onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Akdeniz’de Yakın Tarihin En Ölümcül Faciası...

Akdeniz’de Yakın Tarihin En Ölümcül Faciası...

Batuhan
19.04.2015 - 11:12 Son Güncelleme: 20.04.2015 - 14:55
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Libya açıklarında yaklaşık 700 göçmeni taşıyan gemi battı. İtalya sahil güvenlik ekipleri şu ana kadar 49 kişiyi kurtarabildi, yüzlerce kişinin hayatından endişe ediliyor. Facianın Akdeniz'in en büyük tekne faciası olabileceği belirtiliyor...

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İtalya şubesi sözcülerinden Federico Fossi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Şu anda 49 kişinin kurtarıldığı, 24 kişinin cesedinin denizden çıkarıldığı bilgisine sahibiz” dedi. Fossi, 700 kişinin akıbetine ilişkin endişelerinin sürdüğünü, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

İtalya sahil güvenlik yetkilileri, geminin battığı bölgenin Libya'nın 210 kilometre açığında olduğunu, kurtarma operasyonunda ceset aramaya yoğunlaşacaklarını bildirmişti.

Kazanın, gece saatlerinde Portekiz bandıralı bir yük gemisinin, göçmen teknesine yardım etmek için yanaştığı sırada yaşandığı belirtiliyor. Malta medyasında yer alan habere göre Portekiz yük gemisini gören göçmenlerin aynı anda teknenin bir köşesine doğru toplandığı ve dengesi bozulan teknenin bu sırada battığı ifade ediliyor.

İtalya’nın Catania limanina götürülen kazazedelerden Bangladeş asıllı bir göçmen, güvertede 650 kişi; sintine kısmındaki kapalı yerlerde ise 50 çocuk ve 200 civarında kadının bulunduğunu belirtti.

Geçtiğimiz hafta da Libya’dan İtalya’ya kaçak göçmen taşıyan bir geminin batması sonucu 400 kişi hayatını kaybetmişti...

Ülkeler tek başına yetersiz kalıyor

Ülkeler tek başına yetersiz kalıyor

Akdeniz'deki son göçmen faciasının ardından 'Save the Children' adlı uluslararası sivil toplum kuruluşu, arama kurtarma çalışmalarının yeniden başlaması için Avrupa Birliği liderlerini 48 saat içinde acil toplantıya çağırdı.

AB geçen yıl Akdeniz'deki arama kurtarma çalışmalarını birlik üyelerinin ortaklaşa değil, ülkelerin tek tek yürütmesine karar vermişti. Dolayısıyla son dönemde İtalya açıklarında yaşanan kaçak göçmen felaketlerine sadece İtalya'nın sahil güvenliği müdahale edebiliyor ve bu yardım yetersiz kalıyor.

'Akdeniz sularının toplu ölümlere sahne olmasını görmezden gelemeyiz'

'Akdeniz sularının toplu ölümlere sahne olmasını görmezden gelemeyiz'

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ‘Akdeniz sularının her gün toplu ölümlere sahne olmasını görmezden gelemeyeceklerini’ söyleyerek Avrupalı ortaklarını insan kaçakçılığına karşı birlikte eyleme geçmeye çağırdı. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Renzi, ‘Ulusal güvenlik gereği olarak da bunun öncelikli politikaları olacağını’ vurguladı. 

AB'nin kaçak göçmenleri ele almak üzere bir zirvede buluşması çağrısında bulunan Renzi, 'Böylesi bir trajedi karşısında Avrupa'nın daha önce gösterdiği dayanışma ruhunu şimdi göstermemesi düşünülemez' diye devam etti.

İtalya Başbakanı, 'Denizdeki acil durumlarla ilgili yalnız bırakılmak istemiyoruz, insan kaçakçılığının önlenmesi çağrısında bulunuyoruz' dedi.

Başbakan Renzi, insan kaçakçılığını da 'kıtamızın vebası, 21'inci yüzyılın köleliği' olarak tanımladı.

Avrupalı liderlerden de kaçak göçle mücadeleye ilişkin açıklamalar geldi.

BBC'ye konuşan Malta Başbakanı Joseph Muscat, 'Eğer Avrupa, uluslararası toplum görmezden gelmeye devam ederse, tarih, bu yüzyıl ve önceki yüzyıldaki soykırımları görmezden gelen Avrupa'yı nasıl yargıladıysa biz de aynı şekilde yargılanırız' dedi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da 'Bu olay, Akdeniz'de duyduğumuz sayısız insanlık trajedilerinin bir diğeri… Kelimeler artık faydasız' diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, 'Avrupa daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır da. Sorumluluktan kaçan ülkelerin sayısı bir utanç ve başarısızlığında itirafıdır' dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, 'kaybedilen hayatlar dünyayı dehşete düşürüyoz' dedi ve önceliğin 'insan ticaretinden faydalanan suç çeteleriyle mücadele' olduğunu söyledi.

AB liderlerinin Lüksemburg'da Pazartesi günü yapacakları zirvenin gündemine kaçak göçle mücadele de eklendi.

Mare Nostrum'un iptali

AB, kaçak göçmenlerin kurtarılması için oluşturulan Mare Nostrum programının geçen yıl sona ermesinden bu yana eleştiriliyor. Bazı AB üyesi ülkeler programın maliyetini karşılayamadıklarını söylemiş ve kaçak göçmen sayısının artmasına neden olduğu yönündeki endişelerini dile getirmişti.

AB geçen yıl Mare Nostrum'un iptalinden sonra daha kısıtlı sınır kontrolleri sağlayan Triton adlı programı uyguluyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Başkan Antonio Guterres, 'Bu felaket, denizde daha sıkı bir kurtarma operasyonunun yeniden başlatılmasının ne kadar acil öneme sahip olduğunu gösteriyor' dedi.

UNHCR, batan gemideki can kayıplarının kaçak göçmenlerin Avrupa'ya yolculuğunda yaşanan en büyük kayıp olabileceğini ifade ediyor.

Gemideki göçmenlerin, yakınlarından geçen 'King Jacob' adlı Portekiz bandıralı ticari gemini dikkatini çekmek için hızla hareketlendiği ve ani hareketlenme nedeniyle de geminin alabora olduğu bildiriliyor.

Gemiden kurtulan ve Sicilya'da Cannizzaro Hastanesi'ne kaldırılan bir kişi, gemide yaklaşık 950 kişi olduğunu söyledi fakat bu rakam henüz teyit edilemedi. Hastanedeki yaralı ayrıca çoğu kişinin güvertenin altında kilitli tutulduğunu ve çıkmalarına izin verilmediğini söyledi.

UNHCR, geçen hafta yaklaşık 13.500 kaçak göçmenin İtalyan sularından geçtiğini duyurdu.

Geçen sene tehlikeli deniz yolculuğuyla İtalya'ya geçenlerin sayısının da 170.000 olduğu, binlerce kişinin de öldüğü belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'Akdeniz tarihinin en büyük tekne faciası olabilir'

'Akdeniz tarihinin en büyük tekne faciası olabilir'

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, şunları söyledi:

'Ölenlerin sayısının doğrulanması durumunda bu kaza, Akdeniz tarihinin en büyük tekne faciası olabilir. Yaşanan kaza, Avrupa'nın insanları böylesi trajik bir sona iten nedenleri kapsamlı bir şekilde ele alması gerektiğine işaret ediyor.'

'İnsanlık adına olağanüstü ilgi ve tedbir gerekiyor'

'İnsanlık adına olağanüstü ilgi ve tedbir gerekiyor'

11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Akdeniz'de her gün yüzlerce insanın boğulduğunu, bunun büyük bir insanlık faciası olduğunu ve bu trajediye son vermek için insanlık adına olağanüstü ilgi ve tedbir gerektiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam