Görüş Bildir
Haberler
Türk Siyasi Tarihine İstifalarıyla Damga Vurmuş Bakanlar

Türk Siyasi Tarihine İstifalarıyla Damga Vurmuş Bakanlar

Didem
27.06.2021 - 08:30

İstifaları ile Türkiye siyasi tarihinin gündemine bomba gibi düşen bakanların istifa nedenlerini sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İsmail Özdağlar

1. İsmail Özdağlar

Turgut Özal'ın başbakanı olduğu ANAP hükûmetinin devlet bakanı olarak görev yapan İsmail Özdağlar, hakkında ortaya atılanrüşvet almak” ve “görevi kötüye kullanmak” iddialarından sonra Özal’ın isteği üzerine pozisyonundan ve milletvekilliğinden istifa etti. Özdağlar, bu nedenle Yüce Divan’da da yargılandı.

2. Hasan Fehmi Güneş

2. Hasan Fehmi Güneş

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Hasan Fehmi Güneş, 18. ve 22. dönem İstanbul Milletvekilliği ve İçişleri Bakanlığı yaptı. Sinema oyuncusu Aynur Aydan ile aralarında geçen aşk iddialarından sonra 5 Ekim 1979'da istifasını bildirdi.

3. Ali Bozer

3. Ali Bozer

Milliyetçi Demokrasi Partisi kurucu üyesi olan Bozer, 47. Hükûmet Dışişleri Bakanı görevinden 11 Ekim’de istifa etti. İstifa gerekçesi herkesçe farklı yorumlansa da asıl nedeninin dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ABD’yi ziyareti sırasında Başkan George Bush’la yaptığı görüşmeye alınmaması olduğu söyleniyor.

4. İrfan Özaydınlı

4. İrfan Özaydınlı

1978 yılında kurulan Bülent Ecevit Hükûmetinde İçişleri Bakanı olarak görev yapan İrfan Özaydınlı, 24-25 Aralık 1978'de meydana gelen Kahramanmaraş olaylarından sonra İçişleri Bakanlığından istifa ettiğini açıkladı.

5. Safa Giray

5. Safa Giray

Safa Giray, İki Turgut Özal kabinesinde Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Yıldırım Akbulut kabinesinde ise Millî Savunma Bakanı görevlerinde bulunduktan sonra 18 Ekim 1990 yılında ANAP Kadıköy delege seçimlerinin iptali ve ANAP içindeki iç çekişmeler nedeniyle görevinden istifa etti. Daha sonra Başbakan Mesut Yılmaz tarafından Dışişleri Bakanı olarak atandı. 16 yıl sonra siyaseti bıraktığını açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Necip Torumtay

6. Necip Torumtay

Önce Kara Kuvvetleri Komutanlığına daha sonra ise Genelkurmay Başkanlığına atanan Necip Torumtay, henüz görev süresi sona ermeden 3 Aralık 1990 tarihinde Körfez krizi konusunda Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile arasındaki yaklaşım farklılıkları nedeniyle istifa etti.

Orgeneral Torumtay tek cümlelik istifa dilekçesinde ''İnandığım prensiplerle ve devlet anlayışımla hizmete devamı mümkün göremediğim için istifa ediyorum'' ifadelerini kullandı.

7. Eyüp Aşık

7. Eyüp Aşık

53. Hükûmette Devlet Bakanı olarak görev yaparken 27 Ekim 1998 tarihinde ortaya atılan Alaattin Çakıcı ile ilgili iddialar nedeniyle devlet bakanlığı ve milletvekilliğinden istifa ettiğini duyurdu. 8 Ağustos 2001 tarihinde ise Anavatan Partisi'ndeki görevinden istifa etti ve Doğru Yol Partisi'ne katıldı. 21. dönemde tekrar milletvekili oldu. Ayrıca Eyüp Aşık, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu eski Başkanıdır.

8. Erdoğan Bayraktar

8. Erdoğan Bayraktar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevi yapan Erdoğan Bayraktar, 17 Aralık 2013 tarihinde yapılan yolsuzluk operasyonunda kendi adının da geçmesi üzerine 25 Aralık'ta bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı.

Erdoğan Bayraktar'ın istifasında söylediği ''Bu milleti ve vatanı rahatlatmak için sayın Başbakan’ın istifa etmesi gerektiğine inandığımı ifade ediyor, yüce milletime saygılar sunuyorum.'' sözleri dikkat çekmişti.

9. Zafer Çağlayan

9. Zafer Çağlayan

17 Aralık 2013 tarihinde yolsuzluk iddiaları nedeniyle oğlu Salih Kağan Çağlayan'ın İstanbul Başsavcılığı tarafından gözaltına alınması ve çıkarıldığı mahkemede tutuklanması üzerine 25 Aralık 2013 tarihinde Ekonomi Bakanlığı görevinden istifa ettiğini bildirdi.

10. Muammer Güler

10. Muammer Güler

Güler'e 17 Aralık 2013 tarihinde yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamındaki 'rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık' iddialar nedeni ile soruşturma açıldı. Kendi gibi oğlu Barış Güler de bu soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra 25 Aralık tarihinde İçişleri bakanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Berat Albayrak

11. Berat Albayrak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük kızı Esra Erdoğan ile evli olan Berat Albayraksosyal medya hesabından 2018 yılından beri sürdürdüğü hazine ve maliye bakanlığı görevinden sağlık sorunlarını ve ailesi ile zaman geçirmek istediğini gerekçe göstererek istifa ettiğini açıkladı. Yerine ise Lütfi Elvan atandı. Açıklamasında kullandığı ''Gaybı, kalpleri ve hakiki niyetleri bilen mutlak güç sahibi Cenab-ı Allah bizleri Sırat-ı Müstakim'den ayırmasın. Sonumuzu hayreylesin'' sözleri dikkat çekti.

İlgini çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın