Görüş Bildir
Haberler
Müziği ve Müzisyenleri İçeren Ruh Doyurucu 50 Film ve Belgesel

Müziği ve Müzisyenleri İçeren Ruh Doyurucu 50 Film ve Belgesel

Doğu Cem Gürcan
28.05.2015 - 19:55 Son Güncelleme: 01.06.2015 - 13:22

Tadına doyum olmayacak, ruhunuzu doyuracak, seyir zevkinizi tatmin edecek, müzisyenlerin hayatlarını ve müziği anlatan; müzik ve müzisyen içerikli, film ve belgesellerden oluşan bu listemizi bir köşeye not etmenizde yarar var. 

Kaynak-1 Kaynak-2 Kaynak-3

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Blues Brothers

1. Blues Brothers

Jake Blues hapisten çıkar çıkmaz kardeşi Elwood ile birlikte eski öğretmenleri Rahibe Mary Stigmata’ya koşar ve korkunç gerçeği öğrenir: birlikte büyüdükleri yetimhanenin yok olmaktan kurtarılması için tam 5000 dolara ihtiyaç vardır. Jake ve Elwood bunun üzerine eski müzisyen arkadaşlarını bir araya toplayarak bir konser vermeye karar verirler. Bunu yaparken Chicago'nun altını üstüne getirecekler, peşlerinde şehrin tüm polisleri ve naziler olduğu halde müthiş bir serüvene girişecekler.

IMDb 8,0

2. The Doors (Jim Morrison)

2. The Doors (Jim Morrison)

Amerikalı rock grubu The Doors üzerine yapılmış, gelmiş geçmiş en iyi biyografi filmlerinden biri sayılan film, grubun efsanevi solisti Jim Morrison üzerine odaklanıyor. Grubun sıkı bir dinleyicisi olan yönetmen Oliver Stone, solistin fırtınalı yaşamını etkili bir anlatımla gözler önüne seriyor. Çoğu zaman kalın çizgilerle anlatılan ve gerçek anlamda içselleştirilemeyen rock felsefesini gerçekçi ve ihtiraslı bir anlatımla aktaran filmde Val Kilmer oyunculuk hayatının en önemli rolünü başarıyla yerine getiriyor. Sadece dahil olduğu Amerikan toplumunu değil, tüm dünyayı değiştiren bir devrimin panoramasını yansıtan film klasikler arasındaki yerini almış durumda.

IMDb 7,2

3. Amadeus (Wolfgang Amadeus Mozart - Antonio Salieri)

3. Amadeus (Wolfgang Amadeus Mozart - Antonio Salieri)

Yaşamı ile müziği zıt kutuplarda ilerleyen Mozart, yeteneğini sergilemek için mantıksız davranışlarda bulunur. Hayattan kopuk bir şekilde yaşayan Mozart, bu sağlıksız yaşamı yüzünden Antonio Salieri'yi endişelendirmektedir. Diğerine göre çok daha disiplinli ve müzik konusunda hırslı olan Antonio, müziğin tanrısı kadar başarılı olamamaktadır. Bu düşünceler zamanla farklı bir ilişki kurmalarına neden olur. Müzik konusunda tanrısal bir yeteneğe sahip olan Mozart ile Salieri’nin ilişkisine odaklı bir başyapıt. 

IMDb 8,4

4. The Pianist (Wladyslaw Szpilman)

4. The Pianist (Wladyslaw Szpilman)

Wladyslaw Szpilman, Polonyalı başarılı bir piyanisttir. İkinci Dünya Savaşı’nda Almanların Polonya’yı işgal etmesi sonucu hayatı kâbusa döner ve Musevi olduğu halde şans eseri toplama kamplarına gitmekten kurtulur, Varşova’nın gettolarında yaşamaya başlar. Acı ve sefalet dolu yaşamı, bir gün bir Alman subayının ona yardıma gelmesi ve onu oradan kurtarmasıyla değişir.

IMDb 8,5

5. Pink Floyd The Wall

5. Pink Floyd The Wall

Delilik ile dahilik arasındaki sınırda duran bir rock yıldızının zihniyle karşı karşıyayız. Bir yabancılaşma duvarının örülüşünü ve yıkılışını canlı olarak izliyoruz. Tüm zamanların en başarılı ve en bilinen rock albümlerinden biri olan The Wall’un özüne sadık sinema uyarlaması; Pink Floyd’un has adamı Roger Waters imzalı senaryosuyla umutsuz, kendisinden nefret eden bir rock yıldızının kendi hayatını algılayışı ve dibe vuruşunu anlatan dışavurumcu, simgesel, stilize ve karanlık bir müzikal.

IMDb 8,0

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. I’m Not There (Bob Dylan)

6. I’m Not There (Bob Dylan)

Bob Dylan, kariyeri boyunca sayısız türde müzik üretmiş, ardından da bir ömür boyu konuşulacak bir efsane haline gelmiştir. Bu başarısının yanı sıra son derece gizemli ve ketum olduğu da bilinen bir gerçektir. Sanatçının hayatının farklı dönemlerini ve dönüm noktalarını 6 farklı karakterle ele alan film, Dylan'ın hayatının saklı kalmış dönemlerine ışık tutuyor.

IMDb 7,0

7. The Filth and the Fury (Sex Pistols)

7. The Filth and the Fury (Sex Pistols)

Sadece 1975 ile 1978 yılları arasında varlık gösteren, buna karşın rock tarihinin en önemli gruplarından biri olmayı başaran Sex Pistols grubunun bir portresini getiriyor perdeye Julien Temple. Provalar, konser kayıtları, röportajlar ve arşiv görüntüleri ile grubun 1970'ler sonunda İngiltere'deki sosyopolitik duruma paralel gelişmesi yansıtılıyor.

IMDb 7,7

8. Ray (Ray Charles)

8. Ray (Ray Charles)

Kuzey Florida'da doğup büyüyen Ray Charles henüz yedi yaşında kör olmuştur. Özgürlüğüne düşkün bir kadın olan annesinden etkilenen Ray, kendi başına ayaklarının üzerinde durmayı öğrenir. Doğup büyüdüğü yerleri terk edip, o parlak kariyerine ulaşmak için ilk başlangıcı yapar.

IMDb 7,8

9. Control (Ian Curtis)

9. Control (Ian Curtis)

Sessiz ve sürekli üzgün görünen Ian Curtis bir işçi ajansında çalışmaya devam ederken, Warsaw adlı bir grup için de şarkı söylemektedir. İsmi Debbie olan, sonraları evleneceği bir kızla tanışır, bu sırada da gruplarının ismini Joy Division olarak değiştirirler. Grupları ileride çok başarılı olacaktır ama Ian için işler o kadar da iyi gitmeyecek, eşiyle olan problemleri ve popülerliğin getirdiği baskı ona çok pahalıya mal olacaktır.

IMDb 7,8

10. Shine (David Helfgott)

10. Shine (David Helfgott)

Australyalı piyanist David Helfgott'un gerçek hayatını anlatan filmde, David'in çocukluk döneminden başlayarak gördüğü baba baskısına karşı çaresiz kalışı konu ediliyor. David, çok yetenekli bir çocuktur ve müthiş derecede piyano çalma yeteneğine sahiptir. Ancak babası onun en küçük hatasını bile affetmeyecek kadar katı yüreklidir. Bu baskılara dayanamayan David evden uzaklaşır, ancak yıllar sonra yine babasını arar.

IMDb 7,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. La Vie en Rose (Edith Piaf)

11. La Vie en Rose (Edith Piaf)

Ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf’ın hayatını konu alan La Vie en Rose (Kaldırım Seçesi), şarkıcının çocukluğundan ölümüne kadar olan süredeki başarılarını, özel hayatındaki çöküşleri ve hayal kırıklıklarını ele alıyor. FransaİngiltereÇek Cumhuriyeti ortak yapımı olan film, 140 dakika boyunca ruhunuzu okşayacak Edith Piaf müzikleriyle dolu. Edith Piaf’ın 1959’da New York’da verdiği konser sahnesi ile başlayan film, Fransız şarkıcı Piaf’ın, 40’lı yaşlarına odaklanıyor.

IMDb 7,7

12. Sid And Nancy (Sid Vicious)

12. Sid And Nancy (Sid Vicious)

Nancy Spungen, sayısız ünlüyü ağırlamış olan New York'taki Chealse Oteli'nde bıçaklanmış olarak bulunur. Sevgilisinin ölümü üzerine cinayet zanlısı olarak tutuklanan ünlü İngiliz punk grubu The Sex Pistols'ın solisti Sid Vicious sorgusu esnasında flashback ile anlatılan Nancy ve Sid'in hikayesi. Londra'da Amerikalı bir groupie olan Nancy ile tanışan Sid, kendini Nancy'e kaptırınca gruptan uzaklaşmaya ve eroin kullanmaya başlar. Grubun dağılışından sonra da devam eden ilişkileri Nancy öldürülene kadar devam eder.

IMDb 7,1

13. Immortal Beloved (Beethoven)

13. Immortal Beloved (Beethoven)

Ludwig van Beethoven, vasiyetinde her şeyini ölümsüz sevgilisine bırakır. Sekreteri ve aynı zamanda arkadaşı olan Schindler'ın “Ölümsüz Sevgili’'yi aramasını anlatan bu yapıtta, tarihin en önemli bestecilerinden Beethoven'ın bestelerini yazarken yaşadığı ruh halleri, aşkları, çektiği zorluklar ve sıkıntılar anlatılıyor. Başrolde Gary Oldman harika bir performans sergiliyor.

IMDb 7,5

14. Walk The Line (Johnny Cash)

14. Walk The Line (Johnny Cash)

Bir korku treninin akordlarında dolaşan parmakları, demirden daha keskin ve kararlı bakan gözleri, kapkara ve derin bir geceyi andıran sesi ile daha önce hiç duyulmamış bir gerçek hayatı anlatıyordu. O günlerde şöhretinin ilk günlerini ateşleyen değişik karakteri ve insanlar üzerinde bıraktığı etki bugünün rock, country, punk, folk ve rap yıldızlarına kadar bir çok yeteneğin de ortaya çıkmasında ön ayak olmuştur. Önceleri kendisini yok eden bir çok yıldız gibi yaşayan Cash, daha sonraları idol haline gelen ‘Siyah Giyinen Adam’ karakteri ile bıçak sırtındaki şöhretin hem ne kadar acımasız, hem de aşkın doğasının ne kadar güçlü olduğuna dair örnek oluşturmuştur.

IMDb 7,9

15. Crossroads (Robert Johnson)

15. Crossroads (Robert Johnson)

Genç bir beyaz çocuk blues'cu olma sevdasıyla efsanevi blues'cu Willie Brown'ı bulur ve ondan kayıp şarkısını bulmak için yardım ister. Bu arada da Willie'nin şeytana sattığı ruhunu geri almak için yenilmesi zor bir gitarist olan Jack Butler'ı (Steve Vai) gitar savaşında yenmesi gerekir. 

IMDb 7,1

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. The Piano Teacher

16. The Piano Teacher

Elfriede Jelinek'in Piyano Öğretmeni adlı romanından uyarlanan film, Viyana Müzik Konservatuarı'nda öğretim görevlisi olarak çalışan orta yaşlı bir kadın üzerine kurulu. Annesiyle aralarında sevgi ve nefret karışımı bir ilişki bulunan Erika Kohut adlı bu kadın, bir yandan saygı duyulan ve otoriter bir öğretmen görüntüsü çizerken diğer yandan karanlık arzuları ve müzik arasında ikilem yaşamaktadır. Viyana'nın kenar mahallelerindeki erotik şovlara ve porno film gösteren sinemalara gidip gelen Erika, anlam katamadığı hayatında bir tür kendi kendini tüketme sürecine girmiştir. Kendine o denli yabancıdır ki, bir sevgili edinememekte, geceleri parkta sevişen çiftleri gizlice seyretmekle tatmin bulmaktadır. Kendisine karşı garip bir hayranlık ve tutku duyan erkek öğrencisiyle iletişim kurmasının ardından, görünüşteki hayatı ve bastırılmış arzuları arasındaki duvar yıkılmaya başlar...

IMDb 7,4

17. The Legend Of 1900

17. The Legend Of 1900

1 Ocak 1900. Virginian adındaki transatlantik, göçmenlerden oluşan kargosunu Amerika'ya taşırken, makinist Danny Boodmann (Bill Nunn) gemide terk edilmiş bir çocuk buluyor. Kaptanının öğüdünü dinlemeyerek çocuğu gizlice evlat edinip kendi başına büyütmeye karar veriyor. Novecento (Tim Roth) adı takılan çocuk, gemide büyüyor. Varlığı sıkı saklanmış bir sır Novecento; ta ki Danny bir gün bir kazada ölene kadar.

IMDb 8,1

18. Searching For Sugar Man (Sixto Rodriguez)

18. Searching For Sugar Man (Sixto Rodriguez)

70'li yılların başlarında farkında olmadan bir müzik efsanesine dönülen Detroit'li bir yerel müzisyenin hikayesini ele alan belgesel, Sixto Rodriguez'in efsaneleşme ve ortadan kaybolma sürecini işliyor. Rodriguez, kısa süreli amatör kariyeri boyunca iki adet satmayan albüm kaydeder ve ilk albümün ardından Güney Afrika'da bir efsaneye dönüşür. İlk albümün ardından bir araya gelen iki Güney Afrikalı hayranı, bu kıtada neredeyse John Lennon'a dönüşen bu müzisyenin peşine düşerler. İşin ilginç yanı ise Rodriguez'in bu şöhretten haberi olmamasıdır.  Malik Bendjelloul'un yönetmenliğini yaptığı ve Akademi Ödülleri'nde En İyi Belgesel Oscar'ını kazanan film, iki hayranın yolculuğunu ve Rodriguez ailesine ulaşmasını konu alıyor.

IMDb 8,2

19. Notorious (Notorious B.I.G.)

19. Notorious (Notorious B.I.G.)

Hip-hop müziğinin ikonu sayılan Christopher Wallace'ın (Notorious B.I.G.) Brooklyn'in acımasız sokaklarında başlayan ibret verici hayatı...Süperstarlığın zirvesine çıktığı yolda dağılan aile hayatı ve başarılı müzik kariyeri arasında yaşadıkları sizleri şaşırtacak.

IMDb 6,6

20. Kurt Cobain: Montage of Heck

20. Kurt Cobain: Montage of Heck

Brett Morgen'ın hem senaryosunu yazdığı hem de yönettiği belgesel, efsane müzisyen Kurt Cobain'in kariyerinin ilk dönemlerini ön plana alıyor. Müzisyenin Aberdeen günlerine odaklanan yapım, kendisinin Nirvana grubunun temellerini atışını ve zaman içerisinde girdiği psikolojik hüsrana da parmak basıyor. Morgen, belgeseli oluştururken büyük ölçüde grubun ve Cobain'in mevcut arşiv görüntülerinden yararlanmış.

IMDb 7,9

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Inside Llewyn Davis

21. Inside Llewyn Davis

Coen Kardeşler'in yine bir dönem dramasına imza attıkları Inside Llewyn Davis, 1960'lı yılların New York'unda geçiyor. 1960'lı yılların başında Greenwich Village, folk müziğin devrimine sahne olur. Film ünlü folk sanatçısı Dave Van Ronk'un hayatından ilhamla yola çıkarak, dönemin müzik piyasasında yaşananları ünlü sanatçılar Bob Dylan, Joan Baez ve Joni Mitchell eşliğinde beyaz perdeye taşımakta. 2013 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan filmin baş rollerinde Justin Timberlake, John Goodman ve son dönemin dikkat çeken yeteneklerinden Carey Mulligan yer alıyor.

IMDb 7,5

22. 8 Mile (Eminem)

22. 8 Mile (Eminem)

Yaşadığımız yer önemli değil. Kim olduğumuzun da önemi yok. Hepimizi kuşatan sınırlar var. Kimisi gerçek, kimisi sanal… Bazılarımız bu sınırların içinde gönüllü olarak yaşarız. Bir kısmımız ise sınırlarla çevrili yaşamak zorunda kalır. Ancak bazı insanlar vardır ki, sınırları parçalayıp yok etme ihtiyacı duyar. O sınırların ne kadar korkutucu veya bilinmez olmasının önemi yoktur onlar için… Universal Pictures ile Imagine Entertainment’ın birlikte sunduğu “8 Mil”de (8 Mile) hepimizin yaşam biçimini belirleyen sınırların portresi çizilirken genç bir insanın bu sınırları parçalayıp yok etme cesareti ve gücünü kendisinde bulmasının öyküsü anlatılır.

IMDb 6,9

23. Copying Beethoven

23. Copying Beethoven

Genç Anna Holtz’un (Diane Kruger) tüm hayali iyi bir besteci olmaktır. Bu hayalini gerçekleştirmek ve müzik alanında iyi bir kariyer yapmak amacıyla, o dönemde dünyanın müzik başkenti olan Viyana’ya gelir. Konservatuarda okurken, yaşayan en büyük ve yetenekli besteci Ludwig van Beethoven’ın (Ed Harris) yanında çalışma fırsatı yakalar.Beethoven, 9. senfonisinin son hazırlıkları üzerinde çalışmaktadır. Yapımcısı Wenzel Schlemmer (Ralph Riach) ise bu sırada kanserden ölmektedir. Schlemmer, senfoniyi tamamlamakta yardım etmesi için Anna’ya bir teklif yapar. Anna, bu teklifi kabul ederken Beethoven’ın birlikte çalışması çok güç bir insan olduğundan habersizdir.Anna için bu fırsat kendi yeteneğini kanıtlayabilmek için biçilmiş kaftandır. Beraber çalıştıkları süre içinde aralarında vazgeçilemez bir bağ oluşacaktır. Anna, uzun zamandır beraber olduğu Martin’den (Matthew Goode) evlenme teklifi alır. Martin ve Beethoven arasında bir seçim yapmak zorunda kalacaktır. Viyana’dan kaçmayı dener ama başaramaz; yazgısı Beethoven’ınkine bağlanmıştır

IMDb 6,8

24. Kurt Cobain About a Son

24. Kurt Cobain About a Son

Müzik yazarı Michael Azzerad’ın Kurt Cobain’in ölümünden bir yıl kadar önce ‘Come As You Are: The Story of Nirvana’ adlı kitap için onunla yaptığı, bugüne kadar hiçbir yerde yayınlanmamış söyleşileri temel alan Bir Oğul Hakkında, Cobain efsanesine dair sürükleyici bir meditasyon niteliğindeki etkileyici bir belgesel. Film süresince, Kurt Cobain çocukluğundan ve ilk gençlik yıllarından müziği keşfettiği günlere ve onu yiyip bitiren şöhretle ilişkisine kadar tüm yaşamını anlatıyor. Bugüne kadar hiçbir yerde duyulmayan bu konuşmalar, Cobain’in başarılarının ve yenilgilerinin, düşüncelerinin ve deneyimlerinin samimi ve hülyalı bir anlatımı olarak karşımıza çıkıyor. AJ Schnack, Cobain’in konuşmalarını, hayatında önemli bir rol oynamış üç kentin yeni çekilmiş görüntüleriyle birleştiriyor. Aberdeen, Olympia ve Seattle’da yapılmış çekimler, Cobain’in sesi ve onu hayatı boyunca etkileyen yirmiyi aşkın sanatçının müziğiyle birleştiğinde anlıyorsunuz ki, bu film bir yıldan az bir zaman içinde dünya çapında ün kazanan bir rock yıldızı üzerine değil. Aksine, Bir Oğul Hakkında 70’lerde ve 80’lerde, insanın içini acıtan sosyal ve kültürel karmaşanın içinde büyümüş bir Amerikan erkeğinin öyküsü; kızgın, düşünceli, içine dönük ve yetenekli bir çocuğun.

IMDb 7,4

25. Hilary and Jackie

25. Hilary and Jackie

Hilary ile Jackie çocuklukları müzik ile geçen iki kız kardeştir. Ablası Hilary'nin kendisinden daha iyi olduğunu gören Jackie küçüklüğünden itibaren ablasını geçmek için çabalamaya başlar ve sonuçta da dünyaca ünlü bir çello virtüözü olur. Ablası ise başarısız bir kariyerin ardından bir orkestra şefi ile evlenir bir turne dönüşü Jackie Hilary'e kocası ile yatmak istediğini söyler. Kardeşinin her istediğini yerine getiren Hilary bunu da kabul eder.Fakat bir süre sonra Kieffer bu ilişkiden sıkılır ve onu bırakır. Giderek mutsuzlaşan Jackie hastalanır ve çok sevdiği çelloyu bile çalamaz hale gelir.

IMDb 7,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Michael Jackson's This Is It

26. Michael Jackson's This Is It

Michael Jackson'ın Temmuz ayında Londra'da, 'This Is It' adı altında başlayacak olan konserlerinin Staples Center'da yapılan provalarının görüntüleri.

IMDb 7,3

27. Get On Up (James Brown)

27. Get On Up (James Brown)

James Brown'ın adım adım zirveye ilerleyişi kronolojik bir biçimde anlatılmaktadır.

IMDb 6,9

28. La Bamba (Ritchie Valens)

28. La Bamba (Ritchie Valens)

Ritchie Valens’in gerçek hikayesidir. Film Ritchie’yi Paicoma’daki çocukluk yıllarından 17 yaşında bir rock yıldızı olarak uçakta ölümüne dek odak noktasında tutar.

IMDb 6,8

29. Marley

29. Marley

Müziği ve sevgi mesajlarıyla ikonlaşan Bob Marley’in yaşamı, Kevin MacDonald tarafından sonunda beyazperdeye aktarıldı. Filmde Bob Marley’in dünya müziğinin yanısıra, tüm dünyaya vermek istediği sosyal ve politik mesajlarla nasıl bir dünya ikonu haline geldiğini ve bugüne kadar çok az sayıda müzisyenin bu başarıyı elde ettiği görülebiliyor.

IMDb 8,0

30. Once

30. Once

İrlandalı grup The Frames’den Glen Hansard’ın başrole soyunduğu film, bir sokak müzisyeni ile bir Çek göçmenin yegane aşk hikayelerini anlatan şarkılarını yazarak, prova ederek ve kaydederek geçirdikleri olaylı bir haftayı anlatıyor.

IMDb 7,9

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Cadillac Records

31. Cadillac Records

Tehlikenin ritmi, seksin etkisi ve özgürlüğün müziği. Cadillac Records, müzik şirketi sahibi ünlü Leonard Chess’in yükşelişinin hikayesini ve Muddy Waters (Jeffrey Wright), Little Walter (Columbus Short), Chuck Berry (Mos Def), Willie Dixon (Cedric The Entertainer) ve muhteşem Etta James (Beyoncé Knowles) gibi firmasına kattığı unutulmaz şöhretlerin hayatlarını anlatıyor. 1950 ve 60ların Chicago’sunda seks, şiddet, yarış ve rock and roll dolu bu filmde Amerika’nın en önemli müzik efsanelerinin uçlardaki yaşamlarına tanık olacaksınız.

IMDb 7,0

32. The Runaways

32. The Runaways

70′lerin önemli kadın gruplarından The Runaways‘i anlatan filmde grubun solisti Cherie Currie'i (Dakota Fanning) Joan Jett'i ise (Kristen Stewart) canlandırıyor.

IMDb 6,6

33. The Buddy Holly Story (Buddy Holly)

33. The Buddy Holly Story (Buddy Holly)

Rock and Roll yıldızı Buddy Holly'nin yıldızlığa yükselişi, evliliği ve zamansız ölümünü konu alan film izlenmeye değer.

IMDb 7,2

34. Lady Sings the Blues (Billie Holiday)

34. Lady Sings the Blues (Billie Holiday)

Film efsanevi caz şarkıcısı Billie Holiday'in sorunlu yaşam ve kariyer öyküsünü anlatmaktadır.

IMDb 7,1

35. Nowhere Boy (John Lennon)

35. Nowhere Boy (John Lennon)

John Lennon'ın çocukluğunu hayal edin... Sevgiye nasıl ihtiyacı olduğunu ve Paul McCartney adlı çocukla nasıl tanıştığını... John, paramparça Liverpool kentinde büyüyen yalnız, meraklı ve zeki bir gençtir. Teyzesi Mimi ve annesi Julia'nın etkisinden kaçışı müzikte bulur.

IMDb 7,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. Coal Miner's Daughter (Loretta Lynn)

36. Coal Miner's Daughter (Loretta Lynn)

Efsanevi country müzik şarkıcısı Loretta Lynn'in yoksulluktan şöhrete uzanan hikayesi.

IMDb 7,5

37. Velvet Goldmine (David Bowie)

37. Velvet Goldmine (David Bowie)

Arthur sıradan bir gazeteci olarak New York'da yaşamaktadır. Bir gün Glam rock dünyasının önemli isimlerinden birisi olan Brian Shade'in gizemli ölümünü araştırmaya koyulur ve ona olan hayranlığı yaptığı araştırmayı çok farklı bir noktaya götürür. David Bowie'nin hayatından esinlenerek çekilen film, yine David Bowie'nin bir şarkısı olan Velvet Goldmine'dan ismini almıştır.

IMDb 7,0

38. The Boat That Rocked

38. The Boat That Rocked

Okuldan atılan Carl (Tom Sturridge), hayatında bir yön bulabilmesi için annesi tarafından dedesi Quentin’in (Bill Nighy) yanına gönderilir. Ancak Quentin, Kuzey Denizi’nin ortasından yayın yapan ve kadrosunun tamamı rock’n roll DJ’lerinden oluşan korsan radyo istasyonu Radio Rock’ın patronudur.

IMDb 7,4

39. The Doors: When You're Strange

39. The Doors: When You're Strange

Tüm zamanların en önemli rock gruplarından biri olan The Doors'u ve grubun ikonik vokalisti Jim Morrison'ı inceleyen belgesel, grubun kısa bir tarihçesini sunmakla kalmıyor, gruba ait daha önce gün yüzüne çıkmamış bazı görüntülere de yer veriyor. Bunlar arasında, Morrison'ın sinemacılık yıllarında çektiği filmlerden parçaların da temizlenmiş bir şekilde belgeselde yer bulduğunu belirtelim. Sadece grubun hayranlarının değil, müziği önemseyen her izleyicinin hafızasında uzun süre yer edecek, etkileyici bir çalışma.

IMDb 7,7

40. Bird (Charlie Parker)

40. Bird (Charlie Parker)

Clint Eastwood'un en büyük tutkularından biri cazdır. Bu filmi de çok sevdiği caz üstadı Charlie Parker'a adamış. Parker, Bird lakabını avlu kuşundan (yardbird) almıştır. Film, sanatçının son bir kaç ayını anlatıyor. Parker'i canlandıran Forest Whitaker, bu rolü ile, 1988 yılında Cannes'da en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı.

IMDb 7,3

İçeriğin Devamı Aşağıda

41. The Last Waltz (The Band)

41. The Last Waltz (The Band)

Efsanvi rock grubu The Band'in son konserini konu alan, usta yönetmen Martin Scorsese'nin çektiği en iyi belgesel filmlerden olan The Last Waltz, izleyicilere Robbie Robertson, Neil Young, Muddy Waters, Eric Clapton, Bob Dylan, Ringo Starr ve Van Morrison gibi birçok ünlü isimi bir arada görme imkanı sunuyor.

IMDb 8,2

42. Almost Famous

42. Almost Famous

1973 yılında San Diego'da yaşayan William, müziği çok seven 15 yaşında bir çocuktur. Küçük bir gazatede albümler hakkında yazılar yazan William, Lester adlı bir eleştirmenin dikkatini çeker. William'ı çok seven Lester, ünlü müzik dergisi Rolling Stone'la olan bağlantıları sayesinde bir karar verir: William, ünlü bir rock'n roll grubu olan Stillwater ile birlikte turneye çıkacak ve izlenimlerini dergi için yazacaktır. Bu haberi alan William, kendisi için endişelenen annesini de ikna etneyi başarınca en büyük hayaline kavuşur.

IMDb 7,9

43. Not Fade Away

43. Not Fade Away

David Chase’in bu ilk yönetmenlik denemesi, 1964 yılında New Jersey’de geçiyor. Filmde yetenekli bir şarkıcı ve söz yazarının öncülüğünde, kendi rock gruplarını kurmak isteyen bir grup arkadaşın hikayesi anlatılıyor. Film, dönemin birbiriyle çelişen akımlarını ve ideolojilerini mükemmel bir şekilde yansıtıyor. Tüm bu sahnelerin arka planında ise efsanevi Steven Van Zandt tarafından hazırlanmış olan dinamik soundtrack’ler var. The Sopranos'tan tanıdığımız usta oyuncu James Gandolfini de bu filmde boy gösteriyor.

IMDb 6,0

44. David Bowie: Five Years

44. David Bowie: Five Years

Bir dönem efsane olan ve günümüze kadar sayısız şarkıyla glam rock'a yön veren David Bowie'nin, Ziggy Stardust albümünde yer alan 'Five Years’ adlı şarkısıyla aynı ismi taşıyan Francis Whately yapımı filmi, belgesel tadında bir müzik ziyafeti sunuyor. Filmin baş rollerinde David Bowie ve Rick Wakeman yer alıyor.

IMDb 7,6

45. Rock Star

45. Rock Star

Chris Cole (Mark Wahlberg) gün boyunca fotokopi makinası tamir etmektedir. Geceleri ise dünyanın en sıkı heavy-metal grubu olan Steel Dragon'un (Judas Priest) şarkılarını yorumlayan küçük bir grupla sahneye çıkmaktadır. Steel Dragon'un solistinin gruptan atılmasıyla şansı dönen Chris ve menajeri/sevgilisi Emily (Jennifer Aniston) kendilerini hayal ettiğinden daha çılgın bir dünyada bulur. Mark Wahlberg (Kusursuz Fırtına, Maymunlar Gezegeni) ve Jennifer Aniston'ın (Friends) başrollerini oynadıkları ve Stephen Herek'in (Bill and Ted’s Excellent Adventure) yönettiği film 80'li yıllara göz kırpıyor. 

IMDb 6,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

46. Shine a Light (Rolling Stones)

46. Shine a Light (Rolling Stones)

Martin Scorsese'nin müzikal belgeseli Shine A Light, Rolling Stones'u beyazperdeye dünyanın daha önce hiç görmediği bir şekilde yansıtıyor. 

Scorsese, dünyanın en önemli rock'n roll grubu Rolling Stones'un 29 Ekim ve 1 Kasım 2006'da Beacon Theatre'da gerçekleştirdiği konseri konu alan belgeselinde, bu efsanevi grubun saf enerjisini yakalayabilmek için ödüllü bir kamera ekibiyle çalıştı. Genesis Hi Def kamerası da dahil olmak üzere toplam18 adet 35mm kamerayla gerçekleştirilen çekimler, Oscar ödüllü görüntü yönetmeni Robert Richardson (The Aviator, JFK) yönetiminde yine dünyaca ünlü ödüllü görüntü yönetmenlerinin ortaklığı ile gerçekleştirildi. 

Filmde yer alan konuk sanatçılar ise White Stripes grubundan Jack White, Christina Aguilera ve Buddy Guy. Konseri izlemeye gelenler arasında eski ABD başkanı Bill Clinton ve ailesi de var. Film, aynı zamanda kamera arkası görüntülere ve sanatçılarla yapılan çok özel ropörtajlara da yer veriyor.

IMDb 7,2

47. George Harrison: Living in the Material World

47. George Harrison: Living in the Material World

George Harrison dünyaya kendini “Sessiz Beatle” olarak tanıtmıştır. Ama hayatında The Beatles’ın bir parçası olmaktan çok daha fazlası vardır. Filmde dünyaya iz bırakmış bu müzisyenin, hayırseverin, film yapımcısının ve amatör yarış arabası şoförünün kariyeri ve hayatı anlatılıyor. Müziği, arşivlik görüntüleri ve ailesi ile arkadaşlarının anılarıyla Harrison’un derin ruhaniliği ve insancıllığı yansıtılıyor.

IMDb 8,2

48. Metallica Through the Never

48. Metallica Through the Never

Metallica’nın binlerce hayranının ve yeni yıldızlardan Dane DeHaan’ın rol aldığı Metallica: Through the Never’ın senaristliğini ve yönetmenliğini Nimrod Antal (Predators, Kontroll), yapımcılığını ise Charlotte Huggins (Journey to the Center of the Earth) üstleniyor. Film cezbedici bir anlatımın yanı sıra, çığır açan görüntüleri ve düzeltme teknikleriyle izleyiciyi hayran bırakıyor. Filmde grubun roadie'si, Metallica’nın bir konseri sırasında önemli bir göreve gönderiliyor. Bu görev sırasında beklenmedik bir şekilde hayatı tamamen değişiyor.

IMDb 7,3

49. Gainsbourg

49. Gainsbourg

Çizer Joann Sfar, kendi çizgi romanından uyarladığı bu ilk filmiyle, ünlü Fransız müzisyen Gainsbourg’un 1940’larda Nazi işgali altındaki Paris’te geçen çocukluğundan, 1991’deki ölümüne dek sınırlarda yaşadığı hayatı anlatırken, onun isyankar enerjisi, güzel kadınları ve muhteşem müzikleriyle göz alıcı bir filme imza atıyor. Brigitte Bardot’yu Laetitia Casta’nın canlandırdığı film, Jane Birkin’i canlandıran, Mayıs 2009’da intihar eden genç oyuncu Lucy Gordon’a adanıyor.

IMDb 6,9

50. Woodstock

50. Woodstock

Tüm zamanların en iyi konser filmi olarak nitelendirilen, Oscar ödüllü ‘Woodstock,’ görüntü ve ses kalitesinin yenilenip güçlendirildiği “Director’s Cut” versiyonuyla DVD formatında. Üstelik 30 yıldan sonra, filmin orijinalinde yer almayan, yönetmen Wadleigh'in seçtiği 40 dakikalık çekimi de bu versiyonda izleyebileceksiniz. Dönemin ruhunu benzersiz bir şekilde yakalayan bu muhteşem film, geniş ekran formatıyla kaçırılmayacak bir fırsat.

IMDb 8,1

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
79
22
8
7
6
6
3