Görüş Bildir
Haberler
Ethem Sarısülük'ü Vuran Polis Memuru Ahmet Şahbaz'a Tahliye...

Ethem Sarısülük'ü Vuran Polis Memuru Ahmet Şahbaz'a Tahliye...

Onedio Medya
03.09.2015 - 16:50 Son Güncelleme: 03.09.2015 - 22:30

Gezi Parkı olayları sırasında Ankara Kızılay'da Ethem Sarısülük'ü başından vurarak öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz tahliye edildi. Sanığa verilen 28 yıl hapis cezası haksız tahrik indirimiyle 7 yıl 9 ay 10 güne düşürülmüş, daha sonra karar Yargıtay tarafından usulden bozulmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin Ethem Sarısülük Davası’nı katil polisin “can güvenliğini” gerekçe göstererek Aksaray’a nakletmesinin ardından kararı kayda giren Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay kararı uyarınca dava dosyasını Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi bu ara kararına bir alt madde de ekledi ve katil polis Ahmet Şahbaz’ın tahliyesine karar verdi.

'Bizden habersiz yargılamışlar'

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, dün davanın Aksaray’a nakledilmesi kararının bugün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştırıldığı bilgisini verdi. 

Bununla amaçlananın bürokratik silsile takip edilerek dosyanın Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi olduğunu belirten Bayraktar, bu noktaya gelinirken yaşananları kendilerinin de sonradan öğrendiklerini ifade etti:

“Hiç beklemediğimiz tuhaf bir şekilde yetkisi olmadığı halde mahkeme duruşma açmış, açmış diyorum çünkü bizim haberimiz yok. Bize duruşma günü bildirmiyor. Yargılama yapmış, tahliye kararı vermiş sonra da dosyayı Aksaray’a gönderiyor. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılama yetkisi kalkmış durumda. Buna rağmen yaptıkları tümüyle usülün çiğnenmesi, yetkinin aşımı anlamına gelir.”

Avukat Kazım Bayraktar mahkemenin “yetkisiz” biçimde karar verdiği görüşüyle buna karşı hukuk yollarına başvuracaklarını belirtti.

Güvenlik gerekçesi çelişkisi

Avukat Bayraktar, davada yaşanan gelişmeleri “adli tatil boyunca hazırlanan bir oyun” olarak niteledi. Bayraktar, sanık polisi tahliye ettikten sonra güvenlik gerekçesiyle dosyanın Aksaray’a gönderilmesini bir çelişki olarak görüyor.

Bayraktar, tahliye kararının şimdi verilmesini ise “Türkiye’nin içinde bulunduğu süreçte polise halka karşı yasadışı şiddet uygulama konusunda teşvik politikası” olarak yorumladı.

Kararı, Ethem Sarısülük'ün abisi Mustafa Sarısülük de Twitter hesabından paylaştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anne Sarısülük televizyondan öğrendi

BBC Türkçe'nin telefonla ulaştığı Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük, annesiyle konuşmak istenilmesi üzerine, “Annem kardeşimin katilinin tahliye edildiğini televizyondan öğrenmiş ve fenalaşmış. Şu anda konuşabilecek durumda değil” yanıtını verdi.

Kendisi ise tahliye kararını “Aslında sözün bittiği yer. Söylenecek çok şeye rağmen diyecek yok” derken, kararın mağdurların tutunacak dalının bile kalmadığının göstergesi olarak yorumladı.

Kararın “çok ince bir tezgahta” hazırlandığını düşünen ve “Aslında mesaj açık ve net; polisin halkın çocuklarını öldürmesi meşrudur, bu noktada cezai müeyyide uygulanmaz…” diyen ağabey Sarısülük, mücadeleye devam edeceğini söyledi

Davanın geçmişi

Davanın geçmişi

Ethem Sarısülük'ün öldürülmesiyle ilgili davanın 4.duruşması | AFP Arşiv

Davayı gören Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin sanık polis memuru Ahmet Şahbaz'a, 'haksız tahrik altında adam öldürmek' ve 'kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak' suçlarından hapis cezası vermişti. Şahbaz'a verilen 28 yıl hapis cezası, haksız tahrik indirimiyle 7 yıl 9 ay 10 güne düşürülmüştü.

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise kararı usulden bozmuştu. Daire, bazı tanıkların yargılama aşamasında dinlenmemesini, olayla ilgili temin edilen tüm görüntülerin mahkeme huzurunda izlenmesi gerekirken nerede izlendiği ve içeriği tutanaklardan anlaşılamayan görüntülerin hükme esas alınmasını bozma gerekçesi saymıştı.

Bozma kararının ardından Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Eylül'e duruşma günü vermişti.

Sanık avukatları ve Ethem Sarısülük'ün ailesinin temyiz etmesi üzerine dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelmişti. Başsavcılık tebliğnamesinde, sanık polis Şahbaz'ın karşısındaki grubu görüp, hedef gözeterek ateş ettiğinin anlaşılması karşısında, hakkında kasten adam öldürme suçundan hüküm kurulması gerekirken, olası kastla öldürmek suçundan hüküm kurulmasının yasaya aykırı olduğunu belirtmişti.

Ajanslar 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0