Görüş Bildir
Haberler
OHAL Kararı Sonrası Siyasilerden İlk Tepkiler

etiket OHAL Kararı Sonrası Siyasilerden İlk Tepkiler

Emre Ordu
21.07.2016 - 00:14 Son Güncelleme: 21.07.2016 - 11:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşam Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada üç ay süre ile olağanüstü hal ilan edildiğini duyurmasının ardından, siyasilerden karara yönelik tepkiler ve açıklamalar sürüyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Anayasa'nın 120. maddesine dayanarak 3 ay Olağanüstü Hal ilan etme kararı aldık' dedi.

Alınan karar sonrası iktidar cenahından OHAL kararını destekleyen açıklamalar gelirken muhalafet cephesinden oldukça sert eleştiriler geliyor.

'Hukuka aykırı kısıtlayıcı hiçbir düzenlemeye gidilmeyecek'

'Hukuka aykırı kısıtlayıcı hiçbir düzenlemeye gidilmeyecek'

Üç aylık olağanüstü hal kararının vatandaşların gündelik hayatlarını olumsuz etkileyecek bir karar olmadığı belirtilen Başbakanlık açıklamasında, Başbakan Binali Yıldırım şu ifadeleri kullandı:

Bu süreçte, hayatın olağan akışını negatif yönde aksatacak hiçbir uygulamaya gidilmeyecek, darbe girişiminin yol açtığı kayıplar ve zararlar telafi edilecek, ülkemizin ve vatandaşlarımızın güvenliği ile ilgili kaygılar bertaraf edilecek, yönetimde ahenk sağlanacak, gerekli düzenlemeler daha hızlı yapılacak ve hukuka aykırı kısıtlayıcı hiçbir düzenlemeye gidilmeyecektir. Devlet ve milletimizin bekası ve huzuru için zorunlu olarak aldığımız bu kritik karar, bizatihi devlet düzeninin hukuk içinde işleyişine taalluk eden bir karardır.

Türkiye Cumhuriyeti olarak, devletimizin kalbine, milli iradenin tecelligahı olan TBMM'ye ve milletimize silah çeken bu ihanet şebekesini bertaraf etmeye kararlıkla devam ederken bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuk düzeni, demokrasi ve ekonomik istikrar ile kamu düzenimizin korunması için azami özen göstereceğimizden bütün vatandaşlarımız emin olsunlar.'

'Olağanüstü hal paralel yapıyla mücadele için kullanılacak'

'Olağanüstü hal paralel yapıyla mücadele için kullanılacak'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Vatandaşların günlük hayatını olumsuz etkileyen bir durum söz konusu olmayacak. Olağanüstü hal şartları sadece paralel yapıyla mücadele amacıyla kullanılacaktır. Hükümet, OHAL çerçevesinde paralel yapıyla mücadele kapsamında, Kanun Hükmünde Kararname yetkisini kullanabilecektir' ifadelerini kullandı.

'Meclis'e nankörlüktür'

'Meclis'e nankörlüktür'

OHAL kararının açıklanmasının ardından CNN Türk'e konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 'Bu Meclis'e vefasızlıktır, nankörlüktür, sivil darbedir' dedi.

Olağanüstü Hal ilanıyla ilgili CHP MYK toplantısında da kapsamlı değerlendirme yapılacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'OHAL’i kaldırmakla övünen hükümet, kendi eliyle bunu tekrar ilan etti'

'OHAL’i kaldırmakla övünen hükümet, kendi eliyle bunu tekrar ilan etti'

OHAL'i değerlendiren HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen şöyle konuştu:

'Zaten darbe başarılı olsaydı ilan edilecek olan OHAL idi. Şimdiye kadar dünyaya darbeyi püskürttüğünü, demokrasiyi koruduğunu süslü cümlelerle manipüle eden AKPhükümeti, şimdi OHAL ilan ederek, zaten olacak olanı yapıyor. Ülkenin bir bölgesinde zaten uzun süredir OHAL sürüyordu. OHAL’i kaldırmakla övünen hükümet, kendi eliyle bunu tekrar ilan etti.

Cumhurbaşkanın kritik noktada istihari bilgisi eniştesinden aldığını açıklaması, Gülen cemaati ile mücadele edilmemesi sorusuna mevzuat engel oluyordu sözüyle açıklayan Cumhurbaşkanı bu uygulama ile neyi amaçladığını da göstermiş oldu. Bütün süreci yeniden düşünmek gerekiyor.

Dünyanın hiçbir yerinde demokrasiyi, insan haklarını sona erdirmek için ilan ettik diye açıklamazlar. Ama bunun bir karşılığı yok. Önümüzdeki günlerde sadece cemaate karşı değil, bütün muhalefete karşı baskı ve kontrolü kurmak, keyfi uygulamaları işletmek için bunu Anayasa’ya dayandırarak yapacaklar. Sanki iyi bir demokrasi vardı şimdi baskı gelecek diyemeyiz. Fiili durumu Anayasal referans ile ilan ettiler.

HDP tıpkı darbeye karşı olduğu gibi demokrasiye yönelen bu tehdide de karşı duracak. Bu Meclise gelecek. Biz bu konuda çok netiz. Böyle bir uygulamanın Türkiye’nin barışına da, demokrasisine de katkı sağlamayacağını savunacağız. İçinden geçtiğimiz sürecin farkında olmak ve demokrasiyi önemseyen siyasi bütün dinamiklerin iş birliğini yapması baskı ve dayatmalara karşı toplumun gerçek demokratik muhalefetini örmesi gerekir.”

Bahçeli: Karar yerinde

Bahçeli: Karar yerinde

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, şu ifadeleri kullandı:

 'Milliyetçi Hareket Partisi Türkiye'nin oldukça kırılgan ve hassas bugünkü ortamında, devreye alınan olağanüstü hal kararını desteklemekte, hayırlı bulmaktadır' dedi.

İlk açıklamalar Twitter'dan gelmişti:

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
357
169
94
75
23
22
15