Görüş Bildir
Haberler
Dolar 2.57 TL!

Dolar 2.57 TL!

FreiGeist
04.03.2015 - 12:34 Son Güncelleme: 04.03.2015 - 22:17
İçeriğin Devamı Aşağıda

Doların yükselişi sürüyor. Dolar rekor tazeleyerek 2,57 TL'ye çıktı. Merkez Bankası'ndan müdahale geldi. Yükselişte küresel piyasalarda doların 11 yılın zirvesine yakın seyretmesi ve ekonomi yönetimine dair devam eden endişeler etkili.

Dolar bankalararası piyasada 2,5528 ile tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı. Bankacılar dolardaki küresel değer kazancı sürecine dikkat çekerken kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin açıklamalarının da etkili olduğunu söylediler. Üst düzey bir bankacı, 'TL'de alış için bir neden yok ve daha önce görmediğimiz seviyeler olduğundan teknik bir destekten de bahsetmek mümkün değil. Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamalar da bu kapsamda satış için bahane olarak kullanılıyor' dedi.

Doların 2.5500 sınırına çıkması üzerine Merkez Bankası'ndan müdahale geldi. Merkez Bankası dün 'minimum 40 milyon dolar' olarak ilan ettiği bugünkü döviz satış ihalesini '60 milyon dolar' olarak açtı.

Dolar endeksi zirvede

Dolar, altı önemli para biriminden oluşan sepet karşısında 95,636 ile 11 yılın zirvesini görürken, yatırımcılar ABD'de açıklanacak veriler ve para politikasının ne yönde evrildiğine dair ipuçları için ECB'nin yarınki faiz kararına odaklanıyor. Yılın başından bu yana yüzde 6 yükselen dolar endeksini, diğer gelişen ülke ekonomilere kıyasla ABD ekonomisinin daha hızlı büyümesi ve ABD'de görece daha yüksek olan faizler destekliyor. ABD'de Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi de doların yönünde etkili olacak.

ABD ne zaman faiz artıracak?

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD Merkez Bankası'nın (FED) 2016'nın ilk yarısından önce gitmemesi gerektiğini söyledi. FED'in para politikasını belirleyen Açık Piyasa Kurulu'nda bu yıl oy hakkı olan Evans, yapacağı bir konuşma için hazırlanan metinde, 'Rahatsız edici düzeyde düşük enflasyon ve küresel ortamdaki belirsizlik göz önüne alındığında faizleri zamanından önce artırmanın getireceği risklerin büyük, faydanın ise az (olduğu görülür)' dedi.

Evans, FED faizleri bulunduğu sıfıra yakın seviyede gelecek yıla kadar tutsa bile enflasyonun büyük ihtimalle yüzde 2 hedefine 2018 sonundan önce ulaşmayacağını belirtti. Evans, Fed Açık Piyasa Kurulu'nda faizlerin sıfıra yakın düzeyde bir yıl daha kalmasını savunan ender üyelerden biri.

  • Reuters
Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/1-dolar...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0