Görüş Bildir
Haberler
Türkiye ve İsrail İlişkilerinde Yeni Dönem

etiket Türkiye ve İsrail İlişkilerinde Yeni Dönem

ATKN
26.06.2016 - 17:49

Reuters’a konuşan İsrailli bir yetkili, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için mutabakata vardıklarını söyledi. Yapılan görüşmelerde sona gelinmiş, dün Roma'da gerçekleşen görüşmede mutabakata varılmasının beklendiği ifade edilmişti. Başbakan Binali Yıldırım da bugün yaptığı açıklamada ambargonun Türkiye öncülüğünde 'büyük ölçüde' kalktığını ve İsrail'in Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına 20 milyon dolar tazminat ödeyeceğini söyledi.

Diğer yandan ilk açıklamasında anlaşmanın İsrail ekonomisinde 'muazzam' etkileri olacağını söyleyen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 'önemli bir adım' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dün İtalya'nın başkenti Roma'da görüşen Türkiye ve İsrail heyetleri, anlaşma metni üzerinde mutabık kaldı.

Görüşme sonrası uluslararası haber ajansı Reuters'a konuşan İsrailli bir yetkili, Türkiye ile anlaşmaya varıldığını söylemişti.

Başbakan Binali Yıldırım, anlaşmanın detaylarıyla ilgili açıklama yaptı:

Netanyahu da, Gazze'ye denizden ablukanın devam edeceğini açıkladı:

Türkiye'yi Sinirlioğlu temsil etti

Türkiye'yi Sinirlioğlu temsil etti

Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği'ne atanmıştı

Al Jazeera Türk'ten Ece Göksedef'in haberine göre Türkiye'yi görüşmeleri başından beri sürdüren Feridun Sinirlioğlu, İsrail'i ise Netanyahu'nun özel temsilcisi Ciechanover temsil etti.

'Türkiye ile anlaşmanın muazzam etkileri olacak'

'Türkiye ile anlaşmanın muazzam etkileri olacak'
İçeriğin Devamı Aşağıda

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Türkiye ile ilişkilerin düzelmesinin İsrail ekonomisinde 'muazzam' etkileri olacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İtalya'nın başkenti Roma'da görüşmesinin ardından konuşan Netanyahu, dün İsrail ve Türkiye tarafından duyurulan anlaşmanın 'önemli bir adım' olduğunu söyledi.

Netanyahu, 'İsrail ekonomisi üzerinde 'muazzam' etkileri olacak, ki bu sıfatı iyice tarttıktan sonra kullanıyorum' dedi. 

Kerry ise anlaşma hakkında, 'Yönetim olarak biz de elbette memnun olduk. Atılmasını görmeyi istediğimiz bir adımdı' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mahmud Abbas'la telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mahmud Abbas'la telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştü. 

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, Mahmud Abbas'a, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik müzakerelere ilişkin bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmede, Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi hususunda İsrail'le mutabakat sağlandığını da belirttiği öğrenildi. 

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın, gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarını ifade ettiği bildirildi. 

Erdoğan ve Abbas'ın, Filistinliler arası uzlaşı konusuna da değindikleri görüşmede, gelişmelerle ilgili sürekli irtibat halinde olma konusunda da mutabık kaldıkları kaydedildi.

Mutabakatın detayları

Mutabakatın detayları

Üst düzey bir Türk yetkilinin Al Jazeera'ye verdiği bilgiye göre anlaşmanın detayları şöyle açıklanmıştı: 

  • İsrail, Mart 2013’te Türkiye’nin ilk talebini karşılayarak tarihte ilk kez yabancı bir devletten özür dilemişti. Mutabakat kapsamında Türkiye’nin diğer iki şartı da kabul edildi. İsrail, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye’nin Gazze’deki insani duruma müdahalesini kabul etti.

  • Mutabakat çerçevesinde Türkiye, Gazze’ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacak ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirecek. Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edilecek ve 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi en kısa zamanda hizmete alınacak.

  • Gazze halkının en acil ihtiyaçları olan elektrik ve içme suyu sorunu çözülüyor. Gazze’ye verilen elektrik ve su miktarı artırılacak. Yeni santraller yapılacak.

  • Gazze’ye ilaveten Batı Şeria’ya yönelik Cenin Sanayi Bölgesi gibi kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi kolaylaşacak.

  • İddiaların aksine mutabakatta Hamas ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmuyor.

Yetkili, 'İsrail ile sağlanan uzlaşma, 31 Mayıs 2010’dan beri sergilediğimiz ilkeli ve kararlı tutum sayesinde kazanılmış bir diplomatik başarıdır' ifadelerini kullandı. 'Türkiye’nin tüm şartları kabul edilmiş; Filistin halkının koşullarının iyileştirilmesi için tarihi bir adım atılmıştır. Mavi Marmara şehitlerimizin arzuladığı şekilde Gazze’ye insani yardım yapılmasının yolu açılmıştır' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ablukayı kırmak için yola çıkmıştı

Ablukayı kırmak için yola çıkmıştı

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da uluslararası sularda İsrail’in düzenlediği ve dokuz Türk’ün öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıdan sonra Ankara-Tel Aviv ilişkileri kopma noktasına geldi.

Saldırının ardından Tel Aviv'deki büyükelçisini çeken Türkiye, ilişkilerin normalleşmesi için resmi özür, öldürülenler ve yaralananlar için tazminat ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasını şart koştu.

Mart 2013’te Netanyahu, o dönem başbakan olan Erdoğan’ı telefonla arayarak özür diledi. Resmi özür yazılı olarak da açıklandı. Ardından Türkiye ile İsrail arasında Gazze ablukasının kalkması ve tazminat için görüşmeler başladı. 

Görüşmelerde, ambargonun kaldırılması değil ama hafifletilmesi ve esnetilmesi yönünde anlaşmaya varıldığı ifade edilmişti.

Geçtiğimiz günlerde basına yansıyan haberlere göre, tarafların son aşamaya geldiği ve 'anlaşma deklarasyonu' toplantısı için gün belirlediği belirtilmişti.

Al Jazeera, AA ve Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
311
228
178
58
34
30
16
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kemal leblebi

Yeni seçimlere kadar opulecek göt listesi....İsrailin götü-opuldu...putinin götü,esadin gotu sisinin gotu duruma gore Trump yada hilaryinin gotu en son Sarki... Devamını Gör

John Rain

güldürdün beni amk..;) Ama doğruluk payı var dediklerinde.

napıyım yani

Rabiacılar nerede? Bu samimiyetsizlik neden? Daha düne kadar sizden olmayanlara israil uşağı diyordunuz? Allah belanızı versin.

sungyoung park

burdayız kardeşim burda.. mavi marmara da şanlı ihtişamıyla burda .. bize göre israille en iyi anlaşma sıfır anlaşmadır ama gel gör ki bazen ülkenin çıkarlar... Devamını Gör

Dex Dex

Girdi mi makatınızdan 2,5 litrelik Coca Cola .