Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Bahçeli Koalisyona da Erken Seçime de Hayır Dedi
Başbakan Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında Bahçeli'nin Meclis'teki makamında yapılan koalisyon görüşmesi sona erdi. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Davutoğlu; 'Bahçeli AK Parti ile bir koalisyonu mümkün görmediğini ifade etti' dedi. Koalisyon için bir yol görünmediğini ifade eden Davutoğlu, Cumhurbaşkanı ile istişare ettikten sonra gerekirse görevi iade edeceğini söyledi. Yazılı bir açıklama yapan Bahçeli ise 'Daha önceden kamuoyuyla paylaştığımız 4 maddelik ilke ve önşartlarımızın AKP tarafından kabulü mümkün olmamıştır, Türkiye 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri’nin tekrarlanmasıyla karşı karşıya kalmıştır.' dedi.
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin koalisyon kurma çalışmaları kapsamında Meclis'te bir araya geldiği görüşme sona erdi. Uzlaşının çıkmadığı görüşmeye ilişkin ilk açıklama Davutoğlu'ndan geldi.
Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle;
'Samimi, dürüst, açık yürekli bir görüşme gerçekleştirdik. Güvenlik operasyonları bağlamında bilgi paylaşımı oldu. Geldiğimiz son aşamayı telefonla daha önce paylaşmıştım. Kılıçdaroğlu’na da bilgi aktarmıştım. Bahçeli’yle de terörle mücadele konusunda geldiğimiz aşamayı kapsamlı biçimde paylaştım. Bugünlerde bölgede çevremizde yaşanan gelişmeler ve terörle mücadele konusunda geldiğimiz nokta etrafında da, ülkemizin hükümetsiz kalmaması için daha önce kendisiyle mutabık kaldığımız şekilde görüşmeyi gerçekleştirmek istediğimi ifade ettim.'
Azınlık hükümetine de erken seçime de destek yok
'Kendisi de açık bir ifadeyle ve tam bir dürüstlük içinde, daha önce kamuoyuyla paylaşmış olduğu 4 konuyu da gündeme getirerek, bunları tek tek ele alındığında AK Parti ile bir koalisyon imkânı görmediğini ifade etti. Ben kendisinin yaklaşımını, genel başkan olarak saygıyla karşıladığımızı ifade ettim. Daha sonra olabilecek senaryolarla, bir koalisyon mümkün görünmüyor, kısa süreli seçim koalisyonu mümkün görünmüyor, azınlık hükümetine destek vermeyeceklerini belirtmişti. Erken seçim kararı için de bir hükümet Meclis’e gelirse, Meclis’i toplamak isterse toplantıya katılacaklarını ve erken seçime de destek vermeyeceklerini ifade etti. Bu dört konuda, herhangi bir müzakere yapmak kastıyla değil parti olarak bizim ve şahsi kanaatlerimi açıkça paylaştım. Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili herhangi bir konunun koalisyonun parçası yapmayacağımızı söyledim. Çözüm süreci bağlamında gündeme getirilen hususlar çerçevesinde, terörle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdüreceğimi ifade ettim.'
Davutoğlu'nun açıklaması
17-25 Aralık da gündeme geldi
'17-25 Aralık ki bunlar zikredilmiş konular olarak pozisyonumuzu göstermek açısından zikrediyorum. Bunların paralel bir yapılanma çerçevesinde yürütülen, darbe teşebbüsleri olduğunu ama şeffaflık konusunda her türlü adımı atacağımızı zikrettim. Bunları koalisyonla ilgili düşüncelerini ifade ettikten sonraki iki sorumlu devlet adamı olarak bu konularda görüşlerimi aktardım.'
Önce MYK sonra Cumhurbaşkanı ile istişare
'Maalesef çok arzu etmemize rağmen gerek Sayın Kılıçdaroğlu gerek Sayın Bahçeli ile koalisyon zeminin olmadığı açık bir şekilde ortaya çıktı. İlk fırsatta MYK’yı da toplayarak arkadaşlarımla istişare edeceğim. Tabii Sayın Cumhurbaşkanımızla da istişare ederek bundan sonra atacağımız adımları belirleyeceğiz.'
'Hükümeti kurma görevini ne zaman devredeceksiniz?'
Davutoğlu, '23 Ağustos’ta süre doluyor. Hükümeti kurma görevini ne zaman devredeceksiniz? Devredecek misiniz?' sorusunu ise şöyle cevapladı:
'Aklımda 9 opsiyon vardı. Bugün Sayın Bahçeli’yle kalan dört opsiyon da yine saygı duyduğumu ifade ederek söylüyorum, mümkün olmadı. Şimdi nihayetinde tabii siyaset bir çözüm bulma sanatı. Bir sorunlar yumağından bir netice üretme sanatı. Bu anlamda hiçbir kapıyı kapatmış değiliz. Tekrar tekrar konuları ele alabiliriz. Ama şu anda koalisyon ihtimalini gerçekleştirecek bir yol gözükmüyor. Bana da hükümet kurma görevi, ülkeyi hükümetsiz bırakmamak çerçevesinde elimden geleni yapmış olduğum konusunda manen mutmainim. Elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Buna Kılıçdaroğlu ve Bahçeli de şahittir. Yapılabilecek başka bir yol olsaydı da denerdim.'
'Gerekirse görevi iade edeceğim'
'Ama aynı şekilde siyaset belli ilkelerle yürüdüğü zaman saygınlığını koruyabilir. Anayasamızın 116’ncı maddesi bu durumlarda nasıl yol olduğu konusunda süreç görünüyor. Cumhurbaşkanımız takdir ettikten sonra, ülkenin erken seçime gitme çerçevesinde... 9 Temmuz’dan bu yana olabilecek bütün formülleri denediğime inanıyorum. Ama zemin yoksa, muhatabım olan genel başkanların kendi karar süreçlerine saygım sonsuz. Yeni bir adım atmayı gerektirecek bir tablo yok. Cumhurbaşkanımızla istişare edeceğiz. Tabii ki gerekmesi halinde görevi iade edeceğim.'
'MHP'den öneri gelmedi'
Davutoğlu'nun, 'MHP’den size bir öneri geldi mi?' soruusuna cevabı ise şöyle oldu:
'Hayır böyle bir öneri MHP tarafından getirilmedi. Güvenlik ve terörle mücadele bağlamında bilgilendirmenin hemen sonrasında Bahçeli zaten almış oldukları kararı ifade ettiler. Koalisyonu, bu 4 şartlarını, bu kendi şartlarını. Müzakere sonucunda bir anlaşmazlık söz konusu değil. Daha sonra diğer ihtimalleri de, azınlık hükümetine destek, bir erken seçim kararının da mümkün olmadığını ifade etti. Kendisinin hayır diyeceklerini ifade etti. Bu konuda da Sayın Bahçeli’yi açık ve samimi gördüğümü de ifade edeyim. İki genel başkan, iki akademisyen, iki devlet adamı olarak zikredilen hususlarla ilgili düşüncelerimi paylaştım. Başta pozisyon zaten netleşmişti. Ama toplantı süresince de açık yürekli bir istişare imkânı bulduk.'
Bahçeli'den yazılı açıklama
Davutoğlu'nun açıklamasının ardından MHP liderinden de beklenen açıklama geldi:
Bahçeli yazılı açıklamasında 'Milliyetçi Hareket Partisi olarak, daha önceden kamuoyuyla paylaştığımız 4 maddelik ilke ve önşartlarımızın AKP tarafından kabulü mümkün olmamıştır' ifadesini kullandı.
Erken seçim hükümetine üye yok
Bu nedenle koalisyon hükümeti kurmak için gerekli uzlaşma zeminin oluşmadığını belirten Bahçeli, seçim hükümetine de katılmayacaklarını kaydetti.
Bahçeli süreçte izleyecekleri yolu şöyle anlattı: 'Söz konusu 116. Madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde mevcut Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atayacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi oluşacak bu seçim hükümetine katılmayarak herhangi bir üye vermeyecektir.'
AKP, Meclis'e erken seçim teklifi getirmeyecek
Öte yandan CNN Türk'ün parti kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, AK Parti Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırmayacak, Meclis'e erken seçim önergesi getirmeyecek.
Bakan Çelik: 'Başbakanımız çok güzel bir açıklama yapacak'
Bu arada, görüşmeye Davutoğlu ile birlikte AK Parti'den katılan tek isim olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Başbakanın açıklamasından hemen önce gazetecilere 'Olumlu geçti. Başbakanımız birazdan çok önemli ve güzel bir açıklama yapacak' demişti. Çelik'in bu sözleri koalisyon ihtimalinin yüksek olduğu şeklinde yorumlanmıştı.
Neler yaşanmıştı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 9 Temmuz'da 63. Hükümeti kurma görevi verilen Davutoğlu, bu görevi devraldıktan sonra sırasıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüşmüştü.
Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi arasında bir ay boyunca yapılan koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmadı.
Koalisyon görüşmeleri kapsamında Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu, koalisyon kurmak amacıyla görüşmelere başlama kararı almış, daha sonra AK Parti ve CHP heyetleri, 5 ayrı oturumda, 35 saat süren istikşafi görüşmelerde bulunmuştu.
İstikşafi görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, ortak hükümet kurma konusunda anlaşma sağlayamamış Davutoğlu bunun üzerine aynı gün MHP ile temasa geçmişti.
Davutoğlu'nun randevu talebine, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den olumlu yanıt geldi.
MHP'nin 4 şartı neydi?
Doğan TV Ankara Temsilcisi Hande Fırat, AK Parti - MHP koalisyon görüşmesi öncesinde MHP'deki son durumu anlattı. MHP'nin AK Parti ile koalisyon yapmak için belirlediği 4 şartı şu şekildeydi:
Anayasa'nın ilk 4 maddesine tereddüte mahal bırakmayacak şekilde bağlı olunacak
Çözüm sürecinden eksiksiz ve bahanesiz bir şekilde tümüyle vazgeçilecek
17-25 Aralık yolsuzluk iddialarının üzerine gidilecek, ucu kime dayanırsa dayansın ele alınacak
Cumhurbaşkanı anayasal sınırları içerisine çekilecek
AA, CNN Türk ve Onedio