Görüş Bildir
Haberler
Hong Kong Protestolarının Sembolü 7 Caps

Hong Kong Protestolarının Sembolü 7 Caps

30.09.2014 - 16:37 Son Güncelleme: 30.09.2014 - 16:49

Hong Kong'da olaylar esasında Haziran ve Temmuz aylarında başladı. Demokrasi yanlıları resmi olmayan bir reform referandumu ve büyük bir sokak gösterisi düzenlediler. Çin Hükümetinden yana olanlar ise cevap olarak kendi mitinglerini yaptılar. Ağustos ayında Çin Hükümeti 2017 yılında 'serbest' seçimlerin düzenleneceğini açıkladı ancak Pekin tarafından onaylanmamış adayların seçimlere katılamayacağını ifade ettiler. Seçime katılmanın Pekin onayına bağlı olmasına karşı çıkan demokrasi yanlıları ve öğrenci hareketi öncülüğünde protestolar başladı. 22 Eylül tarihine gelindiğinde öğrenciler bir hafta boyunca okula gitmeyeceklerini ve sistemi boykot ettiklerini duyurdular. Çin Hükümeti bu taleplere biber gazı, plastik mermi ve coplarla karşılık verdi. 

26 Eylül tarihinde protestocular 2014 yılından beri girilmesi yasak olan Merkezi Hükümet Kompleksine giriş yaptılar. Polis tarafından kordona alınıp engellenmeleri de sonuç vermedi. Polisin orantısız güç uygulaması sadece daha fazla insanın protestolara katılmasına neden oldu. 'Sevgi ve Barış içinde Merkezi İşgal Et' ve sivil itaatsizlik çağrısı bugün de devam ediyor. Olayların sosyal medyada sembolü olan bazı capsler ise adeta bayraklaştı. Hong Kong'un halet-i ruhiyesini anlatan o 7 caps aşağıda.

Şemsiyenin anlamına gelince; protestocular polisin sıktığı biber gazından korunmak için şemsiye açıyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Karşı Dur

1. Karşı Dur

Hong Kong bayrağını 5 şemsiye şeklinde yeniden tasarlayan bu görsel Hong Kongluları 'karşı durmaya' çağırıyor. Binlerce kez paylaşılan sembol 'şemsiye devrimi'nin de simgelerinden biri oldu.

2. Şemsiye Devrimi

2. Şemsiye Devrimi

Protestocuların sesi olmak için Facebook'ta kurulan 'Umbrella Revolution' sayfasının logosu olan bu sembol de Hong Kongluların toplumsal hafızasına girdi. Sayfa yayına girdikten sadece saatler sonra 13.000'den fazla like alırken, Hong Konglular arasında da bir direniş sembolüne dönüştü.

3. Eski Dünyayı Yıkın, Yeni Bir Dünya Kurun

3. Eski Dünyayı Yıkın, Yeni Bir Dünya Kurun

Mao Zedung zamanında kullanılan bir propaganda resminin yeniden uyarlanmış halinde genç bir kızıl muhafız elinde şemsiyesi ile rejimin sembol isimlerinin kafasını kopartıyor. En soldaki C. Y. Leung, Hong Kong'un Pekin tarafından gönderilen baş yöneticisi, ortadaki Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Xi Jinping, en sağdaki ise Wang Guangya Pekin'de bulunan Devlet Konseyi'nin Hong Kong'dan sorumlu üyesi. Üstteki yazı ise Mao Zedung dönemindeki yazıyla aynı 'Eski dünyayı yıkın, yeni bir dünya kurun.'

4. Rengarenk Hong Kong

4. Rengarenk Hong Kong

Çocuk kitapları çizeri Hong Kong'lu Tania Willis'in Çin Halk Cumhuriyeti bayrağı şeklindeki bulutun altında rengarenk bir şemsiye içerisinde güvenli bir şekilde yaşayan çocuk resmi de Hong Kong'da çok popüler. Rengarenk, demokratik, farklı kimliklere saygı duyan bir Hong Kong'u sembolize ediyor.

5. Yağmur Ne Kadar Sert Yağarsa Yağsın, Özgürlük Çiçeği Açacak

5. Yağmur Ne Kadar Sert Yağarsa Yağsın, Özgürlük Çiçeği Açacak

Görselde yer alan Çince yazıda 'Yağmur ne kadar sert yağarsa yağsın, özgürlük çiçeği açacak' yazıyor. Hong Kong protestolarını destekleyen bir çok Facebook kullanıcısı profil resimlerini bu resimle veya resmin altında bulunan yas ve birlik duygusunu simgeleyen kurdele ile değiştirdiler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sakin Olamıyorum Çünkü Hong Kong Ölüyor

6. Sakin Olamıyorum Çünkü Hong Kong Ölüyor

2. Dünya Savaşı'nda İngiltere'nin kullandığı bir propaganda resmine referans veren bu görsel de Hong Kong'da popüler. Şemsiye Devrimi'ni simgeleyen sarı şemsiye ile birlikte Hong Kong'luların neden sokaklarda olduğunu veciz bir şekilde ifade ediyor.

7. Barış, Özgürlük ve Şemsiye Devrimi

7. Barış, Özgürlük ve Şemsiye Devrimi

Şemsiye tutacağının barış sembolüne dönüştüğü bu sembol de Hong Konglular arasında oldukça popüler. Hong Kong'a barış ve özgürlük getirmesi beklenen Şemsiye Devrimi'ni sembolize ediyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0