Görüş Bildir
Haberler
Koalisyonda 7 Saatlik İkinci Görüşme

Koalisyonda 7 Saatlik İkinci Görüşme

FreiGeist
28.07.2015 - 14:22 Son Güncelleme: 29.07.2015 - 09:38

Ak Parti ile CHP arasında son görüşmelerde varılan mutabakat çerçevesinde gerçekleştirilen heyetler arası ikinci görüşme yapıldı. Görüşme yaklaşık 7 saat sürdü. Heyetlerin 3 toplantı daha yapacağı ve pazartesi günü son kez toplanacağı bildirildi.

Koalisyon kurulması çalışmalarında 'istikşafi' yani keşif adı verilen görüşme sürecinde ikinci toplantı bugün yapıldı.

İlk buluşmada olduğu gibi yine Ankara Palas'ta gerçekleşen görüşme yaklaşık 7 saat sürdü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Görüşme sonrası açıklama yapan Haluk Koç, 'Perşembe günü de görüşmelerimiz sürecek. Anayasa, temel özgürlükler, yargı sistemi ve siyasi partiler yasası bu başlıklar altında aklınıza gelebilecek her konu çok net bir şekilde masaya getirildi. 

Seçim kanunu ve bununla ilgili alt başlıklar değerlendirildi. İki taraf da görüşünü sundu. Mutabık olunan, olunmayan konular var. Görüşmelerimizi sürdüreceğiz..' dedi.

Gün aşırı toplantı yapılmasıyla ilgili ise Koç, görüşülecek konulara ilişkin altyapı çalışmaları yapılması gerektiğini ve kendilerinin de bu konulara hazırlandıklarını kaydetti. Perşembe günü aynı saatte kalınan yerden toplantılara devam edileceğini anlatan Koç, 'Şu anda Türkiye'nin ihtiyacı olan bir hükümet kurabilir miyiz noktasında partinin verdiği yetki çerçevesinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin görüşleriyle mutabık kalınabilecek tüm hususlar ele alınıyor.' diye konuştu.

Ömer Çelik'ten yeni anayasa ve seçim barajı açıklaması

Ömer Çelik'ten yeni anayasa ve seçim barajı açıklaması

Toplantının ardından Ömer Çelik de yaptığı açıklamada, 'Yeni anayasa, demokratikleşme, özgürlükler meselesi ve siyasi partiler kanunundan kuvvetler ayrılığına kadar geniş bir yelpazenin konuşulduğunu söyledi. 

Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğu konusunda hemfikir olduklarını belirten Çelik, seçim barajının hangi oranda düşürüleceği yönündeki soruya, 'Rakam konuşmuyoruz, bu komisyonun işi değil. Baraj meselesi de dahil pek çok konuda genel değerlendirme yapıyoruz. 

Oran, genel başkanlarla yapılacak toplantıda karar verilecek. Ama zaten genel başkanımızın da düşürülmesi konusunda açıklaması oldu' diyerek bu konuda da iki partinin benzer görüşte olduğunun sinyalini verdi.

Günaşırı toplantıları kapsamında en son toplantıyı pazartesi günü yapacaklarını ve bu konuları eriteceklerini dile getiren Çelik, 'Pazartesi son toplantıya ihtiyacımız olacak. Gündemimiz bitmiş olacak. Bizim açımızdan verimli toplantı oldu. Bugün ele aldığımız bütün başlıkları tartıştık. Herkes birbirinin pozisyonunu görmüş oldu.' şeklinde konuştu

.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Koç: Önemli olan içerik

İlk görüşmeden sonra açıklama yapan CHP Sözcüsü Koç, 'Önemli olan o başlıkların içeriği. Her iki partinin takıldığı şeylerin ortak bir noktaya gelip gelmemesi önemli olan. Uzlaşılan, tartışılan konular var. Birbirine zıt akımların temsil edildiği iki siyasi parti sandıktan çıkan sonuç sonrası ortak nokta bulmaya çalışıyor' karşılığını vermişti.

İkinci görüşmede yeni isimler

İlki beş saat süren toplantıların günaşırı yapılması planlandı. İlk toplantıya AK Parti'den Ömer Çelik'in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Taha Özhan, Osman Can katılmıştı. CHP'yi temsilen ise Haluk Koç'un Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, Akif Hamzaçebi ve Rasim Bölücek yer aldı. İkinci görüşmede heyetlere birer isim daha eklendi. AK Parti'de Ankara milletvekili ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski danışmanı Ali İhsan (Mücahit) Aslan, CHP'de ise Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan heyetlere katıldı.

Kaynak: Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0