Görüş Bildir
Haberler
Yurt Dışı Oylarının Türkiye Yolcuğu Başladı

Yurt Dışı Oylarının Türkiye Yolcuğu Başladı

Akın Çelik
09.05.2023 - 16:53

14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri için 67 ülkedeki oy kullanma işlemi tamamlandı. Yurtdışı temsilciliklerde muhafaza altına alınan seçim dokümanları ve zarflar diplomatik kuryeler eşliğinde İstanbul'a gönderilmeye başlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için 73 ülkede 156 noktada sandık kurulmuştu.

14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için 73 ülkede 156 noktada sandık kurulmuştu.

Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerde 27 Nisan'da başlayan oy verme işlemi kapsamında 3 milyon 416 bin seçmenden 1 milyon 750 bini oyunu kullandı.

Avrupa’da bazı ülkelerde nisanın son haftasında, bazılarında da mayısın ilk haftasında başlayan oy kullanma işlemi 67 ülkede son buldu.

Avrupa’da bazı ülkelerde nisanın son haftasında, bazılarında da mayısın ilk haftasında başlayan oy kullanma işlemi 67 ülkede son buldu.

Sandıklardan toplanan oylar, sandık komisyonu üyelerinin ve müşahitlerin önünde diplomatik torbalara koyularak mühürleniyor. Mühürlenen çuvallar ise diplomatik kuryeler eşlinde Türkiye'ye gönderiliyor.

Yunanistan

Atina-Pire Başkonsolosluğunda 29 Nisan'da başlayan oy kullanma işlemi, dün akşam yerel saatle 21.00'de sona erdi.

Mühürlü oy çuvalları, diplomatik kurye ve parti temsilcilerinin eşliğinde araç konvoyuyla Atina'daki Eleftherios Venizelos Uluslararası Havalimanı'na nakledildi.

Çuvallar, seçim kuruluna teslim edilmek üzere Türk Hava Yollarına (THY) ait uçakla İstanbul'a götürüldü.

İtalya

İtalya'daki oy kullanma noktalarından Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği ve Milano Başkonsolosluğunda 3 Mayıs'ta başlayan oy verme işlemi yerel saatle 21.00'de (TSİ 22.00) son buldu.

İtalya'da toplamda 19 sandıkta kullanılan oyların 8 Mayıs Pazartesi günü diplomatik kuryeler vasıtasıyla Türkiye'ye ulaştırılması bekleniyor.

Polonya

Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliğinde oy verme işlemi yerel saatle 21.00'de sona erdi.

Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, oy kullanma işlemlerine vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.

Fırat, 'Gelen yoğun talebi karşılayabilmek ve vatandaşlarımızın bekleme sürelerini kısaltmak için ilave oy verme kabinleri kurduk. Çoğunluğu genç olan seçmenlerimizin göstermiş olduğu ilgiyi şükranla karşılıyor, vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

İsviçre

İsviçre'de başkent Bern ile Cenevre ve Zürih olmak üzere 3 farklı noktada kurulan sandıklarda 29 Nisan'da başlayan oy kullanma süreci sona erdi.

Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosu İpek Zeytinoğlu Özkan, Cenevre'de 9 gün boyunca 09.00-21.00 saatleri arasında sandıkların açık kaldığını kaydetti.

Özkan, 'Vatandaşlarımızın seçime yoğun bir ilgi gösterdiğini gördük. Bu yıl oy verme işlemi, 2018 seçimlerine göre daha bir katılımla gerçekleştirildi. Biz zaten Başkonsolosluk olarak lojistik ve fiziki tedbirleri almıştık. Oy verme sürecinde sandık kurulları ve müşahitlerimiz son derece uyumlu bir şekilde çalıştılar.' diye konuştu.

İsveç 

İsveç'te 1 Mayıs Pazartesi günü başlayan oy verme işlemi, yerel saatle 21.00'de sona erdi.

Yurt dışı seçmen kütüğüne bağlı 42 bin 800 Türk seçmenin yaşadığı İsveç'te, resmi olmayan rakamlara göre 13 bin 669 kişi oy kullandı.

24 Haziran 2018'de yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimlerinde 10 bin 700 kişi oy kullanmıştı.

Bulgaristan

Bulgaristan'daki Türk vatandaşları, Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliğinin yanı sıra Filibe ve Burgaz başkonsolosluklarında sandık başına gitti.

Kayıtlı 7 bin 900 seçmenin bulunduğu ülkede, başkent Sofya'da 1148 seçmen oy kullandı.

İspanya 

Oy kullanma işlemleri, İspanya'da Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği ve Barselona Başkonsolosluğunda 5-7 Mayıs arasında gerçekleştirildi.

Türkiye'nin Barselona Başkonsolosu Selen Evcit, seçimlere ilginin yoğun olduğunu, gerek Barselona ve çevre illerden gerekse Fransa'dan Türk vatandaşlarının gelerek oylarını kullandıklarını söyledi.

Çekya

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy kullanma işleminin dün sona erdiği Çekya’da pusulaların bulunduğu torbalar, diplomatik kuryelerle Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) gönderildi.

Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, büyükelçilikte 5 günlük oy verme sürecinde 2019 oy kullanıldığı, ülke genelindeki 3 bin 20 kayıtlı seçmenin katılım oranının yüzde 66,85 olduğu bilgisini paylaştı.

14 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer sandıklarla birlikte yurtdışı sandıklar da açılacak.

14 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer sandıklarla birlikte yurtdışı sandıklar da açılacak.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın