Görüş Bildir
Haberler
İzlediğinize Kesinlikle Pişman Olmayacağınız Az Bilinen 21 Psikolojik Gerilim Filmi

İzlediğinize Kesinlikle Pişman Olmayacağınız Az Bilinen 21 Psikolojik Gerilim Filmi

Gökhan A.
31.10.2015 - 11:21

Psikolojik gerilim filmleri, karakterlerin dengesiz duygusal durumlarının sürekli olarak değiştiği konuları ele alan gerilim türünün özel bir alt kategorisidir. Bugün listelerde zirveleri zorlayan Dövüş Kulübü, Cinnet, Zindan Adası vb. gibi birçok filmde karşılaştığımız bu tür, sinemaseverler için her zaman ilgi çekici bir konu oldu. İşte bu türün takipçisi olanlara gözden kaçırmış olabilecekleri filmleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

IMDb puanları baz alınarak sıralanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Öldüren Cazibe (1987) | IMDb 6.9

21. Öldüren Cazibe (1987)  | IMDb 6.9

Fatal Attraction

http://www.imdb.com/title/tt0093010/

Dan Gallagher (Micheal Douglas), evli, başarılı ve mutlu bir avukat. Karısının evde olmadığı bir gün, partiye giden Dan, burada cazibeli bir kadın olan Alex Forrest (Glenn Close) ile tanışıyor ve birlikte oluyor. Küçük bir kaçamak yaptığını düşünen Dan ertesi gün kadını unutmak niyetinde, ancak Alex’ten kurtulmak sandığı kadar kolay değil.

20. İnsan Avcısı (1986) | IMDb 7.2

20. İnsan Avcısı (1986)   | IMDb 7.2

Manhunter

http://www.imdb.com/title/tt0091474/

Emekli FBJ ajanı Will Graham, çok tehlikeli bir seri katili yakalamak için göreve döner. Graham, psikopat düşünce tarzını çözme konusundaki yeteneğine ek olarak, daha önce yakaladığı ünlü katil Dr. Hannibal Lecter'ın da yardımıyla Kızıl Ejder olarak bilinen korkunç caninin peşine düşer.

19. Korkunç Politika (1999) | IMDb 7.2

19. Korkunç Politika (1999)  | IMDb 7.2

Arlington Road

http://www.imdb.com/title/tt0137363/

Bir kolejde profesör olan Michael Faraday, eşinin sağcı teröristler tarafından öldürülmesi üzerine bu gruptan olan insanlara karşı takıntılar edinmiştir. İlk günlerde dostça görünen ve oğlunun arkadaşlık kurduğu yeni komşularının garip tavırları, evlerine gittiğinde evin bazı bölümlerine girmesine izin verilmemesi Faraday'ı şüphelendirir. Acaba komşuları düşündüğü gibi teröristler midir yoksa karısını kaybetmenin yol açtığı stresle gittikçe paranoyak davranışlar davranışlar mı sergilemeye başlamıştır?

18. Ölüm Provası (1999) | IMDb 7.2

18. Ölüm Provası (1999)  | IMDb 7.2
coproductionoffice.eu

Ôdishon

http://www.imdb.com/title/tt0235198/

Aoyama, 7 yıl önce karısını kaybetmiş ve o günden beri bir kadınla flört etmemiştir. Onun kederli yaşantısına bir kadının girmesi gerektiğine inanan tv yapımcısı arkadaşı, ilginç bir plan yapar. TV şovunun içinde bir bölüm yaparak, sözde oyuncu seçmeleri yapacak ve bu sayede Aoyama'ya uygun bir eş bulacaklardır. Başarısız ve komik pek çok aday sonrasında, Asami adlı çok çekici bir kadın çıkar karşılarına. Onun ideal eşi olacağına inanan Aoyama, kısa zamanda kadının geçmişi hakkında garip şeyler öğrenir. Genç kadın, unutulmayacak bir intikam peşindedir.

17. Şeytan Çıkmazı (1987) | IMDb 7.3

17. Şeytan Çıkmazı (1987)  | IMDb 7.3

Angel Heart

http://www.imdb.com/title/tt0092563/

Louis Cypher adlı gizemli bir müşteri, özel dedektif Harry Angel'dan bir adamı bulmasını ister. Verilen ipuçlarını değerlendiren Angel, hedefine doğru ilerledikçe bir takım doğaüstü olaylarla karşılaşır. Dahası, aranan kişiye dair bilgi aldığı herkes vahşice öldürülmektedir. Polisin suçu kendi üzerine atmasından korkan Angel, her şeye rağmen görevini yerine getirmeye çalışır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Karanlık Sırlar (2003) | IMDb 7.3

16. Karanlık Sırlar (2003)  | IMDb 7.3

Janghwa, Hongryeon

http://www.imdb.com/title/tt0365376/

'Sumi ve Suyon zorunlu bir ayrılığın ardından, aylar sonra evlerine geri dönerler. Annelerinin ölümünün ardından, üveyanneleri çoktan evlerine yerleşmiştir. Babaları üvey anneleri ile kızların arasındaki sorunları görmezden gelmekten yanadır. Oysa iki kızkardeşle, üvey annelerinin arasındaki düşmanlık tahmin edilebileceğinden çok daha köklüdür. Anne, baba ve kızların yaşadığı ev, bu düşmanlıktan kaynaklanan tuhaf olaylara sahne olur.

15. Günahkar (2001) | IMDb 7.3

15. Günahkar (2001)  | IMDb 7.3

Frailty

http://www.imdb.com/title/tt0264616/

Fenton Meiks (Matthew McConaughey) isimli bir adam, FBI binasına gelerek, ajan Wesley Doyle (Powers Boothe) ile görüşmek istediğini söyler. Etrafa dehşet saçmakta olan ve kendini ?Tanrının Eli' olarak niteleyen katilin, öz kardeşi olduğunu iddia etmektedir.

14. Ölü İkizler (1988) | IMDb 7.3

14. Ölü İkizler (1988)  | IMDb 7.3

Dead Ringers 

http://www.imdb.com/title/tt0094964/

Jinekolog ikizler Elliot ve Beverly, aynı kadınları paylaştıkları gizli seks oyunlarında sert bir dönemece doğru ilerlemektedirler. İkizlerden cesur olanı, baştan çıkardığı kadınlardan sıkıldığında onları çekingen kardeşine bırakmaktadır. Ancak kadınları kolayca kandırdıkları bu düzen, utangaç kardeşin güzel aktris Claire'e ikizinden önce aşık olması ve onu sadece kendisine istemesiyle bozulur...

13. Korku Burnu (1991) | IMDb 7.3

13. Korku Burnu (1991)  | IMDb 7.3

Cape Fear

http://www.imdb.com/title/tt0101540/

Sam Bowden (Nick Nolte) hayatını kanuna adamış Atlanta'da yaşayan bir avukattır. Ailesi ile birlikte sakin bir hayat süren Sam'in hayatı yakında kabusa dönüşecektir, çünkü 14 yıl önce avukatlığını üstlendiği Max Cady (Robert De Niro) isimli adam, hapisten çıkmıştır ve intikam için hazırlanmaktadır. Önce küçük tehditlerle başlayan intikam hırsı, gittikçe Sam'in ailesini de etkileyecektir.

12. Karanlığın Gölgesi (1973) | IMDb 7.4

12. Karanlığın Gölgesi (1973)  | IMDb 7.4

Don't Look Now

http://www.imdb.com/title/tt0069995/

Kızları boğularak ölmüş bir çift, adamın üstlendiği restorasyon işi için Venedik'e gider. Acılı anne geçirdiği travmayı atlatmak üzereyken âmâ bir kadının kehaneti yüzünden bir kez daha tedirginleşirler: Venedik'i hemen terk etmezlerse kocanın başına bir felaket gelecektir. Bu kehanete kulak asmayan adam bir süre sonra kırmızı giysili bir çocuk görmeye başlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Dehşetin Nefesi (1990) | IMDb 7.5

11. Dehşetin Nefesi (1990)  | IMDb 7.5

Jacob's Ladder

http://www.imdb.com/title/tt0099871/

Bir Vietnam gazisi olan Jacob Singer (Tim Robbins), gerçeği hayalden ayıramayan, halüsinasyonlarla dolu bir hayat yaşıyor. Vietnam'dayken devlet tarafından şiddet ve gücünü arttıran ama aynı zamanda yavaş yavaş delirmesini sağlayan bir ilaç verildiğini hatırlıyor. Yaşadığı hayatın bir türlü gerçek olduğunu inanamayan Jacob, aklını kaybetmemek için herşeyi yapmaya hazırdır.

10. Esrarengiz Kadın (2006) | IMDb 7.5

10. Esrarengiz Kadın (2006)  | IMDb 7.5

La sconosciuta

http://www.imdb.com/title/tt0494271/

Irena, cazibesini korumasına rağmen gizemli belli belirsiz bir figür olarak karşımıza çıkar. Derinlerde, bütün bu trajik olaylara karşın, karakeri sapasağlam durmaktadır. İtaatkar görünüşü altında, doğal gururu ve asi kişiliği hala varlığını sürdürmektedir. Eskilerden gelen korkunç bir figür Irena'yı yeni şehrinde takip etmektedir. Bu kişi Muffa’dır, eskiden kendisini kaçırmış ve korkunç zulümlere maruz bırakmış bir adamdır. Muffa'nın ortaya çıkması ile Irena yeni korkular ve trajediler ile yüzleşir.

9. Gizemli Ada (1973) | IMDb 7.6

9. Gizemli Ada (1973)  | IMDb 7.6

The Wicker Man

http://www.imdb.com/title/tt0070917/

Dedektif Neil Howie, kaybolan bir kızla ilgili bir davayı araştırmak için İskoçya'daki bir adaya gelir. Fakat ada halkı böyle bir kızın varlığını kabul etmemektedir. Araştırmaları sonucu buradaki halkın Pagan inancına körü körüne bağlı olduğunu anlayan Howie, ritüelleri yerine getirme amacıyla aradığı küçük kızın Tanrı'lara kurban edilebileceği ihtimaliyle yüz yüze gelir. Muhtemelen kız yaşıyordur ve Howie'nin onu bulmak için ada halkına karşı mücadele vermesi gerekmektedir.

8. Ölümcül Oyunlar (1997) | IMDb 7.6

8. Ölümcül Oyunlar (1997)  | IMDb 7.6

Funny Games

http://www.imdb.com/title/tt0119167/

Anna, Georg ve genç oğulları Georgie, tatil için göl kenarındaki evlerine gelmişlerdir. Komşuları Fred ve Eva onlardan önce gelip yerleşmişlerdir. Baba ile oğul yeni elden geçirilmiş yelkenlileri ile ilgilenirken, Anna iyi görünümlü bir genç olan Peter tarafından ziyaret edilir. Peter, Eva'nın yemek pişirdiğini ve yumurtaya ihtiyaç duyduğunu söyleyerek, Anna'dan yumurta rica eder. Bu isteği iyi niyetle kabul eden Anna, bir an duraladıktan sonra Peter'e arazilerine nasıl girdiğini sorar. Genç adam çitlerinde bir delik olduğunu, oradan geçtiğini deliği ise ona Fred'in gösterdiğini söyler. İyi başlayan tatil kabusa dönüşmek üzeredir.

7. Kayboluş (1988) | IMDb 7.8

7. Kayboluş (1988) | IMDb 7.8

Spoorloos

http://www.imdb.com/title/tt0096163/

Birbirlerine aşık olan Saskia (Johanna ter Steege) ve Rex (Gene Bervoets) çifti, tatil yapmak amacıyla arabalarına atlayıp yola koyulurlar. Çiftimiz güle oynaya yollarına devam ederlerken Saskia Rex'e, belirli aralıklarla gördüğü ve her seferinde aynı kurgunun yaşandığı, özünde ikisinin de birbirlerine kavuşamadıklarını anlatan rüyalarından bahseder. Peşisıra patlak veren ve küçük bir anlaşmazlık sonucu yaşanan tartışma; Saskia'nın Rex' kendisini hiç bırakmaması için yemin ettirmesiyle son bulur ve dinlenmek üzere bir benzin istasyonunda mola verirler. Saskia, kahve almak için markete gider ve geri dönmez.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kiracı (1976) | IMDb 7.8

6. Kiracı (1976)  | IMDb 7.8

Le locataire

http://www.imdb.com/title/tt0074811/

Mutsuz bir geçmişi olan bir daire ve tekin olmayan sakinleriyle bir apartman Roman Polanski'nin gerilim filmi Kiracı'nın mekanını oluşturuyor. Polanski'nin canlandırdığı Trelkovsky'nin sıradan memur hayatı, yeni bir binaya taşınmasıyla birden bire değişir. Binanın diğer sakinleri ve eski kiracıların trajik kaderleri paranoyalarına yenilerini ekler. Trelkovsky'nin gerçekleri ortaya çıkacak mıdır yoksa bütün bunlar yalnızca hayal ürünü müdür?

5. Tiksinti (1965) | IMDb 7.8

5. Tiksinti (1965)  | IMDb 7.8

Repulsion

http://www.imdb.com/title/tt0059646/

Filmde bir güzellik salonunda çalışan Carole, oldukça içine kapanık genç bir kadındır. Bastırılmış cinselliği yüzünden hem özel yaşamında hem de işte dışlanan Belçikalı Carol, Londra'da beraber oturduğu kız kardeşinin evli sevgilisiyle tatile çıkmasının ardından evde tek başına kalır. Carol, korkularına teslim olur ve hayalle gerçekleri ayıramadığı dünyasında tamamen çözülür.

4. Mavi Kadife (1986) | IMDb 7.8

4. Mavi Kadife (1986)  | IMDb 7.8

Blue Velvet

http://www.imdb.com/title/tt0090756/

Kuzey Karolayna'da bulunan Lumberton'daki bir kasabada çekilen film, bir komşusunun arka bahçesindeki çim arazide kesik bir kulak bulan kolej öğrencisi Jeffrey Beamount'un hikayesini anlatır. Jeffrey, olayı kasabanın şerifi teğmen John Williams'ın kızı ve lise öğrencisi olan Sandy Williams'ın yardımları ile, kendi başına araştırmaya karar verir. Sandy babasının ofisinde duymuş olduğu, kulakla ilgili yardımcı olabilecek bilgileri Jeffrey'e sağlar. Jeffrey sonunda sosyopat bir suçlu aynı zamanda da tecavüz, cinayet ve uyuşturucuya karışmış bir çetenin lideri olan Frank Booth'un yeraltı dünyasına girer.

3. Konuşma (1974) | IMDb 7.9

3. Konuşma (1974)  | IMDb 7.9

The Conversation

http://www.imdb.com/title/tt0071360/

İşinin ehli bir gözetleme uzmanı olan Harry'ye (Hackman) esrarengiz ve çok güçlü bir işveren tarafından, genç bir çifti takip edip casusluk yapma görevi verilir. Çiftin konuşmalarını teybe alan Harry, hayatlarına bir şekilde dahil olup, dinlediği bu insanların bir cinayete kurban gideceğinden şüphelenmeye başlar. Bir yandan kendi karmaşık iç dünyası ve münzevi hayatının hastalıklı yönleri; bir yandan geçmişinde yaşadığı kötü deneyimler, Harry'nin elindeki işi bir takıntıya dönüştürmesine yol açar. Yaptığı işi sorgularken, ölümcül bir paranoya onu yok etmek üzeredir.

2. Bebek Jane'e Ne Oldu? (1962) | IMDb 8.0

2. Bebek Jane'e Ne Oldu? (1962) | IMDb 8.0

What Ever Happened to Baby Jane?

http://www.imdb.com/title/tt0056687/

Tekerlekli sandalyeye mahkum  olarak yaşayan 1930'ların süper starı Blanch Huston ile eski çocuk yıldız, deli kız kardeşi Jane Huston  yıkılmaya yüz tutmuş malikanelerinde, oyunculuk anlamında birbirlerini lime  lime ederek bir Hollywood Grand Guignol destanı anlatıyorlar. Boynuz kulağı geçer misali sonradan oyuncu olarak eski çocuk yıldız kardeşinin şöhretini gölgeleyen, onu kenara iten, bütün ilgiyi üzerine çekerek, şöhretin doruğuna çıkan Blanche geçirdiği bir kaza sonucu sakat kalır. Hikaye Blanche'ı sakat bırakan o kazanın üzerine kurulur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Caniler Avcısı (1955) | IMDb 8.0

1. Caniler Avcısı (1955)  | IMDb 8.0

The Night of the Hunter

http://www.imdb.com/title/tt0048424/

Ben Harper iki kişinin öldüğü bir soygunun faili olarak idam cezasına çarptırılır. Suçlu bulunmasına rağmen çalınan para ortaya çıkmamıştır, çünkü Ben, tutuklanmadan önce parayı sadece küçük oğlu John’un bildiği bir yere saklamıştır. Para John’un geleceğini garanti altına almak için yerinde beklemektedir. Bu esnada hikayeye ilginç bir rahip çıkagelir. Sağ ve sol kollarında 'SEV' ve 'NEFRET ET' yazılı dövmeler bulunan ve çeşitli suçlar işleyen rahip Powell, Ben Harper’ın hücre arkadaşıdır ve paranın peşindedir. Tüm denemelerine rağmen paranın yerini öğrenemeyen rahip, Ben’in uykusunda sayıkladığı bir cümleden yola çıkarak paraya ulaşmaya çalışacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
243
123
73
53
41
41
31