Görüş Bildir
Haberler
Kişisel Bilgilerimizi Satarken Milyarlarca Dolar Kazanan Şirketlerin Kullandığı 10 Akıl Almaz Yöntem

etiket Kişisel Bilgilerimizi Satarken Milyarlarca Dolar Kazanan Şirketlerin Kullandığı 10 Akıl Almaz Yöntem

Kadijah Whomanity
02.06.2018 - 19:49 Son Güncelleme: 02.06.2018 - 21:55

An itibariyle yaptığınız her şey kaydediliyor! 

Gittiğiniz her yerde sizi izleyen bilgisayar programları ve kameralar tarafından izleniyorsunuz, en eski komplo teoricileri bile on yıl öncesine kadar bunların olacağına inanmıyordu ve durum düşündüğümüzden çok daha kötü... 

İnternet üzerindeyken yaptığımız her şey nasıl kaydediliyor ve bize reklam olarak dönüyor biliyor musunuz? Sizler için en sık kullanılan yöntemleri ListVerse'den derledik. 

George Orwell'in bile bunlar karşısında ağzı açık kalırdı.

Kaynak: http://listverse.com/2018/05/27/10-cr...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Birçok hastane ve eczane tıbbi kayıtlarımızı şirketlere satıyor.

Birçok hastane ve eczane tıbbi kayıtlarımızı şirketlere satıyor.

Facebook yakın zamanda, birtakım hastenelerle işbirliği yapmak için adım attı ve hasta bilgilerine ulaşmak sitedi. Mark Zuckerberg bilgilerin herhangi bir isim ya da özel detay altında kayıt edilmeyeceğini, bir araştırma için kullanılacağını iddia etse de, Cambridge Analytica veri sızıntısından sonra bu planları ortadan kaldırmak zorunda kaldı. 

Facebook tıbbi verilerimizi özel hastanelerden satın alan tek şirket değil. Birçok Amerikan eczane zinciri General Electric ve IBM gibi şirketlere veri sattığını, o şirketler de satın aldıklarını kabul etti. Bu tür alışverişlerde ise milyar dolarlar el değiştiriyor.

Apple banka hesabımızda kaç para olduğuna bakıyor!

Apple banka hesabımızda kaç para olduğuna bakıyor!

Apple 2015'te, telefonumuzda sürekli olarak çalışır halde bulunan, banka hesabımıza baktığımız anda, buradaki miktarı görüntüleyip bunu isteyen şirketlere veri olarak satan bir uygulamanın patentini satın aldı. Bunların tamamını kullanım şartları adı altında asla okumadan imzaladığımız maddelerin altında yapabilen şirket, henüz uygulamayı kullandığını itiraf etse de, böyle bir yatırımı neden yaptığı şüphe uyandırıcı.

Reklam şirketleri akıllı cihazlarımızın kameralarından bizi izliyor.

Reklam şirketleri akıllı cihazlarımızın kameralarından bizi izliyor.

Mark Zuckerberg'in kamerasını bantla kapatması bir tesadüf müydü? 

Emotional Analytics adında bir firma, insanların reklam izlerken verdikleri tepkileri ölçmek için kameradan yüzlerini izleyen bir uygulama geliştirdi. Fakat bu uygulamayı kullandığını sadece sayılı şirket itiraf etti.  

Android ise geçtiğimiz günlerde, telefona indirdiğimiz uygulamaların 'kamera erişimini' tamamen engelledi. Bu kamera erişimini hangi uygulamaların gizlice kullandığını açıklamasa da, Android'in böyle bir güvenlik değişimine gitmesi bundan öncesinde izlenmiş olduğumuzu kanıtlıyor.

Plaka izleyici cihazlar nereden nereye gittiğimizi takip edebiliyor.

Plaka izleyici cihazlar nereden nereye gittiğimizi takip edebiliyor.

Takip edilebilmeniz için elektronik cihaz kullanmanıza gerek yok. Dünyanın dört bir yanında plaka takibi yapan cihazlar kurmuş birden fazla büyük şirket bulunuyor. 

ADB'li bir plaka takip şirketi 2015 yılında 2 milyardan fazla plakayı takip ettiğini ve kayıtlarına aldığını itiraf etmişti. Plakaların kayıt edilmesi demek, bu sürücülerin kişisel bilgilerine de erişilebilmesi anlamına geliyor.

Bundan en çok faydalanan şirketler ise sigorta şirketleri oluyor. Örneğin sizin ne gibi yerlerde bulunduğunuzu, spor merkezine gidip gitmediğinizi, nerede çalıştığınızı bu şekilde izleyebiliyorlar.

Birçok mağaza ve AVM, telefonunuzdaki WiFi sinyallerini kullanarak hareketlerinizi izliyor.

Birçok mağaza ve AVM, telefonunuzdaki WiFi sinyallerini kullanarak hareketlerinizi izliyor.

Eğer bir yerde size bedava internet sunuluyorsa, bunun arkasında mutlaka bir pazarlama amacı güdülmüştür. 

Mağazanın içinde ne kadar vakit geçirdiğiniz, hangi reyonlarda bulunduğunuz, satış sitelerinde bu ürünü aratıp aratmadığınıza kadar her şeyi yasal bir şekilde takip ediyorlar. Macy’s, BMW, Top Shop, Morrisons gibi büyük markalar bunu yaptığını halka duyurmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüz tanıma teknolojisini birçok marka kullanıyor ve sizi takip etmeyi amaçlıyor.

Yüz tanıma teknolojisini birçok marka kullanıyor ve sizi takip etmeyi amaçlıyor.

Mağaza içinde bulunan güvenlik kameralarının çoğu sadece güvenlik amacı ile kullanılmıyor. Mağazanın içinde gittiğiniz her yerde sizi tanıyabilen, hareketlerinizi ve satın alma alışkanlıklarınızı çözümleyebilen kameralar var. 

Örneğin Amazon, kendi yarattığı yüz tanıma sistemi olan “Rekognition”ı ABD polisine satmaya çalışıyor. Çin'de yakın geçmişte, yüz tanıma sistemleri sayesinde, 60.000 kişilik bir konserde beyaz yakalı bir suçlu yakalandı.

Facebook tüm telefon konuşmalarımızı takip ediyor.

Facebook tüm telefon konuşmalarımızı takip ediyor.

Facebook'un geçtiğimiz Mart ayında, Android kullanan kullanıcılarının telefon aramalarını kaydettiği açıkça ortaya çıkmıştı. Cambridge Analytica skandalından sonra birçok kullanıcı Facebook'u boykot etmiş ve şirketin haklarında sahip olduğu verileri kontrol etmeye başlamıştı. 

İşte bu noktada birçok kullanıcı, Facebook'un her bir telefon görüşmesini kaydettiğini anladı. Facebook telefon konuşmalarını dinlemediğini iddia etti, fakat diğer şirketlerin eline geçip geçmediği konusu muamma kaldı.

Örneğin Pudding Media adlı şirket, Skype benzeri bir uygulama üzerinden kullanıcıların yaptığı konuşmaları dinliyor, kaydediyor ve satıyor. Şirketin tüm operasyonu ve kâr elde etmesi bunun üzerinden ilerliyor.

AccuWeather lokasyon bilgilerinizi, gizlice başka firmalara satıyor.

AccuWeather lokasyon bilgilerinizi, gizlice başka firmalara satıyor.

AccuWeather Ağustos 2017 yılında bir veri satma skandalının içinde yer almıştı. Kullanıcıların verilerini onların bilgisi dışında sattığı ortaya çıktı ve şirket büyük bir dava süreci geçirdi.

AccuWeather hava durumu uygulaması, haritada nerede olduğumuzdan çok daha öteye gidip, bir binanın kaçıncı katında olduğumuzu bile anlayan bir zekaya sahip. Telefonunuzun 'yer bildirimi' özelliğini kapatsanız da, uygulama yerinizi izlemeye devam edebiliyor. 

Yakın olduğunuz yerlere göre size reklamlar gönderip, sizi belirli alışverişlere ya da satın almalara yönlendiriyor.

Binlerce uygulama söylediklerimizi gizlice kaydediyor.

Binlerce uygulama söylediklerimizi gizlice kaydediyor.

Akıllı telefonlarımızda kullandığımız birçok uygulamanın içinde, Alphonso adlı şirket tarafından geliştirilmiş bir eklenti yer alıyor. Bu eklenti arka planda mikrofonu açıp, ses kaydı alabiliyor. Bu uygulama sadece sesinizi, konuşmalarınızı değil içinde bulunduğunuz ortam sesini de takip edebiliyor. 

Örneğin maç izliyorsanız size telefonunuzdaki diğer uygulamanın yemek önerilerini ona göre sunmasına yol açabiliyor. McDonalds ve Krispy Kreme gibi büyük markalar bu uygulamayı kullandıklarını daha önce açıkça beyan etmişlerdi.

Facebook, Facebook kullanmayan kişilerin bile verilerini kayıt altına alıyor ve onları izliyor.

Facebook, Facebook kullanmayan kişilerin bile verilerini kayıt altına alıyor ve onları izliyor.

Siz Facebook kullanmıyor olsanız bile, onlar hâlâ yaptığınız her şeyi izliyor. Gördüğünüz her web sitesinde, sizi izleyen sinsi küçük bir düğme bulunuyor: “Beğen” düğmesi.

Facebook, hemen hemen her blog yazısında, her haberde görünen “beğen” ve “paylaş” düğmelerine bazı kodlar ekledi. Eğer sizi, sitede gördüğünüz bu paylaşımları Facebook'ta da paylaşmaya davet eden bir web sitesinde geziniyorsanız, izleniyor olabilirsiniz.

Facebook yorumlarınızı, bir sonraki girdiğiniz siteyi, önceki yerlerinizi takip ediyor ve bunların tamamını veri olarak satıyor ve bunu yaptığını asla inkar etmiyor. Hemen hemen her web sitesindeki davranışınız, Instagram ve Facebook'a para ödeyen herhangi bir şirket tarafından satın alınabilir ve size belirli ürünleri satmak için kullanılabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
416
175
83
16
12
10
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mirazel Leveroha

Siz de bizi izliyor musunuz Onediocum?

Lejon

Apple, Siri ile ses izinizi aldı sonra TouchID ile parmak izinizi ve en son da FaceID ile yüz haritanız çıkarıldı. Siz lüks ve gösteriş için tercih edin, ha... Devamını Gör

A Freca Menta

Hahah gerizekalı ya bak, sanki samsung’un sesli asistan, parmak iziyle kilit açma ve en son Galaxy S9’la yüz tanıma teknolojisi yok. Yukarıdaki makalede de a... Devamını Gör

Anis Akın

sen satmıyosun mu mu onedio başgan