Fransızca olarak, 'Charlie Hebdo'yu öldürdük. Peygamber Muhammed'in öcünü aldık' diye bağırıyor.

2011 Kasım'ında da kapak sayfasına Hazreti Muhammed'i temsil eden bir resim koyarak tepki çeken dergi, bir süre sonra saldırıya uğramıştı. Bu olaydan sonra derginin yeni binası polis koruması altındaydı.

Charlie Hebdo Saldırısının Zanlıları Kim?

Charlie Hebdo Saldırısının Zanlıları Kim?

Paris'te Charlie Hebdo mizah dergisine düzenlenen ve 2'si polis 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı saldırının ardından Fransız polisi Cezayir asıllı iki kardeşin peşine düştü.

Polis açıklamalarında 'Silahlı ve son derece tehlikeli' olarak tanımlanan Şerif ve Said Kuaçi kardeşlerin fotoğrafları da kamuoyu ile paylaşılmış durumda.

32 yaşındaki Şerif Kuaçi, 2008'de hüküm giymiş birisi. Ebu İssen ismini de kullanan zanlı, Fransız polisi tarafından 'radikal eğilimleri olan bir cihatçı' olarak kabul ediliyor.

Şerif Kuaçi, 2003'te Irak'ta ABD ve İngiltere askerlerine karşı El Kaide'ye katılarak savaşmak isteyenlere yardım eden bir örgüt ağına dahil olmuştu.

Fransa'nın kuzeybatısındaki Rennes kentindeki bir yetimhanede büyüyen Şerif önce bir spor salonunda kondisyoner olarak çalışmaya başlamış. Fransız La Liberation gazetesi, daha sonra Paris'e, kardeşi Said'in yanına gelen Şerif'ib bir pizzacı için kuryelik işine girdiğini yazıyor.

Şerif Kuaçi, 2005 yılında Suriye'ye gitmek üzere uçağa binmek üzereyken polis tarafından gözaltına alınmıştı. O dönemde Suriye, Irak'a gidip ABD'ye karşı savaşmak isteyen cihatçıların geçiş kapısıydı.

2008'de 'militan faaliyetleri' nedeniyle hüküm giyen Şerif, 3 yıl hapse mahkum edilmiş ancak cezanın 18 aylık kısmı askıya alınmıştı.

2010'da Şerif'in adı bir radikal İslamcıyı hapisten kaçırmayı planlayan grupla anılmıştı.

Kaçırmak istedikleri Sumeyn Ait Ali Belkacem adlı mahkum, Cezayir İslami Ordusu (GIA) örgütünün üyesiydi.

Belkacem, 1995'teki Paris metrosunda düzenlenen ve 30 kişinin yaralandığı bombalı saldırının sorumlusu olarak hüküm giymiş ve 2002'de ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

34 yaşındaki Said Kuaçi de Belkacem'i hapisten kaçırma planına adı karışmış bir isim. Ancak her iki kardeş de delil yetersizliği nedeniyle yargılanmamıştı.

Kardeşlerin Paris'in Stalingrad bölgesindeki bir camiye sık sık gittikleri söyleniyor ve burada radikal İslamcı imam Ferid Benyetu'nun etkisi altına girdikleri iddia ediliyor.

Fransız haber ajansı AFP, Said Kuaçi'ninkimlik kartı saldırı sonrasında kaçmak için kullandıkları arabada bulunduğu bilgisini geçti.

Al Jazeera ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0