Görüş Bildir
Haberler
MEB'den TEOG'da 'Sıfır Puan' İddialarına Araştırma

MEB'den TEOG'da 'Sıfır Puan' İddialarına Araştırma

ATKN
29.06.2015 - 15:06 Son Güncelleme: 29.06.2015 - 22:25
İçeriğin Devamı Aşağıda

Din dersinden muaf azınlık öğrencilerinin bugün açıklanan TEOG Puanları'nın, din dersi sınavına girmiş ve 0 almış gibi hesaplandığı ve bu nedenle puanların düşük geldiği belirtildi. Yanlışlık nedeniyle puanların yeniden hesaplanacağı iddia edildi.  Milli Eğitim Bakanlığı, iddialara ilişkin araştırma başlattığını açıkladı.

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre; Din dersi sınavlarında kendi dinlerinden soru sorulan Ulus Özel Musevi 1. Karma Ortaokulu dışındaki tüm azınlık okulları ve diğer okullarda okuyan gayrimüslim öğrencileri ilgilendiren bu durumla ilgili okul yönetimleri ve veliler Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuruda bulunmaya başladı.

Azınlık okullarında ve Yeşilköy Ermeni İlköğretim okulu kurucusu Garo Paylan, ''Yanlışlıklar var. bazı öğrencilerin puanları ilk dönem girmiş, ikinci dönem girmemiş gibi hesaplanmış. Tüm okullarda okuyan hristiyan çocukları ilgilendiren bir sorun bu. Çocukların hak kaybına uğramaması için başvurularımızı yapıyoruz'' dedi.

Çocuğu özel bir Türk okulunda okuyan gayrimüslim bir veli de, Kasım ayında yapılan ilk merkezi ortak sınavlarda çocukların din dersi sınavına girmiş gibi gözüktüğünü ve notlarının da 0 olduğuna dikkat çekerek, ''puanlar 5 ders üstünden hesaplanması gerekirken 6 ders üstünden hesaplanınca puanlar düşük geldi. Çocukların yaklaşık 20 puan hak kaybı var'' diye konuştu.

MEB Müşteşarı'ndan konuyla ilgili açıklama geldi

MEB Müşteşarı'ndan konuyla ilgili açıklama geldi

 Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG sistemi kapsamında, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf bazı öğrencilerin puanının '0' almış gibi hesaplandığı iddialarına ilişkin, 'Bu konuda bize ulaşan yazılı bir başvuru yok ancak medyada yer alan haberlerden hareketle Bilgi İşlem Başkanlığımızı arayan veliler var. MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz derhal araştırma başlattı' dedi.

Öğrencilerin tercih döneminin 6 Temmuz'da başlayacağını dile getiren Tekin, bu dönemde Türkiye genelinde 2 binin üzerinde tercih danışmanlığı komisyonu oluşturduklarını, öğrencilerin bu komisyonlarda tercih süreciyle ilgili her türlü sorularına yanıt bulabileceklerini söyledi.

Tercih sürecinde bazı hususların altını çizmek istediğini ifade eden Tekin, 'Öğrencilerimiz, bakanlıktan yapılan açıklamalar dışındaki açıklamalara itibar etmesinler. Öğrenciler, 'takvim sarktı, kayıtlar iptal edildi, sorular iptal edildi' gibi çok sayıda yanlış ve art niyetli açıklamalarla bugünlerde muhatap olabilirler. Lütfen bunlara itibar etmesinler' açıklamasını yaptı.

'Yargı kararlarının gecikmesi, bizi ciddi şekilde sıkıntıya sokuyor'

Tekin, kamuoyunun dikkat etmesi gereken hususlardan bir tanesinin de sınav sonuçlarıyla ilgili yargı kararları olduğuna işaret ederek, 'Yargı kararlarının gecikmesi, bizi ciddi şekilde sıkıntıya sokuyor. Bütün sistem alt üst oluyor' dedi.

Takvimde gecikmelerin olmaması için geçen yıl ivedi yargılama ile ilgili bir kanun çıktığını ve yargılama sürecinin belli bir süreyle sınırlandırıldığını anımsatan Tekin, şöyle devam etti:

Yerleştirmeye esas puanlar, bizden kaynaklanmayan ama yargının kararını geç vermesinden kaynaklanan sebeplerle birkaç günlük gecikmeyle açıklandı. Bu gecikme takvimi aksatacak bir gecikme değil ama kılavuzda belirttiğimiz tarihten birkaç gün sonra sonuçları ilan etmek zorunda kaldık. Bunun temel sebebi, yargı kararının gecikmesidir. Başka da bir sebebi yoktur. 

Din dersinden muafiyet konusu

Bilindiği gibi derslerden muaf olmak, yazılı bir talebe bağlı olarak gerçekleştirilen bir idari işlem. Yazılı talebi olan öğrencilerimizin başvuruları kabul edildiği anda e-okul verilerine muaf olduğu bilgisi çıkar ve öğrenci muaf olur. Yazılı talebi olmayan bir öğrencinin hem de dini inançlarının açıklanması gibi oldukça hassas bir konuda kendiliğinden muaf kabul edilmesi hem hukuken mümkün değil ve hem de bir temel hak ihlali. Dolayısıyla ancak muafiyet talebi kabul edilen öğrencilerimizle ilgili muafiyet işlemleri yapabiliriz. Eğer bu anlamda talebi değerlendirilmemiş öğrencilerimiz varsa bu hata düzeltilir ama bunun dışında bir işlem yapılması mümkün değil.'

Cumhuriyet ve DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
5
1
1
1
0
0